Jump to content

Serija "Nemanjići"

Оцени ову тему

WiseMan

Препоручена порука

пре 57 минута, Срђан Шијакињић рече

(Као што се уосталом заборавило и све то када се учило прво у шестом основне, а потом у другом разреду средње школе.).

Ово је визуелизација за подсећање.  

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ђорђе Р рече

. Серија сведочи о времену у ком живимо, кроз приказ средњег века.

Извини, али шта то значи и чему служи?

Не дај Боже да се овако ради Горски вијенац.(говорим на основу две одгледане епизоде "Немањића")

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вилер Текс рече

Извини, али шта то значи и чему служи?

Не дај Боже да се овако ради Горски вијенац.(говорим на основу две одгледане епизоде "Немањића")

Ваљда се то зове уметност, а служи за забаву, као и све серије, филмови.

Мада, можда си мислио да питаш како мислим да сведочи о нашем времену.

Неко је рекао да глумци носе сваку серију, филм. Управо то што други виде као замерке, па и употреба речи бре, говори о нашем времену. Времену површности, форме, шминке, а испуштању суштине. Па то што нема приче, што је радња конфузна, нелогична. Све је то супер одрађено.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ђорђе Р рече

Мада, можда си мислио да питаш како мислим да сведочи о нашем времену.

Неко је рекао да глумци носе сваку серију, филм. Управо то што други виде као замерке, па и употреба речи бре, говори о нашем времену. Времену површности, форме, шминке, а испуштању суштине. Па то што нема приче, што је радња конфузна, нелогична. Све је то супер одрађено.

Мислио сам на управо на то.

Ја чисто сумњам да је ова серија замишљена као критика нашег времена, мени се чини да су баш хтели да буду озбиљни а испаде приказ нашег јада потпуно спонтано.

Али лепо је што оправдаваш друге, али ја не криткујем личности људи који су радили серију него како су је радили. 

И да заборавих да кажем, није ми се у критици коју је писао Игор Ћосић (има тема о томе Игор Ћосић: РТС-Немањићи, историја наше лгупости) то што је прешао на лични план, макар и метафорично. Наводим део испод, потпуно непотребан.

"Немања бива спуштен у јаму, бла бла трућ трућ, излази верући се о срушено стабло, у шуми наилази на свог човека који кроз целу серију носи неку кожурицу на глави (надам се да није добио неко грозно кожно обољење - у ствари, надам се да јесте)."
Подели на овим сајтовима

Интернетом се данас раширила ова слика, озбиљан гаф.

Несрећна потврда да серију заправо није радио нико православан јер верујем да би такав приметио овако неспретно кадрирање. 

SS.jpg

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

On 2/21/2018 at 14:54, Avocado рече

:smizla10:

Ja nisam tako skontao, nego više kao: kad ste već sve drugo osavremenili, mogli ste malo da smanjite mizoginiju...

Doduše, nisam gledao seriju, a nije obrazloženo u kritici šta su ti "pozamašni i potpuno nepotrebni nanosi mizoginije"... pa ne znam da li autor ovde samo tupi (jer je SJW) na realistično prikazivanje statusa žena u to vreme ili je mizoginija u serji zaista pozamašna i potpuno nepotrebna.

Jer može neko da obradi tu temu tako što će prikazati da npr. žene nisu mogle da rade neke stvari jer nisu smele po zakonu i društvenim normama (što je ok), a može i tako što će prikazati da nisu to radile jer su bile glupe i nesposobne (što je mizogino)...

Ne znam da li se uklapam u tvoju definiciju SJW (iskreno se nadam da ne), ali eto nisam nikakvu posebnu mizoginiju u seriji primetila. Možda je i ima, ali mi nije bila ni u pozadini pažnje pored svih transfera blama kojima sam bila bombardovana...

• Свиђа ми се 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Један од хитова из треће епизоде је када Стеван Немања каже Вукану оприлике "Води га(Растка) у лов, на забаве, на море". Добро је што није рекао у Будву на пјену од мора.

Још ми је јаднији разговор између Фридриха Барбаросе и Стевана Немање у коме се договарају ко два бизМис ортађа " А што ти мало ту твоју Србију не помериш на север", "А могао би ти твоју Немачку на југ".

Брађеле да се уграде ово оно.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, gavrosaurus рече

Интернетом се данас раширила ова слика, озбиљан гаф.

Несрећна потврда да серију заправо није радио нико православан јер верујем да би такав приметио овако неспретно кадрирање. 

SS.jpg

Prestrašno, ovo je gore i od Barracude i od Apple Watcha zajedno!

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, ana čarnojević рече

Malo je nategnuto da ama bas niko nije primetio. Vidim da je na snimanju krunisanja bila prof dr koja je bila konsultant na scenariju i da je radjena replika zivopisa iz crkve za potrebe snimanja.

Ti stručni konsultanti na filmovima (ne samo našim, nego i stranim) su uglavnom fikusi koji se ništa realno ne pitaju, odnosno, cela njihova funkcija je samo da može da se kaže da je istorijski film imao stručnog konsultanta. Tačnije, konsultant obavi svoj posao za koji je i plaćen... i da gomilu primedbi i sugestija na scenario... i onda režiser i producent usvoje onih 2% primedbi koje im ne kvare "umetničku viziju" (ili komercijalnu), a za ostalih 98% utvrde da to baš i nije toliko važno... naravno, ima i izuzetaka ali se svode samo na to koliko se sam konkretan režiser/producent loži na to da mu film bude istorijski realističan i koliko je zbog toga spreman da promeni priču i/ili da skuplje prati scenografiju i kostime...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, ana čarnojević рече

okej.

kao sto rekoh meni je ta scena bila odlicna, to dete ima nestvarne oci, mozda je u pitanju obicna metafikcija, a ako nije, eto nove radosti za one kojima takve stvari pricinjavaju radost.

Па сестро, док лепе очи буду изговор за незнање неће нам бити добро. Ок можда мрачим, ајде нек мрачим, али не могу да се отмем утиску да је ова серија чист јефтини квази патриотизам. 

Подели на овим сајтовима

Неко рече, не знам ко, да je  серија испала нешто као " ненамерна пародија ". Потписујем. 

Глумац који тумачи лик Стефана Немање  личи ми на  брадатог Кременка . Глумац је добар, али му улога не лежи. 

Једноставно серија нема духа, дух јој недостаје, па и  све остало да занемаримо, ситне или крупне грешке и грешкице. Све би се дало опростити или прећи преко, да има духа, али нема...  а то је и врапцима јасно.    

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, ana čarnojević рече

ne znam sta ti mislis da sam ja rekla ali mogu da pretpostavim. 

ako si ti u mom iskazu video samo lepe oci onda mi je zao. pod ocima sam podrazumevala mnogo vise od toga, i pogled i gradjenje ikaa i to kako ja zamisljam Rastkove oci u tom trenutku i ko zna sta jos.

ali si mi pomogao da razumem jedan nacin recepcije serije koji je prisutan u javnosti u sa tim diskursom ne zelim da polemisem.

Можда си ти имала у тој сцени неки лични духовни доживљај. Не спорим. Прво сам помислио да је сентименталност.

А кажем да је ова серија квази патриотизам због овог чланка на који набасах, између осталог.

http://www.crveneberetke.com/kolevka-srbije-zarasla-u-korov-i-niko-o-njoj-ne-brine/ 

Подели на овим сајтовима

Народе, серија је морала да има дозу фикције као народна поезија.

Онај учитељ коме се јавност подсмева је контратег озбиљности.

Толко од мене.:mahmah:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...