Jump to content

Да ли је православље мртво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Дидим рече

ОК, на примеру оне бруке са "Дарвилом" лако можемо да видимо зашто би организовано православље пукло у цивилизованим атеистичким земљама развијеног света попут Канаде или Јапана, али опет имамо надарене појединце који би и тамо могли да узбуркају духовну радозналост, али то не чине, већ то раде далекоисточне вере.

Pa da ima velkih pojedinaca, ali upravo zbog onih koji su bili glavni akteri bruke sa "Darvilom" takvi pojedinci ne mogu da ucine nista. Nazalost stvari su tako uspostavljenjue vremenom da se ne smije kihnuti bez blagoslova. 

пре 9 часа, Дидим рече

Али нису све земље развијене, са образованим становништвом. Ено Африке, Нигерија је доскора била земља племенских тотема, а сада је државетина од 200 милиона становника од којих су 50% муслимани, а 40% католици. Значи, неко ипак негде живи и ради. Није ваљда само ђаво вредан, ваљда је и Богу мио рад?

E ali ovdje se sad dotices jednog vrlo upitne stvari. To je ono kako Bog djeluje u svijetu, i zasto neke stvari nisu malo ociglednije nego sto se pokazuju. Recimo od apostolskih vremena, svi mi mislimo da su apostoli ucinili ne znam kakvu stvar, ali je cinjenica da su propovjedali u sredini koja je bila nalik danasnjoj EU sa slobodom kretanja. Da je Judeja bila u nekom okruzenju poput tad centralne Afrike ili germanskih predjela ne bi uspjeli preci u drugo selo da ne budu napadnuti. Dalje imamo tako neke pricice kako su apostoli bili u oblaku prenjeti iz Efesa u Judeju kako bi se pozdravili sa Bogorodicom na samrti. Sad se postavlja pitanje, zasto ih taj oblak nije odnio do Amerike kad su vec govorili razne jezike da malo propovjedaju indijancima ili u Australiju Aboridzinima, pa bi onda danas imali nepokolebljivo svjedocanstvo cuda i istinitosti hriscanske vjere. Ovako istorijski gledanjo hriscanstvo se sirilo i najveci zamah je uzimalo politickom prisilom. Tako su i i Nigerijci postali pola muslimani pola Katolici ne zato sto su Katolici nesto posebno uradili i otvorili srca ljudima vec su imali iz sebe kolonijalnu moc.

Postoji mala mogucnost nesto slicno sto rade americki protestanti, koji su se rasirili po cijelom svijetu bez podrske drzave ali samo u manjim socijalnim grupicama - ostrvima, ali i za tako nesto oni imaju specificnu situaciju jer ima je baza SAD, najbogatija zemlja svijeta i imaju ogromne donacije od bogatih pojedinaca sto nije slucaj ni sa jednom pravoslavnom zemljom. 

Na kraju je zakljujcak takav nesto je do inertnosti samih hriscana nesto je prosto nemoguce ostvariti bez politicke i vojne moci i populizma i novcanih resursa. Iz toga se nazire zasto je Bog tih i otklonjen od potencijalnih cuda kojima bi pridobio vece mase jer bi se to onda svelo na isti efekat gdje se politikom pridobijaju mase da vjeruju u nesto. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, gor.anger рече

koje?

ne verujem da je zbog bludnih misli. verovatno zbog odnosa van braka

ajde molim te reci jer ja ga evo redovno pratim i upijam svaku njegovu

Veruj mi jeste zbog bludnih misli.  Nemogu ti nabrojati sve jer ne prati sve od njega vec samo ono sto sam cuo dok sam bio kod njega na predavanjima Na nekoliko od njih. Kao sto sam rekao pravi iste greske kao Karelin. Karelin je tipican prestavnik klasicne Ruske sholasticke skole jos iz vremena Mogile. Mogila je uveo mnoga ucenja iz RKC u Rusko pravoslavlje i prakticno uveo duhovnu sholastiku u Rusku duhovnu misao. Imao bih stvarno da dosta toga pisem o tome ali nesto nemam volje.

пре 6 минута, gor.anger рече

zašto? mislim da baš u njegovom slučaju nije bitno, ako nije toliko bitno

Zato sto nezna da izabere i nema duhovnu praksu koja bi ga izgradila kao propovednika.

пре 2 минута, gor.anger рече

@Trifkešto se Karelina tiče, ta je inspiracija prošla još prošle godine, sad je aktuelan sv. Nikodim svetogorac. za par mjeseci će biti neko drugi i nijedan mu nije vrhunski autoritet.

Hvala Bogu da je tako ali onda moras i sam da primetis da je dobro sto se menja i hoce da ispravi greske i hvala Bogu za to, ali da sam ja na njegovom mestu neko vreme bih prestao da propovedam ono sto ne poznajem i da uz pomoc drugih koji znaju naucim. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Karelin je tipican prestavnik klasicne Ruske sholasticke skole jos iz vremena Mogile. Mogila je uveo mnoga ucenja iz RKC u Rusko pravoslavlje i prakticno uveo duhovnu sholastiku u Rusku duhovnu misao. Imao bih stvarno da dosta toga pisem o tome ali nesto nemam volje.

ovo mi je interesantno. daj neki link ili preporuči knjigu u vezi toga molim te

пре 2 часа, Trifke рече

Zato sto nezna da izabere i nema duhovnu praksu koja bi ga izgradila kao propovednika.

šta da izabere i koju duhovnu praksu Rafailo nema? ja ih to pre rekao za većinu ostalih propovednika

Подели на овим сајтовима

ovo mi je interesantno. daj neki link ili preporuči knjigu u vezi toga molim te

šta da izabere i koju duhovnu praksu Rafailo nema? ja ih to pre rekao za većinu ostalih propovednika

E to stvarno neznam sta ima kod nas o tome. Nisam dugo bio u nasim knjizarama. Probaj preko google ima dosta toga. Vidi i ovde ima puno tekstova. Potrazi pod Mogila.

Nezna sta da izabere od literature. On je jako mlad monah i da bi postigao tu sposobnost da bez obrazovanja propoveda potrebno mu je da dugo bude pod necijim duhovnim rukovotsvom. on je sada iguman i od toga nema nista. Znam da on ima duhovnika ali mu ni duhovnik nije nista boji, iako znam da vi dizete ime tog duhovnika visoko. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Дидим рече

Пази, све ово би имало више смисла да смо ми овде, неко Кинез, неко Шпанац, неко Африканац, неко из муслиманске породице, неко из будистичке, па да кажемо да смо сви позвани, само су се ретки одазвали. А истина је да смо овде јер смо 99% Срби и јер је православље вера наших праотаца до данас и јер су нас родитељи као мале крстили.

Традиција није узак пут, него широк и традиција се не бира него се наслеђује. Ми на овом уском хришћанском путу нисмо нити својом заслугом нити заслугом Цркве. Нити смо ми православље бирали, нити нас је црква у православље довела из друге вере. Ми смо једноставно рођени у томе, а Црква је као тамо нека продавница ексклузивне робе за коју само ми знамо и у њој купујемо, а која се не рекламира и чији продавац је намћор. Да ли би ико од нас, да је рођен као муслиман или католик, а са жеђу за Богом, тај узан пут тражио у православљу и да ли би уопште знао за њега? Или би ишао узаним путевима својих религија, ништа мање уским и усамљенијим?

Pa, dobro, valjda se i Bog tu malo pita, sta i kako ?

Gde cemo se roditi i zbog cega bas tamo ?

Jer, licno, zahvaljuljem Bogu sto sam rodjen bas tu gde jesam, i sto sam sad u pravoslavnoj veri. Ali, nije me Bog 'ugurao' u pravoslavlje, nego mi je dao sansu i ja sam to nekako prihvatio.

Da sam rodjen u nekoj drugoj zemlji, verujem da bi takodje imao sansu da poverujem u jednoga Boga, po nekoj savesti i nameri i po srcu. Verujem, da bi imao i u nekoj jednobozackoj religiji sansu za spasenje, ali, ....naravno, po odredjenim uslovima. Prventsveno da ne budem protiv i ne hulim na Hrista. Sta bi mi to trebalo u zivotu.

Tako da, razliciti su putevi spasenja. Mi u pravoslavlju smo 'uboli' dzek pot ( :)))), .....za druge, Bog zna kako i na koji nacin im daje mogucnost za spasenje.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече

Nezna sta da izabere od literature.

stvarno veoma važna duhovna praksa :) 

pa nije ti Rafailo DJ ili forum admin pa da te češka po očima i ušima, da ti napravi mix tekstova ili pjesama....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

stvarno veoma važna duhovna praksa :) 

pa nije ti Rafailo DJ ili forum admin pa da te češka po očima i ušima, da ti napravi mix tekstova ili pjesama....:smeh1:

Neznam da li si ovo rekao sa ironijom ili bez nje. Potrebno je zaista poznavati mnogo toga a narocito Sv Oce a bez skole to je prakticno nemoguce. Evo navescu ti samo jedan primer. Jako je rasprostranjeno ucenje o mitarstvima  a to nikada nije nilo u predanju Crkve. Prvi put se javlja u zitijama blazene Teodore, koje je cisti apokrif, u 10 ili 11 veku. to ucenje danas prihvataju svi koji nemaju teoloskog obrazovanja. Treba npr znati da nije sve sto se kaze da je pisao Sv Jovan Zlatousti stvarno pisao Sv Jovan zlatousti, ima mnogo apokrifa koje su drugi pisali pod njegovim imenom. Ako zelis da znas nesto o Patrologiji preporucujem ti od vladike Atanasija Dela apostolskih otaca gde ces videti da stvari nisu tako jednostavne.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Trifke рече

Jako je rasprostranjeno ucenje o mitarstvima  a to nikada nije nilo u predanju Crkve. Prvi put se javlja u zitijama blazene Teodore, koje je cisti apokrif, u 10 ili 11 veku. to ucenje danas prihvataju svi koji nemaju teoloskog obrazovanja. Treba npr znati da nije sve sto se kaze da je pisao Sv Jovan Zlatousti stvarno pisao Sv Jovan zlatousti, ima mnogo apokrifa koje su drugi pisali pod njegovim imenom.

šta to Rafailo uči a da nikada nije bilo u predanju crkve?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Eto npr mitarstva, pa onda o praksi pricescivanja i td i td. Stvarno nemogu da nabrajam.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Eto npr mitarstva, pa onda o praksi pricescivanja i td i td. Stvarno nemogu da nabrajam.

možda je spomenuo mitarstva nekad ali to mu nije osnova propovijedi ustvari uopšte ne spominje mitarstva na svojim bešjedama tako da ta tvrdnja ne pije vodu. daj link ili pod mač bato :)

vidim da nisi voljan da nabrajaš ali ajde molim te reci šta to Rafailo uči o praksi pričešćivanja a da nije u skladu sa predanjem crkve. ajde plz

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, gor.anger рече

možda je spomenuo mitarstva nekad ali to mu nije osnova propovijedi ustvari uopšte ne spominje mitarstva na svojim bešjedama tako da ta tvrdnja ne pije vodu. daj link ili pod mač bato :)

vidim da nisi voljan da nabrajaš ali ajde molim te reci šta to Rafailo uči o praksi pričešćivanja a da nije u skladu sa predanjem crkve. ajde plz

Nisam voljan uopste da raspravljam o njemu  ali i ovo sam radi tebe napisao da cisto malo skines naocare kroz koje posmatras stvari. O praksi pricescivanja evo ti jedan link gde ces nauciti u vezi toga pa ce ti biti jasno;

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Trifke рече

E to stvarno neznam sta ima kod nas o tome. Nisam dugo bio u nasim knjizarama. Probaj preko google ima dosta toga. Vidi i ovde ima puno tekstova. Potrazi pod Mogila.

Nezna sta da izabere od literature. On je jako mlad monah i da bi postigao tu sposobnost da bez obrazovanja propoveda potrebno mu je da dugo bude pod necijim duhovnim rukovotsvom. on je sada iguman i od toga nema nista. Znam da on ima duhovnika ali mu ni duhovnik nije nista boji, iako znam da vi dizete ime tog duhovnika visoko. 

Што се тиче оца Рафаила, нисам приметио код њега никакво одступање од вере отаца и убеђен сам да тај човек гута светоотачку литературу, неретко има промоције разних књига које сигурно и он чита. Што се тиче пбф знај да студенти не стижу да се детаљније упознају са светим оцима пошто су претовареним  другим студијским програмом. На пбф можеш да добијеш смернице и основну подлогу за читање отаца али то остаје ствар твога избора. Такође ти је и студијски програм прилагођен одређеним савременим токовима које мораш да изучиш да би могао да положиш испите али православље захвата много више од једног школског студијског програма и као што рекох ствар је избора и слободне воље да ли ће појединац развијати и проширивати своје знање а студије су само добар темељ и помагач у свему томе. Ми смо склони усвајању првог знања и примамо га као аксиом стога многи студенти остају при ономе у чему су прво научени не допуштајући могућност сагледавања из других углова али са мало флексибилности и здравог разума можеш да стекнеш дубље сазнање и прошириш своје хоризонте и схватићеш да свако време носи свој одређени приступ богословљу као и то да се оно може посматрати кроз различите перспективе духовног искуства и старног животног опита и богопознања кроз светотајински јевањђелски живот.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Што се тиче оца Рафаила, нисам приметио код њега никакво одступање од вере отаца и убеђен сам да тај човек гута светоотачку литературу, неретко има промоције разних књига које сигурно и он чита. Што се тиче пбф знај да студенти не стижу да се детаљније упознају са светим оцима пошто су претовареним  другим студијским програмом. На пбф можеш да добијеш смернице и основну подлогу за читање отаца али то остаје ствар твога избора. Такође ти је и студијски програм прилагођен одређеним савременим токовима које мораш да изучиш да би могао да положиш испите али православље захвата много више од једног школског студијског програма и као што рекох ствар је избора и слободне воље да ли ће појединац развијати и проширивати своје знање а студије су само добар темељ и помагач у свему томе. Ми смо склони усвајању првог знања и примамо га као аксиом стога многи студенти остају при ономе у чему су прво научени не допуштајући могућност сагледавања из других углова али са мало флексибилности и здравог разума можеш да стекнеш дубље сазнање и прошириш своје хоризонте и схватићеш да свако време носи свој одређени приступ богословљу као и то да се оно може посматрати кроз различите перспективе духовног искуства и старног животног опита и богопознања кроз светотајински јевањђелски живот.

Pa pitanje je koliko ti poznajes veru ako to nisi primetio, ali dopustam da mozemo imati razlicito vidjenje stvari 

Fakultet je bas i zato da ti da smernice za daljni rad a onaj koji to ne shvati je u problemu. Da je o Pafailo prosao fakultet nebi mnogo toga stampao sto stampa niti radio sto radi. Nebih dalje da nastavim diskusiju ni sa tobom ni sa drugim o coveku koji nije ovde prisutan. Mislim da sam dovoljno napisao da mozete razumeti o cemu se radi.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Da je o Pafailo prosao fakultet nebi mnogo toga stampao sto stampa niti radio sto radi.

само ти скрећем пажњу да пбф по себи не значи ништа уколико појединац није привржен цркви и вери. Што се тиче причешћивања колико ја знам он инсистира на редовном литургијком учешћу у тајнама али наравно са дозом трезвености,пажње и духовне одговорности. Човек је монах и гледа из тог угла али по мени реч му је здрава и истинита.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

само ти скрећем пажњу да пбф по себи не значи ништа уколико појединац није привржен цркви и вери. Што се тиче причешћивања колико ја знам он инсистира на редовном литургијком учешћу у тајнама али наравно са дозом трезвености,пажње и духовне одговорности. Човек је монах и гледа из тог угла али по мени реч му је здрава и истинита.

Kao sto rekoh fakultet i nije da da sva znanja vec da nas osposobi da ih steknemo. On uopste ne insistira na redovnom pricescivanju I ja sam monah pa ne gledam iz tog ugla. A sto se tice zdrave imas pravo na svoje misljenje. Evo i tebi nesto o pricescivanju posto vidim da i ti ne poznajes tu temu: 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...