PredragVId Написано Јул 8, 2017 Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 Искрено, код светих отаца нема баш пуно књига о Исусовој молитви. Мислим да ту и нема шта да се напише, и заиста ни на Форуму нема таквих тема. Неколико књига, прегршт текстова, по неки пост, заправо, нема ни пуно беседа монаха духовника на ју тубу. Али ипак, да пробам, да отворим такву тему. Већина нас се тако моли, па, вероватно, има доста тога и да се напише, мада, ако тема скрене, ипак, има доста форумаша, да би је вратили на прави ток а то нам је (сви нама) у овом случају, најбитније. Биће занимљиво, и корисно, читати. Изволите каз`ти... Рапсоди, Zero, Postomolitvom and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 пре 8 минута, Desiderius Erasmus рече Na tu temu, mislim da je dobro štivo "Kazivanja jednog bogotražitelja...". Сматра се да је ову књигу написао Свети Силуан Атонски, али званично, њен аутор је непознат. Наравно, заиста је непознат, јер је то била његова жеља, тј. жеља непознатог аутора. Постоји и један велики зборник светих отаца о Исусовој молитви, при едицији, Образ светотачки, једна књига светог Максима Капсокаливита... Нема баш пуно. Уопште гледано, свети оци, ако су и нешто писали, писали су у метафорама, како би свако схватио по својој мери. А и ово што је писано, мислим на књигу "Казивање једног боготражитеља", видимо ограду аутора, прво у анимности ауторовог потписа а друго, прича је дата у форми романа, односно у скривеној форми, или ако баш хоћете, у форми путописа. Међутим, највећи зборник је сама Библија, прво Нови а затим неизоставно, као подлога Новом, и Стари Завет. Међутим, највећи зборник је и сам живот. Kaludjerovic Sreten, Пг, Desiderius Erasmus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јул 8, 2017 Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 Богу хвала а и Предрагу на оваквој теми. Надам се да ћу сутра стићи да напишем коју. Рапсоди, Kaludjerovic Sreten and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Јул 8, 2017 Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 Bilo bi lepo da se jave ovi što voze na 2000 obrtaja i više :-) александар живаљев and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 пре 8 часа, Ivan Marković рече Богу хвала а и Предрагу на оваквој теми. Надам се да ћу сутра стићи да напишем коју. Жив био! александар живаљев and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јул 8, 2017 Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 Kaludjerovic Sreten, Zero, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 8, 2017 Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 О дубокоумној молитви од раних отаца говори Дионисије Ареопагит у своме ,,мистичком богословљу,, касније Григорије Богослов врло слично говори о божанском примраку. Оци пустињаци и оснивачи монаштва, често говоре о тиховању,безмолвију,трезвености,сабирању пажње....-добротољубље, Јован Касијан,лествица,Макарије. Симеон Нови богослов беседи о просветљеној молитви и иступљењу....Нил Кавасила такође појазује склоност ка исихазму...Понављање Исусовог имена није било пракса од почетка нити је постојала код свих отаца(понекад су то биле неке друге фразе или речи псалама) али такав вид молитве као тенденције ка савршеном боговиђењу и богопознању је одувек постојао, да би нашао своју најсавршенију форму у понављању имена Божијег. Kaludjerovic Sreten and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Јул 8, 2017 Пријави Подели Написано Јул 8, 2017 "Хајде да покушамо да дамо један савјет на тему Исусове молитве, не толико из личног искуства, које скоро нико данас нема, него по упутствима наших славних очева и стараца" Andrej Ovčinikov citat sa linka koji je postavio @александар живаљев i još "Непрактикују Исусову молитву, они који зависе од телевизије и интернета, који стално слушају музику и не изалазе из друштвених мрежа, који воле сталне забаве" znači ugasili ga smo po njegovom александар живаљев, Матусал, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 On 8.7.2017. at 14:45, ana čarnojević рече zanimljivo da se poteže ova tema. nedavno sam razmišljala da bih volela da probam. ali se ne usuđujem. znam da je opasno. davno sam pročitala da npr kada se u sebi izgovara Bogorodice djevo nema slučajeva da je neko, što bi rekli mladi, pukao. i tako ja malo po malo...sada već mogu ceo dan da izgovaram to u sebi i nekako mi se čini da treba da idem dalje. ka Isusovoj molitvi. ali ne znam kako, šta...možda ovde na temi, ako zaživi pronađem rešenje...nekog zaista zdravog i iskusnog rukovoditelja... Не видим што би неко пукао од Исусове молитве или боље речено тај што је пукао од Исусове молитве, може прснути и од Литургије, причешћа, духовних књига и свега другог што има у загради духовно. Мислим да се претерује у тој бојазни према Исусовој молитви. Ђорђе96, Kaludjerovic Sreten, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Можда може бити неких опасности ако неко истрипује да ће не знам у какве висине и дубине да се вине не знам каквим техникама дисања и штатијазнам, али бар ја ни од једног свештеника нисам чула да би бранио да неко просто скрушено понавља молбу Господу Исусу Христу да га помилује грешног. "Tamo daleko", Жика, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 23 минута, Paradoksologija рече Можда може бити неких опасности ако неко истрипује да ће не знам у какве висине и дубине да се вине не знам каквим техникама дисања и штатијазнам, али бар ја ни од једног свештеника нисам чула да би бранио да неко просто скрушено понавља молбу Господу Исусу Христу да га помилује грешног. Наравно, слажем се, али понављам неко ће се истриповати и од поста и од било које друге молитве и од литургије и од много тога. Зато мислим да је погрешно то везивати само за Исусову молитву. Paradoksologija, Жика and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Dopada mi se šta je starac Tadej govorio o unutrašnjem miru : "Naš um, međutim, treba da je sabran, jedinstven, pažljiv. Samo u jedinstveni um može se useliti jedinstveni Bog." Čini mi se da je taj unutrašnji mir preduslov za iskrenu molitvu. Podelio bih sa vama i ovaj kratki tekst iz knjige "Kakve su ti misli, takav ti je život" (možda verovatno i znate), na mene je ostavila jako lep utisak. УНУТРАШЊА МОЛИТВА Кад осетимо погодно расположење можемо прекинути ћутање срца вршењем Исусове молитве. Она је у почетку гласила: „Господе Исусе Христе, Сине Божији и Речи Божија, Богородице ради, помилуј ме!“. Временом су је монаси скраћивали и данас она гласи: „Исусе, Сине Божији, помилуј ме!“, односно на словенском: „Исусе, Сине Божији, помилуј мја!“ Ако можемо, изговарајмо Исусову молитву с осећањем. Ако пак не можемо, покушајмо да срцем припадамо Господу како знамо и умемо и задовољимо се ћутањем пред Господом. Уколико немамо искусног духовника да руководи нама, опасно је и принуђивати себе на унутарњу молитву. - Како сте се ви учили умно-срдачној молитви? - Био сам још сасвим млад послушник кад сам почео. Отац Амвросије ми је рекао: „Што год радиш, непрестано говори у себи: „Исусе, Сине Божији, помилуј мја!“. Био сам дечак и свим срцем га послушао. Сваког дана бих исповедао оцу духовнику шта се унутра у души догађало, а он је саветовао шта да чиним. После извесног времена осетио сам да заједно с ваздухом који удишем молитва „улази“ у срце. Током времена молитва је почела и сама од себе да се врши у срцу. Али после је умро мој духовник и многе године провео сам у великим душевним мукама. Туга је раздирала душу. Страх који сам нахватао још у детињству мучио ме је поново. Бојао сам се да старији неће бити задовољни са мном и никад нисам могао да одахнем. - Шта сте тада чинили? - Како кад. Најчешће сам узимао хармонику, одлазио у самоћу и свирао. Одувек сам волео музику, и то ми је доносило утеху. Понекад сам сам себе питао: Шта хоћеш? Јеси ли гладан, јеси ли жедан, го, бос, болестан? Све је Бог дао, па шта хоћеш онда? Но ипак, душа је туговала и тражила да је неко утеши али није било никог да је утеши. Ишао сам код појединих духовника, тражио савет, али ни то није помагало. Тако је то било док нисам прочитао „Пут спасења“ од Теофана Вишинског и Господ је помогао. Кад нема никог од људи да нас утеши, онда Господ и кроз књигу долази да обрадује душу. Što se tiče mog iskustva, slabo sam praktikovao Isusovu molitvu. Radovao sam se kada mi je jedan meni jako drag sveštenik dao savet da se njom molim kad god me nešto muči (prethodno sam podelio sa njim neke stvari koje su me tada mučile). Moram da priznam da mi je poslednjih mesec dana bio jedan od težih perioda u životu, ali i pored te daljine koju sam, čini mi se sam izgradio između sebe i Boga, kada bih se setio blagoslova tog sveštenika i svim srcem se obraćao Bogu (pa ako ne Isusovom molitvom, onda bar i svojim rečima), uteha bi došla. Čudo je kako Bog pohodi svoj narod, ne gleda ko je ko i donosi utehu svakome ko traži. Takva uteha da se poželi svakome... Samo da istrajemo... БанеЛ, AnaLaz, Kaludjerovic Sreten and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Драги Пеђа, да речем и ја по коју. Тачније, онај ревноснији Бане који је много више волео да чита православну литературу. Мислим да је @александар живаљев коментарисао о једној феноменалној књизи митрополита Јеротеја Влахоса која се зове Православна психотерапија. Опширна, али изузетна књига. И у њој се доста говори о исихазму, али још једна његова књига која је претходила тој књизи је Вече у пустињи Свете Горе тј. Разговор са пустињаком о тајни Исусове молитве. Читао сам је доста давно, тако да се не сећам баш детаља. Може да користи. По мени, а и по ономе што сам читао, од очишћења, преко просветљења, до обожења, дуг је пут, тако да треба достићи неки духовни ниво, и имати неког ко ће правилно усмеравати коришћење Исусове молитве. Тај ниво немам, тако да што се тога тиче, тапкам у месту. Прва брига је борба са страстима, а ту је борба до краја и са самим собом. Само да победим себе и готово, а форумаши рекоше да ћу да се борим до краја живота. Ето, толико. Извин'те на обимности, мало сам форумашки неактиван, па да надокнадим. Живели! PredragVId, АлександраВ, Zero and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Да не улазим предубоко у приче и анализе, моје искуство је следеће: Није за сваког и само с благословом. Опрезно са тиме. Понављам, ово је само моје искуство. БанеЛ, "Tamo daleko", ana čarnojević and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Ја се молим својим својим ријечима, некако ми то највише одговара. Јел може неко овдје да постави Исусову молитву. Kaludjerovic Sreten and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука