Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 10 минута, о.Горан рече

Ја сам дошао овде да износим конкретну аргументацију и износио сам исту обилно, а не да се натежем бре овде са било киме.

12:smeha:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

пре 48 минута, о.Горан рече

Забавно је пратити хипотетичку демографију ако се узму у обзир цифре које промовише бајка по потреби. Нпр. ако би рекли хипотетички ми који нисмо наивчине-хајде да спустимо коефицијент интелигенције за 100 па да поверујемо у еволуцију и да је хомо сапиенс живео пар стотина хиљада година, а знамо да број становника расте геометријском прогресијом. Да видимо шта кажу не-креационистички извори као овај нпр.:

Orijentaciono, na kraju epohe Paleolita (15 hiljada godina p. n. e.) broj stanovnika na zemlji bio je 3 miliona. Do kraja Neolita (2 hiljade godina p. n. e) živelo je na Zemlji 50 miliona ljudi. Na početku Nove ere, stanovništvo je brojalo 230 miliona, a oko 1000. godine Nove ere, 275 miliona. Milijarditi čovek je rođen oko 1800-te. Godine 1900. bilo nas je 1,6 milijardi, 1960. 3 milijarde, 1993. 5,5 milijardi, 2003. 6,3 milijardi, 2017. u martu 7,4 milijardi.

Е сад, ако је пре око 17 хиљада година било око 3 милиона људи не треба бити геније па израчунати да је од хипотетичких двоје првих људи довољно највише пар хиљада година уназад да би се дошло до поменуте цифре од 3 милиона.

Eto ti nisi genije, pa opet izgleda da nisi kadar da to izračunaš... :D

Цитат

Дакле, те приче о стотинама хиљада година су толико спекулативне да стварно мораш бити комплетна наивчина( а има их и таквих и, што је најжешће, још се поноси тиме :smeh1:)  да би тако нешто узимао као потпуну извесност.

Reč "dakle" upućuje da ovaj zaključak nekako proističe iz prethodno rečenog... jel si siguran da nisi genije?  :)))

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 18.1.2019. at 20:40, Плаво Небо рече
On 18.1.2019. at 20:27, Zoran Đurović рече

Не вређам те ни најмање. Жигошем само твоју дрскост што нећеш да се учиш а причаш глупости као неку науку. Ви немате ни најмање смирења - Кратос је изгубљен случај, јер му је Бог узео памет, а за тебе не знам, јер ниси учествовао у расправама -  и наводите текстове које не разумете и који говоре против ваших тлапњи. Не би се Василије звао Великим кад би један малоуман Кратос могао да га разуме. Индивидуа уопште не зна шта о чему говори текст који је навео. Ви нисте свесни какво незнање показујете. Ја бих се самоубио кад бих овако лупетао. Пропао бих у земљу од срамоте. Бог да вам опрости јер не знате што чините. 

Свети Василије Велики нам говори да је ''дан'' који се помиње у Књизи Постања и трајао колико је Бог желео како би трајање тог истог дана уподобио нама људима: ''И би вече и би јутро. Пророк говори о трајању дана и ноћи… ‘И бu вече u би јутро, дан један’. Зашто је назван ‘један’, а не ‘први’?.. Овим (Пророк) одређује меру дана и ноћи и сабира их у једно, јер, двадесет четири часа чине цео један дан, ако се под једним даном подразумева (обданица) и ноћ“ (Шестоднев, 11, 8)''.

@Zoran Đurović Колико видим, ништа ми ниси одговорио на ово што написах шта Свети Василије Велики каже у делу Шестоднев. Ово болдирано у потпуности неутралише твој став о томе што пишеш како се наводно твој став и мишљење поклапа са његовим мишљењем. Дакле, Свети Василије каже да је сваки дан и ноћ у Књизи Постања трајао данашњом мером од 24 часа, једна обданица и једна ноћ.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

И ти понекад кажеш нешто паметно 

:))

1 hour ago, о.Горан рече

и то кад прелисташ google да би изгледао мудро и паметно

каже поп Горан! 

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Натан рече

Делује ми као да Зоран напада, а Горан се брани

Не делује него јесте и то увек. Ја сам дошао овде да дам конструктиван допринос теми што подразумева и захтева доста времена, а не да се бавим нечијом психопатологијом, дотични ме савршено не интересује, имам далеко паметнија посла него да се бавим његовим безвезним понављањима исте неоригиналне приче.

Дакле, решење је врло једноставно, само нека ми дотични не досађује и ја га будите сигурни нећу помињати.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

каже поп Горан! 

А шта ти кажеш живота ти-месецима ниједну једину афирмативну поруку са неким иоле смислом ниси написао сем што се зевзечиш овде.Ајд, нисам против хумора, ал дај бар једну неки пут ...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Плаво Небо рече

Дакле, Свети Василије каже да је сваки дан и ноћ у Књизи Постања трајао данашњом мером од 24 часа, једна обданица и једна ноћ.

Да имаш предзнање, онда би и Василија могао да читаш, али то захтева студирање. Ја твојој неукости не могу помоћи. Можда да читаш тај текст поново, да прочиташ неку студију о томе, а онда да се залетиш и удариш главом у зид. И тако 3 пута дневно. Ја да ти понављам нећу. 

Подели на овим сајтовима

Свети Јефрем Сиријски каже нешто слично у свом Коментару на Књигу Постања:
Нико не сме да мисли да је шестодневно стварање алегорија; није дозвољено да се тако говори, као да је оно, што је према опису створено током шест дана, створено у једном тренутку, нити као да су у овом опису представљени само називи који или ништа не означавају или пак означавају нешто друго. Напротив, као што су небо и земља који су првобитно створени уистину небо и земља а не нешто друго што се подразумева под именом неба и земље, тако треба да се зна да и оно, што је речено о свему осталом, створеном и устројеном након стварања неба и земље, не садржи у себи само празне називе и да сили тих назива одговара сама суштина створених природа (елемената, стихија).“[5]

На сличан начин, св. Василије пише на самом почетку свог Шестоднева: „Онај Мојсеј, дакле, што се удостојио да својим очима, исто као и ангели, Бога угледа, он нам беседи о ономе што је од Бога чуо.“[

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, о.Горан рече

А шта ти кажеш живота ти-месецима ниједну једину афирмативну поруку са неким иоле смислом ниси написао сем што се зевзечиш овде.Ајд, нисам против хумора, ал дај бар једну неки пут ...

Радо афирмишем кад има шта. :D

А смањио сам ономад кад сам питао конструктивна, иако не афирмативна, дакле посве чудна, :)) питања па кад си затим месецима нестао да светиш водицу. Умало други потоп није настао од онолике водице. Па сам укапирао да то може бити опасно. 

Зато сада, из безбедоносних разлога, имам сужен дијапазон деловања.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Мене интересује, која је епитимија и на колико,  (на колико деценија :smeh1:) свештеницима,  који упућују својим колегама то јест свештеницима ружне речи (па било у које сврхе) а притом се не кају, већ исто се понашају :smeh1: то јест и даље вређају своје колеге. И даље ме интересује да ли се свештеници уопште исповедају ? И даље ме интересује како су уопште још у мантијама,  када се очигледно не кају, то јест и даље остају при старом понашању то јест вређању својих колега тачније браће по мантији...:smeh1:     

Такое! :))

Е нека си му рекла :))12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Радо афирмишем кад има шта. :D

Видим, уби се од афирмисања човече, смањи мало :))...

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Рапсоди рече

Нисмо у истој парохији...

А ако њему то не смета што би теби сметало?

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, о.Горан рече

Видим, уби се од афирмисања човече, смањи мало :))...

Метнуо сам ти лајк :cheesy3:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ako je evolucija tačna šta je pad?

I drugo pitanje zašto bi se Bog borio i žrtvovao za to da uništi smrt ako ju je korisito da stvara?Onda je smrt bila korisna jer bez nje ne bi ni mogao bilo šta da stvara....par puta sam vam postavljo to pitanje al bežite ko đavo od Krsta 0703_read

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...