Jump to content

Да ли је православље мртво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Trifke рече

Da je o Pafailo prosao fakultet nebi mnogo toga stampao sto stampa niti radio sto radi.

Očigledno je da ti  imaš lični problem sa Rafailom

na pitanje šta to pogrešno uči o pričešćivanju, ti postaviš tekst od popa Đurovića Novog Člankopisca. Ja  sam se kod Rafaila svaki dan pričešćivao i dobio na blagoslov knjigu o neprestanom pričešćivanju od sv. Nikodima tako da vjeruj mi da i to ne pije vodu. 

Hoćeš da ga prikažeš u lošem svjetlu bez potrebe i ni za što

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, gor.anger рече

Očigledno je da ti  imaš lični problem sa Rafailom

na pitanje šta to pogrešno uči o pričešćivanju, ti postaviš tekst od popa Đurovića Novog Člankopisca. Ja  sam se kod Rafaila svaki dan pričešćivao i dobio na blagoslov knjigu o neprestanom pričešćivanju od sv. Nikodima tako da vjeruj mi da i to ne pije vodu. 

Hoćeš da ga prikažeš u lošem svjetlu bez potrebe i ni za što

Onda je to potpuno novo za mene jer pre tri godine najvise sto se moglo je bilo 1 u nedelju dana. Onda povlacim to o pricescivanju. Ne zelim nikoga da prikazem u svetlu i ni lepsem ni losem. Ja samo iznosim ono sto znam. Iskreno drago mi je da je promenio praksu. To je jako lepo. Kao sto sam rekao i jednom drugom jako postujem ako je promenio stavove. Hvala Bogu za to! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Kao sto rekoh fakultet i nije da da sva znanja vec da nas osposobi da ih steknemo. On uopste ne insistira na redovnom pricescivanju I ja sam monah pa ne gledam iz tog ugla. A sto se tice zdrave imas pravo na svoje misljenje. Evo i tebi nesto o pricescivanju posto vidim da i ti ne poznajes tu temu: 

Дали сте ми чланак од две странице које тумаче један цитат који сам већ читао да се упознам са причешћивањем. Прочитао сам много више од тога.  Нисам сигуран да сам разумео шта хоћете да кажете, једноставно нисте изнели аргументе, а моје знање по горњем питању што се тиче о. Рафаила је другачије Из поштовања према вашем монашком чину нећу се даље расправљати са вама по овом питању. Праштајте и помените!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Из поштовања према вашем монашком чину нећу се даље расправљати са вама по овом питању. Праштајте и помените!

@Trifke :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, gor.anger рече

@Trifke prošle godine sam bio tri nedelje i pričestio se na svakoj. Kad sam ga pitao za blagoslov rekao je da mogu da se pričestim ako to ja stvarno želim. 

Kao sto rekoh i predhodniku to je za svaku pohvalu. Tako nije bilo pre tri godine. On se menja i hvala Bogu za to! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Trifke, ne slazemo se u jednom, kao i sa mnogima drugima koji su slicnog stava kao ti, dakle, u jednom - iskljucivost. Razumes? Ko god nesto krene da radi, nadje se da ga druga strana sputava. I jedni i drugi, radite glupav posao, cemu to? Zasto srozavate ugled brata, sasluzitelja i duhovnog lica SPC, veoma popularanog u najsiroj javnosti i sto je jos vazno - mnogi ljudi na nasim prostorima su se zahvaljujuci njemu zainteresovali za veru i naucili osnove Pravoslavne vere i morala i prisli evharistijskom zivotu svoje parohije.  A to je veliki uspeh u nasem danasnjem desakralizovanom okruzenju. I da se razumemo, da li bi on meni licno odgovarao kao duhovnik, da li ja znam koliko on ne zna i slicno, to nije vazno, ne mora sve ni da zna, i ne mora on licno mojoj dusi da odgovra da bi ga podrzavao, jer vidim kolikom broju odgovara i donosi plodove, donosi plodove. Takodje,  recenice koje osudjuju, tipa "voda je skupa, a heroin loš i nikakav", veoma su upecatljive i one zakace mladog slusaoca koga nicim drugim ne bi mogli zaintersovati, a  u daljnoj pouci i besedi pregrst skupocenih duhovnih bisera i lekova toj mladoj ali dusi posrnuloj u  porocima i duhovnim bolestima... On je jednom recju - harizmatik.  No, hvala Bogu da imamo dezurne povrsne vrebace u reci, koji su tu, ne mislim pre svega na tebe oce Trifke, koji su tu blago nama  da osudjuju i ubacuju klipove u tockove misionarskog rada SPC u Srbiji i svetu. Pa, ljudi moji, svako ko se istice odmah nekom smeta sto strci! Hajde malo sirine, nismo svi isti, niti svako trazi isti pristup, pricu... Radi se o RAZLICITIM IZRAZIMA,  ljudi moji, razliciti izrazi  ISTE Pravoslavne vere nase i ISKUSTVA te vere  i svetotajinskog zvota. Medjutim, kod nas u SPC ako se neko ne slaze sa mojim poimanjem kako treba da bude duhovnik, ako se ne slaze sa mojom licnom nutrinom, unutrasnjom prcijom moje duse, onda on nista ne zna, ne valja, sta ce nam takav... i slicne gluposti!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Trifke, ne slazemo se u jednom, kao i sa mnogima drugima koji su slicnog stava kao ti, dakle, u jednom - iskljucivost. Razumes? Radite glupav posao, cemu to, zasto srozavate ugled brata, sasluzitelja i duhovnim licem SPC-a, veoma popularanim u najsiroj javnosti i sto je jos vazno - mnogi ljudi na nasim prostorima su se zahvaljujuci njemu zainteresovali za veru i naucili osnove Pravoslavne vere i morala i prisli evharistijskom zivotu svoje parohije.  A to je veliki uspeh u nasem danasnjem desakralizovanom okruzenju. I da se razumemo, da li bi on meni licno odgovarao kao duhovnik, da li ja znam koliko on ne zna i slicno, to nije vazno, ne mora sve ni da zna, i ne mora on licno mojoj dusi da odgovra da bi ga podrzavao, jer vidim kolikom broju dogovara i donosi plodove, donosi plodove. Takodje, osudjujuce recenice tipa "voda je skupa, a heroin loš i nikakav", veoma su upecatljive i one zakace mladog slusaoca koga nicim drugim ne bi mogli zaintersovati, a a u daljnoj pouci i besedi pregrst skupocenih duhovnih bisera i lekova toj mladoj ali posrnuloj dusi,  u porocima i duhovnim bolestima... On je jednom recju - harizmatik.  No, hvala Bogu da imamo dezurne povrsne vrebace u reci, koji su tu, blago nama, da osudjuju i ubacuju klipove u tockove misiokarskog rada. Pa, ljudi moji, svako ko se istice odmah nekom smeta sto strci. Hajde malo sirine, nismo svi isti, niti svako trazi isti pristup, pricu... Radi se o RAZLICITIM IZRAZIMA,  ljudi moji, razliciti izrazi  ISTE Pravoslavne vere nase i ISKUSTVA te vere  i svetotajinskog zvota. Medjutim, kod nas u SPC ako se neko ne slaze sa mojim pojimanjem kako treba da bude duhovnik, ako se ne slaze sa mojoj licnom nutrinom, unutrasnjom prcijom moje duse, onda on nista ne zna,ne velja, sta ce nam takav... i slicne gluposti!

То је то! Много је калупа код нас, много рашчлањивања и вађења ствари из контекста и тражења "перфекције" по сваку цену.

Подели на овим сајтовима

Otac Aleksandar Jovanović iz Vaznesenjske crkve sa Žarkova je po mom mišljenju jedan od najtalentovanijih propovjednika i svjedoka Istine. Kad bi on misionario kao recimo o. Arsenije ili o. Rafailo, mislim da bi razgorio oganj vjere i sledovanja Hristu kod mnogih. Još uvijek ne razumem zašto takvog čovjeka  i pastira nemamo na forumu, pored o. Save ???

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Trifke рече

Onda je to potpuno novo za mene jer pre tri godine najvise sto se moglo je bilo 1 u nedelju dana.

Ali, brate Trifke, da li je ovo 'malo' ? Stvarno ?

Ko' moze da saobrazi svoj zivot tako svetinji pricesca, da se pricescuje i 1 u nedelju dana ? Pa, to je veliki podvig i velika blagodat .

Подели на овим сајтовима

Једно моје разматрање везнао за ''стару'' и  ''нову'' праксу причешћивања.

Можда није дбаш добра аналогија, али ме исправите где решим.

Имамо ученике који уче пред сваки час итд. - то би била пракса сталног причешћивања

А имамо ученике који су кампањци-то би била данашња преовладавајућа пракса причешћивања.

И један и други могу да постигну исте резултате, у завсиности од псовећености. Може неко да учи пре сваког часа, али реда ради да прелиста лекцију или ишчита, а шта ће сотати, а исто тако неко може да покуша за кратко време да научи, али му буде превише.

Не смемо бити искључиви, исти је циљ Христос.

Подели на овим сајтовима

Nije pravoslavlje mrtvo, mislim da je pre iskomplikovano našim strahovima pre svega.

Lično sam prošao par faza u veri, i ako ovo nije guruizam, onda mogu da se.pohvalim onim što mi je Bog poslao, duhovnikom koga nisam tražio, ali sam dobio, ocem.Dejanom Dejanovićem....u čijem naručju su pre svega ponestajali strahovi, preterane strogosti i izigravanje pravoslavca.

Naravno svakom će leći neko drugi ili drugačiji duhovnik ali to je normalno. Opasno je da jedni druge "korigujemo" i plašimo

Malo.je.prostog života, jednostavnog a to je pravoslavlje, Hristu niko nije.prišao kroz komplikaciju već krajnje iskreno ili jednostavno...niti je On ikome tražio FT1P da mu se dotakne skuta Njegovih.

Pre mnogo.godina izgubim ključ od stana, još par problema mi.se nakarikalo, bio sam student ali sam.nešto radio u.školi u.Zemunu i.odem u Sv Gavrila samo da.sednem i bedacim.se.na.miru

Pridje.sveštenik, sede pored mene, šta studiram, koje jezike.znam, ispričao se sa mnom skroz opušteno, i otidoh ja dalje....

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ali, brate Trifke, da li je ovo 'malo' ? Stvarno ?

Ko' moze da saobrazi svoj zivot tako svetinji pricesca, da se pricescuje i 1 u nedelju dana ? Pa, to je veliki podvig i velika blagodat .

Pa Hristu se ne prilazi cist jer to nikada neces biti. Hristu prilaze bolesni i necisti i gresni da bi ih on svojom bagodacu iscelio, ocistio oprostio o im grehe i spasao ih. Prati ako imas prilike reci liturgije. Koliko puta se moli svestenik za one koji treba da se priceste i sta stoji u tim molitvama. Malo je sinko moj i svaki dan je malo. Ja se pricescujem na svakoj liturgiji i to bez ikakvih postova i ispovesti. Taj stav malo mnogo je cisto legalisticki. Ti moras ziveti svaki dan tako da mozes da se pricestis. Za dve stvari trebas da budes spreman uvek u zivotu da umres i da se pricestis. Na nebo nikada neces otici zaslugama jer ih nemas i nemozes imati. Luke 17:10 Тако и ви кад свршите све што вам је заповеђено, говорите: Ми смо залудне слуге, јер учинисмо шта смо били дужни чинити. Na nebo se ulazi samo miloscu Bozjom. Eph 2:8 Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар је Божји,
Eph 2:9 Не од дела, да се нико не похвали.
Eph 2:10 Јер смо Његов посао, саздани у Христу Исусу за дела добра, која Бог унапред приправи да у њима ходимо.
A ako ti se desava da gresis: 1John 1:8 Ако кажемо да греха немамо, себе варамо, и истине нема у нама.
1John 1:9 Ако признајемо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости грехе наше, и очисти нас од сваке неправде.
1John 1:10 Ако кажемо да не сагрешисмо, градимо Га лажом, и реч Његова није у нама.1John 2:1 Дечице моја! Ово вам пишем да не грешите; и ако ко сагреши, имамо заступника код Оца, Исуса Христа праведника,
1John 2:2 И Он очишћа грехе наше, и не само наше него и свега света.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

Trifke, ne slazemo se u jednom, kao i sa mnogima drugima koji su slicnog stava kao ti, dakle, u jednom - iskljucivost. Razumes? Ko god nesto krene da radi, nadje se da ga druga strana sputava. I jedni i drugi, radite glupav posao, cemu to? Zasto srozavate ugled brata, sasluzitelja i duhovnog lica SPC, veoma popularanog u najsiroj javnosti i sto je jos vazno - mnogi ljudi na nasim prostorima su se zahvaljujuci njemu zainteresovali za veru i naucili osnove Pravoslavne vere i morala i prisli evharistijskom zivotu svoje parohije.  A to je veliki uspeh u nasem danasnjem desakralizovanom okruzenju. I da se razumemo, da li bi on meni licno odgovarao kao duhovnik, da li ja znam koliko on ne zna i slicno, to nije vazno, ne mora sve ni da zna, i ne mora on licno mojoj dusi da odgovra da bi ga podrzavao, jer vidim kolikom broju odgovara i donosi plodove, donosi plodove. Takodje,  recenice koje osudjuju, tipa "voda je skupa, a heroin loš i nikakav", veoma su upecatljive i one zakace mladog slusaoca koga nicim drugim ne bi mogli zaintersovati, a  u daljnoj pouci i besedi pregrst skupocenih duhovnih bisera i lekova toj mladoj ali dusi posrnuloj u  porocima i duhovnim bolestima... On je jednom recju - harizmatik.  No, hvala Bogu da imamo dezurne povrsne vrebace u reci, koji su tu, ne mislim pre svega na tebe oce Trifke, koji su tu blago nama  da osudjuju i ubacuju klipove u tockove misionarskog rada SPC u Srbiji i svetu. Pa, ljudi moji, svako ko se istice odmah nekom smeta sto strci! Hajde malo sirine, nismo svi isti, niti svako trazi isti pristup, pricu... Radi se o RAZLICITIM IZRAZIMA,  ljudi moji, razliciti izrazi  ISTE Pravoslavne vere nase i ISKUSTVA te vere  i svetotajinskog zvota. Medjutim, kod nas u SPC ako se neko ne slaze sa mojim poimanjem kako treba da bude duhovnik, ako se ne slaze sa mojom licnom nutrinom, unutrasnjom prcijom moje duse, onda on nista ne zna, ne velja, sta ce nam takav... i slicne gluposti!

Ja nisam pominjao te gluposti koje pisu o njemu niti bih i branio sam ga i uvek cu braniti coveka koji je napadnut bez razloga. Nemoze postojati tolerancija kada neko naucava legalisticki pristup Sv Tajnama. Ja ni u jednom trenutku nisam rekao da je on los covek vec da mora da se pouci. U medjuvremenu sam saznao nesto sto me je prijatno iznenadilo a to je da je promenio stav o pricescivanju i ponavljam hvala Bogu za to. Neka da Bog da napreduje i u svemu drugom da bi onda stvarno mogao da donese plodove koji su dobri. Onim sto je nekada radio samo je jos vise legalista dovodio u crkvu. Ponavljam ako je promenio stavove, slava Bogu! 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Pa Hristu se ne prilazi cist jer to nikada neces biti. Hristu prilaze bolesni i necisti i gresni da bi ih on svojom bagodacu iscelio, ocistio oprostio o im grehe i spasao ih. Prati ako imas prilike reci liturgije. Koliko puta se moli svestenik za one koji treba da se priceste i sta stoji u tim molitvama. Malo je sinko moj i svaki dan je malo. Ja se pricescujem na svakoj liturgiji i to bez ikakvih postova i ispovesti. Taj stav malo mnogo je cisto legalisticki. Ti moras ziveti svaki dan tako da mozes da se pricestis. Za dve stvari trebas da budes spreman uvek u zivotu da umres i da se pricestis. Na nebo nikada neces otici zaslugama jer ih nemas i nemozes imati. Luke 17:10 Тако и ви кад свршите све што вам је заповеђено, говорите: Ми смо залудне слуге, јер учинисмо шта смо били дужни чинити. Na nebo se ulazi samo miloscu Bozjom. Eph 2:8 Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар је Божји,
Eph 2:9 Не од дела, да се нико не похвали.
Eph 2:10 Јер смо Његов посао, саздани у Христу Исусу за дела добра, која Бог унапред приправи да у њима ходимо.
A ako ti se desava da gresis: 1John 1:8 Ако кажемо да греха немамо, себе варамо, и истине нема у нама.
1John 1:9 Ако признајемо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости грехе наше, и очисти нас од сваке неправде.
1John 1:10 Ако кажемо да не сагрешисмо, градимо Га лажом, и реч Његова није у нама.1John 2:1 Дечице моја! Ово вам пишем да не грешите; и ако ко сагреши, имамо заступника код Оца, Исуса Христа праведника,
1John 2:2 И Он очишћа грехе наше, и не само наше него и свега света.

Naravno, niko nece biti 'dovoljno' dostojan da se pricesti, makar se spremao i sto godina.

Ali, neka 'vrsta' dostojnosti treba da bude. Tj. rekao bih, saobrazenje naseg zivota dostojnosti same svetinje pricesca. Ko ima takvu postavku stvari, moze da se pricescuje sto cesce. I sto vise napreduje na tom putu, moze da se pricescuje sve cesce,,....skoro stalno.

Mislim, da to nije legalizam, nego jednostavno real stanje na terenu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...