Jump to content

San kao unutrasnji dijagnosticar

Препоручена порука

Desava se kad se prejedes uvece i to pogotovo nekim slatkisima da mahom sanjas crne i negativne snove i to mi se desavalo kad god se prejedem slatkog pre spavanja-jednostavno onda imas kosmar,posle sam nasao u nekim i hriscanskim knjigama da ta teza stoji e sad objasnjenje ne znam.

Imao sam sinoc trip budim se i u tom trenutku tihim cini mi se zenskim glasom cujem moje dozivanje "Miloseeee" bas trip,osvrnem se oko mene spavaju svi,bas cudan trip,bio sam siguran da sam cuo. Mora da sam se trgnuo u sred nekog sna i da je to ostalo kao spona jave i sna...Inace svi ljudi sanjaju i to svako vece,samo sto 90% onoga sto sanjamo ne mozemo se setiti ujutru.

Paraliza snova obicno mahom nastaje kod uzivao marihuane ili nekih jos tezih droga,ljudi koji popiju vise...bar na konto iskustva sa ljudima koje znam koji imaju tu paralizu u toku sna.

Negde nedavno procitah da ako cujes glasove da te dozivaju, to je navodno znak da ti je mozak zdrav :))) I moj muz i ja smo culi da nas dozivaju nocu :pivo:

Mене је једна стара жена, верница, научила,још док нисам била крштена, да се у таквим приликама прекрстим и кажем БОЖЕ ПОМОЗИ. То и данас радим ако чујем глас, куцање или било шта да ми се учини, а да нигде никог нема ;)

Подели на овим сајтовима

Ja cesto sanjam.

Ја се рецимо овог никад не бих сам сетио.

... Ukoliko vam se savet da izbegavate prekrivače ipak ne sviđa, onda možete da stavite vašu posteljinu u frižider sat ili dva pre spavanja. Drastičnija mera je da stavite vaše jastučnice na kratak vremenski period u zamrzivač. Ipak, ovakav način hlađenja u toku letnjih noći nije dugoročan.

http://arhiva.24sata.rs/specijal/zivot/vest/vruce-vam-je-dok-spavate-evo-kako-da-se-rashladite/144391.phtml

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Сан је ментална активност током спавања. Не подлеже критичности, невољна је и ирационална. Сан најпотпуније помаже у проучавању несвесног и спознавању самог себе.[1] Многи истраживачи људске душе посветили су своје време сновима, у нади да ће открити смисао и значај сна.

Šta su snovi?

S obzirom na kompleksnost snova, intriga koja o njima postoji ne samo među naučnicima, već među ljudima generalno, doprinosi tome da među onima koji se bave njihovim istraživanjem ne postoji slaganje čak ni po pitanju toga šta su zapravo snovi. Generalno gledano, snove najopštije možemo definisati kao “mentalno iskustvo koje nam se dešava tokom spavanja”. Na osnovnom nivou, snovi uključuju vizuelnu percepciju tokom spavanja. Slike koje tada vidimo obično formiraju neku vrstu priče.

why-do-we-dream-300x225.jpg

Ali, snovi uključuju i kompleksne misli i emocije. Neki snovi se čak produžavaju na budno stanje. Snovi, tako, često za snevače predstavljaju “alternativnu realnost”. Oni oslikavaju događaje, ljude i mesta iz naših života. Detalji se u našem pamćenju mogu izgubiti, ali ove priče nude i nove informacije. Oni mogu uključivati elemente koji su drugačiji od onoga što smo iskusili na javi.

Za istraživače, merenje snova predstavlja svojevrstan izazov. Određeni instrumenti mogu detektovati one delove mozga koji su aktivni tokom snevanja. Ali, ne postoji alat kojim bi se san sam po sebi mogao snimiti. Istraživači se, stoga, moraju oslanjati na izveštaje koje im daju snevači u budnom stanju.

Takvi izveštaji mogu biti neprecizni. Pamćenje snova obično lako bledi, često i nestaje odmah po buđenju. Ponekad nam se može desiti čak i to da ne znamo da li je ono o čemu govorimo bio san ili realno iskustvo.

Neki poremećaji spavanja imaju karaksteristike koje su vrlo usko povezane sa snovima ili sa samim činom snevanja. Ove “parasomnije” mogu uključivati čak i one slike koje smo sami zamislili, a njihov sadržaj mogu biti čak i one akcije koje se nekome ko čitav proces posmatra mogu činiti kao sanjanje ili reakcija na san.

http://www.psihoverzum.com/psihologija-snova-3-zasto-sanjamo/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Šta se dešava kada utonemo u san?

Spavanje nije jedinstvena faza. Normalno se spavanje odvija u nekoliko ciklusa, a svaki se sastoji od pet prepoznatljivih faza:

faza 1: lagani san

faza 2: dublji san

faza 3: prva faza dubokog sna faza

4: druga faza dubokog sna faza

5: brzo micanje očima (REM – Rapid Eye Movement).

Pomoću EEG (elektroencelofalogram) moguće je točno pratiti zasebne faze spavanja pomoću moždanih valova.

Obično kada spavate počinjete od faze 1 i prelazite sve faze dok se ne dosegne REM san, i tada ciklus počinje ponovno. Svaki ciklus traje od 90 do 120 minuta. Vaš mozak reagira različito u svakoj od ovih pet faza sna. U nekim fazama tijelo se pokreće, a u drugim fazama ruke i noge su nepokretne.

Faza 1 je lagani san. Moždana se aktivnost smanjuje za 50 posto. Tu se doživljava dremanje, ulazak i izlazak iz sna. Možete se lako probuditi. Ako se osoba u toj fazi probudi, može imati osjećaj da nije spavala. Pokreti očiju i pokreti tela se usporavaju. Možete doživeti iznenadne pokrete nogu ili ruku ili drugih mišića. Ponekad se dogodi da dobijete osećaj padanja. Ovo je prouzrokovano time što se motorni delovi tela spontano stimuliraju.

Faza 2 Za vrijeme ove faze zaustavljaju se pokreti očiju i usporavaju moždani valovi. Aktivnost mozga postaje sporija. U ovoj fazi povremeno se javljaju nagli i kratki bljeskovi moždane aktivnosti. Kucanje srca se usporava, a temperatura pada. Telo se priprema ući u duboki san.

Faza 3 je prva faza dubokog sna. Moždani valovi su kombinacija sporijih valova, poznatih kao delta valovi, i bržih valova. Za vrijeme faze 3 veoma je teško nekoga probuditi. Ako se probudite u ovoj fazi moguće je da budete dezorijentisani nekoliko minuta.

Faza 4 je druga faza dubokog sna. U ovoj fazi, skoro isključivo se javljaju samo delta valovi. U ovoj fazi je također veoma teško nekoga probuditi. Obe faze dubokog sna su veoma važne da biste se osećali sveže nakon buđenja. Ako su ove faze prekratke, san neće biti zadovoljavajući.

REM-san – faza naglih pokreta očiju. U REM fazu spavanja (faza brzog micanja očima – Rapid Eye Movement) ulazimo za oko 90 do 120 minuta od početka spavanja. Moždana se aktivnost pojačava, slede intenzivni snovi. Kada uđete u REM, vaše disanje se ubrza, nepravilno je i plitko, a vaše oči se ubrzano kreću. Ritam srca i krvni pritisak se ubrzavaju.. Zbog toga se, za razliku od ostalih faza spavanja, u ovoj ne okrećemo u postelji. Medicina smatra da je mišićna ukočenost zaštitni mehanizam koji sprečava telo da izvodi pokrete o kojima sanjamo. .

Naučnici ne razumeju u potpunosti REM san i spavanje. Oni znaju da je ova faza bitna za stvaranje dugoročnih memorija. Također, veruju da različite faze sna podržavaju različite funkcije pamćenja. Za REM spavanje se pretpostavlja da pomaže nesvesnom procesu učenja, poput motoričkih veština. U kontrast tome duboki san pomaže višim kognitivnim funkcijama i ima veliku ulogu dopuštajući mozgu da zapamti činjenice ili rješenja složene zadatke.

https://riznicazlatnihideja.wordpress.com/2015/01/26/sta-se-desava-kada-utonemo-u-san/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Što se tiče REM faze mogu vam reći da sam imala jako neprijatna iskustva...probudim se ja, jedino što mogu da pomerim to su oči, celo telo paralisano, nešto me pritiska kao da je prisutna neka energija, koju ni sama ne mogu da objasnim ubeđena sam bila da sam budna. Kažu da je to samo san...iskreno pošto mi se desilo nekoliko puta, čak jedne noći i četiri puta, počela sam i da se bojim. Ko je to doživeo samo on može i da razume, jer sam čovek je ubeđen da je to stvarno. Čitala sam o tome i postoji i zove se paraliza sna... Naučnici definišu to na jedan način, dok duhovnici na drugi.

Dal je neko imao takvo iskustvo?

Подели на овим сајтовима

Meni se često dešavalo da sanjam da se probudim al sam uvek bio svestan da je to i dalje san iako deluje sasvim realno.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

paraliza sna

evo jednog iskutva...

Paraliza sna (prvo i, nadam se, jedino iskustvo)

Oduvijek su me interesovale teme koje se ticu sna i straha. Uzivala sam uceci o tome na psihologiji, ali mislim da nikada nismo pominjali paralizu sna i ne znam zasto. Saznala sam za to prosle godine i zvucalo mi je skroz interesantno. Kako to da covjek probudi mozak ali ne i tijelo?
To je bilo u vrijeme mog prvog prijemnog na Cetinju, i tada su me uglavnom vise mucile stvari sa fakultetom, tako da nisam puno razmisljala o snovima.
Juce sam naletjela na clanak o paralizi sna i procitala sam ga sa velikom dozom interesovanja. Taj clanak je bio povezan i sa onim slicnim njemu, tako da sam par sati konstantno listala, istrazivala, trazila.. Citala sam komentare na svim tim clancima i negdje sam vidjela da je neki momak izazvao tu paralizu kako bi i sam vidio sta je to. Neko drugi je rekao da mu je tijelo bilo kao na iglama, onaj osjecaj kao kad vas iglice bodu ali jos jace. Neko treci je rekao da mu je neko prilikom paralize saputao na uvo.
Sve to mi se izmijesalo i uslo u glavu i nekako sam cijeli dan o tome razmisljala nesvjesno. Poslednje cega se sjecam je da sam na to pomislila tik pred spavanje, pa sam svim snagama pokusavala da skrenem misli, jer ja uvijek sanjam ono na sta poslednje pomislim.

Psihološki paraliza sna je usko povezana sa REM (engl. Rapid Eye movement) atonijom. Ona nastaje kada se mozak „probudi“ u toku REM faze a telo ostane paralizovano. Osoba je svesna svega, ali ne može da se pomera. Paraliza može da traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Probudilo me je ono "bockanje" cijelim tijelom. Kao da vam struja prolazi svuda. Kako sam se odmah sjetila da sam to i procitala, znala sam da ce uslijediti paraliza, jer vec nisam mogla da pomjerim prste na ruci. Prebacila sam se u neku nadrealnu realnost, ako tako mogu da se izjasnim jer je bilo sve izmijesano. Java i san. Znala sam da mora nesto da se desi, ocigledno je moj mozak ocekivao nesto tako, zato sam i prizvala. Odjednom cujem neke glasove tacno kod mog uveta. Nisam otvarala oci, a sada kad se sjetim, mislim da nisam ni mogla, ali svakako nisam ni pokusala da ne bih vidjela nesto "sto ne treba". Glas se brzo udaljio i osjetila sam da me paraliza popusta, ali vec u sledecem trenutku sam osjetila jos jacu "struju" u tijelu i opet sam se ukocila. Glas se vratio i poceo jos jace da sapuce nesto sto nisam razumjela ali sam osjecala da je neko tu. Sve vrijeme sam se koncentrisala da duboko disem jer sam osjecala da me nesto pritiska i da mi otezava disanje. Sjecam se da mi je ruka bila ispod jastuka, a da sam je pomjerila skroz iza ledja, ali kad sam se osvjestila, ruka mi je bila na prvobitnom mjestu. Srecom, sve je trajalo par sekundi ali je bilo toliko zastrasujuce da sam do 6 sati cekala mamu da se probudi da bih otisla do wc-a :)
Za to vrijeme sam na internetu trazila detaljnije price, i vidjeh nedje da se to desava uglavnom oko 3, 4 sata posle ponoci. Kad sam se ja probudila bilo je tacno 4. Panika mi je stizala do krova u tom trenutku jer je sve bilo mracno, cak sam se bojala da pomazim Mukija koji je spavao pored mene, jer sam mislila da ce se pretvoriti u nekog djavola :)

Ljudski um je nesto sto jos niko nije potpuno istrazio, razradio, shvatio.. sve nam se desava u glavi i zasto je tako tesko povjerovati u to? Zasto su, opet, te slike tako jasne i jake ako vec nisu realne? Ja sam sigurna da nam ovom svijetu nije sve savrseno i lijepo, i da kroz ove neke stvari zapravo dolazimo u kontakt sa necim sto stvarno postoji, jer odakle bi onda mogli uopste da zamislimo nesto tako? Mislim, lupam, ali ono.. mislim da nikad vise necu spavati :)

Pomenula sam tati ovo danas, i slusao me pazljivo, i taman sam pomislila da ce reci nesto pametno, rekao je: "Tebi Lidija, nedostaje meso, pa ti se to odrazava na san."
Hvala tata..

Paralizu sna povezuju sa narkolepsijom (poremecaj spavanja), katapleksijom i hipnagoginim halucinacijama. Medjutim, ocigledno je mozemo i sami prizvati mislima, jer nas mozak pamti i najnebitniju facu koju vidimo dok setamo, ili bilo sta slicno. Tako se, bar meni, ova paraliza i pojavila. Nadam se da cu moci ubrzo ove misli da iskljucim, ali prije toga pisem ovaj post zbog toga sto je meni pomoglo da skratim ovo stanje i da ublazim paniku koja je zaprijetila da me obuzme :)

Sta je meni sinoc pomoglo je:
- cim osjetite da dolazi, a sigurno cete, ako ne na isti nacin kao ja, osjetiti na neki drugi(jer je to ipak neki veoma cudan prelazak iz jedne (ne)stvarnosti u drugu), pokusajte da usporite disanje i da disete duboko jer ce srce poceti brzo da kuca i imacete osjecaj kao da vam neko steze pluca.
Ja sam odmah pocela da disem duboko, cim sam osjetila ono bockanje, i to je odmah smanjilo moju paniku.
- pokusajte da ne otvarate oci i da razmisljate o tome da pomjerite prste na nogama ili rukama kako bi tijelu dali do znanja da ste budni.
- ovo se najcesce desava dok spavate na ledjima, tako da se preporucuje na strani ili na stomaku (ja uvijek spavam na stomaku pa mi se ipak desilo, mada mozda je i to jedna od stvari koja mi je skratila ovaj dozivljaj)
- i poslednje, mislite na bilo sta pozitivno. Ili bar pokusajte da ne mislite na ono sto se desava oko vas u tom trenutku. Zaustavite misli na nesto sitno, kao sto sam ja sinoc razmisljala o tome gdje mi se ruka nalazi. Tako cete "iskulirati" sve ostalo. Bitno je samo da se ne raspline vase negativne misli koje ce ovaj kratki period uciniti strasnijim. A procitala sam da ne mora da bude.

Postoje dvije vrste ovog fenomena, i moze se desiti dok padate u san(tijelo se polako opusta, dok vi postajete nesvjesni toga ali ako u tom trenutku obratite paznju, shvaticete da ne mozete da govorite ni da se pomijerate) ili dok se budite (NREM-non rapid eye movement, i REM- rapid eye movement, su dvije faze sna. Ako se probudimo prije zavrsetka REM faze u kojoj sanjamo, shvaticemo da ne mozemo da govorimo ni da se pomijeramo).

Nadam se da necu imati priliku da opet koristim svoje savjete, haha, ali je meni dosta pomoglo sto sam dan prije citala o tome i sto sam znala kako da reagujem i da ne panicim(sto je cudo za mene jer se izbezumim kad vidim skakavca a ne sto drugo). Tako da se nadam da ce jos nekome, kome se nesto ovako desi, ovaj post posluziti.

http://www.lidijakordic.com/2015/06/paraliza-sna-prvo-i-nadam-se-jedino.html

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

CITAT " Tužna istinita priča

Sve je išlo po planu uradjen je i embriotransver, vraćena su tri embriona. Sada malo odmori, rekla je doktorka i ostani u Beogradu ne bi trebalo da putuješ i mora strogo mirovanje,12-og marta dodji na kontrolu. Ostaću nije problem.     Vreme sporo prolazi čekam do sledeće kontrole. Jednu noć budim se..sanjala sam prelep san...nebo...na njemu toliko zvezda a oko zvezda leti andjeo...letom se spusti do mene i držeći štapić u ruci dotaknu me...e sad imam ja andjela čuvara pomislila sam u snu...budim se i razmišljam čudnog li sna. Okrenem se i nastavim da spavam. Budi me ponovo jedan san... sanjam dva dečaka i devojčicu al nju ne vidim...pitam njih kako se zahvaljujemo a oni u jednom glasu "Bogu hvala". Razmišljam, čudnog opet sna. Stigao je i taj dan...Uzeli su uzorak krvi rano oko sedam...čekala sam do jedanaest. Dolazi sestra, udjite molim Vas u sobi broj jedan. Tamo je sedela načelnica sa još četiri lekara...sedite Ivana...polako sam sela gledajući njihova nasmejana lica... Načelnica posle par sekundi reče imamo lepu vest, trudni ste!...gledam u njih a moje oči pune suza od sreće...doktorka koja je sedela preko puta mene pogleda me i reče pustite te suze slobodno...šta si ih zamrzla...ja i dalje u neverici izlazim iz sobe, sedam na prvoj stolici i uspela sam da izgovorim trudna sam...vidim dosta ljudi oko mene čestitaju mi, čujem tri puta proziva me sestra al i dalje sedim. Jaknu i torbicu spustila sam negde...tražim ih, sestra pita jel si javila mužu...nisam još...stojim za šalterom i potpisujem neke papire...sledeća kontrola je drugog aprila...stojim i dalje i pogledom tražim jaknu i torbicu...vidim spustila sam ih u prolazu. Uzimam torbicu, vadim telefon...spustam se polako niz stepenice, javljam se Darku da mu saopštim lepu vest.  Ljubavi trudna sam...ne mogu da verujem, on od sreće rekao je...ozbiljno...volim te, ljubim te i čujemo se posle...nije mogao ni da priča...plakao je od sreće. Ulazim u taksi i odlazim do stana...čekam da on dodje i da se napokon vratim svojoj kući. Svo to vreme bili smo odvojeni on je radio...   Stigli smo kući ja presrećna on presrećan...svi moji...svi njegovi.   Došao je i drugi april, zajedno smo otišli do bolnice. Uradili su mi prvi ultrazvuk...doktorka kaže evo vidim dve bebe, imaju obe srčanu akciju...ja presrećana ležim i osluškujem njihove tonove...opet doktorka e evo i trećeg isto ima srčanu akciju. Ovo je trudnoća sa visokim rizikom nastavlja doktorka...to je vantelesna oplodnja a tri bebe...

Izbacila sam ovaj citat gore da bi ste mogli da povežete priču. Tek sam kasnije saznala da su tri bebe...

Razmisljam i često se pitam, zašto sam moje mališane videla u snu?  

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

San uhvaćen u mišolovku

snovi.jpg

Postavlja se pitanje zašto tema snova zadržava interesovanje ljudi širom sveta iz veka u vek? Možda upravo zato što se snovi dešavaju dok nismo svesni, to jest nisu pod našom konstantnom kontrolom niti možemo da im do kraja i pouzdano uđemo u trag. Snovi predstavljaju jedan čitav svet u kom se nalazimo uvek kad spavamo, a ne utičemo na njega nikakvim svesnim odlukama. Ili možda samo tako mislimo?

Tumačenjem snova bavi se i popularna i naučna psihologija. Tumačenja iz sanovnika nisu sasvim besmislena, ali nemaju uporište u nauci. Sa druge strane, psiholozi kao što su Frojd i Jung bavili su se tumačenjem snova, ali sa naučne osnove. Na taj način ovoj širokoj temi pristupa se sa različitih strana i prilagođena je najrazličitijoj publici.

Do sada već svi znamo da nema osobe koja ne sanja, samo može biti da se ne seća. Uglavnom sanjamo ono o čemu razmišljamo, što nam se trenutno dešava u životu, čemu se nadamo ili od čega strepimo. Oblik u kom ćemo sanjati nešto što je trenutno aktuelno u našem životu može biti sasvim neočekivan, nekad i neshvatljiv. U tom smislu, mi već utičemo na ono što ćemo sanjati samim životom koji vodimo. Osim toga, događaji koji se dešavaju pred samo spavanje, teme ili osobe koje pominjemo, pod povećanim su rizikom da će se u nekom obliku pojaviti u našim snovima. Dakle, ako želimo da izbegnemo da sanjamo neku osobu ili da nas neki problem proganja i u snu moramo paziti da se tim temama ne bavimo pred spavanje. Da li to onda znači da ako nekoga ili nešto želimo da sanjamo rešenje je da prosto mislimo o tome pred spavanja? Odgovor je, nažalost, ne. Iz ličnog iskustva, isprobano više puta. Namernim razmišljanjem o nečemu ili nekome taj sadržaj ili osobu nećemo prizvati u naš san. Na još jednu stvar treba obratiti pažnju. Naime, dešava se da neki problem sa kojim izbegavamo da se suočimo sanjamo češće nego onaj o kome aktivno razmišljamo ili koji delimo sa okruženjem. Zašto? Zato što potisnuti sadržaj mora negde da ispliva, a gde će ako ne kroz snove?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Možda jedna od najzanimljivijih tema što se tiče snova su lucidni snovi. Lucidni snovi podrazumevaju da smo svesni da sanjamo. Tek sada zaista govorimo o našoj kontroli sna. Bogatstvo ove vrste sna je u tome što možemo da radimo šta god poželimo, bez ikakve cenzure. Koji god problem da imamo u snu, ako znamo da je san, to više nije problem! A ako nam se nešto radi slobodno možemo to i da uradimo jer znamo da sanjamo. Još i ako imamo neke natprirodne moći, zabavi nema kraja.

Imala sam lucidne snove i mnogo pre nego što sam čula za njih. Zapravo ih imam veoma često. Dešava mi je i  tzv. „lažno buđenje“- mislim da sam se probudila, a još uvek sanjam. Lepa vest je da možemo vežbati veštinu lucidnog sanjanja tako što ćemo krenuti na spavanje između 22 i 01 sat i naviti sat na 6 sati kasnije. Pre spavanja lezite na leđa, zatvorite oči i koncentrišite se na predeo između obrva. Za to vreme ponavljajte autosugestiju “noćas ću postati svesna onoga što sanjam“. Nakon toga potrudite se da zaspite. Kad se probudite 6 sati kasnije, razbudite se i mislite o lucidnom sanjanju. Možda vam uspe! A ako imate visoku neverbalnu inteligenciju i sposobnost kvalitetnog donošenja odluka veće su šanse da ćete biti lucidni snevači – pokazala su istraživanja američkih naučnika. Osim puke zabave lucidni snovi mogu biti i korisni. Paul McCartney je napisao melodiju neponovljivog hita Beatlesa “Yesterday” nakon lucidnog sna. James Cameron je u lucidnim snovima osmislio nekoliko scena za svetski filmski hit Avatar. Veliki broj radova Salvador Dalija nastao je upravo u snovima koje je mogao kontrolisati.

dali.jpg

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Kad je reč o snovima, pitanjima nema kraja. Da li i životinje sanjaju? Životinje takođe sanjaju. Da li slepi ljudi sanjanju? Slepi ljudi sanjaju u slikama, ali samo ako nisu rođeni slepi. Koliko snova imamo svake noći? Oko 7. Da li svi sanjamo u boji? Postoje ljudi koji sanjaju samo crno-belo, nekih 12% populacije. Da li češće sanjamo loše stvari? Negativni snovi su učestaliji od pozitivnih. Kako to da neke snove pamtimo a neke ne? Osim što češće pamtimo snove koji su većeg pozitivnog ili negativnog intenziteta, ako smo se probudili tokom sna veće su šanse da ćemo ga zapamtiti. Pored toga, ako u prvih 10-ak minuta od buđenja ne mislimo ili nekom ne ispričamo o našem snu verovatno ćemo ga zaboraviti.

Dakle, snovi nisu nevažni. Oni odslikavaju naš život, naše misli, strepnje, težnje. Kroz snove možemo saznati da li nas neki problem možda muči više nego što smo mi to želeli sebi da priznamo. Bez obzira na to da li je san lucidan ili ne, mnoge inspiracije mogu nastati u snovima. Snovi nas takođe mogu pripremiti za neki događaj. Ako sanjamo nešto što nam se kasnije zaista desi i možemo biti pripremljeniji i snalažljiviji u tom događaju. Meni se to desilo više puta. Dokazano je čak i da je moguće učenje dok spavamo. Istraživači su jednoj grupi ispitanika puštali traku za učenje stranog jezika dok su spavali, a drugoj grupi ne. Bolje rezultate na testu postigla je grupa koja je slušala traku tokom spavanja od one koja nije (prethodno su testirani i imali su vrlo slična postignuća).

U svakom slučaju, snovi mogu da nam budu prilika da se zaista odmorimo. Ne samo fizički, nego i psihički, jer baš i samo u snovima sve je moguće. Snovi zauzimaju značajno mesto u mom životu zbog svega navedenog pa nije ni čudo da su neke od najvećih pesama moje mladosti Kada sanjamo, Just a dream i In dreams.

http://www.psihoverzum.com/san-uhvacen-u-misolovku/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+psihoverzum+%28Psihoverzum%29

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Tek sam kasnije saznala da su tri bebe... Razmisljam i često se pitam, zašto sam moje mališane videla u snu?  

Чини се, да си их видјела тамо у небеској отаџбини прије дешавања овде, у временско-просторној димензији... 

И вјерујем да ћеш их виђати тако опет понекад...

Подели на овим сајтовима

Ја врло често сањам да летим , некада да имам крила а некада не, али летим. Толико су ми ти снови лепи да често када се пробудим неких сигурно  пар минута,  ја још увек мислим да  знам да летим.  :takeoff:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Трибина „Шта мислити о сновима“

У циклусу Лаичког апостолата Архиепископије београдско-карловачке одржана је трибина под називом „Шта мислити о сновима?“. О разумевању феномена снова кроз историју људске мисли, али и из перспективе савремене психологије и православног богословског предања говорили су академик Владета Јеротић, психијатар др Бојана Стаменковић Рудић и ђакон Александар Јовановић. 

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Šta se dešava kada sanjamo?

Sanjanje se može podeliti u etape, a prva je kada se centralni nervni sistem uključuje. Sanjanje se javlja u trenutku najdubljeg spavanja kada vaš mozak doživljava samo delta talase. Nakon oko devedeset minuta rem faze sna, kada se otkucaji srca i disanje ubrzaju kao rezultat uključivanja centralnog nervnog sistema i vaš mozak počinje da prima signale u talamusu, a informacija koja dolazi iz baze mozga je san.

Kada sanjanje počne, luči se kortizol u velikim količinama, a kortizol je hemikalija odgovorna za konsolidaciju pamćenja. Dok sanjate mozak takođe otpušta glicin koji parališe mišiće i sprečava vas da odšetate negde, da se samopovredite ili dovedete sebe u opasnost.

Ljudski um je u stanju da kontroliše snove

Postoje određene faze u okviru normalnog sanjanja a tokom “lucidnog sanjanja” moguće je zapravo kontrolisati šta će se desiti u tvom snu, ishod, pa čak i promeniti tok sna ako ste nezadovoljni neizbežnim ishodom.

Manipulacija snovima može biti zabavna, pogotovo ako se sećate sna, možete probuditi osećaj ushićenja znajući da ste sami kontrolisali svoju sudbinu. Često je ono što sanjate nešto što ste videli u prošlosti i pod ovim okolnostima ljudski um je u stanju da ” promeni tok istorije” dok spava.

Možete se probuditi da bi uradili ono o čemu ste sanjali

Snovi mogu izazvati objedinjavanje. Jednostavim rečim, to znači da se često može probuditi da bi se upustili u aktivnost o kojoj ste sanjali. Ako ste u snu stalno žedni, možete se probuditi da bi popili vodu, a ako ste u snu bili gladni velike su šanse su da ćete se uputiti do frižidera kad se probudite.

U snovima se koristi upravni jezik

Jedan od razloga zbog kojih je često teško protumačiti ili čak razumeti neki san leži u činjenici da snovi ne koriste isti jezik kao kada je neko budan. Jezik koji se koristi u snovima je upravni i često se koriste simboli koji se mogu tumačiti ali samo u podsvesti. Ljudi postaju duboko fascinirani svojim snovima i imaju potrebu da ih shvate i zbog toga je napisano mnogo knjiga na temu tumačenja snova.

San koga se sećate često se sastoji iz scena ili delova koji su vam poznati, ali ispreturanog redosleda koji ima malo ili uopšte nema smisla. Stoga, što više pokušavate da razumete ono što ste sanjali, san postaje sve zanimljiviji.

Uopšteno, snovi se ne pamte

Možda mislite da neki ljudi pamte snove više u odnosu na druge i ovo, donekle, može biti tačno. Međutim, uopšteno je teško da se zapamti čitav san i veoma je teško da se setite jednog ili nekoliko sekvenci koje čine jedan san. Veruje se da ćete samo zapamtiti ono što ste sanjali ako ste se probudili u toku rem faze sna. Često ljudi kažu da im je žao što ih je zvuk alarma probudio iz odličnog sna, a činjenica je da se uopšte ne bi ni sećali sna da su se probudili sami od sebe.

Često se sanja nešto što je zabranjeno

Ako ste na dijeti i pazite na svoju težinu, možete sanjate kako uživate u čokoladi. Ako vam se sviđa neko u vašem radnom okruženju, ali ste u braku, možete sanjati tu osobu. Posle ovakve vrste sna, osoba često doživljava krivicu ili sramotu. U stvari, psihološki poremećaji mogu čak imati uticaj na način na koji neko sanja.

Dakle, ako ste sanjali nešto što vam je zabranjeno, ne osećajte krivicu zbog toga i budite sigurni da niste jedini.

Ne sanjaju svi ljudi snove u boji

Ne sanjaju svi ljudi u boji. Sposobnost da sanjaju samo crno-bele snove javlja se kod trećine ljudi koji su prijavili ovakav nalaz. Razlog za to se i dalje istražuje, kao i zašto neki ljudi iznova sanjaju iste snove.

Snovi koji se ponavljaju su najčešće loši snovi, kao na primer san u kom ste pali vozački ispit ili da je neka vama draga osoba preminula iako je u stvarnosti živa. Značaj boje u snovima kao i snovi koji se ponavljaju se još uvek istražuju. Jedan od takvih snova koji se istražuje, a puno ljudi ga često sanja jeste kada u snu osoba beži od nekoga ili nečega.

Sanjanje vas održava zdravim

Ako se redovno budite tokom rem faze sna, kaže se da to može imati potpuno negativan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje.

Studije su pokazale da ljudi koji nikada ne uspevaju da dožive pravo sanjanje jer se probude imaju veće šanse da pate od psihotičnih epizoda, pa čak i halucinacija.

Kada ste duboko u snu, vaše telo se oslobađa od stresa i pomaže vam da se pomirite sa emotivnim problemima koji su se nagomilali u toku protekle nedelje i to je odličan način za vaše telo da se oslobodi stresa radi jasnijeg razmišljanje i boljih odluka.

Sanjaju i ljudi koji su slepi

Istraživanje je došlo do nekih vrlo zanimljivih zaključaka koji se tiču sanjaja i osoba koje su oštećenog vida. Primećeno je da svi slabovidi ljudi sanjaju, ali oni koji su od rođenja slepi sanjaju samu u čulima dodira, zvuka i mirisa.

Međutim utvrđeno je da ljudi koji su izgubili vid nakon rođenja, mogu i dalje da sanjaju vizuelno.

Kućni ljubimci takođe sanjaju

Obrasci spavanja kod životinja, naročito kod sisara, analizirani su, a nalazi su veoma zanimljivi. Životinje isto kao i ljudi, doživljavaju različite faze sna. Iako nije moguće pitati kućnog ljubimca o njihovom snu, moguće je posmatrati ljubimca dok je sanja.

Zapravo, ako se vaš pas probudi nakon što čuje buku kao što je zvono telefona ili kućnog zvona i čini se kao da je uplašen ili se ponaša čudno, velike su šanse da ih je uznemirio njihov san.

Neki veliki izumi su po prvi put zamišljeni upravo u snu

Ljudsko biće prvi put počinje da sanja tek u uzrastu od 3 godine, a nakon ovog uzrasta, ljudski um postaje veoma dosetljiv dok spavate.

Aleksandar Grejam Bel je sanjao o telefonu pre nego što ga je izmislio. Mnogi ljudi zapišu zanimljive misli iz sna čim se probude.

Pol Mekartni, nekadašnji član grpue “The Beatles” kaže da je u snu otkrio melodiju za pesmu “Yesterday”. Kralj horora, pisac Stiven King, priznaje da su se brojne ideje za uspešne priče pojavile baš u snu.

Snovi nam omogućavaju da zavirimo u našu podsvest

Sigmund Frojd je rekao da nam snovi omogućavaju da ostvarimo naše želje, dok je Karl Jung rekao da snovi postoje da bi se ispravila neravnoteža u našoj psihi. Kada se osećate lose zbog sebe ili zbog nekih ličnih neuspeha, često ćete iskusiti snove u kojima postižete nešto i to vas oduševljava. Međutim, kada ste srećni na javi, često ćete sanjati da padate.

Read more http://edukacija.rs/zanimljivosti/zanimljivosti-o-snovima

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...