Jump to content

Да ли је мој став јеретички?!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 6. 2017. at 6:55, motorheadsd рече

Драга браћо и сестре,

Ради се о ових дана популарној теорији еволуције. ТЕ не прихватам у потпуности већ сам је прилагодио својим религијским схватањима.

Прихватам да су биљке и животиње (МОЖДА) настале механизмима теорије еволуције али моје је убеђење да је човек настао на начин описан у Библији.

Неки кажу да се мора одбацити теорија еволуције а неки теолози то не тврде. Та разлика у ставовима ме мало брине да нисам на погрешном/грешном становишту.

У време када су на саборима доношене одлуке није ни постојала ТЕ па некако мислим да мој став не може бити јеретички, против догмата итд.

Дакле, ја прихватам и то са резервом ТЕ и то донекле.

Шта кажете?

Expand  

Nalaziš se u istoj situaciji kao i ja pre otprilike 8 godina. To pitanje sam rešio sa velikim zadovoljstvom. Ne mogu trenutno da ti opisujem sve, a već sam ovde pisao puno o tome. Ukratko, uspeo sam da ispoštujem i teoriju evolucije i da doslovno verujem u biblijsko stvaranje.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2017. at 6:55, motorheadsd рече

Драга браћо и сестре,

Ради се о ових дана популарној теорији еволуције. ТЕ не прихватам у потпуности већ сам је прилагодио својим религијским схватањима.

Прихватам да су биљке и животиње (МОЖДА) настале механизмима теорије еволуције али моје је убеђење да је човек настао на начин описан у Библији.

Неки кажу да се мора одбацити теорија еволуције а неки теолози то не тврде. Та разлика у ставовима ме мало брине да нисам на погрешном/грешном становишту.

У време када су на саборима доношене одлуке није ни постојала ТЕ па некако мислим да мој став не може бити јеретички, против догмата итд.

Дакле, ја прихватам и то са резервом ТЕ и то донекле.

Шта кажете?

Expand  

Ajd, da i ja nesto malo  pametujem.

Mislim, da je najbitnije u celoj prici, sto verujes da je covek nastao po 'slici i podobiju' Bozijem, kroz akt stvaranje udahnjivanjem 'zive , duhovne i razumne duse' u coveka, i da se to ne podudara sa TE i nacina kako se gleda na postanak coveka u ovoj teoriji .

Ovo za biljke i zivotinje, mozda i promenis misljenje, jer si i sam rekao da prihvatas kao 'mozda' mogucnost.  :945729:

Подели на овим сајтовима

Мислим да се непотребно мучиш лажном дилемом. 

Науци не треба да приступаш догматски и да тражиш објашњење које је прихватљиво било каквим претходним полазним тачкама, схемама, претпоставкама и слично. Па биле оне и истине вере. Јер то једноставно није прави начин којим се приступа науци. Такође у науци не треба да тражиш неки „прихватљив одговор“ који ће заувек да ти разреши ову дилему да „помири“ ставове и слично. 

С једне стране, ако си верујући онда настој да узрасташ у вери. А са друге стране, ако те интересује ово питање или било које друго питање у науци, онда настој и у тој области да се научиш што више. Временом ће овај конфликт, дилема, или шта већ једноставно да ишчезне, али ћеш засигурно више знати о свему. Никад нећеш бити у могућности да све 100% знаш. Онај који тако мисли и наступа често јесте идеолог који није ни прави верник ни прави научник. А такав може да постане и јеретик.  

Ето ја бих тако некако поставо ствари. 

И ниси јеретик ако само размишљаш својом главом, него човек. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2017. at 9:57, grigorije22 рече

To je Sestodnev. A ja pitam sta cemo sa Jahveistickim delom Postanja koji kaze da je covek stvoren pre biljaka i zivotinja, i da je isto oblikovan od praha zemaljskog. Koristi se ista rec jacar za oblikovanje biljaka,zivotinja i coveka.

Expand  

Šta ti je to jahveistički deo postanja?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2017. at 13:54, Ivan Marković рече

Друга глава прве књиге  Мојсијеве, ако се не варам. 

Expand  

Pa gde tu stoji da je čovek stvoren pre biljaka?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2017. at 13:56, Кратос рече

Pa gde tu stoji da je čovek stvoren pre biljaka?

Expand  

Већ смо о томе писали. Али Гриша спава на часовима. Сад ћу пронаћи линк. Само да се сетим теме. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2017. at 14:01, Ivan Marković рече

Већ смо о томе писали. Али Гриша спава на часовима. Сад ћу пронаћи линк. Само да се сетим теме.

Expand  

.....Agrikultura i seoski zivot. ( biljke ) :ok:......:)))  :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2017. at 14:14, Bokisd рече

Da nije bese na onoj temi o vidjenju Avramovom ( kako se bese zove ? )

Expand  

То је била она тема где су тебе и Кратоса за јерес оптуживали поп и Ведран, па се мени пружила прилика да се  забавим са обојицом:ani_biggrin:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...