Jump to content

Како разумети правнички језик

Препоручена порука

Дакле, молим за помоћ. Најозбиљније.

Проблем који имам је следећи. Кад год кренем да попуњавам неки образац, уговор или било какав сличан документ написан "правничким језиком" потпуно се изгубим. Очекујем нека јасна поља као што су ове форме за регистрацију на интернету или сл. а наиђем на потпуно неразумљиве ствари. Што више читам све ми се више мути у глави и све мање разумем. По правилу, први покушај се заврши тако што се изнервирам, дигнем руке и оставим за касније. Иначе немам проблем да разумем релативно комплексне ствари из других области. Мислим да ни у једној области живота немам проблем као са тим. Само за те правничке документе сам тотално глуп. IQ < 50. И изузетно је фрустрирајуће искуство... Управо се нервирам са неким формама па реко ајде да питам на форуму, тамо све знају.

Где грешим? Шта не знам? Како решити тај проблем? Има ли још неко са сличним стварима?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 101
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

:-) pa ne znamo bas sve, ali blizu si ;-) ; kakve forme te muce-mozda mozemo pomoci? Inace tvoja frustracija mi je jako poznata, a u mom slucaju se odnosi na "instrukcije" generalno govoreci - od knjizurine koju dobijes kad kupis cappuccino maker, pa do ne znam kakvih gluposti;

Mislim da se radi o svojevrsnoj nesigurnosti I brizi da ne pogresis, jer se zaboga radi o pravnim stvarima, pa moze ozbiljnije da ti naskodi. Radi na strpljenju, jer su nam to provere koje treba da naucimo.... znaci udvostruci trud pa citaj tekst 10x ako treba, da bi strpljivo odradio zadatak pred sobom; pravni zargon moze biti I dosadan, pa neces da dozivljavas jos jedan smor u danu koji je prepun raznih dinamika...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, "Tamo daleko" рече

Mislim da se radi o svojevrsnoj nesigurnosti I brizi da ne pogresis, jer se zaboga radi o pravnim stvarima, pa moze ozbiljnije da ti naskodi.

Ма јок. Ја кад нешто разумем попуњавам и шаљем за десет секунди, немам никаквих проблема са емоцијама. У ствари сам ладан као лед.

Проблем је што некад ништа не разумем. И што више читам све мање разумем и све више се нервирам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Grizzly Adams рече

Где грешим? Шта не знам? Како решити тај проблем? Има ли још неко са сличним стварима?

Чуј, има ли још неко...

Имају сви. Право није писано да се разуме, него да не можеш да разумеш и да мораш да платиш адвокате. Читав тај систем постоји да би се вртеле милијарде на магли. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Ма јок. Ја кад нешто разумем попуњавам и шаљем за десет секунди, немам никаквих проблема са емоцијама. У ствари сам ладан као лед.

Проблем је што некад ништа не разумем. И што више читам све мање разумем и све више се нервирам.

Nazalost, treba ti neki stepen razumijevanja pravnih pojmova i upoznavanje sa pravnickom terminologijom. Treba vrijeme zato, kao i zivci ako nemas neke simpatije za nas, pijavice, da se upoznas sa terminima ( a za to imaju valjda neki kursevi? ). Ali fora sto ces, dok naucis termine, nauciti i pravo :smeh1: A jako je preporucljivo, po meni makar, nauciti to ako su u pitanju ugovori ili porezi, da se gdje ne zeznes.

A opet i tad, zavisi o cemu se konkretno radi u obrascu ( jer nekad ih bandoglavo i sastave ).

Подели на овим сајтовима

Зависи шта ти конкретно треба. Неке ствари су прављене да би их сви разумели, али неке ствари, које нису толико раширене, умеју често да буду направљене изузетно лошим и компликованим језиком. Онај ко то саставља није добар правник, јер то треба да буде у старту свакоме разумљиво, а не само људима који су у струци (сем ако се не ради о баш уско стручним стварима, тад већ нема везе, ионако ће само правници и да раде на томе).

Људи често лече своје комплексе тиме што максимално компликују много просте ствари, тако ваљда сами себи делују паметније. Тако је и наш правнички језик крајње бирократизован и одвратан откако су дошли неписмени комунисти из шуме и почели да глуме неку елиту. А елита, ако нема супстанцу, онда максимално ради на форми, и онда имамо то што имамо. Наш правнички језик пре другог св. рата је био баш леп, често и на нивоу доброг књижевног дела.

Елем, дај ми баш неки пример, интересује ме, јер сам мислио да по Америкама нема таквих комуњара који ће тако да за*ебавају сопствени народ.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

Елем, дај ми баш неки пример, интересује ме, јер сам мислио да по Америкама нема таквих комуњара који ће тако да за*ебавају сопствени народ.

Sta ti je bre Rile, oni su gori milion puta... tacnije, to su pokupili od Engleza, oni su najgori...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Sta ti je bre Rile, oni su gori milion puta... tacnije, to su pokupili od Engleza, oni su najgori...

Не знам, пар пута сам гледао неке њихове формуларе, деловали су ми ОК. Могуће да нисам гледао "праве" :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ма не кажем да је то безвезе. Проблем је вероватно што су у питању референце на разне појмове и законе који су негде другде дефинисани па лаик ту једноставно нема шта да тражи. Осим да иде на курс што рече неко, ал ко има времена да учи све то... Ако се поједностави онда би можда било непрецизно и неупотребљиво. Ипак то нису онлајн форме него документи који се ослањају на неке дебеле књиге тамо.

Значи нема друге него ангажовати стручњака да помогне. А ја оћу све сам па се изнервирам...

Вероватно се слично осећа и неки правник који оће сам да испрограмира нешто. ;) 

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Само што програмери немају државну силу и монополску комору иза себе... 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Ма не кажем да је то безвезе. Проблем је вероватно што су у питању референце на разне појмове и законе који су негде другде дефинисани па лаик ту једноставно нема шта да тражи. Осим да иде на курс што рече неко, ал ко има времена да учи све то... Ако се поједностави онда би можда било непрецизно и неупотребљиво. Ипак то нису онлајн форме него документи који се ослањају на неке дебеле књиге тамо.

Значи нема друге него ангажовати стручњака да помогне. А ја оћу све сам па се изнервирам...

Pa je li u pitanju nesto vezano za, npr. intelektualnu svojinu, ili za osiguranje formular, za poreze? Neke izjave, podnesci za organ samouprave, ili za nesto na drzavnom nivou ( state and/or federal level )? Za neke ti ne bi trebala prevelika pomoc, a za neke bi ti trebala debela pomoc ( a opet i ta pomoc mozda nije nuzno pravna nego neke druge vrste ). Ovako si nam samo ostavio presiroku formulaciju pa komotno se moze raditi i o tumacenju ustava :D

Sad, ako je u pitanju materija koja se poziva na brdo nekih izvora ( zakona, podzakonskih akata, presuda, medjunarodnih konvencija i cega sve jos nema ) onda morao bi zagrijati stolicu. Pogotovo u "common law" sistemu :|

пре 50 минута, RYLAH рече

Не знам, пар пута сам гледао неке њихове формуларе, деловали су ми ОК. Могуће да нисам гледао "праве" :)

"I hereby do declare that the aformentioned motion for the cessation of the litigation is overturned for the reasons of brevity of the same litigation, in the context of the right to fair trial of the prosecuted."

I rest my case :D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

Od ljubomore se dobijaju bore ;)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

Лекари, архитекте, инжењери, медицински радници, просветни радници... Свима су потребне или лиценце или имају своје коморе које издају лиценце и прате рад (макр у теорији), свуда где су професије које су "осетљивије".

Не претеруј.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Лекари, архитекте, инжењери, медицински радници, просветни радници... Свима су потребне или лиценце или имају своје коморе које издају лиценце и прате рад (макр у теорији), свуда где су професије које су "осетљивије".

Не претеруј.

Али никоме од њих држава не измишља запетљане и тросмислене ствари које онда људи морају да плате да се декодирају да би остварили нека основна права итд. Ако већ држава измисли нешто и запетља, морали би пореским обвезницима да омогуће правне услуге које су већ скупо плаћене порезом. У супротном, нека ме пусте да радим како и шта хоћу, а не да доносе прописе које обавезно морам да поштујем, а апсолутно не могу да их разумем. Све је то један опаки кафкијански систем који меље људе. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...