Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Дакле нема уопште Дарвина у причи. Сукоб ”држава дуради нешто” и ”СНС” екипе. Мада овај што зове државу у помоћ вероватно није урадио ништа што заслужује смену. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

@Grizzly Adams

Да ли су људи који се плаше рекурзије, догматично верују да је увек лоша и отпуштају програмере који је користе, опасни за напредак индустрије? :ani_biggrin:

Кога брига за напредак индустрије, мене занимају само паре... :D

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Кога брига за напредак индустрије, мене занимају само паре... :D

Такви су опаснији од креациониста и сцијентиста заједно...

Подели на овим сајтовима

Juanito spominjao si deduktivno zaključivanje bez direktnog uvida kao deo naučnog metoda i kojim se i sama nauka služi kroz naučne teorije.Da li se većinski naučnici slažu da u ćeliji postoje informacije,tj da DNK u sebi sadrži informacije i da li postoji uopšte bilo ko smatra da u ćeliji ne postoje informacije?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Kada kažem bilo ko ne mislim na ovo Avokadovo navođenje pravnih definicija informacije negu među svetskim biolozima,da li ima bilo koji koji negira postojanje informacije u DNK?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Grizzly Adams рече

Јер нема никаквог разлога да се случајно нуклеотиди поређају тако да кодирају функционалне протеине. Ако "услови окружења" утичу на селекцију протеина по функцији, они не могу да утичу да се низове нуклеотида поређају тако да кодирају функционалан протиен. Природна селекција делује на функцију, не на код.

Само математика, не мешамо Бога никако.

Pa mogu, oni koji ne kodiraju ništa (pogledaj kako ide kod, imaš 64 kombinacije nukleotida i 20 osnovnih aminokiselina) ili kodiraju neki nefunkcionalan protein - otpadaju, to je biološki "dead end"... Isto kako bi umrla neka deformisana životinja (ako bi se takva rodila) koja ne može nikakvu funkciju da obavlja.

Ostane samo ono što je svrsishodno od složenijih organskih molekula. Ili se razvije mehanizam da se ne kodira taj deo genoma, ima svakakvih varijanti... :)

Sve u svemu - very weak case.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Pa mogu, oni koji ne kodiraju ništa (pogledaj kako ide kod, imaš 64 kombinacije nukleotida i 20 osnovnih aminokiselina) ili kodiraju neki nefunkcionalan protein - otpadaju, to je biološki "dead end"... Isto kako bi umrla neka deformisana životinja (ako bi se takva rodila) koja ne može nikakvu funkciju da obavlja.

Тај механизам почиње да функционише тек кад имаш цео функционалан систем, тј. живу ћелију.

Ми смо разговарали о настанку саме ћелије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Тај механизам почиње да функционише тек кад имаш цео функционалан систем, тј. живу ћелију.

Ми смо разговарали о настанку саме ћелије.

Pa primeni isti taj princip selekcije, samo na molekulskom nivou. 

Znači ako nastane nešto i bude nefunkcionalno - nema ništa da je advantageous ćeliji od toga i ona ne može da se održi u životu, tj. održaće se ćelija koja to ima. Broj ćelija koje su nestale na taj način prethodnih milijardi godina je verovatno nezamislivo veliki...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Znači ako nastane nešto i bude nefunkcionalno - nema ništa da je advantageous ćeliji od toga i ona ne može da se održi u životu, tj. održaće se ćelija koja to ima. Broj ćelija koje su nestale na taj način prethodnih milijardi godina je verovatno nezamislivo veliki...

Kojim mehanizmom se razvila prva ćelija?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аурор рече

Па не може да се примени исти принцип на молекулском нивоу. Селекција може да делује само на оно што има функцију. Протеини имају функцију, ДНК нема.

А ћелију још немамо...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Па не може да се примени исти принцип. Селекција може да делује само на оно што има функцију. Протеини имају функцију, ДНК нема.

А ћелију још немамо...

Uzmi RNK, mislim da su prvi organizmi samo imali jednolančanu RNK pa je postalo složenije.

Ne znam da li te kapiram, ali očigledno da su preživele samo one ćelije koje su imale "snimljenu" informaciju o sebi, inače bi morala da slučajno nastaje takva kakva je iznova i iznova...

I to se slučajno desilo, da su se "povezale" nukleinske kiseline sa proteinima (preko ribozoma), nije ni čudo da je za nastanak prve ćelije trebalo milijardu godina. :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Философија науке и нема утицаја на научнике (можда 0.001% научника зна било шта о томе), већ покушава да објасни шта је наука и зашто је толико успешна. Више ја као лингвистика која само покушава да објасни и формализује ситуацију на терену, а не да измисли најбољи језик. Фајнман је мрзео философију, али је практично рекао исто што и Дарвин, а након њега ”спорни” философи.

Позитивисти су тврдили, на пример, да је бесмислено да говоримо о атомима јер је их је немогуће посматрати и мерити. 

Slažemo se skroz... čak mi je Fajnman prvi pao na pamet dok sam to pisao... e sad, kako ti tu vidiš mogućnost da pozitivizam, scijentizam i slično napravi nekakvu ozbiljnu štetu o čemu piše Ćirković, Grizli, pa i ti? Pozitivisti tvrdili ono, fizičari ih nisu zarezivali ni 5%, nego su istraživali atome... tako je vazda bilo i biće...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аурор рече

Uzmi RNK, mislim da su prvi organizmi samo imali jednolančanu RNK pa je postalo složenije.

Koji su to organizmi?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...