Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 15. 5. 2017. at 14:38, Avocado рече

Da ne bude nesporazuma, uopšte ne želim ni da sugerišem da ti (ili neko drugi) ne bi trebalo da u svemu vidiš Božiju promisao i dizajn, već samo želim da pokušam da objasnim zašto to za mene nema smisla.

Umetnička slika jasno govori o veličini i veštini svog umetnika zato što:

1. znamo da slikari slikaju umetničke slike, videli smo ih nebrojeno mnogo puta kako to rade,

2. možemo da uporedimo veštinu različitih umetnika i da zaključimo da je jedan baš vešt, a drugi baš nije i čak da predvidimo kakve će sve greške ovaj drugi da napravi na sledećoj slici.

Za razliku od toga, ako kažeš da SVE ukazuje na Boga, onda je nejasno po čemu ukazuje... jer nemaš sa čime da porediš... da recimo veruješ u to da je Bog stvorio npr. travu, a nije stvorio kamenje, onda nekako možeš da ukažeš na razliku između kamenja i trave i tu napraviš nekakav argument... ili da znamo za dva univerzuma, jedan naš i neki potpuno drugačiji, pa da u poređenju ta dva zaključimo da je ovaj sigurno bio dizajniran, a onaj drugi nije. Ovako, kad kažeš da sve ukazuje na Boga, zapravo ništa ne ukazuje na njega.

Meni je univerzum takođe fenomenalan (iako nije baš da sve u njemu "zrači ljubav i podstiče na ljubav", ima i baš gadnih stvari)... ali zaista ne vidim da bi univerzum ili bilo šta u njemu nužno bilo drugačije sa ili bez Boga...

Expand  

...

Jasno mi je sta ti kazes, ali ja sam se bas od ovoga ogradio u toj poruci. Kazem "svakako, ne laboratorijski", dakle ne na nacin da covek moze eksperimentalno tako nesto da dokaze. Sve to je vrlo tesko recima da se objasni, samo pesnicki duh moze donekle to da ispeva, naucna logika tu nema sta da trazi.

Bobopoznanje je pitanje metafizike i fizike zajedno, zato je tako nedohvatno za um koji je oslonjen samo na racionalno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:03, obi-wan рече

Bobopoznanje je pitanje metafizike i fizike zajedno, zato je tako nedohvatno za um koji je oslonjen samo na racionalno.

Expand  

:aplauz:

On 15. 5. 2017. at 15:03, obi-wan рече

Sve to je vrlo tesko recima da se objasni, samo pesnicki duh moze donekle to da ispeva, naucna logika tu nema sta da trazi.

Expand  

:aplauz:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:02, Avocado рече

Rekao bih da gušter koji živi u oazi u sred Sahare ima baš istu tu perspektivu kad posmatra svoju oazu i pustaru koja je okružuje... a mi znamo da naspram nekih drugih staništa njegova oaza nije ništa posebno, samo on ne zna za bolje, zar ne?

Expand  

Не капирам. Гуштер на Марсу би се провео одприлике исто као ти и ја. Његово станиште је само један кутак ове планете која је очигледно веома посебна, само научно гледано, које услове обезбеђује за опстанак живота.

Не мора да будеш верник да би то видео.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 14:46, Grizzly Adams рече

Баш јуче сео у двориште гледам ову природу, небо, облаке, дрвеће, лете птице итд. Није то неки сентиментални доживљај, него чисто рационално

Expand  

Реци слободно да је сентиментално, немој се плашити тога у себи. :)

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:08, Grizzly Adams рече

Не капирам. Гуштер на Марсу би се провео одприлике исто као ти и ја. Његово станиште је само један кутак ове планете која је очигледно веома посебна, само научно гледано, које услове обезбеђује за опстанак живота.

Expand  

Хоће да каже да је сасвим могуће да смо ми гуштери у оази у сахари, а да нисмо још увек открили остатак света који је дефинитивно ”посебнији” од те оазе.

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:11, Juanito рече

Хоће да каже да је сасвим могуће да смо ми гуштери у оази у сахари, а да нисмо још увек открили остатак света који је дефинитивно ”посебнији” од те оазе.

Expand  

А, па онда је већи верник од мене... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:19, Grizzly Adams рече

А, па онда је већи верник од мене... :smeh1:

Expand  

Па кад можеш ти да се надаш да ћемо открити нешто што ће показати да се сви ови силни резултати случајно уклапају у теорију о настанку врста... :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:08, Grizzly Adams рече

Expand  

Hteo sam da kažem da ne znamo da li je ova planeta posebna ako se posmatra ceo univerzum... kao što jedna oaza nije posebna u odnosu na nama poznata gostoljubiva staništa... iz perspektive svakog živog bića, kada bi moglo da razmišlja, nema razloga da njemu njegovo stanište ne izgleda kao lepo, gostoljubivo i dizajnirano baš za njega... bez obzira na to da li Bog postoji ili ne... biću koje je evoluiralo da živi na Marsu bi Mars bio lepše mesto za život od "smrtonosne" Zemlje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:33, Avocado рече

biću koje je evoluiralo da živi na Marsu bi Mars bio lepše mesto za život od "smrtonosne" Zemlje...

Expand  

Да, само што је то научна фантастика. Тешко да је било шта еволуирало на Марсу, бар оваквом какав је данас.

Hteo sam da kažem da ne znamo da li je ova planeta posebna ako se posmatra ceo univerzum...

Expand  

Па то је опет више машта него реалност. Ако разговарамо о ономе што знамо, што наука зна, овај Универзум је веома сурово место за живот. Вероватноћа да се негде направе погодни услови за ове "више" облике живота као што су биљке, животиње и људи је изузетно мала. Кад кажем да је Земља "посебна" не мислим на неки "мистични доживљај" већ једноставно на "мало вероватноћу".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Hteo sam da kažem da ne znamo da li je ova planeta posebna ako se posmatra ceo univerzum... kao što jedna oaza nije posebna u odnosu na nama poznata gostoljubiva staništa... iz perspektive svakog živog bića, kada bi moglo da razmišlja, nema razloga da njemu njegovo stanište ne izgleda kao lepo, gostoljubivo i dizajnirano baš za njega... bez obzira na to da li Bog postoji ili ne... biću koje je evoluiralo da živi na Marsu bi Mars bio lepše mesto za život od "smrtonosne" Zemlje...

Expand  

lokva.jpg

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:45, Avocado рече
Expand  

On 15. 5. 2017. at 15:42, Grizzly Adams рече

Вероватноћа да се негде направе погодни услови за ове "више" облике живота као што су биљке, животиње и људи је изузетно мала. Кад кажем да је Земља "посебна" не мислим на неки "мистични доживљај" већ једноставно на "мало вероватноћу".

Expand  

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 15:42, Grizzly Adams рече

Да, само што је то научна фантастика. Тешко да је било шта еволуирало на Марсу, бар оваквом какав је данас.

Па то је опет више машта него реалност. Ако разговарамо о ономе што знамо, што наука зна, овај Универзум је веома сурово место за живот. Вероватноћа да се негде направе погодни услови за ове "више" облике живота као што су биљке, животиње и људи је изузетно мала. Кад кажем да је Земља "посебна" не мислим на неки "мистични доживљај" већ једноставно на "мало вероватноћу".

Expand  

Verovatnoća za šta?

Naravno da ako uzmeš "više" oblike života i nasumično ih pobacaš po univerziumu, verovatnoća da će se bilo koji od njih milion naći na planeti koja je podobna za život jeste izuzetno mala (kao što je mala verovatnoća da ćeš baš ti da dobiješ na nekoj velikoj lutriji)

Međutim, verovatnoća da će "viši" oblik života evoluirati baš na planeti koja je za njega podobna je prilično velika (kao što je velika verovatnoća da će neko dobiti na onoj istoj lutriji)

Sve deluje neverovatno kada računaš onako post hoc... ako tako računaš, potpuno je neverovatno da ti i ja postojimo i vodimo ovaj razgovor.

Šta više, kad skloniš nasumično i ubaciš ciljeve i motive, deluje prilično neverovatno da je neko stvorio toliko veliki univerzum samo da bi u njemu jedna tačkica sadržala život...

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 16:07, Avocado рече

Šta više, kad skloniš nasumično i ubaciš ciljeve i motive, deluje prilično neverovatno da je neko stvorio toliko veliki univerzum samo da bi u njemu jedna tačkica sadržala život...

Expand  

Ah, ali ti ne posmatras teleoloski. Da, danas izgleda kao da ga tamo ima neproprociajalno mnogo u odnosu na ovde, ali sta ako se ispostavi da je bilo neophodno da toliko naraste (neophodno u smislu unapred postavljenog cilja, a ne neophodno kao nuzna posledica fizickih zakona)?

Pitanje: Sta sve dobija neko sa ovakvim gledanjem na svet? (Osim uzbudljive neizvesnosti koja lici na onu koja postoji i ako posmatramo prostransvo svemira kao visak)

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 16:07, Avocado рече

Expand  

Не пазиш на часу Авокадо... Као што сам рекао - нема никакве везе са тим. Чисто кад погледаш ово што знамо о Космосу, условима на овим другим планетама у комшилуку итд. мислим да видимо колико је Земља посебна и драгоцена. Можда има још негде нека слична, али су довољно ретке да су и даље посебне и драгоцене.

Можемо ваљда да се сложимо толико. Не бој се, нећу да ти пољуљам веру у атеизам... :D

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...