Jump to content

На артемијевском годишњем сабрању скупило се чак сто људи!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 6. 2017. at 12:47, RYLAH рече

То се неће десити, али је добро у целој овој причи што је велики део оних који су ионако правили смутњу по црквама отишли. Заправо, од нормалних је врло мало отишло, али је велики део оних који су прекидали Литургије, причали о последњим временима, о антихристу, екуменизму, црном и белом папи и осталим глупостима запалио код Марка и дружине му. Кад се та прича после Маркове смрти распадне, ти ликови неће ни да се враћају, сем ретких који ће да се ипак покају кад схвате шта су урадили, него ће да лутају од секте до секте или да траже "тврррррде старце" у неким забаченим манастирима.

Expand  

Али зато је СПЦ крива, зато што унутрашњу мисију, и верско образовање одраслих верника, врше Мирољуб Петровић, и слични ликови у манастирима, као о. Гаврило из Привине Главе. Далеко од тога да се ишта решило, ови су отишли, али ми у нашим редовима образујемо њихове наследнике, следећу генерацију "верника" последњих времена, чувара предања, благодати, антипаписта...

Подели на овим сајтовима

Da li postoje neki "zvanicni" izvestaji, bilo da su sinodski ili saborski koji informisu Crkvu (ovde mislim na verni narod) o unutrasnjoj I spoljasnjoj misiji nase pomesne Crkve? Postoji li izvesna odgovornost (osim licne savesti) nadleznih, za dosadasnje (ne)dejstvo, delanje I zalaganje, a da to nije vezano za gradjenje novih hramova?

Подели на овим сајтовима

Мене чуди присуство Акакијеваца и клира из ИСПЦ на сабору...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 13. 6. 2017. at 17:04, МилошБГ рече

Expand  

Што те чуди? Полако се приближавају једни другима по ставовима.

Подели на овим сајтовима

Акакијевци су хтели још пре 5 година да се споје са Артемијем. Они раде на томе. Слична је то екипа, само што су акакијевци искренији, а артемијевци лукавији. Акакије је прво био са Грцима па је прешао код Руса да би постао владика. И једни и други су у прелести, а међу њима и злобних људи који су радили на расколу. На пример злобни Симеон Виловски кога је ко зна ко убацио да прави раскол и подбуњује Артемија који је насео због егоизма. Артемије нема више борбу са блудом на пример, али је пао у гордост. Сви око њега су га хвалили и величали, а он је насео. Поистоветио се са епископским чином и не може да се помири са тим да му га је Црква одузела.

Он је засновао свој идентитет на епископству и не може да се помири са одузимањем чина. Као кад би неко причао ја сам фудбалер, а не игра фудбал више. Акакије сада жели да уђе у јединство са Артемијем као што су у Грчкој ушли флоринци хризостомовци са кипријановцима који су били умерена фракција тј. признавали су благодат Православној Цркви. Сада су дошли на позиције флоринаца који одричу благодат Православној Цркви као и матејевци. Тако ће можда и артемијевци, видите да све дубље тону. Неко даје инструкције Артемију, има ту убачених људи који су хтели раскол.

Поменуо бих још и Миодрага Петровића који се од почетка прикључио Артемију и саветовао га. Он је био за једноручну хиротонију као што су грчки старокалендарци матејевци урадили. Добро је један члан Поука пре написао да је он расколнички идеолог. Чујем да се сада одрекао и Артемија и каже да није био за остале хиротоније. Није му баш неки аргумент кад је био за прву. Види се да је сујетан човек, вероватно их је напустио зато што нешто није било по његовом, али можда и грешим. Ипак је добро да их је напустио. Надам се да се вратио у СПЦ, али би било добро да се јавно покаје и да му се да епитимија. Не знам да ли би он то због сујете прихватио. Али вође раскола све дубље тону, добро је што их народ напушта.

Подели на овим сајтовима

Толико о расколницима. Људи у СПЦ који су роварили и подбуњивали народ су: отац Симеон Рукумијски, Владимир Димитријевић и отац Венијамин. Симеон је то радио из незнања иако мислим да није лош човек. Боље је да се само посветио молитви. Он је био најпопуларнији пре 9, 10 година док Артемије није отишао у раскол. Причао је највише против Литургије са отвореним дверима, на којој се молитве читају наглас. Сада је миран, нигде га не видим на интернету.

Отац Венијамин је слично радио. Он никада није напуштао СПЦ, а стално је подбуњивао и тако је имао велики утицај.

Владимир Димитријевић је направио доста штете својим књигама. Човек је умислио да се у све разуме и неће да се смири. Добро је да није отишао у раскол, читао сам да је чак ишао да саветује неке игумане да не иду код Артемија. Али његове књиге су највише хвалили аремијевци док није пристао да иде у раскол. Онда су почели да га нападају. Својим деловањем су направили доста штете, можда и несвесно.

Подели на овим сајтовима

On 13. 6. 2017. at 17:04, МилошБГ рече

Expand  

Нисам знао.да су били, али управо та чињеница мене ни најмање не чуди. Као што ме не чуди да вода тече кад отворим славину. Чудило би ме да не тече. Дакле, реч је о сасвим очекиваном процесу.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Све је речено шта додати него да их је све мање.Али добро је запажено да је Акакије поштенији јер се не представља као СПЦ.Артемије је веома зао представља се као део СПЦ коју не признаје.Зато ме чуди да му се Акакије приближава јер је овако бар у заједници са истомишљеницима.Поменут је и Симеон Виловски.То је мистерија.Ја самимао утисак да га се Артемије боји и плаши а да му овај наређује.Епископи су често наивни и падају у ко зна чије канџе.

Подели на овим сајтовима

On 14. 6. 2017. at 12:02, Августин рече

Поменут је и Симеон Виловски.То је мистерија

Expand  

Мени се чини да је и он напустио Артемија, заједно са Миодрагом Петровићем. Тј. не буквално заједно, него да је Симеон клирик у Грчкој цркви, а Миодраг их је напустио заједно са бившим монаштвом Вазнесењског манастира, и да је Артемијев однос према тим "бившим" монахињама уверио Миодрага о погрешном путу на ком се налази Артемије.

Подели на овим сајтовима

Мајко мила који су то болиди па што нису у нашој и истинској и народној цркви СПЦ али што би народ рекао не да им враг мира.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Прођох поподне 37-цом поред Владе Србије и видех испред улаза скуп неких секташа како "спашавају" ваљевску Грачаницу и како им са жардињере говор држи неки крупни гологлави тип са брадом обучен у црно као свештеник/монах. Било их је максимум 20. Зна ли ко којој групи/дијагнози припадају?

"Свуда пођи, себи дођи." - Владимир М. Миливојевић  deka.gif

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2017. at 18:34, Владимир Миливојевић рече

Прођох поподне 37-цом поред Владе Србије и видех испред улаза скуп неких секташа како "спашавају" ваљевску Грачаницу и како им са жардињере говор држи неки крупни гологлави тип са брадом обучен у црно као свештеник/монах. Било их је максимум 20. Зна ли ко којој групи/дијагнози припадају?

Expand  

Мислим да су то они са бившим монахом Антонијем. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...