Jump to content

Sta je Bitcoin i kako funkcionise?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Uvek sam mislio da je rec o prevari!

Генерално тужилаштво објавило рат криптовалутама

8376689210_6f6cfd7be2_o.jpg

© Flickr.com/wilbertbaan/сс-by-nc-sa 3.0

Генерално тужилаштво РФ је назвало биткоин и друге виртуелне валуте новчаним сурогатом, који физичка и правна лица на територији Русије не смеју да користе. У том ресору истичу да криптовалута није обезбеђена реалном вредношћу, што угрожава оне који је користе, губитком реалног новца.

Купци биткоина немају никакве шансе да заштите своје интересе. Поред тога, виртуелне валуте могу да користе преваранти ради скривања или прања новца, добијених на нелегални начин. Забринутост генералног тужилаштва је потпуно оправдана, - истиче управни директор групе компанија АЛОР Сергеј Хестанов.

Теоретски анонимни карактер валуте, одсутност регистрације погодаба, као и правног регулисања, стварају повољну средину за коришћење те валуте у противправним акцијама. За сада ништа није познато о таквим погодбама на територији Русије, али се на територији других земаља дешавало, да се управо виртуелна валута користила за незаконите операције. Што више, правни органи других земаља су већ конфисковали криптовалуту.

Раније је о незаконитости биткоина и опасности њиховог коришћења саопштила руска Централна банка. Она је признала операције с криптовалутом сумњивим трансакцијама. Сада ће Генерално тужилаштво и ЦБ заједно разрађивати начине борбе са оптицајем виртуелне валуте. Задатак отежава то, што забрана биткоина неће решити проблем - неопходна је контрола извршења те забране, - истиче Сергеј Хестанов.

Архитектура криптовалуте предвиђа веома сложену контролу операција у тој валути. Изгледа да ће проћи 1-2 године, пре него грађани, бизнис и правни органи стекну неко искуство борбом са криптовалутом. Иначе, човек, који је измислио биткоин, предузео је све могуће мере, које максимално отежавају откривање такве валуте, а главно је, откривање таквих транзакција у биткоинима.

Иначе, објављивање рата биткоину од стране руског регулатора и правних органа није изазвало панику на тржишту виртуелне валуте. Шта више, такво решење неће много утицати на руске власнике криптовалуте, јер се ради о појединцима, - истиче руководилац аналитичког центра компаније Zekurion Владимир Уљанов.

Што се тиче бизниса, забрану на биткоине он неће ни приметити, јер је реални промет валута у корпоративном сегменту ионако био минималан. Ако је реч не о бизнису, већ корисницима, о приватним лицима, архитектура биткоина не смета корисницима да поседују валуту у неким земљама, зато ће корисници остати у тој валути, неће покушати да се је хитно отарасе. Друго је питање да ли ће биткоин бити интересантан приватним лицима и инвеститорима у условима "неповољног режима".

Русија није прва земља, која је објавила виртуелну валуту ван закона. Раније су банкарски надзорни органи Кине, Кореје, Тајланда и Финске такође забранили коришћење биткоина. Многе европске земље су ограничиле операције са њима. Данас питање законитости коришћења криптовалуте разматрају у САД-ама, где је биткоин већ био више пута херој криминалистичких хроника.

http://serbian.ruvr.ru/2014_02_08/Generalno-tuzhilashtvo-objavilo-rat-kriptovalutama-6090/

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Покривеност је, колико ја примећујем овако од ока, све већа и већа. Неколико основних информација можеш наћи овде: https://www.bitcoin.com/getting-started

Шта ја знам, познајем једног који је добрано зарадио на Биткоин течају и једног који је изгубио много новца кад је пао. У сваком случају, не верујем да ћеш имати воље зезати се с оним дигиталним новчаницима исл.

Подели на овим сајтовима

Само пазите да вас неко "добронамјерно" не навуче на превару звану OneCoin, под причонм да је то сљедећа најбоља криптовалута одмах иза Bitcoin-a.
У питању је најобичнија превара и пирамидална структура осмишљена да вам исиса новце ни за шта.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Bitcoin ekstremno fluktuira, kako sam primjetio. Moze jednu godinu da vrijedi solidnih pravih para, a da odmah sljedece ne vrijedi ni stoti dio toga. Posljedica, valjda, stto je neregulisana globalna valuta koja se sve vise probija u pravi zivot.

Nije losa ideja pratiti trendove, snagu Bitcoina, kupiti kada je jeftin i cekati kada opet poraste. Samo da se ne bude alav na pare jer je nemoguce predvidjeti kako ce se Bitcoin ponasati ( jer nema jedne institucije koja ga kontrolise - centralne banke ).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To su digitalne pare. Sa njima možeš da kupuješ prave materijalne stvari. Kako se dobija "Bitcoin"? Tako što što napraviš "virtualne rudare" i oni "kopaju po rudniku". A kako kopaju? Preko servera. Što više klijenta, to veći rudnik. Ovako izgleda jedan "Bitcoin" rudnik ili farma:

bitcoin-mining-server-farm.jpg 

To su serverske mašine koje "kopaju" Bitcoin i one su u funkciji 24/7 i jako su bučne i veoma se greju, a i račun za struju je ogroman. 
Ovo svako može da pokrene ali zarada nije sigurna. Ako ti npr. imaš svega 10 klijenta koji su spojeni sa tvojim serverom, to ti je za mesec dana oko 1$, ali ako imaš preko 100.000 klijenta, e to je već onda dobra zarada.

Tačnije, ne moraš ništa da radiš, ne moraš ništa da proizvodiš, ovi serverski računari prave pare za tebe, a tvoje je samo da plaćaš ogroman račun za struju. 
Tako je bilo kad sam čitao o tome pre par godine, sad ne znam kako stoje stvari. Čak je poznati torrent klijent "uTorrent" od tvog računara pravio "rudara" za Bitcoin.

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Bitcoin je naduvana prica, ocigledno je vrlo podlozan oscilacijama i nenormalnom rastu, sto bas nije za pohvalu. Oni koji su bolji poznavaoci svega toga - citam bas neki dan u SK - preporucuju Ethereum, koji je mnogo stabilniji.

https://www.ethereum.org/

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 27. 4. 2017. at 12:29, WiseMan рече

To su digitalne pare. Sa njima možeš da kupuješ prave materijalne stvari. Kako se dobija "Bitcoin"? Tako što što napraviš "virtualne rudare" i oni "kopaju po rudniku". A kako kopaju? Preko servera. Što više klijenta, to veći rudnik. Ovako izgleda jedan "Bitcoin" rudnik ili farma:

bitcoin-mining-server-farm.jpg 

To su serverske mašine koje "kopaju" Bitcoin i one su u funkciji 24/7 i jako su bučne i veoma se greju, a i račun za struju je ogroman. 
Ovo svako može da pokrene ali zarada nije sigurna. Ako ti npr. imaš svega 10 klijenta koji su spojeni sa tvojim serverom, to ti je za mesec dana oko 1$, ali ako imaš preko 100.000 klijenta, e to je već onda dobra zarada.

Tačnije, ne moraš ništa da radiš, ne moraš ništa da proizvodiš, ovi serverski računari prave pare za tebe, a tvoje je samo da plaćaš ogroman račun za struju. 
Tako je bilo kad sam čitao o tome pre par godine, sad ne znam kako stoje stvari. Čak je poznati torrent klijent "uTorrent" od tvog računara pravio "rudara" za Bitcoin.

Expand  

Molim ti se prevedi na srpski ko tu kopa, sta kopa, kako kopa, ič ne kapiram, ko su ti klijenti i sta oni rade kao klijenti valjda dobijaju neku uslugu, kakvu ? 

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 31. 12. 2017. at 14:27, obi-wan рече

Bitcoin je naduvana prica, ocigledno je vrlo podlozan oscilacijama i nenormalnom rastu, sto bas nije za pohvalu. Oni koji su bolji poznavaoci svega toga - citam bas neki dan u SK - preporucuju Ethereum, koji je mnogo stabilniji.

https://www.ethereum.org/

Expand  

Ne znam da li je i koliko naduvana ali da je nekima donela zaradu, jeste, slozices se.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

On 31. 12. 2017. at 14:31, Таша рече

Ne znam da li je i koliko naduvana ali da je nekima donela zaradu, jeste, slozices se.

Expand  

Jeste, naravno, ali poenta je da je njen rast bio krajnje nepredvidiv, bukvalno kao lutrija. A to bas i nije neka ekonomija, zato i kazem ovo za Ethereum.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Лапис Лазули Ja sam u tom odgovoru napravio grešku, a to je da sam napisao "klijenti". 

Klijenti su samo kupci (ja mislim) 

Rudari, još pogotovo što sam rekao "kopaju po rudniku" to zapravo kompjuter kalkuliše šifre (hashes). Računar računa, računa i računa sve dok ne dobije jednakost i tako proizvede Bitcoin. 

Taj Bitcoin je ograničen za celi svet. Recimo da ima oko trilion bitcoin-a (mada mislim da ima i više), npr. i kada dostigne tu određenu cifru, više se neće proizvoditi već samo trgovati sa njime.
Računar npr. kalkuliše ovakvu vrednost "dgheDE5hasdhgadhg53fgsdgtfhemkse231d", pa onda je sledeća "rhsger14rjwoe5gwikGHc54Vgh4dhXfnvdc" i tako kopa i kopa dok ne pronađe hash koji se podudara. Kada pronađe isti hash, tada proizvede Bitcoin.

Taj bitcoin je kriptovan kada se šalje i prima novac. Ne može se znati na koju adresu dospeva, jer je transakcija šifrovana. Banke a i sama država ne mogu uzeti taksu na transakciju, kao što uzima PayPal ili Western Union, itd.

Evo ovaj lik bolje to objašnjava od mene

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...