Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 минута, Bokisd рече

Ne znam da li se razumemo, ako govorimo o analogijama stvari, onda ne potezemo naucne cinjenice i ne raspravljemo Avocado na nivou nauke, pa da kao ja sad osporavam mogucnost skupljanja veliki broj malih promena koje mogu dovesti do promene vrste u drugu vrstu.( licno i nemam pojma o tome koji su argumenti TE i kreacionizma u vezi toga na polju naucnih cinjenica)

Nego, ako je analogija u pitanju, na osnovu odgovarajucih pretpostavki pravis analogiju koja moze ili ne moze da odslika moguce stanje stvari,.... sve u zavisnosti od toga da li je analogija dobro i logicno i pojmovno postavljena i i verovatnoce ili mogucnosti da nesto bude bas tako (da se tako dogodi) na osnovu analogije...

Nista vise.

Pa da... zato je tek potpuno bolesno da u analogiji sa kafom i šećerom pričaš nebuloze poput toga da ne možeš u kafu da dodaš koliko god hoćeš šećera i da koliko god da dodaš, to će ostati kafa... ajde što ne znaš nauku... ali toliko o životu bar znaš da znaš da su to nebuloze...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 10 минута, Bokisd рече

Da, recimo, to sam vec i nazvao neko 'neutralno stanje', 50 - 50, ni tamo, ni ovamo,....i izveo sam zakljucak, da to ne znaci da je osporena TE, ...vec samo da postoji makro evolucija, ...itd...

Postoji makroevolucija? Postoji evolucija...? Case closed? 

Ne nije to neutralno stanje, to je stanje...sve što nisi smjeo da pišeš "ali i pod tonom šećera kafa ostaje kafa". Analogija se upotrebljavala u kontekstu razvoja živih bića, gdje kreacionisti negiraju da postoji prelaz između vrsta tokom vremenskomg perioda, i tvoje pominjanje "kafa ostaje kafa i nakon tone šećera" implicira da smatraš da neka životinjska vrsta ostaje vrsta ma koliko se promjena na njenom genomu dešavalo, što nije tačno. To je sva suština. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Avocado рече

Pa da... zato je tek potpuno bolesno da u analogiji sa kafom i šećerom pričaš nebuloze poput toga da ne možeš u kafu da dodaš koliko god hoćeš šećera i da koliko god da dodaš, to će ostati kafa... ajde što ne znaš nauku... ali toliko o životu bar znaš da znaš da su to nebuloze...

Јеси ли одустао? 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lady Godiva рече

Јеси ли одустао? 

Jok... čekam da vidim dokle će... :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

Ne misliš da si se ozbiljno izblamirao sa Dobžanskim?  :D

Nemoj da brineš... hoće to kad se ne zna ništa o velikim naučnicima osim jednog citata kojeg Jehovini svedoci izvuku iz konteksta za propagandne svrhe... pokušaj nekad da pročitaš i neki ozbiljan izvor... svašta pametno možeš da naučiš...

Opa kontekst ljubi te Boki :)) Nego šta bi el si skupio cohones da prođemo kroz naučni metod sa nastankom vrsta?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Avocado рече

(dobro, vec sam naveo sta i kako sa tom analogijom),...ne zaboravi da baratamo sa logickim pojmovima i konstrukcijama u analogiji,...nije to bas tako jednostavno, nije to sad, spojim nekako proc i maticnu i ima da sljaka....0512_music

kao sto je recimo pitanje, kada kafa prelazi u nesto drugo, koliko secera trebamo sipati da bi kafa presla u nesto drugo 10, 20, 30grama,.... kako ce to nase zivotno iskustvo da nam objasni... :D

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Justin Waters рече
пре 45 минута, Bokisd рече

Da, recimo, to sam vec i nazvao neko 'neutralno stanje', 50 - 50, ni tamo, ni ovamo,....i izveo sam zakljucak, da to ne znaci da je osporena TE, ...vec samo da postoji makro evolucija, ...itd...

Postoji makroevolucija? Postoji evolucija...? Case closed? 

Ne nije to neutralno stanje, to je stanje...sve što nisi smjeo da pišeš "ali i pod tonom šećera kafa ostaje kafa". Analogija se upotrebljavala u kontekstu razvoja živih bića, gdje kreacionisti negiraju da postoji prelaz između vrsta tokom vremenskomg perioda, i tvoje pominjanje "kafa ostaje kafa i nakon tone šećera" implicira da smatraš da neka životinjska vrsta ostaje vrsta ma koliko se promjena na njenom genomu dešavalo, što nije tačno. To je sva suština

Naravno, rekao sam, mozemo da pricamo i o verovatnocama u ovoj analogiji,....nije mi i bio cilj da osporavam 100% evoluciju.

Ako mislis da je promena u vrstama tokom vremena moguca putem malih promena (secara), pa, na osnovu kafenisanja, postoji verovatnoca u toj 'neutralnoj zoni',....kolika je procentualno, nemam pojma,...:D

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Heraklit рече

Opa kontekst ljubi te Boki :)) Nego šta bi el si skupio cohones da prođemo kroz naučni metod sa nastankom vrsta?

S tobom to da prolazim? 12:smeha: Što bih to radio? Naročito nakon tvojih nadasve zabavnih definicija i poimanja naučnog metoda...

Čitaj dečko malo Dobžanskog... bar onoliko koliko si čitao Jehovine svedoke... pa kad naučiš nešto onda se javi...

Kreni od: "Nothing in biology makes sense except in the light of evolution.” pa nastavi dalje... i sledi svoj savet:

пре 5 часа, Heraklit рече

Oblačni ma aj ja što ne kapiram nego što ni Dobžanski,Goldsmith ne kapiraju i blamiraju se,jbga kad nisu tako pametni kao ti 12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bokisd рече

(dobro, vec sam naveo sta i kako sa tom analogijom),...ne zaboravi da baratamo sa logickim pojmovima i konstrukcijama u analogiji,...nije to bas tako jednostavno, nije to sad, spojim nekako proc i maticnu i ima da sljaka....0512_music

Nisam siguran kako bilo šta od toga što si sad napisao menja okolnost da su totalne nebuloze tvrdnje da ne možeš u kafu da dodaš koliko god hoćeš šećera i da koliko god da dodaš, to će ostati kafa... šta god da napišeš, to će ostati nebulozne tvrdnje... i ti to dobro znaš Bobo...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Nisam siguran kako bilo šta od toga što si sad napisao menja okolnost da su totalne nebuloze tvrdnje da ne možeš u kafu da dodaš koliko god hoćeš šećera i da koliko god da dodaš, to će ostati kafa... šta god da napišeš, to će ostati nebulozne tvrdnje... i ti to dobro znaš Bobo...

to smo vec prosli, ...ono ako ostane 0,00001 (u beskraj) kafe, nije se desilo pretvaranje kafe u secer,... 

da se nasalim, evo mozes da budes srecan, ... imas neutralnu zonu gde nije osporena TE.... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

nije se desilo pretvaranje kafe u secer,..

Zašto ovo pominješ u kontekstu korištenja analogije sa evolucijom živih bića? Upotreba analogije sa kafom nije bila da pokaže da kafa prelazi u šećer.

Da li je teško shvatiti da se nikakav proces u prirodi ne dešava u kome bi mogli da ga izjednačimo sa analogijom kafa --> transformacija u šećer. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

to smo vec prosli, ...ono ako ostane 0,00001 (u beskraj) kafe, nije se desilo pretvaranje kafe u secer,... 

Već smo prošli to da niko nije ni tvrdio da bi kafa trebalo da se pretvori u šećer (ni u analogiji sa TE)... te je negiranje toga prilično besmisleno, raspravljaš se sam sa sobom... a usput nema nikakave veze sa porukom na koju repliciraš... tj. ne čini one nebulozne tvrdnje manje nebuloznim...

Цитат

da se nasalim, evo mozes da budes srecan, ... imas neutralnu zonu gde nije osporena TE.... :smeh1:

Znam da imam... mada tu zonu u kojoj TE nije osporena obično nazivamo "univerzum" ili "realnost".

Подели на овим сајтовима

2025. година, 14579865 страна теме...

"Али ако имамо зрно кафе и зрно шећера...а кафа није шећер...а зрно није кафа..онда имамо шећер, а имамо и кафу. Али немамо кафу ако имамо шећер. Као што шећер не прелази у кафу, тако кафа прелази у шећер..."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...