Jump to content

Senke nad Balkanom,nova serija na RTS-u

Оцени ову тему

Препоручена порука

Rezultat slika za senke nad balkanom

Da li ste gledali sinoć premijeru prve epizode serije ,,Senke nad Balkanom,, i kakvi su utisci ako jeste?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 52
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Бјелогрлић у новој серији промовише кољаче Срба!

vanco-pavelic-bjelogrlic-696x356.jpg

Нова серија Драгана Бјелогрлића политичка трилер драма „Сенке над Балканом“ у којој је он главни глумац, режисер и продуцент, почеће са емитовањем на јесен на РТС-у.

Савет РЕМ је прогласио ову Бјелогрлићеву серију за догађај од националног значаја.

153489_senke_f

Вођа антисрпског ВМРО Ванчо Михајлов и Анте Павелић вођа усташа су склопили договор за разбијање Југославије и организовали атентат на краља Александра Карађорђевића у Марсељу. Те историјске чињенице о двојици вођа терористичких организација које су својим крвавим пиром у Другом светском рату и пре рата у црно завили на стотине хиљада Срба, Бјелогрлић у својој најновијој серији у продукцији РТС-а потпуно изврће приказујући Ванча Михајлова као нормалну личност, малтене симпатичну.

Замислите да данас неко снима серијал у коме приказује Хитлера или Гебелса као симпатичне момке из Немачке, који се боре за неки свој виши циљ, потпуно занемарујући Холокауст који су учинили над Јеврејским народом?

Наравно, ово нико не може да замисли, чак ни да је продукција иранска или немачка. Србима пак, очито није проблем да им један Драган Бјелогрлић потура историјски искривљену слику о двојици терориста и зликоваца који су покренули пропаст Југославије и геноцид над Србима током Другог светског рата.

За ту своју „уметност“ извртања историје Бјелогрлић је од РТС-а добио ни мање ни више него МИЛИОН евра, колико је коштала до сада израда серије „Сенке над Балканом“.

Ванчо Михајлов је у Бјелогрлићевој серији приказан као фрајер, симпатичан лик и авантуриста. Све у свему врло позитивно. Иначе, Ванчо је био вођа пробугарашког ВМРО-а терористичке организације која је по Македонији и на граници Србије и Бугарске вршила терористичке активности убијајући српске војнике.

Видећемо да ли ће у Бјелогрлићевој серији и Павелић бити приказан као фрајер, но судећи по досадашњем раду овог српског режисера за очекивати је да историјску личност Павелића прикаже у позитивнијем светлу него што то она јесте била.

https://patriot.rs/bjelogrlic-u-novoj-seriji-promovise-koljace-srba/

Подели на овим сајтовима

Бјелогрлић: Надам се да су „Сенке над Балканом“ серија за светску дистрибуцију

„Сенке над Балканом“ коначно су пред гледаоцима РТС-а! Вечерас је почело премијерно приказивање серије, а тим поводом њен креатор – редитељ и глумац Драган Бјелогрлић, у гостовању у Дневнику, открио је са чиме ће се гледаоци сусрести и да ли је имамо серију за извоз.

Јадранска обала 1921. године. Руси долазе на тло тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Седам година касније догађа се злочин у Београду. То је и заплет историјске фикције помешане са трилером и мистеријом и почетак прве од 11 епизода серије Сенке над Балканом.

Гостовање Драгана Бјелогрлића у Дневнику

Господине Бјелогрлићу, враћате нас на ове просторе, попут времеплова, на почетак 20. века. Са чим ће се све гледаоци сусрести од вечерас?

Мислим да ће се сусрести са једном динамичном причом пуном обрта и неочекиваних заплета. Сусрешће се са једним делом историје о којем нису много учили у школи. Упознаће неке историјске личности са неке друге стране, а све то у једном трилерском заплету где два београдска полицајца, не својом вољом, улазе у један вртлог злочина који ће их довести до самог врха пирамиде који излази ван граница Србије.

Како ће реаговати публика на нека сазнања до којих сте дошли са вашим тимом, а која широј публици још нису позната?

Ја мислим да ће то бити јако занимљиво да ћемо открити читав један низ историјских личности као што је принц Ђорђе Карађорђевић, генерал Живковић, Мустафа Голубић, генерал Врангел Анте Павелић. Један део њиховог живота и њихових биографија који није могао да се учи у историјским читанкама и није могао да се учи у школи. Нама је то било јако занимљиво – ми смо покушали да све те историјске личности са свим контроверзама које носе, уплетемо у тај неки фиктивни свет који смо креирали и мислим да ће то дати једну посебну димензију серији, чак и онима који ништа не знају о њима, а и оној публици која нешто зна о томе.

Сенке над Балканом доносе један потпуно нови квалитет у домаћој продукцији. Да ли РТС и по теми и продукционо коначно има серију за извоз?

Ја се надам да да. Серија још није почела да се емитује, а већ постоји велико интересовање за њу. Оно што је занимљиво, она ће се вечерас давати не само на територији Србије него на територији читавог региона. Обезбеђено је емитовање у Руској федерацији, а постоји заиста интересовање неких светских компанија са светску дистрибуцију, тако да ја се надам да ће се то коначно десити.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Жељко рече

МИЛИОН евра

A Tika Stanić za seriju o Jasenovcu milion puta manje

Ne znam kakva je Bjelina serija, ali ako je činjenica tačna u vezi finansija....no comment

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жељко рече

Бјелогрлић у новој серији промовише кољаче Срба!

vanco-pavelic-bjelogrlic-696x356.jpg

Нова серија Драгана Бјелогрлића политичка трилер драма „Сенке над Балканом“ у којој је он главни глумац, режисер и продуцент, почеће са емитовањем на јесен на РТС-у.

Савет РЕМ је прогласио ову Бјелогрлићеву серију за догађај од националног значаја.

153489_senke_f

Наравно, ово нико не може да замисли, чак ни да је продукција иранска или немачка. Србима пак, очито није проблем да им један Драган Бјелогрлић потура историјски искривљену слику о двојици терориста и зликоваца који су покренули пропаст Југославије и геноцид над Србима током Другог светског рата.

За ту своју „уметност“ извртања историје Бјелогрлић је од РТС-а добио ни мање ни више него МИЛИОН евра, колико је коштала до сада израда серије „Сенке над Балканом“.

https://patriot.rs/bjelogrlic-u-novoj-seriji-promovise-koljace-srba/

Šta je izvrnuto?Nigde nisam video barem u prvoj epizodi da se afirmativno govori ni o Paveliću ni o Vanču Mihajlovu.Ono što mi bode oči je ovaj okultni simbol crnog Sunca.Inače je serija dobro urađena po meni.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Мада не љубим превише Бјелогрлића,серија,бар ова прва епизода је одлична, ван свих очекивања,режија,сценарио,костимографија,музика,глума,баш светски одрађено...:dobro:

Мени су козаци и јатаган мала,баш флеш...:D

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Серија „Сенке над Балканом“, која је управо почела да се емитује на Јавном сервису, поново је вратила у жижу интересовања историјско поглавље везано за руске беле емигранте, којима је краљ Александар пружио уточиште после Октобарске револуције.

Каква је била њихова улога у Краљевини СХС, касније Југославији и шта је у серији фикција, а шта су историјске чињенице? Какав су допринос руски Белогардејци дали култури Србије, како је функционисао руски кадетски корпус чији је центар био у Белој Цркви, да ли су се на било који начин мешали у политику Краљевине и колико су уопште били утицајни? Да ли се заиста у првим деценијама 20. века догодило убиство у руској цркви у Београду?

Ово су само нека од питања на која ће, у емисији Свет са Спутњиком, покушати да одговоре професор Филолошког факултета у пензији и аутор више књига о Белим Русима Андреј Тарасјев, Горан Милорадовић са Института за савремену историју и Даница Пајовић, професор драматургије на Факултету драмских уметности и сценариста.

Подели на овим сајтовима

Владимир Коларић: СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ (Драган Бјелогрлић, 2017)

Рат фикције

Криминала има свугде, али кримића само у капитализму. Пошто је међуратни период тај наш аутентични капитализам - тако су нас учили у школи, а тако су мислили и његови тадашњи критичари, и са лева и са десна - кримић смештен у то време се сам по себи намеће.

KRY_5922-1024x593.jpg

С друге стране, и ово сад код нас је накакав, какав-такав капитализам (мада се либертаријанци не би сложили) - она је његов производ и један од најфреквентнијих канала његове симболичке репродукције - па је зато једна поп-културна серија заснована на том споју детектива-кримића и међуратне ере, какве су „Сенке над Балканом“ Драгана Бјелогрлића, данас и овде ипак могућа.

Кримић је данас опет у моди, како бисмо се ваљда убедили  у какву-такву појмљивост и логичност света који нам се чини све луђим, а ми смо хладни иконичних представа ликова из српске историје, толико богате ликовима и миљеима.

„Сенке над Балканом“ су поп-културни производ и не стиде се тога. Имају бар мало оне лакоће и релаксираности, овде тако ретке, дечачке занесености приликом да упризоримо оно што волимо, што нас мами, интригира, фасцинира. Имати ноаровског детектива у блату и асфалту Београда, Мустафу Голубића и Козаке, ону дечачку еротику истовремене привлачности и одбојности, супарништва и братства два - мушка - лика. А где је женска еротика замена за дух или демона, опасност и никад досањан сан, јер се и жели да остане само сан.

И пред тога, ова серија је „урађена“ - режирана, написана, продуцирана, и све што иде с тим. Овако или онако, али урађена, на нивоу једног стандарда, у основи филмски стилизованог стандарда, али нама, који делујемо данас толико збуњено и муцаво - итекако потребног. Јер свака форма и свака дисциплина, посебно симболичка, нам је данас итекако потребна.

А то што нас - данас - највише збуњује и плаши фикција, говори о нашем проблему са том „нашом“ реалношћу, о којој као да не знамо или нећемо да знамо ништа, реалношћу без рефлексије и дистанце, која самим тим престаје да буде реалност. Права фикција није ритуална, не укорењује нас у свакодневницу. Фикција има пуно значењских слојева и буди мноштво асоцијација, док је свакодневница само оно што ми хоћемо од ње, а то је најчешће само једно - да нас успава, да нас отупи.

„Сенке над Балканом“, како год се даље буду развијале, јер ово су тек две епизоде, макар је и незнатан, али преко потребан, противотров против тог насиља свакодневнице, против тог света не само ријалитија и таблоида, него наше посвемашње учмалости.

Добра фикција би требало и да нас оријентише, чак руководи. Можда је то овде превише очекивати - не знам, видећемо, превише је априорних скептика - али и ово, овај дечачки шик, и бар мало те лакоће и релаксираности, и ослобођености од таутологије непосредоване свакидашњице - је већ само по себи сасвим довољно. Очекивати виши и пожељнији облик културно-цивилизацијске самосвести - није ли то ипак, засад, претерано, макар као императив, јер колико је нас за тако нешто уопште спремно, чак и у својим главама, а камоли материјализовано у некој чулно-естетској или мисаоној форми.

А тако се лако отежава, од идеологије, од политиканства, од похлепе или умора. Неће ваљда?

Odbrana umetnosti/vladimirkolaric.blogspot.rs

Подели на овим сајтовима

Управо гледам прву епизоду и морам рећи да је ово за наше поднебље сасвим коректно одрађено. И даље ми смета дикција код појединих глумаца (кад чујем Тимотијевића како прича, ко да је има колац уместу кичме, језа ме хвата), а очигледно је како је дефицит добрих серија управо настао због - лоше глуме. Засад Ђуричко за три минута одглуми природније улогу од осталих глумаца.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ипођакон Андреј Тарасјев: СЕНКЕ НАД СРПСКОМ КИНЕМАТОГРАФИЈОМ
Због чега сумњамо у историју „коју нисмо учили“

Нећу овом приликом улазити у то коме је било потребно да наружи руске избеглице у ТВ серији Сенке над Балканом, али прогнозирам јој велики успех. Посебно на Западу. Дивно ће се уклопити у њихову антируску и антисловенску пропаганду

277404.p.jpg?mtime=1510003759

Слобода уметничког схватања је право сваког аутора. То је реализација његових визија, фикција, ставова, схватања, жеља. Али ако се он одлучи за историјску тему, има, ако не правне, онда свакако етичко-моралне обавезе да основне чињенице приказује проверено, тачно и аргументовано.

Нова играна серија РТС1 Сенке над Балканом најављена је на билбордима као „Историја коју нас нису учили“. Гледаоцима се, дакле, од стране самог аутора већ унапред предочава да су личности, као и основни догађаји у серији – историјски. А прва епизода Сенки врви од нетачности и произвољности. Некада је постојала етичка дужност да се на неки начин истакне да се са историјским фактима у серији или филму поступа најблаже речено – „слободно“. Већ уводни бомбастични текст о броју приспелих избеглица и козака пун је неистина. А тек „историјски“ податак да је 15.000 наоружаних козака имало дозволу да ради шта хоће на туђој територији! Не могу проникнути зашто је то било потребно аутору серије, али у Краљевину СХС је стигло не сто него мање од 50.000 избеглица, међу којима и бројни цивили, а козака мање од пет хиљада. Генерал П. Н. Врангел није био на челу тих група већ је стигао у Београд у марту 1922. без икаквог „блага Романових“. Убрзо је прешао у Сремске Карловце, а црква у којој је наводно крио благо у олтару подигнута је тек 1925. и тамо није убијен ниједан руски свештеник.

Наравно, разумљиво је да су многе произвољности биле потребне аутору серије ради стварања заплета криминалистичке приче, али зар није најављена „Историја коју нас нико није учио“? Збиља ту његову историју нам нису могли предавати јер је искарикирана до крајњих граница. Али бојазан је оправдана – необавештени гледаоци могли би поверовати да је све управо тако и било.

Ауторе може да изненади незадовољство потомака „белих“ Руса који су у серији стављени у један негативан контекст. „Па то је фикција, слобода уметничког стварања“, рећи ће. Слажем се, али у овом случају она је под маском аутентичне историје. Руске избеглице, подсетимо, своје знање су ставиле у службу своје нове домовине. Радили су најтеже послове да би прехранили своје породице, а приказани су као наоружана банда. Свака част на „уметничкој слободи“.

Замислите да Михалков у Москви сними серију о Србима на Крфу, и да, пласирајући на почетку неколико историјских чињеница, отвори причу у којој Срби убијају свог свештеника да би опљачкали благо Карађорђевића, те да се усред Грчке понашају осионо и бахато попут некакве оружане банде. Зар то не би било увредљиво за оне унесрећене људе и њихове потомке?

277405.p.jpg?mtime=1510005410

Нећу овом приликом улазити у то коме је било потребно да наружи руске избеглице, али прогнозирам велики успех филму (који ће верујем бити урађен на основу серије) снимљеном на фону русофобије. Посебно на Западу. Дивно ће се уклопити у њихову антируску и антисловенску пропаганду. Топао пријем, имаће, верујем, и у делу руске публике ако стигне тамо – нове историјске чињенице неће оставити равнодушним лењиноносталгичаре. Биће то мали допринос њиховом обележавању стогодишњице Октобарске револуције и цареубиства.

header_logo2.png

Подели на овим сајтовима

До сада критике које сам видјео са националистичке стране се своде на то да је неко ко је традиционално просрпски представљен негативно ( или не довољно позитивно ) или да је неко антисрпски оријентисан представљен повољно или не довољно негативно. Нигдје приче о радњи серије, шта се десило у првој епизоди ( ево ни сада не знам након читања брда текстова са сајтова попут Патриота ) него све кукњава како нека форма није испоштована па се неко тобоже увриједио. Толико о квалитету критике серије, када се прича о свему само не о серији и њеној суштини и контексту историјског периода у који је смјештена.

Ето, "уклопиће се серија добро на Западу са њиховим русофобним тоном"... Јао, најважније је да не увриједимо Русе у серији која се бави балканским претумбавањима...

Ниђе везе, матере ми....

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ћириличар рече

До сада критике које сам видјео са националистичке стране се своде на то да је неко ко је традиционално просрпски представљен негативно ( или не довољно позитивно ) или да је неко антисрпски оријентисан представљен повољно или не довољно негативно. Нигдје приче о радњи серије, шта се десило у првој епизоди ( ево ни сада не знам након читања брда текстова са сајтова попут Патриота ) него све кукњава како нека форма није испоштована па се неко тобоже увриједио. Толико о квалитету критике серије, када се прича о свему само не о серији и њеној суштини и контексту историјског периода у који је смјештена.

Ето, "уклопиће се серија добро на Западу са њиховим русофобним тоном"... Јао, најважније је да не увриједимо Русе у серији која се бави балканским претумбавањима...

Ниђе везе, матере ми....

Коментари:

2017-11-07
20:29
дамјан:
Срамота! Али и то "уметничко" дело и ти "уметници" који стоје пред латиничним плакатом завршиће у забораву. У лажи су кратке ноге!

2017-11-07
13:08
Dusko Kovacevic:
Corkaaaaaaaaaaaaa za izdajnike!

2017-11-07
12:07
Љубинка:
Срамна серија! Тенденциозно направљена, како би тровала српски народ против Русије.
Образа немају, Бога се не боје.
Живела Сјатаја Рус.

2017-11-07
05:44
margarita:
Ubili su pravoslavnog Cara I hteli da uniste pravoslavlje...ali nisu uspeli. Ruske pravoslavne Crkve kao najskupoceniji dragulji su se rasirili svuda po svetu! To su sa sobom poneli rusi - Veru I Hrista - I prosvetili I posvetili CEO SVET I SVE SRPSKE ZEMLJE gde su se doselili...
ta ruski monasi su nam "darovali" I Svetog Savu...Mali Rastko cista srca bio lako pridobijen za Svetu Goru, kad su ga ruski monasi posavetovali...Srbija je dobila najbolje inzenjere, doktore, I profesore dolaskom Ruskih belih! Slava I hvala Bogu za to...

2017-11-07
04:39
Mirjana:
Ocekivala sam mnogo ali vec sa prvom epizodom bila sam zgrozena.Ova serija baca ljagu kako na Ruse tako i na Srbe tog vremena.Ne mogu zamisliti da je srpski narod namucen Balkanskim ratovima i I sv.ratom imao snage za toliki razvrat i kriminal.Razumela bih prikaz kriminala da su drugi slojevi drustva prikazani u boljem svetlu medjutim ovde su svi baceni u blato pa tako i Rusi koji su bili primorani da napuste Rusiju i sviju svoje domove u KRaljevini SHS.Mislim da nas iznenadjenja tek ocekuju ...na zalost!

Подели на овим сајтовима

По мени јако лоше урађена серија. Начин на који су приказани белогардејци не да је нетачан, него и веома ружан. А ти људи су веома задужили и Београд и Србију.

Није лепо да их данас представљамо као ,,трговце дрогом". Разумем ја слободу уметности, али ово је претеривање.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Православни Србин рече

По мени јако лоше урађена серија. Начин на који су приказани белогардејци не да је нетачан, него и веома ружан. А ти људи су веома задужили и Београд и Србију.

Није лепо да их данас представљамо као ,,трговце дрогом". Разумем ја слободу уметности, али ово је претеривање.

Па нису сви тако приказани, него једна мања екипа. Немам појма да ли је историјски тачно и да су ти неки трговали гудром, али да се неко вређа што је његов сународник приказан овако или онако ми није баш најјасније... У крајњој линији, неко јесте трговао тим опијумом, што не чини остале саплеменике тих људи лошим.

А да ли је серија лоше урађена се не мери тиме како су у њој приказани Руси. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Православни Србин рече

To je danas takav trend "pretjerivanja" i malo drugačijeg "umjetničkog vidjenja". :) 

http://tinyurl.com/y868mqq7

https://youtu.be/QerRea9bjIU

Ovo je istina: 

http://tinyurl.com/ycvq9ym2

http://tinyurl.com/y8unddqm

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...