Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Матусал рече

Па да ли тај догађај реално за Бога постоји или и Бог има визије?

Tu se nalazi odgovor na sva moguća pitanja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Христос је сишао у ад али остао је неповређен од њега јер се не нађе никакав грех у Њему. Црквени тропар каже ,, пљенил јеси ад неискусивсја от њего,,. Пут свакога човека води кроз смрт у ад. Свима нам ваља проћи кроз ад да би смо ушли у Царство Божије,смрт ће нас одвести тамо. Да ли ће ад тада у нама препознати нешто своје и огањ његов наћи приступа к нама. Хоће ли кнезови адски у нама познати свога друга и сарадника са којима су на земљи деловали и призвати нас ка себи,или ће се Христос наћи у нама а ад се угорчати и развејати се непријатељи наши а ми са Христом васкрснути и живот вечни. Овако ја видим митарства.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Матусал рече
пре 13 минута, Кратос рече

Bog mu javlja u viziji.Aposlutno nije potrebna ova priča o šetanju kroz vreme već Bog iz svoje nadtvorevinske perspektive vidi čitavu tvorevinu i otkriva budući događaj svome proroku.

Kao što rekoh eto umro je neko pre 300 godina neki naš predak i mi se danas molimo za njegovu dušu i toliko se usrdno molimo da prosto umilostivimo Boga da nas taj predak pred samo sjedinjenje sa Bogom oseti preko Boga jer Bog će u tom momentu isijavati našu molitvu ako Bog nema tada samo viziju budućeg dogadjaja nego je to njegova sadašnjost.

I tako se ta duša u poslednjem momentu spasi i Bog je useli u Carstvo.

Dakle jednostavno, da li je neki predstojeći ili prošli dogadjaj za Boga sadašnjost i realnost ili je vizija.

Kratos voli vizije, one su književnog formata i daju piscu i tvorcu priča onu dozu da sam odlučuje šta je istina a šta nije , šta može a šta ne može u toj priči.

Dakle vizije su priče a Bog je onaj koji Jeste i za Njega po našem verovanju i verovanju svekolikog čovečanstva pa i djavdjava i palih andjela ne postoji pre sada i posle za Boga je sve sdašnjost i realnost za Boga vreme nema nikakvu drugu funkciju do toga da je vreme obično stvorenje što nam je i preneo čini mi se sveti Maksim Ispovednik.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Христос је сишао у ад али остао је неповређен од њега јер се не нађе никакав грех у Њему. Црквени тропар каже ,, пљенил јеси ад неискусивсја от њего,,. Пут свакога човека води кроз смрт у ад. Свима нам ваља проћи кроз ад да би смо ушли у Царство Божије,смрт ће нас одвести тамо. Да ли ће ад тада у нама препознати нешто своје и огањ његов наћи приступа к нама. Хоће ли кнезови адски у нама познати свога друга и сарадника са којима су на земљи деловали и призвати нас ка себи,или ће се Христос наћи у нама а ад се угорчати и развејати се непријатељи наши а ми са Христом васкрснути и живот вечни. Овако ја видим митарства.

Da ali tu nema procesa, to je čisto prepoznavanje, nećeš se valjda još preispitivati u adu kojeg je Hristos već porušio i opustošio :)

Mož bude jedino da ostaneš porušen i opustošen kao ad ili ostaneš živ kao Hristos jer je on to učinio već za sve.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ali tu nema procesa, to je čisto prepoznavanje, nećeš se valjda još preispitivati u adu kojeg je Hristos već porušio i opustošio :)

Mož bude jedino da ostaneš porušen i opustošen kao ad ili ostaneš živ kao Hristos jer je on to učinio već za sve.

A što sa dušama koje nisu svete da idu odmah u Raj a nisu ni za Pakao , moramo i njima dati neku šansu. A takvih je i najviše.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

A što sa dušama koje nisu svete da idu odmah u Raj a nisu ni za Pakao , moramo i njima dati neku šansu. A takvih je i najviše.

Ovo ti je odlično pitanje za forumsku raspravu.

Dobro dajmo im šansu.

Kakvu?

Imaš predlog?

Ako su u pitanju samo molitve drugih i da duša nije više u stanju da se moli niti pomogne sebi onda sam ti objasnio da je za Boga svaka molitva sada i to sada u trenutku telesne smrti takve duše i u trenutku tog njenog ličnog suda privremenog pre svekoliko konačnog kad prodje svako vreme i kad sudova neće biti.

Dakle ako je šansa u našim molitvama onda se molimo ali znajmo da te molitve danas Bog prima tada kad su duši najpotrebnije u trenutku njenog suda a to je telesna smrt.

Ako naprimer saznaš da je neko tvoj blizak umro pre mesec dana, kako ćeš se Bogu pomoliti, da spasi dušu tvog bližnjeg i useli ga u Carstvo odmah posle smrti tog bližnjeg ili ćeš se pomoliti da ga useli u Carstvo tek sada posle mesec dana jer si tek posle mesec dana stigao da se pomoliš?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Па тако некако. Смрт скида маску, показује се суштина наше душе, кога је волела и са киме је сарађивала и са киме је била сједињења. Време одузима могућност промене јер је промена могућа само у времену те стога нема покајања. Зато смо сви овде на земљи у великој милости Божијој јер нам се иако грешимо не суди нити сносимо последице него нам се даје време као дар за могућност промене.

Рани оци цркве су говорили да ако не задобијемо Христа у времену нећемо га задобити ни у вечности.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Рани оци цркве су говорили да ако не задобијемо Христа у времену нећемо га задобити ни у вечности.

Jedino ispravno.

Ali tada još nisu uzimali ogromne novce za molitve u čistilištima i za pomoć u prolaženju mitarstva što čine današnji oci.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, kopitar рече

Многи су станови у дому Оца небеског, али им се и место и слава разликују. Свет је онај који има Христа, он је једини свет и једини Господ који освећује. Не спасава количина светости него Христос, зато ће сваки који призове име господње бити спасен.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Многи су станови у дому Оца небеског, али им се и место и слава разликују. Свет је онај који има Христа, он је једини свет и једини Господ који освећује. Не спасава количина светости него Христос, зато ће сваки који призове име господње бити спасен.

Ili recimo neki predak tvoj ostane dužan nekome učini neki greh...

Ti kao njegov potpomak vratiš toj porodici višestruko čak toliko da onii oproste ono što su vezali tvog predka i što mu drže kao greh.

Šta je za Boga realnost, to što će biti izgladjeno i vraćeno ili tu dušu prvo ne znam ni sam umrtvljuje pa je oživljava da bi je na kraju vaskrsao....

Gde je umrtvljuje gde je oživljava i što bi to radio kad je za vanvremensko nebo stvar ionako izgladjena? Jer ako vanvremensko nebo prepoznaje vremenske intervale pa se tu nešto popravlja izgladjuje oprašta savladava ponovo i vraća u nebesko stanje niti je vanvremensko niti je nebesko a ponajmanje konačno.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Давор73 рече

Ма наравно, мислим да то нико није ни спорио овде. Колико сам схватио , споран је механизам ,,суђења" : јесу ли у питању специјализоване царинарнице,  унутрашње душевно стање, или све то заједно плус нешто десето.. Мада у крајњој линији доћи  ћемо на исто. На суд , бато!...:D

Da, recimo, nasao sam nesto od pape sv. Grigorija Velikog koji rasudjuje o nekim  aspektima duhovnih vidjenja :

" Неке примере таквих детаља, које не би требало тумачити на "груб и чулан" начин, наводи и свети Григорије Двојеслов у четвртој књизи својих "Разговора" која је, као што смо већ видели, специјално посвећена питању живота после смрти.

Тако, описујући посмртно виђење неког Репарата, који је видео грешног свештеника како гори наврх неке огромне ломаче, св. Григорије пише:

"Наложена ватра коју је видео Репарат не значи да у аду горе дрва. Пре ће бити да је то зато да би стекао упечатљиву слику о адском пламену, како би и људи, слушајући његов опис, научили да се боје вечног пламена, на основу искуства које имају са вештаственом ватром" ("Разговори", IV, 32).

....А то што су неком човеку у посмртном виђењу показана златна обиталишта, св. Григорије овако коментарише: "Наравно, нико ко има здрав разум неће схватити буквално ове изразе... А пошто се издашна милостиња награђује вечном славом, онда изгледа сасвим могуће саградити вечно обиталиште од злата" (IV, 37). "

Mislim, da tako slicno mozemo rasudjivati i o tim tkzv. mitarstvima , narocito kod vidjenja Toodore u zitiji sv. Vasilija Novog. Kao sto kaze, papa  Grigorije, ....' svako ko ima zdrav razum, nece svhvatiti bukvalno ove izraze'....o mitarstvima, nego su  tako opisana mitarstva, da bi ljudi na osnovu iskustva koje imaju u real zivotu sa mitarstvima i carinicima, shvatili da postoji posle nase smrti u tom drugom zagrobnom zivotu, neko slicno ispitivanje dusa, ..... slicno tom prolasku kroz zemaljske carine.

Kako se to desava to ispitivanje od strane zlih duhova, ne mozemo tacno saznati, ali, bitno je da postoji takvo ispitivanje i moramo da izvucemo pouku i kako kaze Grigorije.....'da se naucimo da se bojimo vecnog plamena'... i da zivimo pravedno i vrlinski.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Матусал рече

Како рецимо пророк зна да ће се родити Јован Крститељ

Pa, tako sto mu Bog u umnoj i dusevnoj viziji, daje da vidi njegovo rodjenje. I, to je samo vizija, koju on sam kasnije sozercava i otrkriva.

Nije prorok prenet u vreme kada je rodjen Jovan, ne postoji nikakva teleportacija. ( :)))  ).

Bog po predznanju u sebi samome , vidi i zna sta se desava sa Jovanom, i onda, samo svome proroku daje informaciju o tom dogadjaju. Nista vise. :945729:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече

Postoji u idejnom smislu ne u realnom znači nije se odigrao u stvorenom svetu ali Bog zna da će se odigrati zbog jedinstvene perpsektive koju ima kao Tvorac sveta.Za njega su svi događaji aktuelni i sada jer svet vidi kao celinu,od tačke stvaranja do tačke ulaska u eshatološku realnost,od Adamovog pada,pa sve do Parusije.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Матусал рече

I, sta cemo onda, da ukinemo vreme i prostor ?

Taj dogadjaj ( bilo koji ),  mora da se dogodi u vremenu i prostoru, potpuno je druga prica, kako Bog vidi i percepira taj dogadjaj u svom umu, van vremena i prostora. I, ta Bozija osobina i svojstvo nema veze sa nama, to je deo njegove prirode i sustine, ....mi, ljudi, nemamo dodir sa tim stvarima.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

I, sta cemo onda, da ukinemo vreme i prostor ?

Taj dogadjaj ( bilo koji ),  mora da se dogodi u vremenu i prostoru, potpuno je druga prica, kako Bog vidi i percepira taj dogadjaj u svom umu, van vremena i prostora. I, ta Bozija osobina i svojstvo nema veze sa nama, to je deo njegove prirode i sustine, ....mi, ljudi, nemamo dodir sa tim stvarima.

Проблем и јесте што ми све покушавамо да прилагодимо нашим схватањима да нам буде доступно и разумљиво. Павле каже да има Христов ум и са њиме гледа на ствари. Није твој и мој ум и Христов исто. Оно што се у Христу и са Христом одиграло је разумљиво само Духом Светим, и то зна и види само Христос и ако хоће Син коме открити.  Практичније је за цркву размишљати у времену и простору зато и настају разна учења и тумачења која се тичу загробног живота. Христос је стално говорио у причама знајући да не постоји метод да говори масама на други начин, али апостолима је насамо више откривао.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...