Jump to content

Како разумети правнички језик

Препоручена порука

• Одговори 101
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Нисам предвидео да ће Јуанито да крене у офанзиву.

Unintended consequences, f it... :)

Шта да тадим кад ми је жена добра, па морам да кукам на државу и правнике. 

Подели на овим сајтовима

Ма слажемо се ту 100%, наши смо либертоси... ;)

Покренуо сам са другом намером, каква год била та ствар, мене много нервира што ништа не разумем. Осећам се ко тотална будала бре, читам и ништа не капирам.

Претпостављам да је то неки "мишић" који може да се развије ако се тренира мало. Не желим, нити имам шансе да будем правнички Шварценегер, ал само мало да га размрдам. Тај део мозга ми је потпуно закржљао, не могу ни 100 грама да подигнем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Покренуо сам са другом намером, каква год била та ствар, мене много нервира што ништа не разумем. Осећам се ко тотална будала бре, читам и ништа не капирам.

Претпостављам да је то неки "мишић" који може да се развије ако се тренира мало. Не желим, нити имам шансе да будем правнички Шварценегер, ал само мало да га размрдам. Тај део мозга ми је потпуно закржљао, не могу ни 100 грама да подигнем.

А замисли скапираш то све и онда постанеш левичар.   12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Шта да тадим кад ми је жена добра, па морам да кукам на државу и правнике. 

Prosta logika: ako prestane da kuka na državu i pravnike, posvađao se sa ženom.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Sta ti je bre Rile, oni su gori milion puta... tacnije, to su pokupili od Engleza, oni su najgori...

Npr. samo one EULE u programima, ne znam ima li coveka koji je neku od tih ikad procitao do kraja, kamoli razumeo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Daj neki primer, mozes da istrgnes iz konteksta neki deo formulara. Ja kapiram da bi svaki pravni tekst trebalo da sledi klasicnu logiku, sto dakle znaci da bi jedan programer trebalo da ga cita bez ikakvih problema kao algoritam koji je opisan recima umesto matematickim simbolima (znaci "iks plus 7 jednako je n" umesto "x + 7 = n"). Ako ne razumes tekst verovatno je u pitanju smece od teksta.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Grizzly Adams рече

Najvjerovatnije. Lako ti je shvatiti mehanizam kako radi, ali iz rijeci i konteksta izvaditi pojmove i stqviti ih u hijerarhijsku relaciju ti teze ide. Pa tako ne mozes saznati isnovne elemente pravnog mehanizma.

Ja sam se ovom govoru naucio tako sto za ispite sebi kucam skripte u kojima sazimam sustinu profesorskih tatrljanja. I nakon 3-4 godine to poceh raditi po automatizmu. Cak nekad ne znam se izrwziti normalnim jezikom :D

Ima zaista taj "misic" kojeg ti drustvene nauke istreniraju. Najvise te nauce tom "razlaganju pojmova" koje pravo i ekonomija najvise forsiraju ( pogotovo pravo koje se samo od toga i sastoji - zato deremo sve ostale na debatama <3 ). Da vidis onda kad pocnes da driblas, pa to je umjetnost. A zato su i na forumu najljepse rasprave koje sam citao izmedju Rileta i Avokada ( da, da, odvezacu pertle :smeh1: ) jer savrseno se drze tacno odredjenih pojmova u raspravi i zajedno se krecu ka zakljucku rasprave. A onda ste tu vi, mehanicari:"Kako ne shvatas da je ovo jednostavno!? Zasto ovo nije jednostavnije!? Cemu!?" :D

A jos sto dobra rasprava moze biti dobra ko droga...da ne pricam :S

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, uros рече

Daj neki primer, mozes da istrgnes iz konteksta neki deo formulara. Ja kapiram da bi svaki pravni tekst trebalo da sledi klasicnu logiku, sto dakle znaci da bi jedan programer trebalo da ga cita bez ikakvih problema kao algoritam koji je opisan recima umesto matematickim simbolima (znaci "iks plus 7 jednako je n" umesto "x + 7 = n"). Ako ne razumes tekst verovatno je u pitanju smece od teksta.

Sta ja rekoh? "Zasto ovo nije jednostavnije!? Cemu!?" :D

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, obi-wan рече

Npr. samo one EULE u programima, ne znam ima li coveka koji je neku od tih ikad procitao do kraja, kamoli razumeo...

Da ponovim, to ni mi nismo čitali:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Али никоме од њих држава не измишља запетљане и тросмислене ствари које онда људи морају да плате да се декодирају да би остварили нека основна права итд. Ако већ држава измисли нешто и запетља, морали би пореским обвезницима да омогуће правне услуге које су већ скупо плаћене порезом. У супротном, нека ме пусте да радим како и шта хоћу, а не да доносе прописе које обавезно морам да поштујем, а апсолутно не могу да их разумем. Све је то један опаки кафкијански систем који меље људе. 

Фора је што неке прописе, који се тичу стручних области, и не пишу правници, или бар не само правници...

У сваком случају, ја се прилично јежим од стриктно правних термина, јер ако је право нешто што регулише све друге области друштва, онда би требало да буде изражено тако да га сви, колико је год могуће, разумеју.

Али такође мислим да није проблем само у правничком стилу, него уопште у чиновничком начину изражавању, јер кад погледаш формуларе у полицији, домовима здравља, факсевима... сви су ружно писани.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

E ja sam nekad radila kao ekonomista, ajme pravnici su mi isli na ganglije nacisto dok sam studirala, kao i svaki ekonomista helte mi se krvimo :D

i onda sam radila na nekom projektu u drzavnoj kancelariji sa vecinom pravnika, ekstremno dobrih. Ljudi moji kakve su to face bile, oni su znali da ti lepo to objasne srpskim jezikom, razlozili su sve lepo na komadice i posle samo fercera. Nije do nauke do ljudi je. Ko nije samo nabiflao, ko je usao u materiju taj moze cak i hemicaru to da objasni ;)

To je bilo inspirativno jer je zadatak bio analiza zakona svih redom i tu si prosto morao da poznajes siroko sve materije od zakona o biogorivima neke građevine, porezima, akcizama... Ali kad skontas logiku sve je posle pesma.

Sve je do ljudi, a pravnicki jezik ko jezik pa u svakom slucaju je laksi od programa, te zagrada vakva te zagrada nakva te crta levo crta desno eto tek tako bez ikakvog smisla :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...