Jump to content

Зоран Ђуровић: SAŠA KNEŽEVIĆ: DINOSAURI I LJUDI – JESU LI ONI ŽIVELI U ISTO DOBA?

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 5 минута, Bokisd рече

Vidi, Cloudking, ja sam u nekim ranijim postovima, prizivao i zaleo da dodje neki kreacionista, koji se razume 'malo' bolje u citavu pricu oko evolucija vs kreacionizam. I, koji ce da da' odredjene argumente na dubljem naucnom nivou. Tako da , sada,  imamo raspravu na nivou. Tvoja strana da' argumentaciju, druga strana da argumentaciju, i neutralan citalac neka  prosudi , cija prica drzi bolje vodu.

I, da se malo nasalim,..... nije slucajno, sto je ovaj kolega dosao...nikako nije slucajno. :0205_whistling:

Ne postoji znak jednakosti izmedju argumenata nauke i "argumenata" krecionizma... iz prostog ralozga sto je kreacionizam sarlatanstvo koje ima odredjeni cilj. Sarlatanstvo koje apsolutno ne zanimaju cinjenice vec samo pronalazenje nacina da se pseudo cinjanicama opravda neko uverenje. 

Kreacioniam je personifikacija necasnog i nemoralnog pristupa nauci. Moje dosadasnje iskustvo je takve da sebe u kreacionista ubrajaju ljudi prilicno niskih intelektualnih mogucnosti. To je npr jedna suvisla cinjenica za mene.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, grigorije22 рече

Ja sam naveo taj primer. Evo navescu i primer sa ERV virusima

Endogeni Retrovirusi (ERV) su virusi koji su se spojili sa nasom DNK. Inace ovi virusi cine izvestan deo naseg DNK. Cim neka osoba biva inficirana nekim ERV virusom postoji mogucnost da ukoliko virus dopre do polnih (gametnih) celija ta osoba ce preneti virus svojim potomcima. Taj virus zatim ostaje integrisan u DNK u svim narednim generacijama, poteklim od te osobe. Taj Virus postaje Endogen. Nefunkcionalan. Svaki ERV koji je zarazio tvog oca pre tvog zaceca a koji je unisten od strane imunog sistema a obreo se u polnim celijama, nalazi se sada takodje u okviru tvog DNK. Tako se na primer DNK analizom moze utvrditi da li je ta osoba tvoj otac.

Ako uzmemo ljudski i DNK Simpanze, i uporedimo ih, pronalazimo da su izuzetno slicni. Gotovo isti. Cak 98,5 procenata DNK je identican sa onim od Simpanze. Biolozi su argumentovali da je ovo dokaz o zajednickom pretku.

Medjutim Kreacionisti su tvrdili kako je tvorac prosto koristio slican dizajn.

Ali ono sto stavlja tacku na svaku dalju raspravu je podatak da su naucnici u okviru hromozoma 10 pronasli nesto zanimljivo. Prastaru viralnu infekciju. Endogeni RetroVirus, ili ERV. Ono sto je zanimljivo jeste da Simpanze poseduju isti ERV na identicnom mestu. Medjutim to bi mogla biti koincidencija. Sto je sansa od jedan na prema priblizno tri milijarde. U hromozomu 1, postoji ERV identican tip i na identicnoj poziciji kao i kod Simpanze. Verovatnoca za koincidenciju da se identicna dva ERV-a nalaze na istom mestu kod ljudi i simpanzi je 1:4.500.000.000.000.000.000. Ako pogledamo Hromozom 19, pronalazimo jos jedan ERV. I opet ima ga i kod simpanze. Postoji jedan u hromozomu broj 6. U hromozomu 10. Zapravo je pronadjeno 16 instanci endogenih retrovirusa koji se podudaraju sa simpanzinim ERV-ima. A to je samo K klasa retrovirusa!

Dok nas genom sadrzi priblizno 98.000 ERV-ova. i vecina se nalazi na istoj lokaciji kod ljudim simpanzi, gorila, orangutana, i makaki majmuna. Ovo je objasnjivo jedino ako pretpostavimo da smo svi mi imali zajednickog pretka.

Danas sam već od 2.45 u pokretu, imam i drugih stvari da posavršavam. HERV su zanimljiva tema. Ne bih sada da ju načinjem, jer je za nju potrebno više sati ili čak dana. Potrebno je poznavanje i nekih osnova matematike, a evolucionistima se ona ne sviđa, jer tu ne može baš puno da se muti "asumpcijama", sprekulacijama, cirkularnim argumentima, denacijama itd. 

Reću ti za sada samo jedno moje iskustvo. Pre dve godine imao sam žustre rasprave sa jednim evolucionistom. Na kraju je došao sa tipa ovim "najjačim" dokazom evolucije, jer mu je sve palo u vodi - od BB pa do kraja. Kad je dobio moj odgovor, naša diskusija o evoluciji se završila. On nije našao načina da pobije moje argumente. 

I ovde se dešava nešto slično kao i sa CHR  2. Ključni dokaz evolucije postaje corpus delicti kreacije.

Mislim da čak ni evolucionisti koji su realno izučili HERV-se ne upotrebljavaju više "ovaj dokaz" za evoluciju. Jednostavno je "isplivalo" previše naučnih otkrića o njima.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, cloudking рече

Ne postoji znak jednakosti izmedju argumenata nauke i "argumenata" krecionizma... iz prostog ralozga sto je kreacionizam sarlatanstvo koje ima odredjeni cilj. Sarlatanstvo koje apsolutno ne zanimaju cinjenice vec samo pronalazenje nacina da se pseudo cinjanicama opravda neko uverenje.

Kreacioniam je personifikacija necasnog i nemoralnog pristupa nauci. Moje dosadasnje iskustvo je takve da sebe u kreacionista ubrajaju ljudi prilicno niskih intelektualnih mogucnosti. To je npr jedna suvisla cinjenica za mene.

Znao sam da ces da kazes ovo u vezi nauke. Ako se kreacionisti pozivaju na naucna ispitivanja i ako medju njima postoje naucnici koji su zavrsili sve skole koje se bave ovom tematikom, ...onda je to' , naucna rasprava evolucij vs kreacionizam, ....jer, se obe strane pozivaju na nauku kao ucenje i kao eksperiment.

Druga stvar je, na cijoj su strani naucne cinjenice i ( koja strana ) tumaci objektivno i nepristrasno , te naucne cinjenice.  :coolio:

Подели на овим сајтовима

Ono kad ti prve dve poruke u raspravi počinju sa:

On 2.1.2017. at 19:07, Ula Mark рече
Iskreno mi se ovaj refuttal ad Avocada čini toliko amaterski ... ali dobro, krenimo redom.

i

On 2.1.2017. at 21:41, Ula Mark рече
... naravno sve što sam pročitao od linkova je poluprofesionalni šabanluk.

a na kraju pobegneš kmečeći... ovako:

пре 2 часа, Ula Mark рече

Na ovo ti više neću odgovarati, nema smisla da se spuštam na taj nivo. Ne vredi ... toliko bezobraštine odavno nisam sreo.

Ово пак велим: који с тврђом сије, с тврђом ће и поожњети; а који благослов сије, благослов ће и пожњети.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Znao sam da ces da kazes ovo u vezi nauke. Ako se kreacionisti pozivaju na naucna ispitivanja i ako medju njima postoje naucnici koji su zavrsili sve skole koje se bave ovom tematikom, ...onda je to' , naucna rasprava evolucij vs kreacionizam, ....jer, se obe strane pozivaju na nauku kao ucenje i kao eksperiment.

Druga stvar je, na cijoj su strani naucne cinjenice i ( koja strana ) tumaci objektivno i nepristrasno , te naucne cinjenice.  :coolio:

SVAKA kreacionisticka "cinjenica" izneta na ovom forumu je osporena i pokazana kao netacna ili kao sarlatanstvo.

SVAKA.

Daj mi jednu jedinu krecioniaticku "cinjenicu" na koji nauka nema odgovor?

A svaka od njih se prezentuje uz odgovarajucu pozorisnu predstavu... pravi se atmosfera epohalnog otkrica koje naucnike baca pod noge i otkriva tajne koje zle naucne korporacije skrivaju od jadnih gradjana... pravi holivud, nema sta :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Avocado рече

Ono kad ti prve dve poruke u raspravi počinju sa:

i

a na kraju pobegneš kmečeći... ovako:

Ово пак велим: који с тврђом сије, с тврђом ће и поожњети; а који благослов сије, благослов ће и пожњети.

Napisao sam ti odgovor ... ali bezveze. DELETE! Sretan put! Nekog drugog vuci za nos. ;) Nadam se da si srećan i zadovoljan ...  

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ula Mark рече

Napisao sam ti odgovor ... ali bezveze. DELETE! 

Navikli smo da pises bezveze odgovore, uopste nisi morao da ga brises.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ula Mark рече

Napisao sam ti odgovor ... ali bezveze. DELETE! Sretan put! Nekog drugog vuci za nos. ;) Nadam se da si srećan i zadovoljan ...  

Primetio sam i ja, da se kolega bavi, retorickim ulepsavanjem stvarnosti, onako, kao na nekom sudjenju, ....samo da se istera svoja prica do kraja.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Bokisd рече

Primetio sam i ja, da se kolega bavi, retorickim ulepsavanjem stvarnosti, onako, kao na nekom sudjenju, ....samo da se istera svoja prica do kraja.

To je to! Nema tu dobre namere, to je očito. Nema poštenja ... nema iskrenosti. I zato sam i rekao - sretan put.

Zamisli, nakačiš se na neki bezvezni detalj, koji izvrćeš do besvesti sa ciljem da poniziš i diskredituješ sav trud sagovornika - ili možda da zamaskiraš suštinu problema koji ne razumeš ili ne možeš da objasniš.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ula Mark рече

To je to! Nema tu dobre namere, to je očito. Nema poštenja ... nema iskrenosti. I zato sam i rekao - sretan put.

Zamisli, nakačiš se na neki bezvezni detalj, koji izvrćeš do besvesti sa ciljem da poniziš i diskredituješ sav trud sagovornika - ili možda da zamaskiraš suštinu problema koji ne razumeš ili ne možeš da objasniš.

leee kolko si ti bezobrazan covek

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ula Mark рече

To je to! Nema tu dobre namere, to je očito. Nema poštenja ... nema iskrenosti.

Da li bih mogao da čujem bar jedan primer u kojem sam bio neiskren i nepošten?

Цитат

Da li bih mogao da čujem bar jedan primer tog kačenja za bezvezni detalj, kako bih mogao da ispravim svoje ponašanje u budućnosti?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

I, da se malo nasalim,..... nije slucajno, sto je ovaj kolega dosao...nikako nije slucajno. :0205_whistling:

А ко га је довео? - Најбезбожнији римски Ава, Зоран!:))

Него, кад цитираш, гледај да цитираш само реченицу, не целе постове. Одвали ми прст на точкићу!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Da li bih mogao da čujem bar jedan primer u kojem sam bio neiskren i nepošten?

Da li bih mogao da čujem bar jedan primer tog kačenja za bezvezni detalj, kako bih mogao da ispravim svoje ponašanje u budućnosti?

Praviš se toša, kao ne razumeš definicije, kao ne znaš šta znači kad se kaže da je nešto STVORENO; kao dokaz podvaljuješ bez kritičke distance svoje čuvene ekstrapolacije (2 godine objašnjavaju 66.000.000 godina, 1 bit de novo informacije 10000 terabajta, a mikroevolucija makro, jer je razlika samo u broju nukleotida ... nije jarane razlika samo u broju, razlika je u tehnologiji, računu verovatnoće i hiljade drugih stvari, ako što nije isto (zavezanih ruku) preplivati Savu ili Atlantik), negiraš sve ono što ti ne odgovara (ovo je medved, ovo je žirafa, ovo falsifikat, ova je lopov i varalica, stopalo nije stopalo jer je označeno u fotošopu, cepidlačiš do besvesti, meka tkiva nisu meka jer je to zapravo kolagen, mineral ima/nema mirisa ... dino kost koja nije mineralisovana, što lepo pokazuje video koji sam morao nekoliko puta da ti šaljem, negiraš, jer si zapeo za "monolitan kamen" i boje u fosilu, iako sam ti pokazao suštinu --> video kako izgleda do kraja mineralisovana kost dinosavra i da je ona kamen (monolitan po tvrdoći, ne možeš skalpelom po njemu da čaprkaš!); kukavičko nedatiranje tih mekih tkiva sa C-14 metodom prećutno odobravaš - da si pošten takav naučni postupak bi osudio i rekao: To nije lepo. Slažem se sa tobom da je to podlo ... Ili gadi mi se to. To bi bilo dosledno, ako si već zapeo za onog Milera ili šta već. --> a onda kao ja svedočim lažno, hej ;) A ono što je već datirano C-14, jer je jasno da je datirano jer one kosti nisu minerali, ladno odbacuješ kao nebitno ili možda kao podvalu zbog nekog tipa; neshvatljiva gluma i nezainteresovanost na ključno pitanje: Odakle taj prvi organizam ... Kao to nije moj posao, a lepo ti nacrtah, da to i jeste SUŠTINA OVE RASPRAVE), iz miša praviš slona ... zato što sam napisao da NEMAŠ ODGOVORA, a ti si napisao da imaš odgovor i da je on: NE ZNAM itd.

Weird ... Sve u svemu ... to ti nije o.k. Hoćeš li da ispraviš ili nećeš tvoja stvar. Nisam ni ja cvetka. Ne mrzim ja evoluciju, ja bih voleo da je ona tačna ... i da si ti sretan, ali ne mogu da ju zagovaram, jer ona to nije ... (Kada ja govorim evolucija, mislim da biogenezu: ameba--> čovek)...

Eto ... svakog ti dobra ...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, grigorije22 рече

Dok nas genom sadrzi priblizno 98.000 ERV-ova. i vecina se nalazi na istoj lokaciji kod ljudim simpanzi, gorila, orangutana, i makaki majmuna. Ovo je objasnjivo jedino ako pretpostavimo da smo svi mi imali zajednickog pretka.

Зато сам ја навео Златоустог да са животињама имамо заједнички материјал. Чини ми се да смо ја и ти једнако безбожни као тај Златоусти. Није ни чудо што га је Кирило анатемисао!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Ula Mark рече

ovo je medved, ovo je žirafa, ovo falsifikat, ova je lopov i varalica, stopalo nije stopalo jer je označeno u fotošopu, cepidlačiš do besvesti, meka tkiva nisu meka jer je to zapravo kolagen, mineral ima/nema mirisa ... dino kost koja nije mineralisovana, što lepo pokazuje video koji sam morao nekoliko puta da ti šaljem, negiraš, jer si zapeo za "monolitan kamen" i boje u fosilu, iako sam ti pokazao suštinu --> video kako izgleda do kraja mineralisovana kost dinosavra i da je ona kamen (monolitan po tvrdoći, ne možeš skalpelom po njemu da čaprkaš!

Да, ове ствари умеју да загуше расправу. Некада једноставно треба прескочити. Не треба да се правимо да нисмо разумели противника, или да предлажемо бесмислице (Поло мислио на међеда). Мада то све користи да се расправа више запали јер нервира противника...:))

Али и ти си сам признао да ниси цвећка (зато ми се свиђаш) па не можеш да очекујеш да те Авокадо и Облачић мазе. :D А ни Ава! 

Јавићу се и са неким конструктивним предлогом за размишљање. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...