Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 Управо сада, kopitar рече Bog I kraj vremena. kopitar and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 пре 6 часа, Благовесник рече meni je nelogicno da Njegovoj vecnoj i neizmenoj ljubavi i milosti uopste trebaju nase molitve u smislu umoljavanja Boga. Vec sam o tome izneo misljenje. On je savrsena ljubav koja ne potrebuje to! Zaupokojene molitve i liturgije su ustvari vidljivi izraz ognjene ljubavi Njegove tj. vaskrslog Tela Njegovog (Crkve) prema tim i takvim gresnicima. Не требају њему да га умоле, него нама. Да тиме ми пројавимо сопствену боголикост кроз везе међусобне љубави - као икону односа унутар Свете Тројице. Тиме се усиновљујемо у Њему. Volim_Sina_Bozjeg, ikrasil and kopitar је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 21 часа, Јанко рече Не требају њему да га умоле, него нама. Да тиме ми пројавимо сопствену боголикост кроз везе међусобне љубави - као икону односа унутар Свете Тројице. Тиме се усиновљујемо у Њему. Cekaj, naravno da je i to cilj, ali da li to ipak opet znaci da su to uzaludne molitve po stanje onih za koje se molimo, uticu li te molitve na proces njihovog delimicnog oslobodjenja od greha ili muka, spasenja i slicno tj. za to za sta se molimo? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 22 минута, Благовесник рече Cekaj, naravno da je i to cilj, ali da li to ipak opet znaci da su to uzaludne molitve po stanje onih za koje se molimo, uticu li te molitve na proces njihovog delimicnog oslobodjenja od greha ili muka, spasenja i slicno,, za sta se molimo? Ja mislim da te molitve povezuju Crkvu i na Nebu i na zemlji u prisniju zajednicu sa Gospodom. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече Ja mislim da te molitve povezuju Crkvu i na Nebu i na zemlji u prisniju zajednicu sa Gospodom. Dakle, tvrdis da te molitve zive na zemlji prisnije vezuju za upokojene i Gospoda, ali da istovremeno te zaupokojene liturgije uticu i na proces prisnijeg povezivanja i upokojenih sa Gospodom (i s nama)? Desiderius Erasmus and Јанко је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Управо сада, Благовесник рече Hoces reci da te molitve zive na zemlji prisnije vezuju za upokojene i Gospoda, ali da te zaupokojene liturgije uticu na proces prisnijeg povezivanja i upokojenih sa Gospodom (i s nama)? Otprilike... Јанко, Матусал and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Dakle, ako to utice na prisniju ZAJEDNICU, zar taj proces ne utice i na poboljsanje njihovog (i obostranog) duhovnog stanja? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Ovo je novi momenat, dosli smo, dakle, do novog momenta. Dakle? I ne brini se, ne boj se, nece se uzeti u korist Cistilista (jer i RKC tu ima po nesto da objasni u boljem svetlu). ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 2 минута, Благовесник рече Dakle, ako to utice na prisniju ZAJEDNICU, zar taj proces ne utice i na poboljsanje njihovog (i obostranog) duhovnog stanja? Moglo bi se i tako reći, samo tu prvenstveno mislim na one u raju; kako (i da li) onima u paklu pomažu te molitve, stvarno nemam predstavu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Hvala. Dosta dobar odgovor. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 8 минута, Desiderius Erasmus рече kako (i da li) onima u paklu pomažu te molitve, stvarno nemam predstavu Imali su drugi. Bokisd and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 On 7/13/2017 at 15:48, kopitar рече Bog Dragi prijatelju Kopitaru, imam utisak da je ovo tvoje rezonovanje direktna posledica racionalne tomističke teolo0gije u rimokatolicizmu. Imao bih tu slobodu da ti preporučim da pogledaš (ako već nisi) malo areopagitski korpus, zatim Mojsijev život (mislim da ga je pisao sveti Grigorije Niski, mrzi me sada da proveravam) ali i obavezno dela svetog Simeona Novog Bogoslova, kao i dela sv. Grigorija Palame...Bog svakako ne može biti večnost, mada mu je večnost jedno od svojstava. On je iznad večnosti. Njegova suština nam ostaje trajno nepristupačna... kopitar and Bernard је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 1 сат, Ivan Marković рече Dragi prijatelju Kopitaru, imam utisak da je ovo tvoje rezonovanje direktna posledica racionalne tomističke teolo0gije u rimokatolicizmu. Imao bih tu slobodu da ti preporučim da pogledaš (ako već nisi) malo areopagitski korpus, zatim Mojsijev život (mislim da ga je pisao sveti Grigorije Niski, mrzi me sada da proveravam) ali i obavezno dela svetog Simeona Novog Bogoslova, kao i dela sv. Grigorija Palame...Bog svakako ne može biti večnost, mada mu je večnost jedno od svojstava. On je iznad večnosti. Njegova suština nam ostaje trajno nepristupačna... Mislim da je Kopitar rekao da je suština večnosti Bog a ne nešto drugo. kopitar, ikrasil and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Cekaj, naravno da je i to cilj, ali da li to ipak opet znaci da su to uzaludne molitve po stanje onih za koje se molimo, uticu li te molitve na proces njihovog delimicnog oslobodjenja od greha ili muka, spasenja i slicno tj. za to za sta se molimo? И даље вам је размишљање временско, кад кажеш процес то подразумева линеаран ток времена. Иако се не слажем у свему са вл. Игњатијем, догматски стоји да је узрок свега у будућности. Дакле, све је повезано и сви смо повезани на једном вишем нивоу. Ту је свако наше дело аутоматски рефлектовано у Есхатолошкој димензији, а одатле повратно утиче на садашње аспекте. То је онај део где кажемо да се не спасавамо сами већ кроз другога. Везе које пројавимо сада - постој(аћ)е у вечности. А ако себе везујете за небо, а друге за себе истинским везама љубави - где ће други завршити? Volim_Sina_Bozjeg and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 13 часа, Јанко рече И даље вам је размишљање временско, кад кажеш процес то подразумева линеаран ток времена. Иако се не слажем у свему са вл. Игњатијем, догматски стоји да је узрок свега у будућности. Дакле, све је повезано и сви смо повезани на једном вишем нивоу. Ту је свако наше дело аутоматски рефлектовано у Есхатолошкој димензији, а одатле повратно утиче на садашње аспекте. То је онај део где кажемо да се не спасавамо сами већ кроз другога. Везе које пројавимо сада - постој(аћ)е у вечности. А ако себе везујете за небо, а друге за себе истинским везама љубави - где ће други завршити? I ja se slažem da je uzrok svega u budućnosti. Zbog toga si se ti rodio ovde od oca i majke zemaljskih, primio Hrista i zapečatio Svetim Duhom postojanje na nebu. Jer kako drugačije razumevati reči Hristove iz Jovana 17. Kaže sam Hristos kad je pred učenicima svojim predao slavu svoju kojom je proslavio sebe i Oca na zemlji u učenicima. Pazi lokaciju " u učenicima". Kaže: Kao što si ti posla mene u svet i oni poznaše da si ti poslao mene, tako i njih ostavljaš u ovom svetu ne zato što su od ovog sveta, nego kao što si mene poslao u ovaj svet a nisam od ovog sveta, tako i njih ostavljaš u ovom svetu a oni nisu od ovog sveta. Dakle nesumnjivo da Hristos dodaje još jednu lokaciju, gde se nalaze te Nebeske Hristove Tajne o kojima govorima a to je da te tajne nisu od ovog sveta i da za njih ne važe pravila ovog sveta. Pa nadalje Hristos govori da učenici više nisu samo njegovi učenici, nego i prijatelji. Što bi značilo da su oni takođe stanovnici Carstva jer Hristovo prijateljstvo je večno prijateljstvo Hristos ne poznaje one koji su mu danas prijatelji sutra nisu, Hristos reče Ocu tada sačuvao sam sve koje si mi dao Tvoje osim sina pogibli, da se ispuni Pismo. Dakle Hristovi prijatelji osim sina pogibli su oni po lokaciji koju nam sam Hristos pred učenicima i Ocem svedočiu Jovanu 17. koji su i stanovnici Carstva. Zato Hristos kaže nadalje da ćemo mi biti pričesnici a ne samo stanovnici, dakle da ćemo biti Oboženi, da ćemo biti nova tvar, ali da je to definitivno već sada i ovde realnost i kako kaže Pavle svako po svom redu, Prvo Hristos pa onda mi kad za svakoga dodje taj čas...... Ali to nije čas koji će se desiti možda ili koji nije trenutna realnost. Zato je nesumnjivo najveće blago od svih blaga u Pismu i deo kad kaže da se Sin Čovečji uzdiže na nebo a da je pre toga već sišao sa tog istog neba. Dakle ovde takođe imamo lokaciju, Sin Čovečni ovaploćeni Sin Božji se uzdiže (akcija vrremena koji samo započinje vidno u vremenu ali nema tu i svoj početak, jer je taj isti Sin Čovečji a ne Sin Božji što bi moglo navoditi na Logosa bio već pričesnik tog neba i stanovnik tog neba. Pa se onda kaže i sedne sa desne strane Oca, dakle opet imamo vidljivu radnju ali ne i radnju koja ima svoj početak u toj vidljivosti jer je Sin Čovečji koji je seo sa desne srtane Oca pre toga već bio tu na tom nebu. (pogledati gornji pasus) I onda ključna lokacija koja bi trebalo da nam razjasni te Tajne i vreme i bezvreme (oboženo stanje). Hristos kaže na to pitanje gde je Carstvo: Carstvo je u vama. To je opet fiksirana lokacija i opet fizička lokacija ličnosti, koja ima realnost onoga prethodnog rečenog a to je da smo mi sada udovi Tela da smo Hristovi prijatelji a ne samo stvorenja kao i što je bio recimo sin pogibli i da mi nismo od ovog sveta iako nas je Otac ostavio u ovome svetu. Zato se Carstvo koje je u nama ovde i sada ne prekida ni telesnom smrću ni svim mogućim oprostivim gresima, jer je milost Božja i pokajanje te zajednica ljubavi koja je čudesna i včna i koju moramo iskazivati jedni drugima UPRAVO ZATO ŠTO IMA UZROK U BUDUĆNOSTI, jeste taj Ognjeni Mač koji grehe prži. Mi kao pojedinke stvarno ne možemo i ne moramo strahovati da li će nam zaista biti oprošten svaki greh osim hule na Svetoga Duha i moramo radovati se i živeti u svetu odakle stvarno i potičemo u svetu koji je naša realna lokacija a to je svet Isusa Hrista, to je nebeski svet jer je to realnost a ne zemaljski svet i njegove zakonitosti, prirodne ili ljudske svejedno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука