Презвитер Дарко Јелић Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 И то је оно што је апсолутно не битно за већину.Све људе интересује дали су они живи и после смрти и дали некако настављају своје постојање.О природи душе и дали је смртна је лепо дискутовати.А то да ли она наставља своје постојање у то немам ни најмање сумње.Могао бих до сутра проналазити текстове светих отаца који потврђују исто. Milan Nikolic and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Презвитер Дарко Јелић Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Неки спекулишу да овај цитат није дело светог Максима Исповедника. То је и моје мишљење. Иако ту има изврсних дефиниција, неке ствари нису баш истоветне Максимовом правцу размишљања. Ја мислим да све створено мора на неки начин да буде у могућности да се распадне, па чак и душа. Међутим, Бог је тај који одржава у постојању оно што жели да се не распадне. Постоји теолошки начин да се објасни ово моје мишљење. Требало би да размотримо како постоје логоси бића/твари. Јер сваки од логоса мора бити структура услед тројичног стварања. И то је оно што је апсолутно не битно за већину.Све људе интересује дали су они живи и после смрти и дали некако настављају своје постојање.О природи душе и дали је смртна је лепо дискутовати.А то да ли она наставља своје постојање у то немам ни најмање сумње.Могао бих до сутра проналазити текстове светих отаца који потврђују исто. SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 iz moje perspektivve,odakle ne slutim kako će izgledati kad vreme prestane da postoji, a da ni vreme nismo definisali, sigurna sam da ne mogu ni da pohvatam šta bi bio pakao . . . I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ako cemo tako onda sve sto vidimo svojim ocima je stvarno, a i kad Dejvid Koperfild od paprine ruze stvori pravu, zaboga pa to je tako stvarno bilo, pretvorio je papirnu ruzu u pravu, mozak nikad ne stvara iluzije. То је виђење трика. Али, ја се и не позивам на "виђење очију" као доказ. Ти си се позвао, тврдећи да је поменуто искуство само илузија мозга, извлачећи из тога закључак да "такво место не постоји". Одакле ти такав закључак? Само зато што га ниси видео властитим очима? Када би, по твом мишљењу, такво место сигурно постојало? Људска душа је велика тајна. Погрешно је мерити њена искуства (конкретно оваква и слична искуства које је отац Јелић поменуо) психосоматским опитом. Рећи "то је само илузија коју ствара мозак" доводи у питање не само поменута искуства већ и сва наша психосоматска искуства. Јер, сваки опажај неминовно ствара неки надражај и реакцију у неком делу мозга. И само због те реакције ми знамо да нешто видимо, да имамо искуство нечега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 ali je besmrtna po blagodati Božjoj,zar ne? besmrtna je neposrednom blagodacu ,,daha,, Stvoritelja....sve ostalo je sazdano od prethodno stvorene materije...za razliku od duse coveka koju Bog neposredno daje..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 И то је оно што је апсолутно не битно за већину.Све људе интересује дали су они живи и после смрти и дали некако настављају своје постојање.О природи душе и дали је смртна је лепо дискутовати.А то да ли она наставља своје постојање у то немам ни најмање сумње.Могао бих до сутра проналазити текстове светих отаца који потврђују исто. Наравно. Оци су веома јасни по том питању. Ипак, треба стално истицати да бесмртна душа није исто што и живи човек. Бесмртност се налази једину у Христу и Васкрсењу. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Sta je po liku i podobiju Bozijem?Telo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 besmrtna je neposrednom blagodacu ,,daha,, Stvoritelja....sve ostalo je sazdano od prethodno stvorene materije...za razliku od duse coveka koju Bog neposredno daje..... onda izgleda da je duša delić Boga u nama,pa je zato apsolutno besmrtna? zar je Bog ipak nije stvorio pa nam je dao? što bi značilo da je po prirodi stvorena(smrtna) a po blagodati besmrtna. I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ево, овде сам говорио на ову тему, па можда може користити: http://www.manastirbn.com/informacije/novosti/234-aleksandar-milojkov-o-dusi-i-coveku.html Sara" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Sta je po liku i podobiju Bozijem?Telo? ličnost? I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Неки спекулишу да овај цитат није дело светог Максима Исповедника. То је и моје мишљење. Иако ту има изврсних дефиниција, неке ствари нису баш истоветне Максимовом правцу размишљања. Ја мислим да све створено мора на неки начин да буде у могућности да се распадне, па чак и душа. Међутим, Бог је тај који одржава у постојању оно што жели да се не распадне. Постоји теолошки начин да се објасни ово моје мишљење. Требало би да размотримо како постоје логоси бића/твари. Јер сваки од логоса мора бити структура услед тројичног стварања. Obicne spekulacije,pravoslavlje od kada postoji veruje u besmrtnost duse na osnovu Hristove objave i Svetih Otaca.....i celokupnog iskustva Crkve...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ево, овде сам говорио на ову тему, па можда може користити: http://www.manastirbn.com/informacije/novosti/234-aleksandar-milojkov-o-dusi-i-coveku.html slušamo imaš lep glas :oke: Александар Милојков, Arsenija and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 onda izgleda da je duša delić Boga u nama,pa je zato apsolutno besmrtna? zar je Bog ipak nije stvorio pa nam je dao? što bi značilo da je po prirodi stvorena(smrtna) a po blagodati besmrtna. Ne apsolutno besmtna u smislu da Bog ne moze da je unisti....naravno da moze..vec da smrt tela nije kraj egzistencije duse.....i da se ona vraca Bogu koji taj duh neposredno daje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Sta je po liku i podobiju Bozijem?Telo? Моје је мишљење да овде треба увести појам ,,личности''. Ми имамо обличје Божије због стварања наших личности по слици самих личности Тројице. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 ličnost? dusa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука