Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Bokisd рече

Pa, tako sto mu Bog u umnoj i dusevnoj viziji, daje da vidi njegovo rodjenje. I, to je samo vizija, koju on sam kasnije sozercava i otrkriva.

Nije prorok prenet u vreme kada je rodjen Jovan, ne postoji nikakva teleportacija. ( :)))  ).

Bog po predznanju u sebi samome , vidi i zna sta se desava sa Jovanom, i onda, samo svome proroku daje informaciju o tom dogadjaju. Nista vise. :945729:

Па како зна нешто што се није догодило,где постоји то знање када тог времена још нема?

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Кратос рече

Postoji u idejnom smislu ne u realnom znači nije se odigrao u stvorenom svetu ali Bog zna da će se odigrati zbog jedinstvene perpsektive koju ima kao Tvorac sveta.Za njega su svi događaji aktuelni i sada jer svet vidi kao celinu,od tačke stvaranja do tačke ulaska u eshatološku realnost,od Adamovog pada,pa sve do Parusije.

Тај принцип ти дође на исто оно што сам и ја рекао, Бог је у есхатону он не чека есхатон да се успостави, есхатон је његова стварност а у њему је време завршено.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Матусал рече

Проблем и јесте што ми све покушавамо да прилагодимо нашим схватањима да нам буде доступно и разумљиво. Павле каже да има Христов ум и са њиме гледа на ствари. Није твој и мој ум и Христов исто. Оно што се у Христу и са Христом одиграло је разумљиво само Духом Светим, и то зна и види само Христос и ако хоће Син коме открити.  Практичније је за цркву размишљати у времену и простору зато и настају разна учења и тумачења која се тичу загробног живота. Христос је стално говорио у причама знајући да не постоји метод да говори масама на други начин, али апостолима је насамо више откривао.

Ali, ne mozemo da ukinemo provaliju koja postoji izmedju Bozije prirode i sustine,  koja je nesaznajna i nepristupacna i nepricasna  i prirode coveka.

I, ajde, kako cemo mi sad, moci da objasnimo ljudskim recnikom i znanjem, kako to Bog sve vidi i sve gleda, kada je on  van vremena i vanprostora ? Postojali su neki u istoriji crkve koji su pokusali da objasne i i pricali su,  da mozemo dopreti do sustine Bozije i oni su osudjeni od strane otaca i crkve.

Msilim da moramo biti pazljivi sa ovim stvarima, da ne odemo u pogresnom smeru. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ovo ti je odlično pitanje za forumsku raspravu.

Dobro dajmo im šansu.

Kakvu?

Imaš predlog?

Ako su u pitanju samo molitve drugih i da duša nije više u stanju da se moli niti pomogne sebi onda sam ti objasnio da je za Boga svaka molitva sada i to sada u trenutku telesne smrti takve duše i u trenutku tog njenog ličnog suda privremenog pre svekoliko konačnog kad prodje svako vreme i kad sudova neće biti.

Dakle ako je šansa u našim molitvama onda se molimo ali znajmo da te molitve danas Bog prima tada kad su duši najpotrebnije u trenutku njenog suda a to je telesna smrt.

Ako naprimer saznaš da je neko tvoj blizak umro pre mesec dana, kako ćeš se Bogu pomoliti, da spasi dušu tvog bližnjeg i useli ga u Carstvo odmah posle smrti tog bližnjeg ili ćeš se pomoliti da ga useli u Carstvo tek sada posle mesec dana jer si tek posle mesec dana stigao da se pomoliš?

Neki Dušan kaže da duša 40 dana veja po zemlji...i onda moraš reći " idi bre što se vejaš , prošlo je 40 dana".

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

Ali, ne mozemo da ukinemo provaliju koja postoji izmedju Bozije prirode i sustine,  koja je nesaznajna i nepristupacna i nepricasna  i prirode coveka.

I, ajde, kako cemo mi sad, moci da objasnimo ljudskim recnikom i znanjem, kako to Bog sve vidi i sve gleda, kada je on  van vremena i vanprostora ? Postojali su neki u istoriji crkve koji su pokusali da objasne i i pricali su,  da mozemo dopreti do sustine Bozije i oni su osudjeni od strane otaca i crkve.

Msilim da moramo biti pazljivi sa ovim stvarima, da ne odemo u pogresnom smeru. 

A ko opšte zalazi u suštinu Božju kad je On sam nama otkrio da je bezvremen da za Njega vreme ne postoji kao kategorija i da je vreme ustvari stvorenje kao i svako drugo stvorenje?

Kakvu suštinu Boga ti sada spominješ, mi ti govorimo da je svedržitelju sve sada i nema pre sada i posle ali ti hoćeš da povedeš vodenicu tamo gde će je mrak pojesti i sve što smo samleli u njoj zajedno sa njom.

Dakle stvar je jasna da li je za Boga kompletna istorija ćovečanstva i svaki dogadjaj u njemu sadašnjost i da za Boga ne postoji pre sada i posle.

Odgovor znaš i sam tolikoo osnove u svoju pravoslavnu veru imaš, prema tome ne navodi vodenicu i ne krij grad koji na gori stoji.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Матусал рече

Па како зна нешто што се није догодило,где постоји то знање када тог времена још нема?

Pa postoji u Njegovom Umu jer sve mogućnosti date svetu počinju i završavaju se u Njemu.Bog je i izvor i ishodište sveta.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Svo Hrišćanstvo stoji na budućim dogadjajima kao završenom i gotovom stvari za Boga, dakle sve što je u čovčanstvu je za za Boga završena realnost iako se za nas tek dešava.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Pa postoji u Njegovom Umu jer sve mogućnosti date svetu počinju i završavaju se u Njemu.Bog je i izvor i ishodište sveta.

Kako vreme može da postoji u njegovom umu kad je vreme stvoreno znači gotovo i završeno kao proizvod?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako vreme može da postoji u njegovom umu kad je vreme stvoreno znači gotovo i završeno kao proizvod?

Ne vreme nego znanje.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ne vreme nego znanje.

Znanje kažeš?

Nije to znanje brate moj slatki to je Božja tvorevina to je Bog vanvremenski već stvorio, jer prvo On stvara nešto da bi se to nešto za nekog desilo.

Za Boga koji je sve stvorio to je proizvod gotov i završen o kakvom znanju ti govoriš?

Ti treba da dobiješ znanje i saznanje šta će se desiti i šta je to Bog već stvorio.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Znanje kažeš?

Nije to znanje brate moj slatki to je Božja tvorevina to je Bog vanvremenski već stvorio, jer prvo On stvara nešto da bi se to nešto za nekog desilo.

Za Boga koji je sve stvorio to je proizvod gotov i završen o kakvom znanju ti govoriš?

Ti treba da dobiješ znanje i saznanje šta će se desiti i šta je to Bog već stvorio.

Ja pričam o Božijem znanju a o čemu ti pričaš više ni Bog Otac ne zna.Kakvi gotovi proizvodi?Znači Juda je izdao Hrista i pre nego što je stvoren pošto je po tebi on već gotov proizvod?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Ja pričam o Božijem znanju a o čemu ti pričaš više ni Bog Otac ne zna.Kakvi gotovi proizvodi?Znači Juda je izdao Hrista i pre nego što je stvoren pošto je po tebi on već gotov proizvod?

Juda je izdao Hrista jer ga je Bog stvorio kao slobodno biće.

Ali Bog je prvo morao da stvori, da bi se sve to izdešavalo ili ti misliš da Bog stvara istog momenta kad Kratos nešto uradi i samo da ima neko predznanje šta će Kratos da uradi?

Čudno.

Ja mislim da je Bog sve stvorio i da je tvorevinu preko Hrista Isusa obožio i doveo u vanvremensko stanje, dakle sve je završeno, Bog nema samo predznanje da će se to desiti, već je sve stvorio i to se dešava nama a On kao bezvremen je već sve vreme i bio u toj bezvremenoj realnosti.

Dakle i čovečanstvo obećanjem Boga živoga i samim Hristom Isusom već ima bezvremenost, jer Hristos nije sam.

Evo znam ti ćeš sad nešto da napišeš i to je Bog stvorio tada a ne pre toga, on je samo imao psihološko predznanje šta ćeš ti da stvoriš i da to pripišeš Bogu :))

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A ko opšte zalazi u suštinu Božju kad je On sam nama otkrio da je bezvremen da za Njega vreme ne postoji kao kategorija i da je vreme ustvari stvorenje kao i svako drugo stvorenje?

Kakvu suštinu Boga ti sada spominješ, mi ti govorimo da je svedržitelju sve sada i nema pre sada i posle ali ti hoćeš da povedeš vodenicu tamo gde će je mrak pojesti i sve što smo samleli u njoj zajedno sa njom.

Dakle stvar je jasna da li je za Boga kompletna istorija ćovečanstva i svaki dogadjaj u njemu sadašnjost i da za Boga ne postoji pre sada i posle.

Odgovor znaš i sam tolikoo osnove u svoju pravoslavnu veru imaš, prema tome ne navodi vodenicu i ne krij grad koji na gori stoji.

Pa, iz te njegove sustine i prirode se prokazuju i njegove odlike, koje se manifestuju u odnosu na coveka, na svet i na vreme i prostor.

Ono sto on poseduje po prirodi, mi ne mozemo posedivati. I, zbog toga, ne mozemo da ukinemo vreme i prostor za nas ljude. Nasa smrt je u vremenu, sveopste vaskrsenje je u vremenu, ima svoju vremensku tacku kada ce se odigrati.

I, svi cekamo Vaskrsenje mrtvih i zivot buduceg veka, .....i mrtvi i zivi, i zajedno se nadamo i ocekujemo vaskrsenje nasih tela. I, cekamo to buduce carstvo i eshaton.

Sve ima svoj redosled dogadjaja. Kako kaze apostol Pavle, ...'Али сваки у свом реду: прво Христос, потом хришћани, о његову доласку'.

Eto, neki red stvari mora da se ispuni.

Usput, moram malo da te pitam nesto, onako neobavezno, ....odakle znas , da u Boga ne postoji sada , u odnosu na proslost i buducnost ? Da li si siguran da Bog ne moze sam u sebi, da susprenduje ( :))) )  svoje sveznanje i predznanje, i da deluje po trenutnoj situaciji ?

Ima ono sto se kaze, u onome u cemu te zateknem,  u tome cu ti i suditi ? Znaci, Bog gleda i na sadasnjost, ... bez obzira na pre i posle...ne uzima te stvari u obzir. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

dakle sve je završeno

Jeste zato Otac kaže Sinu po vaznesenju Sedi meni s desne strane dok ne položem neprijatelje tvoje,što bi mu to rekao kad su oni već položeni po tvojoj nakaradnoj koncepciji?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...