Jump to content

Шта је то депресија?

JESSY

Препоручена порука

пре 32 минута, Juanito рече

А мислим да је унутрашњи мотив твојих оригиналних теорија то што се страшно плашиш неизвесности и губљења контроле. Неподношљива ти је помисао да не можеш баш све да исконтролишеш, те подсвесно све објашњаваш некаквим занемаривањем себе, недовољним радом на себи, недовољном пажњом, недовољним трудом...

Па треба и мени психијатар, поштено... :D

Psychiatrist.jpg

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 749
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 44 минута, Кратос рече

Sad mi se javlja jedno pitanje da li je Hristos makar na tren pao u depresiju kada je izgovorio ono Bože zašto si me ostavio?:scratch_head:

Па депресија се рачуна само ако траје дуго, кад негативне мисли и расположење постану "уграђене".

Не може "на трен" да се падне у депресију.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Аурор рече

Nisam video :)

не знам да ли си сада погледао, мени је пријало да погледам, на препоруку пријатеља ;)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јелена011 рече

kod nas je jedino sertifikovana dr Ranka Radulovic, genijalna zena psihijatar

:dobro:

А невероватна је прича и да је, поред тога што је Ранка једини школовани музикотерапеут запослен у здравственој установи (није и једини школовани музикотерапеут у Србији пошто већ скоро 10 година преко свог Центра за едукацију ХАТОРУМ школује кадар кроз четворогодишњи програм едукације), здравствено осигурање покрива услуге музикотерапије у државним здравственим установама (преко Фонда за здр. осигурање), а ми у целом државном здравственом апарату имамо запослену само др Ранку. Е наопака земља па то ти је.

Извините за оф.

Подели на овим сајтовима

pa to je ona prica o psihoterapiji, jednostavno ne postoji kao zanimanje u nomenklaturi i cao, zakon te ne vidi. Ona moze kao sto svi koji rade psihoterapiju u ustanovama jer je psihijatar, to postoji kao zanimanje :D

Znam da radi sa decom i da to nacelno postoji preko fonda samo sto upravo do nje treba stici.

To je tuga, nije da nemamo strucnjake, nije da nemamo ko bi imao volje, zelje,elana, al sistem je haos.

Jedan moj poznanik dobar zavrsava edukaciju, stazirao je u ustanovi, pokusavao da dobije spec iz psihijatrije i pored dobrog veznog sastava nije uspeo, radi pod ugovorom u sklopu nekih projekata i doktorskih studija al od specijalizacije sile nema. Tuzno je sve to :(

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јелена011 рече

Jedan moj poznanik dobar zavrsava edukaciju, stazirao je u ustanovi, pokusavao da dobije spec iz psihijatrije i pored dobrog veznog sastava nije uspeo, radi pod ugovorom u sklopu nekih projekata i doktorskih studija al od specijalizacije sile nema. Tuzno je sve to

Pa i ne treba mu. Zoran Milivojević nije mogao da dobije psihijatriju, mislim da je po specijalizaciji gastroenterolog ili nešto tako :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јелена011 рече

pa to je ona prica o psihoterapiji, jednostavno ne postoji kao zanimanje u nomenklaturi i cao, zakon te ne vidi. Ona moze kao sto svi koji rade psihoterapiju u ustanovama jer je psihijatar, to postoji kao zanimanje :D

Могу и дефектолози али њих неће нико да запосли :( нити да их даље "усавршава" о трошку државе, као што лекари добијају специјализације... мислим на здравствене (читај: лекарске) установе.

пре 3 минута, Јелена011 рече

Tuzno je sve to :(

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Аурор рече

Pa i ne treba mu. Zoran Milivojević nije mogao da dobije psihijatriju, mislim da je po specijalizaciji gastroenterolog ili nešto tako :)

Gledaj ne treba mu da bude psihoterapeut, za to je dovoljna medicina plus edukacija, al da radi u drzavnoj ustanovi kao psihoterapeut ne moze, mogu da ga prime kao lekara opste prakse u okviru odeljenja i kvit. Ne prepoznaje se kod nas posebno zanimanje psihoterapeuta iako svi imamo edukacije od cetri pre ce biti pet godina dok skupis sate klinickog rada i supervizije i nacionalni i evropski sertifikat psihoterapije. Ja sad upisujem master iz psihologije bas zato. On je radio u Lazi i Misovicu, radio grupe tamo al sve ti je to neka crna zona tj siva.

Aleks, ma da, sve edukacije su u privatnoj reziji, ne moze ustanova ni da te posalje nazalost. Mozda bi to moglo da se uredi kao sto prosvetari inaju licencu pa idu na usavrsavanje, jer sve sertifikovane psihoterapijske skole jesu pravna lica i blabla, al nas zakonodavac je cudo. Sa mnom je bila devojka andragog, sve kontam, sad imamo zenu radi u domu kao soc radnik i edukuje se o svom trosku narafski iz ljubavi, al koje crno da je ustanova posalje.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Због депресије и неадекватног лечења сам изгубила најбољу другарицу. Никада то нисам преболела, једино време мало ублажава бол.

Депресија није уопште, како се често представља, болест размажених и доконих људи. Много је сложеније...

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, gor.anger рече

"Zaboravite na depresiju. To je nova i izmišljena bolest. U duhovnoj terminologiji to se zove uninije, a od te bolesti oboljevaju oni koji nisu um svoj zaposlili molitvom, nego su u svoje misli ubacili svakakva maštanja i kojekakve fantazije, i ne trude se da ih molitvom i postom odbace od sebe..."

Po ovom pitanju se ne slazem sa ocem Gavrilom, medjutim, tu se vodi jedan individualan razgovor, s ocem Gavrilom, dakle, nije skupni, te sadrzaj ne treba vaditi iz konteksta, predstavljati ga nazadnim i opasnim.

Inace, premalo sunca i premalo vitamina D moze dovesti do mentalnih poremecaja kao sto su depresija i sizofrenija. Vitamin D je pokretacka snaga u imunom sistemu organizma, a nedostatak vitamina D povezan sa razlicitim ozbiljnim bolestima kao sto su rak i osteoporoza, igra ulogu i u sezonski afektin poremecaj i na taj nacin i 'moju' novembarsku depresiju.:ani_biggrin: Izmedju ostalog, u prolece i zimi, nivo vitamina je najnizi. Skleroza je cesca u Skandinaviji, takodje 'multiple skleroza', je i do 100 puta cesca u severnim zemljama od okruzenja u kojima se ima vise suncanih sati. Veza izmedju vitamina D i mentalnih poremeca, preporucuje se vitamin D psihijatrijskim pacijentima, antidepresivi mogu biti be zuspeha.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, gor.anger рече

"Zaboravite na depresiju. To je nova i izmišljena bolest. U duhovnoj terminologiji to se zove uninije, a od te bolesti oboljevaju oni koji nisu um svoj zaposlili molitvom, nego su u svoje misli ubacili svakakva maštanja i kojekakve fantazije, i ne trude se da ih molitvom i postom odbace od sebe..."

Dakle, otac Gavrilo ne kaze "zaboravite" nego:

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, sestro! Zaboravi na depresiju. To je nova i izmišljena bolest. U duhovnoj terminologiji to se zove uninije, a od te bolesti oboljevaju oni koji nisu um svoj zaposlili molitvom, nego su u svoje misli ubacili svakakva maštanja i kojekakve fantazije, i ne trude se da ih molitvom i postom odbace od sebe...

Vodite racuna kako citirate.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Тања1 рече

sadrzaj ne treba vaditi iz konteksta, predstavljati ga nazadnim i opasnim.

pa čekaj, zar stvarno misliš da post i molitva mogu izlečiti depresiju? pa još če neko da se usudi da kaže kako se redovnim liturgijama i pričešćem liječi depresija? 

i ja se kao i ti ne slažem sa ovim monasima po tom pitanju. Kakav  post i molitva, vitamini su zakon:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, gor.anger рече

pa čekaj, zar stvarno misliš da post i molitva mogu izlečiti depresiju? pa još če neko da se usudi da kaže kako se redovnim liturgijama i pričešćem liječi depresija? 

i ja se kao i ti ne slažem sa ovim monasima po tom pitanju. Kakav  post i molitva, vitamini su zakon:)

Koliko je to teška i opaka bolest može i da ti svedoči to da prilikom samoubistva takvog čoveka, sveštenik ipak obavi sahranu i održi opelo.

Inače se kod samoubistva to ne radi, prema tome polako sa nečim u šta se po svojoj prilici ne razumeš dovoljno.

To što ti misliš da nije ništa, druge košta života, porodice razbija na komade i unesrećuje više ljudi odjednom kao jedna bomba koja upadne kroz prozor.

Informiši se bolje ako te interesuje, ovakav način nije dobar.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, gor.anger рече

Napisala sam da se ne slazem sa ocem Gavrilom, jer ste Vi preneli da se obraca mnozini. Nisam se izjasnila po pitanju individualnog razgovora koji je otac G. vodio (vidi link). 

Ne razumem sto da ne sme da se 'usudi' da kaze da se molitvom moze izleciti depresija? Vi znate da ne moze?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, gor.anger рече

Kakav  post i molitva, vitamini su zakon:)

и соларна јога, такође... хајде да опалимо зезање на свакој озбиљној теми и да својом "премудрошћу" маскирамо своје страхове недуховитом духовитошћу и успут на овај начин блокирамо сваког ко би можда нешто паметно написао на овако једној озбиљној теми а тиче се његовог личног искуства, јер види да ће можда његова исповест и искуство бити заправо предмет нечије спрдње...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...