Александар Милојков Написано Октобар 1, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 Актуелност ове теме може да превазиђе, тренутно, само тема о хомосексуалности. stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 1, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 Актуелност ове теме може да превазиђе, тренутно, само тема о хомосексуалности. 70A.gif stadaradim greengrin greengrin greengrin smej.gif njamnjam клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Октобар 1, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 Braćo, toliko sam umoran... Duša mi spava... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Braćo, toliko sam umoran... Duša mi spava... A sta bi sa usnuloscu Jairove kceri i Lazara prema Hristovim recima? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 раније,док сам се бавио овом темом,ја сам то са Јаировом ћерком и Лазаром доживљавао на начин који је окарактерисан као-протестантски..... најгоре је то што шта год да се каже,не може бити прецизно.... или је то у ствари најбоље Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Октобар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 раније,док сам се бавио овом темом,ја сам то са Јаировом ћерком и Лазаром доживљавао на начин који је окарактерисан као-протестантски..... најгоре је то што шта год да се каже,не може бити прецизно.... или је то у ствари најбоље A ko o Bogu moze reci bilo sta precizno mimo Hrista i, samim tim, ko o prekogrobnom zivotu moze reci bilo sta precizno mimo Vaskrsenja. Hristos je rekao da ce o Njegovom Drugom dolasku vaskrsnuti i dusa i telo samog coveka te s tim u vidu... Mislite o tome. Bog vas blagoslovio - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 mense0198626478946378946 1000000001010 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Aleksandre, moram samo da pitam nešto u vezi s ovim što je citirao Swarowski... Ne postoji li mogućnost da se Bog predomisli i odluči za neku dušu da ne postoji (naročito ako ona sama isto želi to)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Aleksandre, moram samo da pitam nešto u vezi s ovim što je citirao Swarowski... Ne postoji li mogućnost da se Bog predomisli i odluči za neku dušu da ne postoji (naročito ako ona sama isto želi to)? Па, као неко опште уверење влада она: Божија је непроменљива. Има чак и у Библији о томе:„Бог није човек да лаже, ни син човечји да се покаје. Шта каже неће ли учинити, и шта рече неће ли извршити?“ (Бр 23, 19) Тешко је то питањ, да би се на њега добио лак и тачан одговор - садаи овде. Онтолошка слобода...по мом мишљењу, тешко да је имамо. Човек је "осуђен" да постоји. Е сад, шта је боље: постојати или не? Ако је боље постојање, онда је одговор лак: човек је "осуђен" да има оно што је боље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Aleksandre, moram samo da pitam nešto u vezi s ovim što je citirao Swarowski... Ne postoji li mogućnost da se Bog predomisli i odluči za neku dušu da ne postoji (naročito ako ona sama isto želi to)? Ne odgovaram ti samo glasno razmisljam posle tvog pitanja Aleksandru.Nisam siguran da je Bogu koji je sve stvorio a to sve stvoreno je dobro, da dopusti nekoj dushi sumnju u savrsenstvo Njegovog stvaranja i da joj kao takvoj dopusti prestanak postojanja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 @Aleksandar: Hvala na odgovoru, sasvim je jasno. 0110_hahaha Ne možemo naravno o tome sada i ovde precizno govoriti, ali po našem današnjem razmišljanju ispada upravo to - osuđeni smo na postojanje, hteli ga ili ne. A ontološku slobodu valjda po prirodi stvari (stvorenosti) ne možemo da imamo. @Volim_Sina_Bozijeg: Pa to što je Njemu dobro, ne mora nužno da znači da je i stvorenome dobro. A ako je duši (čoveku) dao slobodnu volju i slobodu, dao mu je i slobodu da sumnja. No, videćemo... Mislim da je glavni faktor spoticanja, uvek i u svemu - naše robovanje vremenu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Бог је дао човеку слободу да воли. Треба схватити тајну стварања Божијег, мада се то не може ''схватити''. Сам чин стварања Божијег је ,,дело љубави'', резултат дејства једнотројичне енергије. Бог је створио свет са потребом да се (свет) ипостазира, да постоји као слобода личносних бића. Тако је створен човек, тако се Бог Оваплотио. Човек је створен да буде биће које слободно прихвата своју личност у заједници са Другим, а то значи да прихвати Личност Божију, а Логос се Оваплотио да пружи конкретан начин за то прихватање. Пазимо сада. Може бити да камен нема однос са Богом, јер му није ни пружена могућност. Чиста енергија без циља, без задатка и одговорности. Дакле камен се можда може вратити у небиће, то јест, да Бог врати камен у небиће. Али кад је реч о човеку, онда су ствари другачије. Човек није само резултат љубави Божије заједно са каменом и неживом материјом, већ је и душа жива због које је све створено. Каква је корист за Бога да све створи а да нема ко да Га прослави, да Га воли и да дели са Њим радост, слободу и заједницу? Чак и Логос као Оваплоћени самац није циљ стварања. Према томе, таквог човека, који је створен из љубави, љубављу, Бог не жели да уништи. Бог није негативац. Би ли неко уништио своје дете ако се оно окрене и оде одбијајући заједницу са оцем? У том смислу Бог одржава свако створење у постојању, просто зато што Бог није негативац, неће да окрене своју стваралачку љубав у супротно, у мржњу и уништавање. Из тог разлога сви они који слободно одрекну заједницу са Богом одлазе у правцу напостојања присуства Божијег, а то јесте небиће. (То је ,,чаура смрти душе'', како св.Јустин каже. Јер нема ништавила осим на тај начин. Бог је бескрајан а за такве душе Бог не постоји, због њихове сопствене затворености за Бога. На крају крајева, такво постојање је и оно које Господ ословљава са ,,не познајем вас''.) Е у том небићу постојаће егзистенција за слободна бића која су се одрекла Бога, одрекла љубави, и то такве љубави која није у стању - не што не може, него што не жели, јер није злочиначка - да уништи постојање њихово, иако је то постојање у паклу. Многи ће тражити, како се каже, да буду уништени у паклу, али то уништење неће добити. Вратимо се сада на ведрију слику стварности. Постоји позитивно опредељење створених бића. Та бића смо сви ми који усмеравамо наша срца горе на небеса, ка Лицу Божијем. Једини правац који нам обезбеђује вечно постојање, не у паклу но у животу и рају, јесте правац одакле очекујемо Други долазак Христов, а то је на небесима. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Poludecu 0110_hahaha) oce mi neko odgovoriti ovo: Ako carstvo Bozje pocinje u nama kako nam je onda dusha smrtna????? Carstvo Bozje je u vama. Tako je rekao Bog ili gresim??? Volim Sina Bozjeg stadaradim) aj vako: kada Carstvo Bozije zapocne u nama onda je i dusa bezsmrtna. ovo naravno samo uslovno receno i to u onom smislu kako je to lepo objasnio Alexandar, dakle kada dusa poce da zivi pravim zivotom a to je Bogom onda je ¨ziva¨ do tad je ¨mrtva¨ e sad i ovo sve kore receno je uslovno receno, u smislu da ovo ¨ziva¨ i ¨mrtva¨ dusa ustvari nema veze sa onim sto mi cesto raspravljamo a to je smrtnost i besmrtnost duse po prirodi. vec mnogo puta receno dusa je po prirodi smrtna ali blagodacu besmrtna. dakle kad stavis sve na komilu, saberes i oduzmes ja to ovako sublimiram: zakljucak je da (bez razglabanja o prirodi) za nas, dakle ono sto ce nama biti najvaznije: da dusa za nas je besmrtna. zasto: prvo zbog bozije blagodati i drugo zato sto (bar ja tako mislim) Bog jednostavno ne moze da se predomisli, dakle ono sto je srtvorio to ima da postoji i to vecno, birali mi ili nebirali njega ima da postojimo. drugo: to nase daklle vecno postojanje, opet nema veze sa ¨Zivotom¨ (Spasenjem), da bi bili zaista Zivi moramo poznati taj Zivot, a to je pored naseg predodredjenja da vecno zivimo i stvar nasa slobodne odluke odnosno vere i poverenja Bogu, gde nam se kroz takvo sinovstvo otkriva sami Otac. u suprotnom ako nema tog elementa, nase vere, zivecemo vecno ali ce mo biti ¨mrtvi¨ odnosno zivecemo ali ce mo biti vecito odvojeni od izvora zivota, a zar to nije promasaj? to ti je bre sve isto kao i u realnom zivotu, mo´s da zivis ceo zivot i da ne prozivis (stalno nesto ovo ono... jer sam tako biras, tako mislis, tako gledas na svet) a mo´s da zivis i ceo zivot radujuci se sitnicama (sta ti znam cvecu, basti, rodbini... jer sam tako biras, to volis) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 3, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2010 pre nego se tema zakljuca sa smrtnom dushom da se pozabavim jednom malom knjizicom. izdala svetigora naslov: AZBUKA SPASENJA pisao Vladika Nikolaj pod azbukom istine sam naisao na ovo: T Telo je bez dushe mrtvo. Stvori gospod Bog coveka od praha zemaljskog - tako svedoci Sveto Pismo Bozje. To se odnosi samo na telo a ne i na dushu. Jer se dalje svedoci : i dunu mu u lice duh zivotni,i posta covek dusha ziva. Sve ide tamo odakle je doslo: telo se vraca zemlji, a dusha Bogu. Zato je opet rekao Bog Adamu: Zemlja jesi i u zemlju ces otici. To se na telo odnosi. A kad umre siromah Lazar, odnesoshe ga andjeli, to jest odnesoshe mu dushu sa zemlje. Ako spasemo dushu, time cemo spasti i telo u dan vaskrsenja. Po svedocanstvu apostolskom postoje tela zemaljska i tela nebeska. Dushe su nashe samo obucene u zemaljska tela, a ako se spasemo, bicemo u dan vaskrsenja obuceni u tela nebeska , ne promenljiva i neraspadiva. Evo o.Ugrine mislio sam o tome. 0442_feel) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 На верујем су се људи мало уморили од ове теме, а и више вас је овде па сам мислио да пренесем линк, па ко има времена да погледа постављени видео садржај, прочита текстове и каже коју? Јербо стварно ме интересује ова тема. http://forum.verujem.rs/index.php?topic=17645.0 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука