Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Princess Bella рече

Mislim da je ta prica mnogo slozena.

Prvo covek treba da bude blagodaran na svemu sto je dobio od Boga, zatim treba da radi na umnozavanju talenata da bi zadrzao i umnozio ona blaga koja su mu darovana, a sve to da bi proslavio Boga, a ne sebe, kao sto je danas slucaj.

Medjutim, meni je uvek bilo zanimljivo i to da Bog moze da oduzme talente od ljudi, ako se oni prema njima nemarno ponasaju, i da ih da onima koji su spremni da rade sa njima nesto sto je dobro.

Verujem da ce nas na strasnom sudu Bog pitati zasto smo upropastili svoj zivot ili nesto slicno, neke mozda i nece, ali sigurna sam da neke od nas hoce, kao na primer mene ili tebe ili ko zna koga ?

Hmmm... a šta sam ja rekao?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Dakle priča o talantima nikako nije priča da čovek sa više dobijenih talanata više vredi od čoveka koji je dobio manje talanata.

Već je priča da ako si dobio 1 talanat, da umnožiš taj 1 da rodiš, da obogatiš, da ispuniš svoje talente da tako prevedem i da od 1 napraviš 2.

Isto tako ako dobiješ 7 talanata, tvoje je da ispuniš svih 7 da umnožiš i rodiš i da od 7 napraviš još 5 recimo.... itd...

Ali isto vredi pred Bogom i čovek sa 1 talantom koji je umnožio i čovek sa 7 talanata koji je takođe umnožio (rodio)

Ono što Bog osudjuje jeste da ako zakopavaš talante, onda ne radiš dobro ili ako ne iskorištavaš svih 7 recimo, onda će on oduzeti od tebe 3 talanta koje nisi iskoristio i daće ih drugome....

Itd...

Dakle pred Bogom su isti i oni koji imaju 1 i oni koji imaju 10 talanta ako ih oni umnože i rode, takođe su podjednako loši oni koji imaju 10 i oni koji imaju 1 ako sve talante zakopaju u zemlji i ne koriste ih u smislu roda, umnožavanja kako god hoćete....

Dakle Nebeska plata im je ista jer Bog daje talante ili mislite da Bog ima miljenike pa nekom predodredjeno daje više talanta jer ga više voli a nekome manje jer ga u startu manje voli?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Već je priča da ako si dobio 1 talanat, da umnožiš taj 1 da rodiš, da obogatiš, da ispuniš svoje talente da tako prevedem i da od 1 napraviš 2.

Можеш ли онда од 2 да направиш 4 па 8 и тако редом?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Благовесник рече

Sveti crkveni oci to cesto podvlace.

Mene sad interesuje za ove "koji su se u zivotu trudili na sirokom polju dusevnog podviga", ali,  iako su umrli s verom, nadom i ljubavlju prema Bogu i bliznjima, nisu potpuno cisti kako bi postigli svetost dovoljnu za ulazak u nebesku radost (jer nista, ni najmanje, necisto, po Svetom Pismu, ne moze uci u Raj) ?

Мислим да сам на некој претходној страници поставио од Макарија да се човеку суди по настројењу душе иако није у потпуности достигао светост и врлину.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Можеш ли онда од 2 да направиш 4 па 8 и тако редом?

Pa ne možeš da praviš 4 kad još nisu tvoji, dolazi gospodar prvo i kaže evo ova 4 što si napravio sad ti dajem 1 i on je samo tvoj nije moj i ti sada sa tim 1 radiš 2 pa 4 pa 8 pa 26, važno je da naučiš da množavaš i da dobiješ platu svoju za posao koji si uradio.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Мислим да сам на некој претходној страници поставио од Макарија да се човеку суди по настројењу душе иако није у потпуности достигао светост и врлину.

Pa to ako je on nastrojao i pokazao da od 1 može da napravi 2 onda je isto uradio kao i onaj koji je od 10 napravio još 10.

Samo što se u zemaljskom svetlu vrednuje i više vidi onih 10 a ne vidi se da mu ih je Bog dao :))

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Благовесник рече

Sveti crkveni oci to cesto podvlace.

Mene sad interesuje za ove "koji su se u zivotu trudili na sirokom polju dusevnog podviga", ali,  iako su umrli s verom, nadom i ljubavlju prema Bogu i bliznjima, nisu potpuno cisti kako bi postigli svetost dovoljnu za ulazak u nebesku radost (jer nista, ni najmanje, necisto, po Svetom Pismu, ne moze uci u Raj) ?

E, sad, postaje vrlo zanimljivo. :945729:

Jer, koliko sam shvatio, oci kazu, da onaj ko je krenuo putem otaca u duhovnom usavrsavanju , dobija dusevna blaga i dobra, slicno, kao sto su dobili i oni oci koji su zavrsili u bestrascu i potpunoj cistoti,  kroz potpuni zivotni podvig.

To je velicanstveno i prelepo, kako je sve to ustrojio nas Bog. Jer, On gleda na namere i zelje srca i prima ono , u cemu nas i zatekne. A, ako nas zatekne u takvom pozitivnom dusevnom nastrojenju, onda ce nam dati i po toj nasoj dobroj nameri.

Tako to nesto vidim ovu stvar.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Samo što se u zemaljskom svetlu vrednuje i više vidi onih 10 a ne vidi se da mu ih je Bog dao :))

Призвање мора делима да се оправда. Сви ми желимо да имамо благодат светитеља али не желимо да живимо као они што су живели.

Сећам се једне приче када је искушеник рекао своме духовном оцу искусном старцу да би желео да има духовне дарове које је старац имао, а овај му одговори да ће му дати све до једног дара али мора да прође кроз сва искушења која је и старац прошао, на шта овај побеже главом без обзира јер је познавао његов живот. Павле каже ,,које призва оне и оправда....,,

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Матусал рече

Da, to svakako, ali kako ce se ocistiti ili osloboti te odredjene necistoce (ako po OGNJU Bozje ljubavi, meni je vrlo moguce i tacno da taj oganj takve moze da zapece, ali  zbog dobrog nastrojenja (i usmerenja) duse, mora ih zapeci na kratko (zbog odredjene doze necistoce, bogoprotivnosti), ali nece ih peci vecno)?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Da, to svakako, ali kako ce se ocistiti ili osloboti te odredjene necistoce (ako po OGNJU Bozje ljubavi, meni je vrlo moguce i tacno da taj oganj takve moze da zapece, ali  zbog dobrog nastrojenja (i usmerenja)duse, nece peci vecno nego kratkotrajno)?

A što je bludnog sina otac odmah očistio obukao i postavio na mesto koje pripada zakonitom sinu?

Još mu onako prljavom krenuo u susret? Što?

Misliš da je taj otac plemenitiji od Oca Boga?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

Da, to svakako, ali kako ce se ocistiti ili osloboti te odredjene necistoce (ako po OGNJU Bozje ljubavi, meni je vrlo moguce i tacno da taj oganj takve moze da zapece, ali  zbog dobrog nastrojenja (i usmerenja)duse, nece peci vecno nego kratkotrajno)?

А што мора да те пече ако ти Бог даје својом самилошћу на твоју молбу. Па и крштењем ти Бог све опрашта зато што си поверовао а ништа те не боли. Има кога је болело за све нас( нажалост). Не можеш се делима никада оправдати нити неким откупом кроз сагоревање у огњу, прескупа је крв проливена за нас да би се могла купити нашом заслугом, то је једноставно благодат.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ima s tim da će u Božanskom uznapredovanju tako da ćeš ti sve talante iskoristiti i niko ih neće zakopavati u zemlju, a to je i poenta priče a ne to da neko više vredi.

Nego da onako koliko ti je dato da to i umnožiš, jer ti je dato za umnožavanje, to je poenta priče o talantima.

Kad zakopaš u zemlju, onda zakopavaš ono što ti je dato na umnožavanje a to je svojstveno samo za zemaljsku neoboženu prirodu, jer obožena proroda i ako si po blagodati pričesnik te prirode ne poznaje zakopavanja u zemlju, nego umnožavanje rađanje onoga što ti je dato.

Mislim da ti nisi dobro shvatio tu priču.

Pa, mislim, da nije poenta u tome , da li ili nije zakopao, nego u kolicini talanata. Ili, onaj ko ima vise talanata, ako ih zakopa, vise ce odgovarati od onoga koji zakopa manje talanata.

Ali, ako oboje umnoze svoju kolicinu  talanata, da li onda vazi isti reprocitet kao i kada zakopaju talante ?   :945729:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, mislim, da nije poenta u tome , da li ili nije zakopao, nego u kolicini talenata. Ili, onaj ko ima vise talenata, ako ih zakopa, vise ce odgovarati od onoga koji zakopa manje talenata.

Ali, ako oboje umnoze svoju kolicinu  talenata, da li onda vazi isti reprocitet kao i kada zakopaju talente ?   :945729:

Da znam kako ti gledaš na te stvari zaista je to nepravoslavno i van okvira bilo kakvog dodira sa realnošću i pravdom pogotovo nebeskom.

Подели на овим сајтовима

Verovatno nije poenta u funkcionalnosti, nego u namerama , zeljama, mogucnostima, jacini vere, ljubavi prema Hristu i mnogim drugim faktorima koji definisu , kako ce ko i cime da ugodi Bogu.
Jer, ima ono u pismu, svako ima nekoliko talenata, neko vise , neko manje . itd. 

Другим речима, неке ћелије морају градити и дужи нокат на малом прсту леве руке који је некад служио за чачкање носа, увета или зуба...
А и оне су део тела. Као и цревне ресице нпр. Не могу сви бити мождане вијуге. ;)
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da znam kako ti gledaš na te stvari zaista je to nepravoslavno i van okvira bilo kakvog dodira sa realnošću i pravdom pogotovo nebeskom.

E, sad, odakle ti ova konstatacija, stvarno mi njie bas jasno  ? :blush:

Da se malo nasalim, nije carstvo nebesko 'komunisticka komuna', ...pa, da svi imamo sve koliko nam treba....:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...