Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

да се вратимо на оно што си сам поставио:

Kao sto doktor Ramachandran kaze, ovo povlaci mnoga duboka teoloska pitanja, sta bi se desilo kada ta osoba umre, da li ateisticna hemisfera odlazi u pakao a verujuca u raj?

Naravno on se malo nasalio posto ni jedna religija nas ne uci o podeljenoj svesti. Ko je u istoriji mogao pa da poseduje takvu informaciju.

89898989898989

Опрости за збрку, када сам рекла ''не душа'', мислила сам не само душа, која је иначе како видимо ништа не може без Духа осим да у свом трагању падне у грешке и још већи мрак.  0409_feel

apel.png

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Секастарча, заиста хвала на труду који си уложила, и што си материју изложила на једноставан и свима разумљив начин  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Dakle, duša je vrlo komplikovana i delimično materijalna, dok je tu još i duh koji je u potpunosti nematerijalan i on je ono što u stvari neki smatraju dušom živom?

Šta biva sa samosvešću, ili svesnošću, onom samom esencijom moga JA. Da li ona nadživljava telo (samim tim je ona nematerijalna), ili je kako u stvari oni neurolozi sa početka priče misle, ona samo deo tela, 100% telesna?

Moj lični osećaj je (a moram podvući da se u neurologiju ne razumem baš), da je to nešto potpuno materijalno i telesno, ne postoji van tela.

Tada onu religioznu bit čovekovog bića moramo tražiti drugde...

Nema nekog ateiste da mi kaže, ako je duša proizvod evolucije (a to može da bude tačno), zašto je onda religioznost (a ona je sveprisutna u ljudskoj istoriji) nešto loše? Zar nije onda i ona neki proizvod evolucije i ne predstavlja li prednost?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Dusa = Licnost

ličnos'=?

stanes ispred ogledala i to sto vidis to je licnost,

ozbiljno bez ikakvog cinizma, malo sam razmisljao sta bi bilo najbolje objasnjenje na pitanje sta je to licnost i meni ovo deluje kao dobar odgovor, stanes ispred ogledala i zapitas se ko sam ja i sta sam ja, jedino sto mozes da kazes tada jeste: ja sam to, ja jesam, ja postojim.... i to je to, to sto vidis, sve ukupno, to je licnost (=dusa), a sta je ona sama po sebi nebi znao reci, ali u svakom slucaju nesto jedinstveno.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Nema nekog ateiste da mi kaže, ako je duša proizvod evolucije (a to može da bude tačno), zašto je onda religioznost (a ona je sveprisutna u ljudskoj istoriji) nešto loše? Zar nije onda i ona neki proizvod evolucije i ne predstavlja li prednost?

Ako je nesto proizvod evolucije i korisno to ne znaci da je to nesto i 'dobro'. Npr. prirodna tendencija da sa lakocom demonizujemo one koji su izvan neke grupe sa kojom se indetifikujemo je verovatno posledica evolucije nastala tokom miliona godina rodnih i plemenskih sukoba.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Moram priznati da me Sir Oliver zaintrigirao ovom temom kojom sam se na sl.nacin bavila u nekoj daljoj proslosti,ali svakako da mi jos uvek zicne radoznalost i zelju da doznam vise.I secam se bas kao kroz maglu nekog ruskog naucnika i kako je pricao o temporalnom reznju i da je mozak ustvari antena i da svesnost ili cak dusa nije locirana u telu,bila sam naravno soknuta i moje pamcenje je odradilo delimicni delete,te se nisam odmah mogla setiti detalja cele price,koja kao teorija ume da bude zanimljiva,s obzirom da kvantna fizika negde moze podrzati celu pricu,e da ,usput covek je Čeh po nacionalnosti,toliko o mom explicitnom pamcenju :) (sad nadjoh na netu),pa ti dajem link o njemu da iscackas malo tematiku mislim da ces naci neke korisne elemente svoje dileme.

http://www.stanislavgrof.com/

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Актуелност ове теме може да превазиђе, тренутно, само тема о хомосексуалности.  0102_laugh

Znači mi s ekumenizmom smo na trećem mjestu, sasvim dobra pozicija, zadovoljan sam!

0203_cool     greengrin 

Ekumenisanje treće! Treća sreća!

Подели на овим сајтовима

Нисам упознат чији је текст ако је случај да аутор није св.Максим. Али читао сам текст и нисам видео место где се може говорити о природној ,,бесмртности''. Говори се једино да је душа целовита, односно да се не може комадати у делове. Међутим, то не значи да је по себи бесмртна, јер и нешто целовито може да умре, да се одвоји од Бога, да оде у небиће, како год то протумачили.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ponovo?

A, mozda do sada nismo postavili dobro pitanje. Ajde zato da kazemo: Dobro, dusa je besmrtna... i, sada, sta to znaci besmrtna? Da li kao takva moze postojati po sebi a mimo Boga te ako moze kakav je to onda nacin postojanja? I, kakve veze Vaskrsenje ima sa takvim postojanjem i na kraju krajeva sto je telo stvarano i zasto se Logos Ovaplotio ako to nije trajno i nije jedan od cinilaca koji coveka definise kao coveka te na koji je onda to nacin taj isti covek Prvosvestenik tvari ako u onom konacnom zaokruzenju svog postojanja nema tu dodirnu nit sa tvorevinom = telo?

Mislite o tome... U.

Подели на овим сајтовима

Ponovo?

A, mozda do sada nismo postavili dobro pitanje. Ajde zato da kazemo: Dobro, dusa je besmrtna... i, sada, sta to znaci besmrtna? Da li kao takva moze postojati po sebi a mimo Boga te ako moze kakav je to onda nacin postojanja? I, kakve veze Vaskrsenje ima sa takvim postojanjem i na kraju krajeva sto je telo stvarano i zasto se Logos Ovaplotio ako to nije trajno i nije jedan od cinilaca koji coveka definise kao coveka te na koji je onda to nacin taj isti covek Prvosvestenik tvari ako u onom konacnom zaokruzenju svog postojanja nema tu dodirnu nit sa tvorevinom = telo?

Mislite o tome... U.

Ђаба нама бесмртност душе без заједниоц са Богом, мислим да управо то подразумева смртност душе, јер смртност не претставља прелазак душе у небиће него нај неживи однос са Богом.

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

не треба бити ни буквалан у схватању смртности душе, ипак је то јерес.

Све зависи од како се схвати реч Смртност и шта се под то подразумева кад се каже смртна.

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

не треба бити ни буквалан у схватању смртности душе, ипак је то јерес.

Све зависи од како се схвати реч Смртност и шта се под то подразумева кад се каже смртна.

сувише има буквалиста и протестаната међу православнима  1000000001010
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...