Jump to content

Шта је то депресија?

JESSY

Препоручена порука

• Одговори 749
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Треба разумети једну једноставну ствар...

Овај свет је бре долина смрти. Овде је нормално бити депресиван. Да будеш весео и радујеш се животу је ментална болест, а не обрнуто. Као што рече апостол Павле да смо ми хришћани некима "лудаци". Чему бре иначе да се радујеш? Одакле бре да имаш "виталност" и вољу за животом? Кад сагледаш своју ситуацију, да си ту неко кратко време, мучиш се више или мање и на крају пандркнеш од ко зна чега... Депресија је ту сасвим нормална ствар. Чему живот уопште?

Тако да веза интелигенције, креативности итд. са депресијом није ништа чудно. Нормална је и очекивана. Ко год седне да размисли мало озбиљније о животу мора да буде депресиван. Осим ако није глуп, луд или хришћанин.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Овај свет је бре долина смрти.

Even though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil, for you are with me;  your rod and your staff, they comfort me.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

Ко год седне да размисли мало озбиљније о животу мора да буде депресиван. Осим ако није глуп, луд или хришћанин.

Видиш, то ти је грешка у корацима. Хришћанин може да оболи од депресије подједнако вероватно као што може да оболи од рака. Депресија је кврц у глави, није последица философских промишљања у животу. Депресија није Weltschmertz. Од ње пате и философи и физички радници.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Видиш, то ти је грешка у корацима. Хришћанин може да оболи од депресије подједнако вероватно као што може да оболи од рака. Депресија је кврц у глави, није последица философских промишљања у животу. Депресија није Weltschmertz. Од ње пате и философи и физички радници.

Kad već koristimo nemačke termine, onakvo gledište je naš, hrišćanski Weltanschauung.

Nema "greške u koracima".

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Juanito рече

Ма нисам то хтео да кажем уопште. Наравно да може.

Депресија није "кврц" (осим ако није изазвана неком физичком повредом). Мислим да се у то стање долази током дужег периода, не одједном. Дуго времена човек нешто трпи, потискује, занемарује итд. па се онда мозак "повеже погрешно".

Ал нисам доктор, тако да не знам. Само претпостављам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Grizzly Adams рече

Ма нисам то хтео да кажем уопште. Наравно да може.

Депресија није "кврц" (осим ако није изазвана неком физичком повредом). Мислим да се у то стање долази током дужег периода, не одједном. Дуго времена човек нешто трпи, потискује, занемарује итд. па се онда мозак "повеже погрешно".

Ал нисам доктор, тако да не знам. Само претпостављам.

Ја мислим да си ти стручњак за све под капом небеском, нема о чему немаш оригиналне теорије. :)

Још само да објасниш зашто од свих који потискују и занемарују менталну хигијену само неки оболе од депресије. 

А мислим да је унутрашњи мотив твојих оригиналних теорија то што се страшно плашиш неизвесности и губљења контроле. Неподношљива ти је помисао да не можеш баш све да исконтролишеш, те подсвесно све објашњаваш некаквим занемаривањем себе, недовољним радом на себи, недовољном пажњом, недовољним трудом...

Подели на овим сајтовима

Depresija je beznađe

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

"Zaboravite na depresiju. To je nova i izmišljena bolest. U duhovnoj terminologiji to se zove uninije, a od te bolesti oboljevaju oni koji nisu um svoj zaposlili molitvom, nego su u svoje misli ubacili svakakva maštanja i kojekakve fantazije, i ne trude se da ih molitvom i postom odbace od sebe..."

Подели на овим сајтовима

Sad mi se javlja jedno pitanje da li je Hristos makar na tren pao u depresiju kada je izgovorio ono Bože zašto si me ostavio?:scratch_head:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Кратос рече

Sad mi se javlja jedno pitanje da li je Hristos makar na tren pao u depresiju kada je izgovorio ono Bože zašto si me ostavio?:scratch_head:

Bacio si me u rebus. confused1

Jasno je da je to rekao po svojoj ljudskoj prirodi. E, sad, posto Hristos projavljuje samo prirodne 'strasti' ( glad, zedj, spavanje, umor ), onda bi trebalo, da je za  ove dusevne i duhovne ( negativne strasti ),  nepricastan po svojoj ljudskoj prirodi.

Meni deluje da je tako.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...