Jump to content

Шта значи бити остварен...?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

често коментаришемо да је неко ( или није ) остварен...

шта то све може да значи...?

да ли себе сматрате оствареном особом...?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Samo-ostvareni ljudi mogu sebe i druge da prihvate onakvim kakvi jesu. Oni ne izbegavaju one koji nisu postali ono što su „trebali“ biti. Pored toga, samoostvareni ljudi su orijentisani na delovanje, i niti su samozadovoljni niti su zadovoljni statusom kvo (= stanjem kakvo jeste).

Pošto su samo-ostvareni ljudi sigurni u sebe, oni se ne da otkriju svoja osećanja drugima. Njihovi odnosi s drugim ljudima su vrlo duboki. Međutim, ti su odnosi ograničeni na manji broj ljudi nego što je to slučaj u opštoj populaciji

Samo-ostvareni ljudi skloni su da sude o ljudima i situacijama ispravno i delotvorno. Uopšte, oni lako mogu da otkriju laž, prevaru i nepoštenje.

Samo-ostvareni ljudi reaguju na svakodnevna zbivanja svežim optimizmom. Puni su strahopoštovanja, zadovoljstva, čuđenja i čak ushićenosti. Na probleme reaguju prirodno, na logičan način.

Samo-ostvareni ljudi ne nastupaju samo u jednom taktu. Oni su puni samopouzdanja i donose svoje vlastite sudove. Samosvojni su i nezavisni, kako u mišljenju tako i u delovanju. U odlučivanju ih vode unutrašnja merila i vrednosti, a ne ono što drugi čine.

Samo-ostvareni ljudi su voljni da uče od bilo koga. Ulaze u plodonosne razmena sa bilo kim koga sretnu. Spremni su, takođe, da postavljaju pitanja koja drugi izbegavaju da postavljaju. Ne boje se glupih grešaka.

Oni ljudi koji se samo-realizuju su spontani, prirodni, samopuzdani i ciljno orijentisani, skloni da usmeravaju energiju na problem, a ne na sebe.

Ljudi koji postižu uspeh psihološki su zdravi. Imaju iskren, pozitivan osećaj o sebi. Vole sebe, zadovoljni su svojim položajem u životu, prihvataju svoju snagu i slabosti. Potpuno su sami sebi dovoljni jer se oslanjaju na svoje vrednosti u odlučivanju o svojim životima, slede svoje osećaje i veruju svom sudu.

Stil zrele ličnosti: imaju aktivan stav, nezavisni su, ponašaju se na različite načine, imaju duboke, snažne interese i dugoročnu perspektivu, bivaju u nadređenom položaju, svesni su sebe i imaju kontrolu nad sobom.

Razni autori

http://virtuelnimentor.com/blog/2014/11/zrela-samo-ostvarena-osoba/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, JESSY рече

Oni su puni samopouzdanja i donose svoje vlastite sudove. Samosvojni su i nezavisni, kako u mišljenju tako i u delovanju. U odlučivanju ih vode unutrašnja merila i vrednosti, a ne ono što drugi čine.

Ako smemo da komentarisemo :)

Lep je tekst, samo bih se na ovaj gornji citat nadovezala. Ja ovo "citam" drugacije, kada kaze autor da donosimo vlastite sudove, da smo nezavisni, da nas ne vodi ono sto drugi cine, ja to ne citam kao autarkicnost, kao da smo mi sad pali s duda i eto sami smo nezavisni i sta nas briga za misljenje drugih. Ne, naprotiv, misljenja drugih su dragocena, ali pravi se jasna granica izmedju drugih i nas. Svako ima pravo na svoje misljenje, pa i na misljenje o nama, svako vidi sad mozda iz neke svoje perspektive, iz ovog ili onog ugla, kako god. To ne znaci da ostvarenog coveka boli uvo, samo dodju tako godine, situacije, stepenice kada shvatamo da svi ti uplivi drugih, kroz odrastanje, rast, sve redno, jesu veliki i vazni uticaji ali da na kraju i koncu odluke donosimo sami. Da je nas zivot nas odabir, i da "pristajanje" da nam drugi vrse odabire tako sto cemo samo reagovati na njihova stanja, misljenja, osecanja jedno sustinski nezrelo jogunasto ponasanje. Jednostavno ne mogu mama, tata, rodbina, muz, zena, sitna deca, prijatelji, drustvo i ko sve ne da vode nas zivot, ne "desava se" tako bezlicno nista i da kad je vec tako kad smo mi ti koji donosimo odluke i kad cemo mi odgovarati za njih, naucimo se odgovornosti za iste pa malo drugacije gledamo na druge ljude. Nema onog -ja nesto moram, jer mora da se uradi nesto samo pod pretnjom smrcu. Sve drugo -ja tako biram. E sad da li je taj izbor zeljen, ili se nama jos cini da nije, to je drugo. Ali sa tom svescu o vlastitoj odgovornosti dolazi i sloboda. Bez krivice, sloboda da uradimo ono sto zaista zelimo, sto je zaista u harmoniji sa nasim sistemom vrednosti, raciom i osecanjima. I kad se ta tri poklope i otkrijemo autenticne zelje na sjajnom smo putu.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Јелена011 рече

Ako smemo da komentarisemo

of course....:)

zato je tu...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, JESSY рече

често коментаришемо да је неко ( или није ) остварен...

шта то све може да значи...?

да ли себе сматрате оствареном особом...?

Znači biti zadovoljan svojim život.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Узлазећи душом ка Рају, Велики Светитељ се бранио од урлања и зависти демона: "Извуче се, извуче се, тиииии...!", вриштали су ђаволи из далека.

"Нисам још, док не прекорачим праг Раја.", одговарао је Свети, а када је био на вратима, закорачи и пређе праг. 

Тада се окрете пратиоцима, и рече:"Ето, хвала Богу, остварих се."

Подели на овим сајтовима

Далеко сам од истинске остварености.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Драгана Милошевић рече

Далеко сам од истинске остварености.

Те речи говоре о твоме блиском додиру са оствареношћу, као ретко које, то су речи смирења. Када нам се урежу у срце, на прагу смо остварености.

Подели на овим сајтовима

Mene to sa smirenoscu malo zbunjuje. Ja kazem da sam ja gresan, al onda u sebi pomislim, "au pa ja mislim da sam gresan dakle bolji sam od drugih koji misle da nisu gresni." Zato se i ne avim smirenoumljem jer iskreno smorim se i batalim sve.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, srema рече

Zato se i ne avim smirenoumljem jer iskreno smorim se i batalim sve.

И сам то радим, уморим се, и уместо врата срца отворим; фрижидер, телевизор, компјутер, новине... и баталим све.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, srema рече

Mene to sa smirenoscu malo zbunjuje. Ja kazem da sam ja gresan, al onda u sebi pomislim, "au pa ja mislim da sam gresan dakle bolji sam od drugih koji misle da nisu gresni." Zato se i ne avim smirenoumljem jer iskreno smorim se i batalim sve.

Завапи да стекнеш Духа Светога и онда ће ти се казати само.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...