Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 минута, Avocado рече

već su nastale evolucionim procesima

0628835530a9630e1e6fe6a1d3f293cd--memes.

Ја ти нисам Авокадо међу овим твојим пацијентима, немој мени да причаш оно што ми вређа минимум интелигенције. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 11 минута, Ведран* рече

Али гле, да ви кажем нешто. Зашто ви од мене тражите да са "да" или "не" одговорим на неку цифру, када ви мени нисте рекли које од бројки које се не слажу у текстовима су "да", а које од њих су "не" за вас? А?

Јер ако ви од мене хоћете "да" и "не" на бројке, хајде ми излистајте које су међу написанима за вас "да", а које "не". Може тако?

А ја бих вам другачије одговорио. Али хоћете "да" или "не", па да видим како ви то радите. 

Ну! Изволте. 

За мене је ствар једноставна. Праоци су живели стотинама година, имена им знамо, а да ли је неко живео 700 или 800 година, ја ту не видим неку битну разлику, очигледно је да је због људскох фактора дошло до одређених грешака. Оно што је важно је да нису живели 70-80 година већ око 10 х више, а да после Потопа имамо постепено смањивање животне доби све до 10. колена од Ноја тј. Аврама који је живео по свим редакцијама 175 година.

Дакле, да ли је Аврам живео 175 година? Да или не?

Подели на овим сајтовима

"Докон поп и јариће крсти."

Немам стомак за овакве глупости. Човек сам себи еталон. 

За крај, молим да се евидентира @Поуке.орг инфода протестантски дух и учење овог свештеника не одражавају веровања свих нас који верујемо да је Бог СТВОРИО свет и човека. Њему говорити о томе да гаји протестантски дух је као објашњавати архимандриту Никодиму елипсоиднист земље или бившем Артемију еклисиологију. Пошто администратори бришу теме и писања која нису душекорисна, молим да се и овде проберу не-православно ставови. Будите доследни.

Одјавио се са теме. 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, о.Горан рече

Дакле, да ли је Аврам живео 175 година? Да или не?

Попе, душо,

пре 3 минута, о.Горан рече

За мене је ствар једноставна. 

пре 3 минута, о.Горан рече

да ли је неко живео (edit) 75 или 175 (edit) година, ја ту не видим неку битну разлику

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јанко рече

"Докон поп и јариће крсти."

Немам стомак за овакве глупости. Човек сам себи еталон. 

За крај, молим да се евидентира @Поуке.орг инфода протестантски дух и учење овог свештеника не одражавају веровања свих нас који верујемо да је Бог СТВОРИО свет и човека. Њему говорити о томе да гаји протестантски дух је као објашњавати архимандриту Никодиму елипсоиднист земље или бившем Артемију еклисиологију. Пошто администратори бришу теме и писања која нису душекорисна, молим да се и овде проберу не-православно ставови. Будите доследни.

Одјавио се са теме. 

На теми он има право да износи своје виђење ствари. Да ли ће се неко сложити са њим - то је друго питање. Мислим да свако може да разлучи шта је добро а шта није.

Колико знам, ово прича свештеник који је један од чланова редакције Православног Мисионара? Или грешим?

Али хајде да се разговара аргументима без вређања било кога.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, о.Горан рече

Ја ти нисам Авокадо међу овим твојим пацијентима, немој мени да причаш оно што ми вређа минимум интелигенције. 

Šta god vređalo tvoj minimum inteligencije, moraš da shvatiš da ja nisam kreatard, pa je besmisleno da meni postavljaš šatro ozbiljna pitanja koristeći retardiranu terminologiju.

Ja ne verujem u Boga, pa te opet neću sigurno pitati da li npr. ti veruješ da je sve magičnim inkantacijama stvorio starac sa bradom koji sedi na oblacima...

Tačnije (da ne shvatiš pogrešno), ok je ponekad se narugati stavovima sagovornika i ne bih ti zamerio da ponekad ili često pokušavaš da se rugaš... problem je što samo to i radiš i uopšte ne umeš ozbiljno da razgovaraš na ovu temu, pa to ukazuje da ti izgleda ne razlikuješ ruganje koje si pokupio na nekim kreatardskim sajtovima od stvarnosti i ozbiljnog razgovora...i onda sve što napišeš deluje kao nešto što bi napisalo dete koje pokušava da se nekom ruga, a pošto je dete to i ne čini na naročito inteligentan način...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Avocado рече

Ne bi bilo naročito interesantno... jer se prilično lako dokaže... konkretno u vezi ovog predavanja i tvrdnje koju si ti izneo, pre svega, jasno je da je tebe obmanuo (i to namerno)... jer zapravo nije nikakva "misterija" to što hordati imaju glavu, jer skoro sve bilateralije (šira grupa koja obuhvata hordate i neke druge grupe) imaju glavu...

Т.Терзин како сам схватио образлаже да ови хордати немају јасно изражену главу као што је кичмењаци имају али да имају органе који би требали да се налазе на глави што у суштини код њих и претставља главу. У том смислу он каже за ту копљасту рибицу и оне ларве да немају главу. Вероватно је ту негде погрешио или се није добро изразио. А рећи да су ларве постале полно зреле и  после некако добиле кичму је већ фантазија у коју не желим да верујем.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Просечан србенда рече

Т.Терзин како сам схватио образлаже да ови хордати немају јасно изражену главу као што је кичмењаци имају али да имају органе који би требали да се налазе на глави што у суштини код њих и претставља главу. У том смислу он каже за ту копљасту рибицу и оне ларве да немају главу. Вероватно је ту негде погрешио или се није добро изразио.

Jeste pogrešio u smislu da je to netačno, ali nije pogrešio u smislu da se pogrešno izrazio... izrazio se tačno onako kako je hteo, a u nameri da obmane one koji ne razumeju tematiku. Cela priča se zasniva na tome kako je čudno što ove grupe uopšte nemaju glavu, a njima bliski kičmenjaci imaju glavu.

Kad premisu promeniš "u ove grupe nemaju jasno izraženu glavu", cela priča postaje lišena smisla. Pa šta što neki hordati imaju manje, a neki više izraženu glavu? Kakav je to problem za evoluciju?

пре 2 минута, Просечан србенда рече

А рећи да су ларве постале полно зреле и  после некако добиле кичму је већ фантазија у коју не желим да верујем.

Ne zna se da li su kičmenjaci nastali tako što je larva hordata postala polno zrela tj. zato što se desila neotenija.... međutim, imamo prilično dobre tj. pouzdanije primere neotenije u mnogim životinjskim vrstama...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

Pa, recimo, samo ovako da postavimo stvar, po TE covek uopste i nema dusu i sve sto ima veze sa tom komponentnom coveka. Sledece, po TE jos manje  postoji bilo kakva mogucnost da je Bog mogao nekom pracoveku da udahne dusu,..... pa, dusa ne postoji, jos manje je povezana dusa sa Bogom.

TE govori o pracoveku samo na nivou razuma tj. razvoja umnih sposobnosti pracoveka do ovakvog kakvog imamo danas. Dok je opet, Bog sa druge strane odmah u stvaranju udahnuo coveku razumnu dusu i covek je bio odmah sposoban da razmislja i rasudjuje i slobodno donosi odluke i da zbog svega toga i odgovara za njih. To je upravo prica oko Adama i Eve i njihovog boravka u Raju.

Aha znači imamo jednog čovjeka koji je evoluirao i nema dušu i jednog kojeg je Bog stvorio i odmah mu udahnuo dušu...ne_shvata

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Kakav je to problem za evoluciju?

За"еволуцију" није проблем али јесте за здрав разум. Не сматрам да је нешто намерно слагао, само је требао тај почетак боље да објасни а не да збрза.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Просечан србенда рече

За"еволуцију" није проблем али јесте за здрав разум.

Koji je to problem za zdrav razum?

пре 33 минута, Просечан србенда рече

Не сматрам да је нешто намерно слагао, само је требао тај почетак боље да објасни а не да збрза.

Jeste namerno, zato što kad se "bolje objasni" onda argument nema smisla... njegov argument ima smisla jedino ako mu poveruješ da ostali hordati, osim kičmenjaka, nemaju glavu. Ne razumem šta ti tu nije jasno...

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Avocado рече
пре 14 часа, Bokisd рече

Pa, recimo, samo ovako da postavimo stvar, po TE covek uopste i nema dusu i sve sto ima veze sa tom komponentnom coveka.

TE, kao i ostale naučne teorije, se uopšte ne bavi natprirodnim, pa samim tim ni pitanjem da li čovek ima ili nema dušu.

Pa, dusa jeste deo natprirodne price i samim tim i vere (iako, se moze kroz apologiju dokazivati postojanje duse) i posebno deo price o zivotu posle smrti kada covek nastavlja da zivi dusevnim i duhovnim zivotom.

U tom smislu jeste vrlo interesantno, kako ubaciti dusu u pricu oko teisticke TE i kompatibilnosti sa verom,....ali, to nije moj problem :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Isusovo magare рече
пре 14 часа, Bokisd рече

Pa, recimo, samo ovako da postavimo stvar, po TE covek uopste i nema dusu i sve sto ima veze sa tom komponentnom coveka. Sledece, po TE jos manje  postoji bilo kakva mogucnost da je Bog mogao nekom pracoveku da udahne dusu,..... pa, dusa ne postoji, jos manje je povezana dusa sa Bogom.

TE govori o pracoveku samo na nivou razuma tj. razvoja umnih sposobnosti pracoveka do ovakvog kakvog imamo danas. Dok je opet, Bog sa druge strane odmah u stvaranju udahnuo coveku razumnu dusu i covek je bio odmah sposoban da razmislja i rasudjuje i slobodno donosi odluke i da zbog svega toga i odgovara za njih. To je upravo prica oko Adama i Eve i njihovog boravka u Raju.

Aha znači imamo jednog čovjeka koji je evoluirao i nema dušu i jednog kojeg je Bog stvorio i odmah mu udahnuo dušu...ne_shvata

Pa, mozda je situacija, ....ili, ovo, ili, ono,...mozda nema sredine... :D ....Ili, mozda nekom postoji i nesto trece,... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

да протестантски дух и учење овог свештеника

Ово је безобразна лаж и клевета што ме и не чуди од дотичног. Никакав протестантски дух и учење ја овде не исповедам. То што се некоме не допада то што ја мислим да старозаветни праоци нису измишљени ликови већ стварне личности,  као и што сведочим мноштвом конкретних аргумената да је тзв. теорија еволуција обична лаж-то је његов проблем. 

Али, занимљиви су аршини појединих као дотичног и њему сличних. Сад није никакав проблем то што један самодекларисани безбожник тј. атеиста( што је исто, само је ова прва реч на српском) овде вилени годинама и замајава наивне и неупућене људе еволуционим лажима и бајкама увијајући их вешто у научне обланде, а проблем је ако је чак неко и протестант. Да искључим ту лаж и клевету да је код мене неки "протестантски дух".

Па ако се та "љубав" појединих тако дивно излива на атеисте зар не треба да се излива онда и на евентуалне протестанте? Или не?

Овде се ради о нечему другом. Овде су се неки отворено изјаснили да су библијске личности ништа друго него мит, а ја ћу уместо тог еуфемизма рећи-лаж. Дакле, овде не говоримо о алегоријама, метафорама, параболама, већ о конкретним личностима. Када неко назива Нојеве потомке митом тј. лажима, онда он негира и Аврама који је врло близу Ноја, а самим тим и да је он праотац Јевреја и Арапа. А ко је њихов праотац, то они нека нам кажу овде. Пошто по њима очигледно то није Аврам. 

Да би оправдали ово своје мњење њима добро дођу еволуционе лажи које ово иовако-ионако сматрају митологијом. И наравно, оптуже за протестантизам онога ко се ангажује против једне хипотезе која вређа интелигенцију.

Иначе, ја немам овде личних обзира-свако одавде је добродошао код мене на пиће, може да бира шта му се пије. Ни против кога лично немам ништа, једино и искључиво ме занимају демагогије које су духовно штетне и ваља их разобличити.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Поуке.орг инфо рече

Колико знам, ово прича свештеник који је један од чланова редакције Православног Мисионара? Или грешим?

За Православни мисионар сам написао неколико десетина текстова, неких 4-5 година сам писао по позиву о.Оливера Суботића, иначе такође једног од потписника прошлогодишње петиције око дарвинизма. Ниједан текст се није тицао ове теме. Писао сам и за Каленић пар текстова.

Углавном, теза да ширим неки протестантски дух је лаж.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...