Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 27 минута, grigorije22 рече

Vaskrsenje je vracanje besmrtne duse u telo

Gde si ovo pročitao?Da nisi možda pomešao sa smrću kao odvajanjem duše od tela?Jedino što si mogao da proćitaš u tom smislu jeste vaskrsenje tipa Lazarevog ili kad prorok Ilija svojom molitvom prizove dušu deteta u Starome Zavetu ili kada sveti Petar vaskrsava mladića ali to nije ono eshatološko stanje i sveopšte vaskrsenje pri drugom dolasku Gospodnjem u sili i slavi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јао, сад си ме подсетио кад сам се удварао мојој жени и били у Бг на лигњама... Лепше лигње у животу нисам појео... 

А ја и ортак извели две фине другарице на вечеру. Екскурзија, 2.средње, Ловран код Пуле...

Оне нису смеле лигње па наручиле крвави одрезак. Нису биле ни свесне колико је крвав док није стигао у тањиру. Скоро да се мрда... [emoji6]

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Gde si ovo pročitao?Da nisi možda pomešao sa smrću kao odvajanjem duše od tela?

A ja ne znam gde Hristos opšte kaže da postoji deljiva kategorija duša i telo.

Postanje je jasno, tu nema deljenja na dušu i telo, kaže se: Od zemaljskog praha Gospod napravi telo i udahnu mu duh života, te čovek postade duša živa.

Vidiš li gde se pominje duša živa? Kao komplet čovek da telom i duhom. A meni ovo iz postanja iskreno liči na vaskrsenje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kaze da ni jedan od njih nije zaboravljen pred Bogom. U kontekstu u kome je to receno meni se cini da ce oni da dobiju svoj tal vecnog zivota. A jesi li nekad pojeo psa?

Свашта се живом човеку може чинити.
Тако и мој ујак често јео добру јагњетину у Рашкој, и увек питао за главуџице а никад их није имало.
Једном му другар добацио:
"Немој тражити. Можда их на крају донесе, па видиш да ове овчице умеју да лају..."

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је ово било из Посланице Римљанима апостола Павла:

"Јер се твар покори таштини, не од своје воље, него због онога који је покори, са надом

Да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе дјеце Божије.

Јер знамо да сва твар заједно уздише и тугује до сада."

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жика рече

Evo sta kaze ovaj Don sa linka koji si stavio

Don Damir Stojić je je na to pitanje odgovorio: “Kada govorimo o odlasku duše u nebo onda to znači da čovjekova duša koja je se za vrijeme zemaljskog života slobodnim izborom odlučila za Boga ide na mjesto gdje će biti u vječnoj blizini s Bogom. Ljudska duša pritom čuva svoj “identitet” koji je imala. Ona zadržava svoju povijest, stvorena je besmrtnom i jednom će se spojiti sa svojim uskrslim tijelom. Kako životinje nemaju razum i intelekt, one ne snose moralne odgovornosti, stoga ne mogu ni počiniti grijeha niti donositi odluke za ili protiv Boga. Njihova duša nije stvorena besmrtnom. Kada čitamo proročke spise oni u svojim eshatološkim vizijama spominju životinje. Nije isključeno da će “Novo nebo” uključivati ponovno uključivati sva stvorenja u zajedništvu. Međutim, to u svakom slučaju neće biti one iste životinje koje su nekada nastanjivale zemlju. Na njih se pojam uskrsnuća ipak ne odnosi.

Подели на овим сајтовима

Evo sta kaze otac Sava
Otaca Sava

Колико видим, слажемо се до коске.
Шта ти видиш?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Не знам да ли је ово било из Посланице Римљанима апостола Павла:

"Јер се твар покори таштини, не од своје воље, него због онога који је покори, са надом

Да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе дјеце Божије.

Јер знамо да сва твар заједно уздише и тугује до сада."

Bilo....0405_feel

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Колико видим, слажемо се до коске.
Шта ти видиш?

Ne slazete se. Sad cu da nadjem odgovor koji mi je napisao.

Животиње нису створене као човек по образу Божијем тј. немају личност и оно што је у личности најважније, слободу. Као и све остало што је Бог створио и животиње и биљке израз су љубави Божије јер је Бог све премудро саздао. Све што је створено, створено је за вечно постојање и као добро, и зато ништа неће отићи у ништавило. Материја и сада у овом садашњем стању не нестаје, већ стално кружи. Кроз Богочовека Христа све бива возглављено и ући ће у вечно постојање. Пошто немају личност, већ својеврсну анималну психу засновану на инстинктима, животиње се као и биљке после смрти враћају се у саставне елементе природе. Ипак, материја која сачињава свет у коме живимо биће након Другог доласка Господњег преображена и Бог ће створити ново небо и земљу и васцела твар ће у Христу живети вечно у новом обновљеном стању.

Хришћанска традиција не прихвата третирање животиња као личности, већ се према њима односима као и према свему осталом што је Бог створио, са одговорношћу и пажњом. Животињама обезбеђујемо оно што им је потребно да би живели и служили нам. Неки људи, међутим, често пројектују своју личност на животиње (због усамљености или разочараности у друге људе) што није добро јер се неретко животињама указује више пажње него човеку и енергија љубави коју треба да усмеримо према Богу и ближњима бива усмеравана према твари. Зато претерана брига или љубав према животињама представљају посебну врсту самољубља јер пројектујући себе или неку идеализовану личност на своје домаће љубимце, заправо волимо сами себе у бесловесним бићима и падамо у идолопоклонство твари.

Arhimandrit Sava Janjic

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Азијати их уредно једу. А и многи од нас, само не знајући... 

Neka te Tihomire, neka te...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Šta mislite, da li bi Bog bio književnik samo ako bi njegov odgovor na čovekovo pitanje kako si me stvorio bio samo slovo a ne i čovekovo učešće u stvaranju njega samoga?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ako smem da iskoristim ovaj post da bi i ja rekao nešto o smrtnosti starog Adama i smrti i vaskrsenju novog Adama Hrista Isusa.

Čovekova priroda je smrtna priroda ali je čovek stvoren da živi u večnoj zajednici sa Bogom a Bog je čoveku pripremio večno druženje uz blagodat.

Priroda čoveka je smrtna o tome ne treba raspravljati smrt dolazi sa svih strana, čak je i Hristos umro na Krstu stradao je, bio pogreben i vaskrsao je.

Takođe ne treba sumnjati u besmrtnost po blagodati, Bog je pripremio čoveka za oboženje preko Hrista, što nas svakako dovodi do toga da bi se Božanski Logos prisnije rečeno Sin Božji ovaplotio i da stari Adam nije pao. Da li bi bila potrebna mučenička smrt Hrista ako bi stari Adam bio bez greha ne znam ali svakako je morala ljudska smrtna priroda fizički pobediti smrt, nije bilo dovoljno samo vremenski zadržavati i produžavati stanje čoveka VAN OBOŽENOG stanja (život u raju gde je drvo života blagodat a ne i samo fizičko telo Hristovo).

Dakle dolazimo do neminovnosti promene materije iz truležne (podložne vremenu i starenju) do Obožene netruležne (materije koja je garant sada već večnoga postojanja u življenju). To Oboženje se moglo desiti samo i jedino kroz Hrista (jer je kroz Njega sve postalo), gde Bog preko čoveka privodi svu tvar u oboženo netruležno večno postojanje. (kraj vremena)

Vreme kao kategorija je bilo potrebno, da bi se čovek po slobodi mogao odlučiti sam, da li hoće ili neće večnu zajednicu sa Bogom, to se jednostavno nije moglo pitati u netruležnoj materiji, jer onda imamo robovski odnos nemamo slobodu odlučivanja stvorenog da li opšte hoće ili neće da postoji,živi,bude netruležan večan.

Bog nije morao ništa ali jeste iz Ljubavi stvorio ovaj svet (vidi opet nije morao) a kad ga je već stvorio i otkrio nam sam zašto je to uradio, onda je i morao da umre za nas (opet to moranje ne mora biti moranje ali to je već pitanje o moranju ili ne moranju pre stvaranja bilo čega), kako bi pobedio i fizčku smrt, prepreku koja je bila uslovljena ljubavlju i slobodom koju je darovao čoveka, da bi čovek u slobodi odlučio da li hoće opšte večnu zajednicu sa Bogom ili neće. Zato se ne čudite što ima onih koji neće večnost i netruležnost, jer to nije mala odluka i nije sitnica, jer upravo radi te "sitnice" se Bogočovek dobrovoljno predade smrti i pre stvaranja sveta.

Večno prijateljstvo nije mala stvar a kamoli večna najrodjenija porodica.

Ajd da ne ispadne da sam nekim namcor i da zanemarim profesionalnu deformaciju gledanja na sve kroz neku tacnu i strogu definiciju vere, :kriminalac:,  na neki nacin mi se ovo svidja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...