Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

игуман Димитрије је рекао:

mitarstva ne postoje jer su u suprotnosti sa evandjeljskim ucenjem, a izvini necije vidjenje nije merilo crkve niti moze imati dogmatski karakter

otac justin je zitija priredio i preveo a zitije svete teodore je umetak u ziotije vasilija novog ona je bila bogumilka

отац Иван:

Господ Христос је рекао :"Отац не суди никоме, сав суд предаде Отац Мени" (мислим да је ово Јованаво Еванђеље). Моје је мишљење да ово виђење има један васпитни карактер, јер многи људи говоре да су имали проживљено искуство смрти, и сви су имали различито искуство. Иначе, ја најпре верујем у оно шта је записанио у Светом Писму и шта је казано у Оросима васељенских сабора. Ово виђење блажене Теодоре могу да прихватим једино као искуство појединца и као што рекох, могу да прихватим донекле и његов васпитни карактер, а то је да се чувамо греха.

Agape - Dina Colic

Изволите, погледајте снимак емисије Агапе. У овој емисији гостује Владика Порфирије и гђа Дина Чолић. Ја вас молим да погледате део почев од 24 минута и 30 секунди. Обратите пажњу на почетак говора гђе Дине и Владикин одговор. За мене, ово је прави одговор једног православног Владике. Да, поглеадајте само реакцију гђе Дине и Александра, мени он мгого казује. Опет, не мора неко да се сложи са мном, то и не очекујем, али не можемо говорити овде језиком који никако не присртоји некоме ко себе назива православним. Нека вас све Господ чува и благослови.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, JESSY рече

"Учење о митарствима никада у православним изворима није дефинисано као "догмат"; оно више припада традицији православне побожности."

Pa, onda je to,  kao deo duhovnog predanja crkve, zar ne ?

Predanje, ( kako pisano, tako i nepisano i usmeno )..... je sastavni deo crkvenog ucenja i ima silu poboznosti,  kao i utvrdjeni i pisani dogmati.

Подели на овим сајтовима

наш теолог Аца Милојков:

Оно што је мени чудно у тим митарствима јесте чињеница да је сав суд предат ђаволима. Ко су бре они да суде човеку!? Христос је Тај Који ће судити, какви црни ђаволи, они су своје одудили во вјеки вјеков.

Сусрет са вечношћу? Наравно - САДА И ОВДЕ НА СВАКОЈ СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ!!! Радост и блаженство са једне стране и суд и огањ са друге? Наравно - САДА И ОВДЕ НА СВАКОЈ СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ - ПРЕД СВЕТОМ ЧАШОМ - ПРЕД ЖИВИМ СУДИЈОМ - БОГОЧОВЕКОМ!!!

Не спорим да нам предстоји борба са силама зла, али митарства су глупост, ако их буквално схватимо. Јадан је онај хришћанин који верује да ће се срести са Богом тек након телесне смрти. Са Богом се срећемо - САДА И ОВДЕ НА СВАКОЈ СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ!!! О томе треба размишљати а не о идеалистичким фантазијама и о постојању "паралелних светова".

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Desiderius Erasmus рече

ali šta ćemo sa ovim gore što su Oci rekli?

Такође, оци се у много чему нису међусобно слагали. Навешћу један пример:

- Свети Василије Велики учи да су анђели створени пре стварања времена (мислећи на ставрање света, времена и простора)

- Његов РОЂЕНИ БРАТ свети Григорије Ниски на могућност да је нешто могло бити створено пре стварања самог времена, одговара - НЕМА ШАНСЕ!

А.Милојков

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ако кажем да не верујем да постоје "царинарнице" то не значи да сам рекао да човек не треба да се вежба и труди у подвигу, посту и свакој другој врлини.

Ђаволи немају никакве власти над људима, поготово немају право да им суде. Како да нам суде гори од нас? Суд је Отац предао Сину, а не демонима. Уствари, да видимо зашто је уопште принета Христова жртва? Да ли је то откупљење људи од ђавола, како обично мислимо? Ево шта каже о томе свети Григорије Богослов у својој Пасхалној беседи (обратите добро пажњу на ове речи и размислите у чему је поента - да ли у ОТКУПЉЕЊУ или у СПАСЕЊУ - јер то није исто):

"За кога и ради чега се лије та за нас проливена крв - крв величанственог и преславног Бога, и Архијереја, и Жртве. Били смо у власти Злога, продани под грех, ми сластима куписмо себи озледе ропства. А ако се свота за искупљење даје неком другом него оном који нас држи под страховладом, ЈА ПИТАМ: КОМЕ ЈЕ И СА КОЈИМ ПРАВОМ ПЛАЋЕНА ТА СВОТА? АКО ЛИ ЈЕ НЕЧАСТИВОМЕ, КАКВЕ ЛИ УВРЕДЕ! Десни разбојник добија своту искупљења, добија од Бога не само то, него добија и Самога Бога, за своје мучење прима неизмерну плату, за коју би било правично да и нас поштеди. А АКО СЕ ТА СВОТА ПЛАЋА ОЦУ, ОНДА, ПРВО НА КОЈИ НАЧИН? ЈЕР КОД ЊЕГА НИСМО БИЛИ У РОПСТВУ. А ДРУГО ЗАШТО БИ КРВ ЈЕДИНОРОДНОГА БИЛА ПРИЈАТНА ОЦУ КАДА ОН НИЈЕ ПРИМИО НИ ИСААКА ПРИНЕСЕНОГ ОД СТРАНЕ АВРААМА, него је заменио жртвоприношење детета тиме што је уместо људске жртве узео овна. ЗАР СЕ ИЗ ТОГА НЕ ВИДИ ДА ОТАЦ ПРИМА ЖРТВУ НЕ ЗАТО ШТО ЈЕ ЗАХТЕВА, НИТИ ЗАТО ШТО ИМА ПОТРЕБУ ЗА ЊОМ, НЕГО ПО ДОМОСТРОЈУ СПАСЕЊА, И СТОГА ШТО ЈЕ ЧОВЕК ТРЕБАЛО ДА СЕ ОСВЕШТА ЧОВЕШТВОМ БОГА, ДА БИ НАС ОН ИЗБАВИО, САВЛАДАВШИ МУЧИТЕЉА СИЛОМ И ДА БИ НАС ПОЗВАО СЕБИ КРОЗ СИНА, Посредника и Устројитеља свега у част Оца, Којем је он у свему послушан."

Дакле из  ових речи светог Григорија се види да је догађај Христа СПАСЕЊЕ а не ОТКУПЉЕЊЕ. Јер, није Христос дошао да би био Жртва за увређену Божију правду или некаква морална начела и принципе, које су људи прекршили па је неко морао да буде кажњен због тога. То би онда било ОТКУПЉЕЊЕ и таквом богословљу су склони теолози на римокатоличком Западу. Источни оци су нглашавали ОНТОЛОШКИ моменат у догађају Христа - а ту је онда реч о СПАСЕЊУ. Људска природа, односно људи, морали су да се причесте, освештају ЧОВЕШТВОМ БОГА. Зашто? Па зато што је човештво, људска природа, створена и као таква нема живота у себи. Она не може постојати без заједнице са Нествореним, са Богом. Узевши људску природу на себе, Христос ју је учинио управо бесмртном. Том обесмрћеном, обоженом људском природом, како свети каже, ЧОВЕШТВОМ БОГА, човек се мора причешћивати ако жели да има живот вечни. То каже и сам Господ: "Онај ко не једе Тело моје и не пије Крви моје, НЕМА ЖИВОТА У СЕБИ!"

Позвани смо да се причестимо Господом, човештвом Бога, Телом и Крвљу Васкрслог Господа, те да тако будемо удови Његови. Да нас тако, као Тело Свога Сина, Који је наша Глава, препозна Отац небески - дакле, позвани смо на синовство. Онај ко се не причешћује човешштвом Бога, тај није уд Његовог тела и чуће оне страшне речи на Суду: "Идите од мене проклети, НЕ ПОЗНАЈЕМ ВАС!"

Наш одговор на овај богочовечански позив треба да буде СЛОБОДАН, а не да Богу служимо тако што ћемо се застрашивати адским неманима. Таква служба Богу је служба несретног и уплашеног човека, а Бог такве не жели. Наш подвиг, пост, молитва, добра дела и све друге свете врлине, требају да имају за узрок ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ, а не страх и смутњу. На тај нас пут позивају и сви наши велики свети оци. Свети Максим Исповедник говори да постоје три врсте хришћана, односно три врсте односа са Богом: РОБ, НАЈАМНИК И СИН. Први Богу служи због страха од казне, други из наде у добру награду, а трећи служи слободно, без икаквог разлога, зато што Бога љуби. Тај  последњи је син Божији, а због таквих је Господ управо и дошао. Како то каже свети Атанасије Велики: Бог је постао човек, да би човек постао Бог, или пре њега свети Иринеј Лионски: Син Божији је постао човек, да би човек постао син Божији.

Дакле, браћо и сестре,учимо се подвигу и свакој другој светој врлини. Али, учимо се да то чинимо слободно јер у нама гори љубав према нашем Творцу и Спаситељу. Зато нема разлога да се ичега плашимо.

Edited Август 17, 2009 by Александар

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, JESSY рече

Ко су бре они да суде човеку!? Христос је Тај Који ће судити, какви црни ђаволи, они су своје одудили во вјеки вјеков.

To je stvar vere. 

Mi ne znamo ko ce nam suditi, ali ce nam se sigurno suditi. 

пре 9 минута, JESSY рече

Јадан је онај хришћанин који верује да ће се срести са Богом тек након телесне смрти.

Mi se nakon telesne smrti srecemo sa Hristom i sa pravim sobom. Zato je to toliko strasno. Nema samoobmane. Sve je jasno.

reading.gif

Подели на овим сајтовима

Желео сам да кажем да иако говоримо да су митарства можда учење које је ушло у хришћанство из  других религија и веровања, то не значи да негирамо да постоји битка са "духовима у поднебесју", како каже апостол Павле. Он сам тврди да не ратујемо против крви и меса, већ против кнезова таме.

Пали анђели су реалност и то не треба занемаривати. Највећа ђаволска превара је када успе да убеди човека у своје непостојање. Међутим, нагласио сам да ђаволи могу посести човека у два случаја: ако човек тежи њима и по посебном Божијем Промислу. Ђаво, пак, нема власт да науди човеку својом властитом силом, иако је по природи ммоћнији од човека (како псалмопојац каже за човека: Створио си га мало мањег од анђела).

A.Milojkov

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ne vjerujem bukvalno u cijelu pricu o vidjenju blazene Teodore; ali u mnogim posmrtnim molitvama se moli andjeo cuvar te duse da je ne napusti u strasnom casu smrti, kao i da je ne ostavi ni u casu (privremenog) suda, a narocito Velikog suda. Takodje, u nekim molitvama se moli Presveta da bude s nama u casu smrti nase - zasto - zato da nas odbrani od njih... (cini mi se da su Rkatolici tu molbu da se moli za nas u casu smrti uvrstili u himnu Ave Maria). Ne vjerujem da su oni policajci koji imaju moc da drze dusu 'u pritvoru' 40 dana ako je dusa gresna, prije suda. To bi zaista previse licilo na cistiliste, (iako je rekao ap.Pavle rekao da ce se neke duse spasti, ali kao kroz oganj, pa mislim da je to osnov ucenja o cistilistu). Ali da su prisutni i da plase dusu, koju andjeo prati u ushodjenju na nebesa i sud, to vjerujem, da. Prisutni su i u smrtnom casu, kao uostalom i Sveti ili povezani pokojnici koji su dobili slobodu (da se mole i da prelaze iz svijeta u svijet, tj. sveti, spaseni)... Ko vec ima pristupa. Vl. Nikolaj u Molitvama  na jezeru na 1 mjestu govori o tome: 'Bjezi duso, bjezi od zemlje i ne osvrci se, idi ka Svetlsoti (parafraziram). Prisutni su itekako u podnebesju - zemlja - do nebesa... Najveca pobjeda Npmj. je vjerovanje da njega nema i da je on metafora... Imaju tu neke tajne, koje ne znamo, slutimo ih u molitvama i vizijama svetih ljudi, (zanima me da li je autenticna vizija Jov. Kronstatskog), mada je sigurno stosta nadodavano iz strasi-pedagoskih razloga... Iskreno, ko je na nivou Bozjeg sina koji ne moze vise da grijesi (presao stadij roba i najamnika?) Slabo ko, i za vecinu ipak jace djeluje strah nego ljubav Bozja, koju volimo opet da koristimo kao racionalizaciju za mlakost bljutavost pa i gore, bez obzira na Andjela Laodikijskog, kao i Gospodovu ulogu Suca... Vise su mi lazne roze bajke nego ovakve price, koje su utemeljene u predanju Crkve itekako... Roze poze, da iz mita odbacimo ono sto je strasno, a zadrzimo ono sto je ugodno, kao vjerovanje da cemo eto zivjeti vjecno u velikoj ugodnosti, meni nimalo ne zvuci bas logicno i umno...

Inace, sire ali ne nevezano, ako krenemo da relativizujemo i racionalizujemo, malo sta iz NZ i predanja ce opstati sa strogog pozitivistickog stanovista, kako cemo razgraniciti sta je mit, a sta istinito, a sta nadogradnja na mit, pa bila ona i filozofska-ontoloska, hristoloska, i ostala teo-loska ... 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

Pa prvo nemaju sta djavoli meni da sude.

Ђавли не суде, ђавли препознају своје и узму те за ручице....:ani_biggrin:

пре 1 сат, Trifke рече

Ne otkupljujem se nikakavim dobrim delima jer onda mozemo kao i muslimani bes krsta. Otkupljeni smo Hristom i spasavamo se Hristom. Razbojnik na krstu je najbolji primer da ne idem dalje.

Наравно, али разбојник се покајао и то му можемо урачунати у добро дело....заправо у најбоље дело.....:)

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...