Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да би природна селекција почела да "делује" мора да имаш већ готов цео систем ДНК + синтеза протеина + репликација.

Ако се протеини, као "функционалне компоненте" искомбинују да направе некакву "машину" то је и даље бескорисно. Морала би та машина да се "reverse engineer" у ДНК, омогући синтезу и репликацију - да би се копирала, тј. размножавала. Такав механизам не постоји у природи уопште, тј. нисмо га нашли до сад и не изгледа да ћемо наћи нешто слично.

Ако пођемо са друге стране и претпостаимо да је прво настао низ ДНК који описује функционалну протеинску машину, то је већ равно "пророчанству". Дословно. Као да си нашао књигу из 1766-те у којој се налази електронска шема за iPhone.

пре 10 минута, Аурор рече

Uzmi RNK, mislim da su prvi organizmi samo imali jednolančanu RNK pa je postalo složenije.

Па РНК је нека "нада" где можда има шансе да нешто од тога разјаснимо, ал за сада је веома рано да може да се формира неко "мишљење".

Ne znam da li te kapiram, ali očigledno da su preživele samo one ćelije koje su imale "snimljenu" informaciju o sebi, inače bi morala da slučajno nastaje takva kakva je iznova i iznova...

Па о говоримо управо настанку тог система који има могућност да копира информације о себи. Прво мора да настану да би "преживеле".

I to se slučajno desilo, da su se "povezale" nukleinske kiseline sa proteinima (preko ribozoma), nije ni čudo da je za nastanak prve ćelije trebalo milijardu godina. :)

Велики бројеви помажу само ако знамо за механизам којим може нешто да се деси, ал захтева велики број понављања.

Овде не знамо за такав механизам, па гађање великим бројевима не помаже пуно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Slučajno nastala, opstala jer je bila prilagođena.

One koje su bile neprilagođene su nestale.

Kojim mehanizmom te pitam.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Читао сам о томе одавно. Ал то је брате далеко од "објашњења", само нека почетна идеја "где да се тражи"...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Organizovali se molekuli u spontanoj interakciji jednih sa drugima.

Zašto se to danas ne događa pa da u prirodi vidimo to makar u naznakama?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Grizzly Adams рече

Да би природна селекција почела да "делује" мора да имаш већ готов цео систем ДНК + синтеза протеина + репликација.

Kod nas je DNK, kod nižih organizama je RNK sve i svja...

Savršeno je logično, a takođe je i what you would expect.

Ако пођемо са друге стране и претпостаимо да је прво настао низ ДНК који описује функционалну протеинску машину, то је већ равно "пророчанству". Дословно. Као да си нашао књигу из 1766-те у којој се налази електронска шема за iPhone.

Hold on there. 

Pa ajde da pođemo sa te strane, dobra ideja... Veli mi i intuicija. :)

Što mora od iPhone da se krene, kad nije iPhone istorijski nastao prvi valjda? Prvo moramo da otkrijemo struju, opišemo je, uspemo da je stvorimo i sami itd. Onda napravimo najjednostavniji prekidač i sijalicu pa dalje i dalje. 

Da se dakle sintetiše nešto u par proteina koji doprinose preživljavanju ćelije (jedan npr. za hlorofil, drugi za bič da se kreće) je potrebno... Najjednostavniji živi organizam. :)

Велики бројеви помажу само ако знамо за механизам којим може нешто да се деси, ал захтева велики број понављања.

Овде не знамо за такав механизам, па гађање великим бројевима не помаже пуно...

Pa ili je nastala spontano "mašina" pa se nekako "snimila" na genetski materijal ili je išlo other way around (što je verovatnije, ja bih rekao).

Trećeg uopšte i nema, ako govorimo o nukleinskim kiselinama i ulozi koju imaju u živom svetu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аурор рече

Pa ili je nastala spontano "mašina" pa se nekako "snimila" na genetski materijal ili je išlo other way around (što je verovatnije, ja bih rekao).

Trećeg uopšte i nema, ako govorimo o nukleinskim kiselinama i ulozi koju imaju u živom svetu.

A može i otacgoransko rešenje - da je Bog jednostavno pufnuo u egzistenciju kompleksnu ćelijsku mašinu sa instaliranim informacijama u nukleinskim kiselinama u njoj i mehanizmom kojim se one "prevode" u ćelijsku strukturu i funkciju...

Da nećeš da kažeš da nije bilo drugog načina, mladi čoveče @Grizzly Adams? :)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Аурор рече

Kod nas je DNK, kod nižih organizama je RNK sve i svja.

Savršeno je logično, a takođe je i what you would expect...

Ух па није баш... ДНК је све и свја код свих организама осим можда код неких вируса и сл. ал то је баш изузетак.

Pa ajde da pođemo sa te strane, dobra ideja. Veli mi i intuicija.

Što mora od iPhone da se krene, kad nije iPhone istorijski nastao prvi valjda? Prvo moramo da otkrijemo struju, opišemo je, uspemo da je stvorimo i sami itd. Onda napravimo najjednostavniji prekidač i sijalicu pa dalje i dalje. 

Da se dakle sintetiše nešto u par proteina koji doprinose preživljavanju ćelije (jedan npr. za hlorofil, drugi za bič da se kreće) je potrebno... Najjednostavniji živi organizam. :)

Ствар је у томе да је најједноставнија ћелија комплекснија од iPhone. Ми још нисмо успели да направимо машину која је само-одржива и има способност само-репликације. Још немамо технологију за то. Метаболизам значи да користиш енергију и материју из природе за само-одржање, а само-репликација да се "размножаваш". То су елементарне особине за живу ћелију. Ко то направи отрсиће се од пара, пошто мене само паре интересују... :smeh1:

Значи, ако се синтетише нешто са пар протеина - мора да синтетише прво ћелијску мембрану да се изолује од окружења, мора да систетише све што треба за репликацију, за синтезу протеина, за метаболизам... То је најједноставније што може.

Није то мени неки "доказ за веру" или било шта слично, само покушавам да будем реалан шта и колико ми данас знамо. На основу овога што знамо стварно не можемо ни да претпоставимо како је настала прва ћелија. Што не значи да неће сутра неки мајстор да све то провали и лепо објасни.

Pa ili je nastala spontano "mašina" pa se nekako "snimila" na genetski materijal ili je išlo other way around (što je verovatnije, ja bih rekao)...

Па нема основа тренутно да се изабере између та два шта је вероватније...

Да би поставили некакву претпоставку морамо да откријемо још неке ствари, тренутно не можемо ни да претпоставимо. Једноставно немаш за шта да се ухватиш, одакле да пођеш. Што је скроз ОК. Да је то једина ствар коју не знамо па да се секирамо... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Аурор рече

A može i otacgoransko rešenje - da je Bog jednostavno pufnuo u egzistenciju kompleksnu ćelijsku mašinu sa instaliranim informacijama u nukleinskim kiselinama u njoj i mehanizmom kojim se one "prevode" u ćelijsku strukturu i funkciju...

Da nećeš da kažeš da nije bilo drugog načina, mladi čoveče @Grizzly Adams? :)

:smeh1:

Па нећу то да кажем, али мени ништа не би сметало да неко сутра докаже шта год. Ако провале да су дошли неки ванземаљци и направили прву ћелију па онда пустили да еволуцијом настане сав живи свет - мени је то ОК. Јес да се онда поставља питање како су настали ванземаљци... Питањима никад краја... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Тај механизам почиње да функционише тек кад имаш цео функционалан систем, тј. живу ћелију.

Ми смо разговарали о настанку саме ћелије.

Како ти се чини поређење (у том смислу) са лингвистиком и теоријама о пореклу језика. До танчина су проучени језици, сврстани у категорије, утврђивани заједнички преци и време настајања, а такође је да би то функционисало, потребно да већ постоји језик, који може да се мења, усложњава, еволуира и грана. А о томе се нема појма, још увек не постоји општеприхваћена теза о настанку језика, само насумична хипотетисања попут оних о настанку протеина, РНК и ДНК.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дидим рече

Како ти се чини поређење (у том смислу) са лингвистиком и теоријама о пореклу језика. До танчина су проучени језици, сврстани у категорије, утврђивани заједнички преци и време настајања, а такође је да би то функционисало, потребно да већ постоји језик, који може да се мења, усложњава, еволуира и грана. А о томе се нема појма, још увек не постоји општеприхваћена теза о настанку језика, само насумична хипотетисања попут оних о настанку протеина, РНК и ДНК.

Нажалост не знам ништа о томе... :(

Овако на први поглед делују ми као веома различите области. Нисам сигуран колико може да се повуче паралела.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

Evo je Ljiljana Colic na prvom bije i razvaljuje. Sto ne pozovu Avocada da gostuje sa njom? :smeh1:

Kad si video normalnog coveka na nekoj od srpskih televizija? :)))

Sta kaze Ljilja, pricaj :D

• Волим 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...