Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

...
Пошто немају личност, већ својеврсну анималну психу засновану на инстинктима, животиње се као и биљке после смрти враћају се у саставне елементе природе.(!!!)

Ипак, материја (НЕ КАЖЕ ЖИВОТИЊЕ!!! МАТЕРИЈА, ГРИШО!!!)која сачињава свет у коме живимо биће након Другог доласка Господњег преображена (ЈОШ ЈЕДНОМ, МАТЕРИЈА ЋЕ БИТИ ПРЕОБРАЖЕНА!!! ЧИТАЈ НАПИСАНО!) и Бог ће створити ново небо и земљу и васцела твар (ТВАР, КАО ЦЕЛИНА, НЕ СВСКА ЖИВУЉКА) ће у Христу живети вечно у новом обновљеном стању...

...Хришћанска традиција не прихвата третирање животиња као личности(!), већ се према њима односима као и према свему осталом што је Бог створио, са одговорношћу и пажњом (дакле ту је да човек пројави однос према твари као Божијем дару!).

... Зато претерана брига или љубав према животињама представљају посебну врсту самољубља јер пројектујући себе или неку идеализовану личност на своје домаће љубимце, заправо волимо сами себе у бесловесним бићима и падамо у идолопоклонство твари. (Ево тебе...)

Arhimandrit Sava Janjic

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, grigorije22 рече

Zato sto si prvo napisao ovo

Ako postoji prreobrazavanje nasih tela koje je vaskrsenje, ako postoji preobrazaj tvari u tom poslednjem danu, zasto nema i preobrazaja tela zivotinja ? Jer, ako cemo se mi zivi preobraziti i ako ce se tvar preobraziti, zasto se ne preobrazavaju i ostale zive zivotinje koje su ostale kod poslednejg dana ( kao i mi zivi ljudi koji  smo ostali )

Pa onda ovo.

Iz ovoga deluje, da preobrazaj tvari ne ukljucuje i prebrazaj tela zivotinja koje je primila zemlja. Tako da se slazem sa ovim sto prica brat Janko.

Dobro, malo sam bolje precizirao u predhodnom postu.

Da konacno objasnim svoj stav.Ako tvar daje mrtve koji ce ustati u poslednjem danu, zasto ne daje i da ustanu umrle zivotinje ? Zbog toga ona sintagma , da kroz preobrazaj tvari se preobrazavaju i tela zivotinja koje su organski povezane sa zemljom, nije izvodljiva.

Ne znam, meni ovo deluje sasvim jasno.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Da, celokupna materija ce da bude preobrazena. I za ljude se kaze da ce da postoje vecno u Hristu i da ce da budu deo njegovog tela. To naravno ne znaci gubitak licnosti i individualnosti. Glupo je da citate kidas iz konteksta. Dakle gleda se sve sto je napisao, a napisao je i ovo. Као и све остало што је Бог створио и животиње и биљке израз су љубави Божије јер је Бог све премудро саздао. Све што је створено, створено је за вечно постојање и као добро, и зато ништа неће отићи у ништавило.

Drugo, i to sto je napisao o licnosti zivotinja je Hriscanska tradicija zasnovana na ocima i antickoj nauci i filozofiji. Ali sta cemo sa savremenom naukom koja kaze na osnovu nekih eksperimenata da buba svabe imaju licnost. Hocemo li sad nauku da odbacimo ili da je prihvatimo kao i kada je evolucija u pitanju?

Ovo zadnje sto je napisao, napisao je iz pedagoskih razloga da ljudi ne stave ljubav prema "tvari" ispred ljubavi prema Bogu i bliznjima

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Dobro, malo sam bolje precizirao u predhodnom postu.

Da konacno objasnim svoj stav.Ako tvar daje mrtve koji ce ustati u poslednjem danu, zasto ne daje i da ustanu umrle zivotinje ? Zbog toga ona sintagma , da kroz preobrazaj tvari se preobrazavaju i tela zivotinja koje su organski povezane sa zemljom, nije izvodljiva.

Ne znam, meni ovo deluje sasvim jasno.

I ljudska tela su jednako vezana sa zemljom i jedu je crvi kao i zivotinjska. Premudri Solomon je rekao kako biva obicnoj stoci biva i ljudima jer svi imaju isti duh.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, grigorije22 рече

I ljudska tela su jednako vezana sa zemljom i jedu je crvi kao i zivotinjska. Premudri Solomon je rekao kako biva obicnoj stoci biva i ljudima jer svi imaju isti duh.

Nema veze.

Dosta sam citao otacku i hriscansku literaturu i ne secam se da sam nesto video u tim tekstovima da se pominje vaskrsenje tela zivotinja i ulaska u buduce carstvo ?

Jeste da nisam ni nesto obracao paznju na tu stvar, ali, mislim da bih valjda primetio tako nesto. Logicno bi bilo da ocekujemo neke tekstove od otaca  jer su se bavili skoro svim mogucim pitanjima vezanim za Boga , coveka i prirodu.

Da li Grigorije imas mozda neki tekst otaca o ovoj stvari ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Nema veze.

Dosta sam citao otacku i hriscansku literaturu i ne secam se da sam nesto video u tim tekstovima da se pominje vaskrsenje tela zivotinja i ulaska u buduce carstvo ?

Jeste da nisam ni nesto obracao paznju na tu stvar, ali, mislim da bih valjda primetio tako nesto. Logicno bi bilo da ocekujemo neke tekstove od otaca  jer su se bavili skoro svim mogucim pitanjima vezanim za Boga , coveka i prirodu.

Da li Grigorije imas mozda neki tekst otaca o ovoj stvari ?

Postoji jedna debela knjiga prevdena sa ruskog na srpski. Tu su mirijani postavljali pitanja svestenicima o raznim stvarima. Tri puta je bilo postavljeno pitanje o vecnoj sudbi zivotinja. Jedan kaludjer je odgovorio da je zivotinjama dato samo jednom da zive. Drugi svestenik na slicno pitanje da Biblija nije otkrila sta se desava sa zivotinjom nakon smrti, tako da ne mozemo nista da tvrdimo da li njihove duse nestaju ili u nekom obliku idu na nebo. Treci je bio opsiran odgovor i tu su izneti stavovi Svetog Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog da ce zivotinje da budu vaskrsnute. Oni se slave kao Sveta Tri Jerarha zastitnici zivotinja. Tu knjigu je moj otac 2009 godine poklonio jednom proti koji je otisao tada u penziju. Moram da ga pitam za naslov knjige.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, grigorije22 рече

Naucnici planiraju na osnovu DNK da prakticno vaskrsnu dinosauruse i druge zivotinje iz praistorije, a svemogucem Bogu punom ljubavi je to problem.

Jeste, tacno je to i svi mi verujemo da moze da se desi. Ali, zar nisu te nase drage zivotinje ispunile funkciju koju su imale prema ljudima ovde na zemlji ? Pomazu nam u mnogobrojnim poslovima, cuvaju nas od drugih ljudi i zivotinja, prave nam drustvo i slicno ?

Zasto bi nam sada, bile potrebne i tamo , kada cemo biti samo sa svetima u Bogu ? Meni deluje kao nepotrebno njihovo bistvovanje ? Ustalom, kako bi opstile i sozercavale Boga , kada ne poseduju umnu i duhovnu dusu ? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Jeste, tacno je to i svi mi verujemo da moze da se desi. Ali, zar nisu te nase drage zivotinje ispunile funkciju koju su imale prema ljudima ovde na zemlji ? Pomazu nam u mnogobrojnim poslovima, cuvaju nas od drugih ljudi i zivotinja, prave nam drustvo i slicno ?

Zasto bi nam sada, bile potrebne i tamo , kada cemo biti samo sa svetima u Bogu ? Meni deluje kao nepotrebno njihovo bistvovanje ? Ustalom, kako bi opstile i sozercavale Boga , kada ne poseduju umnu i duhovnu dusu ? 

Zato sto su na primer tragicno nastradale, nisu dovoljno vremena proveli sa nama na zemlji i zato sto smo pretrpeli bol i patnju zbog njihovog odlaska. Sta ima pas da ti pomaze u bilo kakvim poslovima? :D

Подели на овим сајтовима

Личност и индивидуалност животиња... Непоправљиво. И поред речи о. Саве да се тако шта у православљу не чини.
Само напред, практично васкрсавај диносаурусе. Немој ни помислити да обнављаш лице земљи са постојећом материјом. Јок, твој диносаурус ће се сећати и своје женке пре милијарду година... Јер кад васкрсаваш личност васкрсаваш и сво (добро) знање које је имала.
И баш ме занима хоће ли тај твој васкрсли диносаурус бити добар ако је месојед. Стани пред васкрслога па провери је ли добар као и сви васкрсли.
Иди бегај, коме и шта причам...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Личност и индивидуалност животиња... Непоправљиво. И поред речи о. Саве да се тако шта у православљу не чини.
Само напред, практично васкрсавај диносаурусе. Немој ни помислити да обнављаш лице земљи са постојећом материјом. Јок, твој диносаурус ће се сећати и своје женке пре милијарду година... Јер кад васкрсаваш личност васкрсаваш и сво (добро) знање које је имала.
И баш ме занима хоће ли тај твој васкрсли диносаурус бити добар ако је месојед. Стани пред васкрслога па провери је ли добар као и сви васкрсли.
Иди бегај, коме и шта причам...

Pa sta cemo kad nauka tako kaze. U tradiciji ima i da je arhangel Gavrilo diktirao Mojsiju Postanje, pa mi znamo da nije tako.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Odakle ti to sad doslo na pamet ?

Otuda sto su zivuljke postojale u Edenu i opstila sa Bogom preko Adama. Imas i zitija svetih na primer Svetog Gerasima koga je pominjao obi-wan. Tu pise kako je jedan lav blagodacu Bozijom jeo slamu koju mu je svetitelj davao. Dakle ovo se desilo pre sveopsteg vaskrsenja i sto je jos vaznije pokazano je sta znaci preobrazenje.

Подели на овим сајтовима

Pa sta cemo kad nauka tako kaze. U tradiciji ima i da je arhangel Gavrilo diktirao Mojsiju Postanje, pa mi znamo da nije tako.

Обоготворавање науке. Ако, Гришо, ако...
А откуд ЗНАШ да није диктирао? Шапнуо Мојсије са Тавора апостолима? Био си под шатором са Мојсијем? Мислим... ЗНАШ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...