Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 22 минута, Просечан србенда рече

Шта ти значи ово"етика људи је увек иста кроз време"?

Pa to da zapazanje Justina Popovica ne stoji baš potpuno, tj da je danas nekakva prašumska etika (loše), a prije je bila šta već livadska (bolje). 

Etika ljudi je kroz vrijeme ista, tj ljudi ranije nisu bili nešto kao bolji, a danas su kao gori. Šta god danas možeš naći među ljudima kao iskvarenu etiku, tako si je mogao naći u svim dobima i društvima od pamtivijeka do danas. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 21 часа, Avocado рече

Ne mislim da je suludo... mislim da se citati upravo tako koriste... ne zato što tebi deluje da se same reči citata uklapaju u nešto što ti u tom trenutku odgovara... nego se koriste upravo s obzirom na kontekst citata... kad u raspravi dok igrate jamb kažeš (osim ako nije u zezanju) mrtva ozbiljna da je neko pravilo prekršeno jer je i Cezar rekao "Kocka je bačena" to je sumanuto... ili si na moru sa mužem i on neće da uđe u vodu jer mu je hladna, a ti mu kažeš da treba jer i Isus je rekao: "Digni se i baci se u more!" (Marko 11:20) to je sumanuto...

Smatra se i neformalnom greškom: https://en.wikipedia.org/wiki/Quoting_out_of_context

Prosto, ne postoji ni jedan razlog da se iznoseći svoje stavove o logici pozivaš na Hakslija (tj. Rampiona) koji se o tome ne slaže sa tobom...

Значи,  познату пророчку изреку Луја 16  "После мене и потоп " ти никако  не би смео да користиш  или нико не би смео да користи, јер је  п.мисао везана за одређени историјски контекст  и Лујо :smeh1: се никако не бих сложио са тобом ако би  рецимо  покушао понекад  да je употребиш....зар није безвезе, али на срећу пуј пике :smeh1:  

A logika je, u svetlosti žive istine, samo besmislica. Možete izabrati što vam je volja, logiku ili život. To je stvar ukusa. Neki ljudi više vole da budu mrtvi. - Oldos Haksli 

Без обзира на контекст сви можемо користити наведени цитат ако је идентичан  нашем  ставу по неком питању. (ако смо у самом изразу(цитату) нашли идентичност мишљења  ) 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Просечан србенда рече

Наравно битније је веровати да је све кроз Христа Бога створено, тако нам стоји у символу вере док дани стварања колико знам нису догматизовани као 24-часовни.

Проблем је што Терзин мисли на 24 сата, а и поп је присталица младе земље. У ствари, писменост се и поклапа негде са око 6.000 година, а то су ови побркали са старошћу земље. 

Наравно да никаква догма не вели да је дан стварања од 24 сата. Али проблем настаје кад све узму да буквализују и да не користе мозак, тј инклузивно мишљење. Зато када им ти изнесеш аргумент из Августина и антиохијаца, да размножавање и једење имплицира смртност природе сазданих, онда неће да размишљају, него ти лупе цитат да су све животиње пасле траву и да су биле бесмртне (лудило мозга, а то чак и не пише у Библији). Нигде Бог не вели да ће животиње и биљке умирати због Адама, али се онда ови довијају да ти то докажу. Наравно да су то све бесмислице, покупљене од секташа, а продају се као теологија цркве. Уваљују ти рог за свећу. Овај несрећни поп није свестан своје несвести и стално нам рекламира Терзина и Петровића (Под мач, бато), који су јеретици. Запитај се: Зашто би Ава, који верује да је Тројица створила свет и човека, као и анђеоски свет, се бунио против ових који веле да је Бог створио свет? - Зато што је њихова интерпретација јеретичка. Каже и Несторије да је Исус Бог, али га дели на 2 субјекта, као што монофизити сливају у једну ипостас 2 лица али исповедају да је Ис Бог. Негде сам писао зашто је адвентистичка духовност извитоперена, зашто то није добро, али се не сећам где и теже би ми било да нађем.      

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Justin Waters рече

Šta god danas možeš naći među ljudima kao iskvarenu etiku, tako si je mogao naći u svim dobima i društvima od pamtivijeka do danas. 

Ако је некада на 20 етичних, долазио један неетичан, данас   на  1 етичног  долази 20 неетичних....па ти види да ли је исто.... :smeh1:

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Рапсоди рече

Значи,  познату пророчку изреку Луја 16  "После мене и потоп " ти никако  не би смео да користиш  или нико не би смео да користи, јер је  п.мисао везана за одређени историјски контекст  и Лујо :smeh1: се никако не бих сложио са тобом ако би  рецимо  покушао понекад  да je употребиш....зар није безвезе, али на срећу пуј пике :smeh1:  

A logika je, u svetlosti žive istine, samo besmislica. Možete izabrati što vam je volja, logiku ili život. To je stvar ukusa. Neki ljudi više vole da budu mrtvi. - Oldos Haksli 

Izgleda da me nisi razumela... pod kontekstom mislim na značenje u okviru kojeg je ta rečenica rečena i značenje koje je imala za onog ko je govori i to veoma široko posmatrano...  "Posle mene potop" možeš da koristiš uvek u kontekstu u kojem je i Luj 15i (ne 16i) izgovorio* - kao da tebe (ili nekog) nije briga šta će biti kada ti (ili neko) umreš... pa i širem jer ne mora da se odnosi na smrt, može da se odnosi i na to da te briga što će firma da propadne kad ti odeš iz nje... ali ne možeš da je koristiš u kontekstu da nakon tvog predavanja, sledi predavanje o Potopu, jer ta izreka se ne odnosi na to i nema nikakve veze sa tim... ni posredno ni neposredno...

* Šta više, toliko je široko da možeš da koristiš ovaj citat u navedenom kontekstu iako ga Luj 15i i nije izgovorio u tom kontekstu, već nekom drugom ali mu se takav kontekst obično pripisuje i u tom kontekstu je pomenuti citat poznat.... samo ne možeš u nekom potpuno trećem kontekstu koji nema veze sa tim...

Цитат

Без обзира на контекст сви можемо користити наведени цитат ако је идентичан  нашем  ставу по неком питању. (ако смо у самом изразу(цитату) нашли идентичност мишљења  ) 

Pa baš zbog toga ne možeš... zato što tu ne postoji identičnost mišljenja i stavova iako postoji identičnost ili sličnost upotrebljenih reči... zato je besmisleno i zapravo greška tj. retorička podvala citirati nekog "van konteksta"... jer on ne misli tim rečima isto što i ti, ne deli tvoje stavove i onda je takvo citiranje kao neka podrška tvom mišljenju i stavovima pogrešno... reči služe da prenesu nečije mišljenje, a ti takvim citiranjem i ubacivanjem u svoj kontekst, ne prenosiš mišljenje te osobe, već obmanjuješ druge da je ta osoba mislila isto što i ti...

Zaista sam zapanjen time da ovo uopšte moram da ti objašnjavam...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Justin Waters рече

Pa to da zapazanje Justina Popovica ne stoji baš potpuno, tj da je danas nekakva prašumska etika (loše), a prije je bila šta već livadska (bolje). 

Etika ljudi je kroz vrijeme ista, tj ljudi ranije nisu bili nešto kao bolji, a danas su kao gori. Šta god danas možeš naći među ljudima kao iskvarenu etiku, tako si je mogao naći u svim dobima i društvima od pamtivijeka do danas. 

Св. Јустин је изнео философску мисао, није ми познато тачно у ком контексту је то рекао а нисам ни филозоф па да могу дубље да улазим у то. Али могу да се замислим на његовом месту, и са обзиром да је преживео и први и други светски рат, чуо а сигурно и видео многе злочине и да је у то време је свет брујао од вести о страдању народа у Јапану од атомских бомби и масовним логорима смрти док је он  у Ћелијама био опкружен безбожницима који су ломили кичму СПЦ и Срби се масовно одрицали од Христа и Цркве Његове (али не само Срби). Док се наука стављала на пиједастал идола, могу да разумем зашто је то рекао и да кажем са њим да јесте тако и да је био у праву.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Šta više

У овом контексту се пише спојено.

пре 7 минута, Avocado рече

Pa baš zbog toga ne možeš... zato što tu ne postoji identičnost mišljenja i stavova iako postoji identičnost ili sličnost upotrebljenih reči... zato je besmisleno i zapravo greška tj. retorička podvala citirati nekog "van konteksta"... jer on ne misli tim rečima isto što i ti, ne deli tvoje stavove i onda je takvo citiranje kao neka podrška tvom mišljenju i stavovima pogrešno... reči služe da prenesu nečije mišljenje, a ti takvim citiranjem i ubacivanjem u svoj kontekst, ne prenosiš mišljenje te osobe, već obmanjuješ druge da je ta osoba mislila isto što i ti...

Zaista sam zapanjen time da ovo uopšte moram da ti objašnjavam...

Амин! - Ја сам био престао да читам ком. Распе кад сам се уплашио да лупа ово што си ти поменуо. Сада видим да је то стварно написала... И Боксита углавном читам преко тебе. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Рапсоди рече

Ако је некада на 20 етичних, долазио један неетичан, данас   на  1 етичног  долази 20 неетичних....па ти види да ли је исто.... 

Слажем се, и данас важе речи св. Јустина. Наравно не треба генерализовати а он је сигурно коментарисао светске токове а не појединце који не прате ток.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Avocado рече

zato je besmisleno i zapravo greška tj. retorička podvala citirati nekog "van konteksta"... jer on ne misli tim rečima isto što i ti, ne deli tvoje stavove i onda je takvo citiranje kao neka podrška tvom mišljenju i stavovima pogrešno... reči služe da prenesu nečije mišljenje, a ti takvim citiranjem i ubacivanjem u svoj kontekst, ne prenosiš mišljenje te osobe, već obmanjuješ druge da je ta osoba mislila isto što i ti...

Не мисли можда  јунак романа у контексту романа, али цитат као издвојен  може свако употребити  без обзира на (не)истоветност измишљеног лика романа или  ауторових ставова. Јер наравно свако није све читао.Чим је цитат издвојен, издвојено се може користити. Анализа или критички осврт на дело је сасвим нека друга прича.....  

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Рапсоди рече

Meni se nakupio sljunak na vikendici i ja sam jednog dana potovario u kamion nekih 30-oro dece iz vrtica mog sina i odveo ih na vikendicu da izbace taj kamen na ulicu, jer kako Isus rece "onaj koji je bezgresan neka prvi baci kamen". Super nam bilo, em mi ocisceno dvoriste, em sam sledio boziju misao... milinka... ;)

Zabranio sam suprugi redovne preglede kod ginekologa, jer Isus lepo kaze da "lekar nije potreban zdravima nego bolesnima"... em ustedesmo silne pare em smo bogougodni, milinka :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Рапсоди рече

Не мисли можда  јунак романа у контексту романа, али цитат као издвојен  може свако употребити  без обзира на (не)истоветност измишљеног лика романа или  ауторових ставова. Јер наравно свако није све читао.Чим је цитат издвојен, издвојено се може користити. Анализа или критички осврт на дело је сасвим нека друга прича.....  

moj komsija ubio coveka... kad je dosao u sudnicu samo im je rekao "Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.” i samo je isetao napolje, eno ga slobodan covek i dan danas

Sreo sam prosjaka i pitao ga sto ne nadje posao, samo mi je odgovorio da sledi isusove reci "Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.” 

Moj kolega je imao problema u seksualnom zivotu ali je onda otkrio isusov savet za dobar seksualni balans “Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.” i evo ih sad u srecnom braku...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Meni se nakupio sljunak na vikendici i ja sam jednog dana potovario u kamion nekih 30-oro dece iz vrtica mog sina i odveo ih na vikendicu da izbace taj kamen na ulicu, jer kako Isus rece "onaj koji je bezgresan neka prvi baci kamen". Super nam bilo, em mi ocisceno dvoriste, em sam sledio boziju misao... milinka... ;)

Zabranio sam suprugi redovne preglede kod ginekologa, jer Isus lepo kaze da "lekar nije potreban zdravima nego bolesnima"... em ustedesmo silne pare em smo bogougodni, milinka :)

Видиш, ако би се рецимо појавио на паради срама као подршка, па неко покушао да те каменује,  онда би  савим било ок  да неко  од неистомишљеника употреби  "onaj koji je bezgresan neka prvi baci kamen".:D

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Рапсоди рече

Не мисли можда  јунак романа у контексту романа, али цитат као издвојен  може свако употребити  без обзира на (не)истоветност измишљеног лика романа или  ауторових ставова. Јер наравно свако није све читао.Чим је цитат издвојен, издвојено се може користити.

Naravno da može da se koristi... može da se koristi tako da na neki način skreneš pažnju ljudima da je i neko drugi delio tvoje stavove (onda kada ga citiraš u istom kontekstu u kojem je rečeno), a može i da se koristi tako da obmaneš ljude da je neko drugi delio tvoje stavove iako to nije tačno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Рапсоди рече

Видиш, ако би се рецимо појавио на паради срама као подршка, па неко покушао да те каменује,  онда би  савим било ок  да неко  од неистомишљеника употреби  "onaj koji je bezgresan neka prvi baci kamen".:D

Naravno, ali ako bi to isto (osim u zezanju) rekla na takmičenju u bacanju kamena s ramena, gledali bi te kao budalu.... jel moguće da ne razumeš razliku između ta dva?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

neki način skreneš pažnju ljudima da je i neko drugi delio tvoje stavove

Не, него да нагалсиш, идеалност крилатице, феноменалност нечије мисли  независно од контекста. Опет наглашавам у питању је издвојен цитат, а не критички осврт, односно  комплетна анализа  романа. ..       

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...