Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 19 часа, Avocado рече

Ispravio sam ti poruku... samo jedno slovo je bilo dovoljno...

Баш би било интересантно да ове тврдње доказујеш на суду, називаш човека лажовом и будалом.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Једно питањце.

Зна ли се нешто о развоју молекула ДНК (у еволутивном смислу)? Да не буде да сам погрешно поставио питање (није ми блиска тематика), ономад је Гриша поставио Терзина, није ме мрзело, преслушао сам... у клипу је навео (говореће о генетском запису) да не постоји еволуција молекула ДНК??? Тј. да се не може еволутивно објаснити. Да олакшам ако ће ми неко одговорити, цитираћу из клипа:

"Ми заправо не можемо еволутивно да објаснимо молекул ДНК зато што је у њему записана информација која је "кодирана", и ДНК мора да се препише у беланчевину." Да би се преписала у беланчевину користи се тај генетички код (по три слова) и он није еволуирао. Он је исти од бактерје до човека. Како је могуће да ако је живот настао природним процесима, да не видимо нигде еволуцију генетичког кода, еволуцију молекуларне технологије која је у бактерјама."

Његов закључак је да је све ствар интерпретације, цитирам: "За еволуционисту ће чињеница да су човек и бактерја базирани на ДНК молекули бити доказ заједничког порекла. За мене је та иста чињеница доказ савршеног дизајна".

Да ли он има било ког основа на овакав закључак и ако не зашто? Просто ми је невероватно да неко ко је професор и предаје заступа нешто ако је неосновано...

Да не извлачим из контекста  ево линк са видео клипом 648 страна... Минутажа од 10 до 12 мин.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, ИгорМ рече

Једно питањце.

Зна ли се нешто о развоју молекула ДНК (у еволутивном смислу)? Да не буде да сам погрешно поставио питање (није ми блиска тематика), ономад је Гриша поставио Терзина, није ме мрзело, преслушао сам... у клипу је навео (говореће о генетском запису) да не постоји еволуција молекула ДНК??? Тј. да се не може еволутивно објаснити. Да олакшам ако ће ми неко одговорити, цитираћу из клипа:

"Ми заправо не можемо еволутивно да објаснимо молекул ДНК зато што је у њему записана информација која је "кодирана", и ДНК мора да се препише у беланчевину." Да би се преписала у беланчевину користи се тај генетички код (по три слова) и он није еволуирао. Он је исти од бактерје до човека. Како је могуће да ако је живот настао природним процесима, да не видимо нигде еволуцију генетичког кода, еволуцију молекуларне технологије која је у бактерјама."

Његов закључак је да је све ствар интерпретације, цитирам: "За еволуционисту ће чињеница да су човек и бактерја базирани на ДНК молекули бити доказ заједничког порекла. За мене је та иста чињеница доказ савршеног дизајна".

Да ли он има било ког основа на овакав закључак и ако не зашто? Просто ми је невероватно да неко ко је професор и предаје заступа нешто ако је неосновано...

Да не извлачим из контекста  ево линк са видео клипом 648 страна... Минутажа од 10 до 12 мин.

Samo pitanje tj. tvrdnje su zapravo nekoherentne i bizarne. Taj genetički kod od po tri slova je ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_codon_table

Tri nukleotida u nizu "kodiraju" da se napravi određena amino-kiselina (ili da se započne/zaustavi niz amino-kiselina), s tim da za neke amino-kiseline postoji više različitih kodova (što možda ukazuje i na neinteligentnost koda - ako imaš 3 različite komande za istu stvar).

Kako bi to uopšte moglo da evoluira? Zašto bi se to promenilo?

Kakvu prednost bi neki kompleksan organzam sastavljen od gomile proteina sastavljenih od gomile amino-kiselina mogao da dobije time što odjednom neki od kodona kodira sasvim drugu amino-kiselinu?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Moram da primjerom samo da ako prihvaćamo TE onda je prihvaćamo do kraja što dovodi u pitanje prvog čovjeka i ženu i njihov pad jer u čemu su oni i dali su uopće sagriješili..dali je cijela ta priča oko prvi ljudi i njihovog grijeha samo legenda ili neka alegorija koju treba shvatiti duhovno.

Ja mislim da je čovjek tijelesnu i duševno evoluirao te u onom trenutku kad postaju Bogu slični, događa se i stvaranje.

Zašto crkva izbjegava ići do kraja sa evolucijom , da li se boji da bi ovo pitanje moglo dovesti do velikih podjela pa to ostavlja da visi u zraku.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

Ја не могу, ватам авион за Палермо, сутра тамо служим.

Ajd kad ste već gore a pretpostavljam da ste "uhvatili" avion,pogledajte odozgo jeli zemlja ravna ili okrugla??!

Подели на овим сајтовима

DNK

NOVA TEORIJA

Postojali 'Adam i Eva'? Svi ljudi su potomci istih roditelja

24. 11. 2018. U 17:45  62 KOMENTARA 4615 PRIKAZA
Također smo iznenađujuće slični ne samo svakom drugom čovjeku, već svakoj drugoj vrsti

Mark Stoeckle i David Thaler, znanstvenici koji su istraživali istraživali genetske "bar kodove" pet milijuna životinja, ali i ljudi, od 100.000 različitih vrsta, zaključili su da smo potekli od jednog muškarca i žene nakon što je katastrofalni događaj gotovo izbrisao ljudsku rasu.

Svi moderni ljudi potekli su iz para koji je živio prije 100.000 do 200.000 godina, kažu znanstvenici.

Ovi isječci DNK koji žive izvan jezgri živih stanica sugeriraju da nisu samo ljudi ti koji dolaze od jednog para bića, već i devet od svakih deset životinjskih vrsta, prenosi Daily Mail.

Zaključili su da devedeset posto životinjskih vrsta danas dolaze od roditelja koji su počeli rađati otprilike u isto vrijeme, prije manje od 250 tisuća godina. Ovim istraživanjem bacili su sumnju na obrazac ljudske evolucije, a s otkrićem mučio se i sam Thaler. 

- Rezultati su me jako iznenadili, a i sam sam se dugo borio s njima. Potpuno je u suprotnosti s onim što smo do sada mislili da je istina - rekao je. 

Zaključci dovode do pitanja zašto je potreba za ponovnim započinjanjem ljudskog života bila potrebna u tako relativno kratkom vremenu, pogotovo od posljednjeg poznatog izumiranja za koje znamo da se dogodilo za vrijeme dinosauraprije 65 milijuna godina.

Također smo iznenađujuće slični ne samo svakom drugom čovjeku, već svakoj drugoj vrsti.

- Kultura, životno iskustvo i druge stvari mogu učiniti ljude vrlo različite, ali u smislu osnovne biologije, mi smo poput ptica - dodao je dr. Stoeckle.

Studije su pogrešno shvaćene od strane nekih vjerskih stranaka koje smatraju da to znači da smo svi nastali u nekom svojevrsnom događaju poput teorije o velikom prasku prije 100.000 godina, ali to nije ono što rezultati zapravo sugeriraju. Naime, oni upućuju na to da se naša vrsta mora obnoviti mnogo češće nego što smo mislili, a istu stvar moraju napraviti i životinje. 

•  

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, о.Горан рече

Што се мене тиче, верујем у начелну тачност детаљних библијских родослова( о томе сам писао у претходним порукама) што значи да сматрам да је Адам историјска личност, а не лик налик неком чаробњаку из бајки браће Грим( како шире демагогију разни пинк теолози као горепоменути). Дакле, Бог је направио Адама и удахнуо му дух животни.

Дарвинистички новокомпоновани теолози ће продавати неку магловиту причу у коју се једва разумеју, пренебрегавајући мноштво доказе о лажности приче о некаквим мајмуноликим прецима јер нису макли од лекција из основне школе о овој теми ни педаљ. Ајд` то, него што своје незнање шире и другима рачунајући ако су сами у заблуди да и друге уведу у заблуду.

I još nešto ako je čovjek "evoluirao",jeli onda i žena evoluirala,tj.Biblija govori da je Bog stvorio ženu od Adamovog rebra?! 

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Просечан србенда рече

Баш би било интересантно да ове тврдње доказујеш на суду, називаш човека лажовом и будалом.

Ne bi bilo naročito interesantno... jer se prilično lako dokaže... konkretno u vezi ovog predavanja i tvrdnje koju si ti izneo, pre svega, jasno je da je tebe obmanuo (i to namerno)... jer zapravo nije nikakva "misterija" to što hordati imaju glavu, jer skoro sve bilateralije (šira grupa koja obuhvata hordate i neke druge grupe) imaju glavu... Tomislavova "misterija" je zašto onda neke grupe unutar bilateralija, i to one koje su bliske hordatima, kao što su bodljokošci i plaštaši nemaju glavu... a odgovor je prilično jednostavan - imaju je, samo Mr Tomislav laže i obmanjuje. Bodljokošci i plaštaši izgledaju kao bilateralije i imaju glavu kada su u fazi larve... u sledećoj fazi im se menjaju mnoga svojstva.

Da kritički razmišljaš i imaš sposobnost da ispratiš klip mogao si i sam to da vidiš na onom slajdu na 12:45 za bodljokošce... piše "bilaterally symmetric larvae" iako on o tome ne priča... čak sa te grubo nacrtane skice možeš da vidiš da larva morske zvezde ima glavu... a za plaštaše ti sam Mr Tomislav to kaže počev od 15:00 ali tu mnogo menja teme i skače sa jedne na drugu priču, a usput ubacuje tvrdnju da ni njihova larva nema glavu (na 15:30 i 16:02) iako je to notorna laž.

E sad iz onoga što na 16:02 ovaj prevarant kaže, po svemu sudeći on ne računa prednji deo sa ustima i senzornim organima kao "glavu", zato što (citiram) "imaju usta ali nemaju oči, nemaju glavu, ništa od toga"... e sad, možemo i da zanemarimo to što bi od nekog tipa sa pivskom flašom u ruci ispred dragstora očekivao da tvrdi da organizam po njegovom mišljenju nema glavu ako nema oči, a ne od doktora biologije... larve plaštaša imaju čulo vida koje im se nalazi na glavi (zajedno sa drugim čulnim organima) i to možeš da vidiš na ovoj skici, naravno detaljnijoj u odnosu na one koje Mr. T rabi za svoje obmane... u pitanju je Ocellus:

Uroc004b_Jon.png

Mada, možda najbolji prevarantski momenat u klipu je kada na 6:40 kaže da "kopljasta ribica nema glavu" dok na slajdu lepo piše ime grupe, a ne te jedne vrste unutar grupe, a ime grupe je cepfalochordata...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, geronymo рече

Mark Stoeckle i David Thaler, znanstvenici koji su istraživali istraživali genetske "bar kodove" pet milijuna životinja, ali i ljudi, od 100.000 različitih vrsta, zaključili su da smo potekli od jednog muškarca i žene nakon što je katastrofalni događaj gotovo izbrisao ljudsku rasu.Svi moderni ljudi potekli su iz para koji je živio prije 100.000 do 200.000 godina, kažu znanstvenici.

Цитат

Studije su pogrešno shvaćene od strane nekih vjerskih stranaka koje smatraju da to znači da smo svi nastali u nekom svojevrsnom događaju poput teorije o velikom prasku prije 100.000 godina, ali to nije ono što rezultati zapravo sugeriraju. Naime, oni upućuju na to da se naša vrsta mora obnoviti mnogo češće nego što smo mislili, a istu stvar moraju napraviti i životinje.

U istom članku... 12:smeha::)):aplauz:

Elem, razjašnjenje:

https://freethoughtblogs.com/pharyngula/2018/06/07/writing-synopses-of-science-articles-is-hard/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Просечан србенда рече

Ма нема потребе, на његове поруке не треба губити време. Једино што понекад погоди је не суштина ствари него понека грешка која нам ту и тамо промакне, али зато он верује у тоталне лажи и глупости, само га треба пустити, као и ове лаковерне који му верују. Христос лепо каже да слепце треба пустити да буду вођи слепцима. То је њихов пут и не треба им се мешати у избор.

Ко просечне интелигенције може да поверује да је и око настало слепим случајем., а камоли глава... Сем њих наравно :))...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, о.Горан рече

Ма нема потребе, на његове поруке не треба губити време. Једино што понекад погоди је не суштина ствари него понека грешка која нам ту и тамо промакне,

Ma jok, tvoje greške uopšte i ne konstatujem... samo očigledne laži... neke od njih nabrojane ovde: LINK

Цитат

Христос лепо каже да слепце треба пустити да буду вођи слепцима.

Isus je bio mnogo pametan čovek... eto ja npr. nikad ne bih umeo tako dobro da opišem odnos između Mr. Tomislava i Haruna Jahje sa jedne i tebe sa druge strane...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Zašto crkva izbjegava ići do kraja sa evolucijom , da li se boji da bi ovo pitanje moglo dovesti do velikih podjela pa to ostavlja da visi u zraku.

Зато што је апологетика скоро па замрла после покојног проте Лазара Милина, малтене нико се њоме не бави, а ова област захтева озбиљан одговор еволуционистима који су у суштини најобичнији шарлатани и продавци магле. Али то раде махерски тако да лажу и мажу и превеславају многе који се не разумеју у целу ову причу, а таквих је највише. Генерацијама су сервиране лажи типа Хекелових ембриона, биберастог мољца, Милер-Уријевог експеримента и то је људима остало у малом мозгу. Шта зна један просечан инжињер електротехнике или економиста о целој тој ствари? Па оно што је учио у школи. А тамо су га у ствари лагали, навео сам конкретно на који начин. Нпр. кад би га питао " А како се дошло уопште до аустралoпитекуса?" пошто треба охохо да се до њега дође по бајци за недорасле, 99.99% тих са факултетским дипломама би зинуло у тебе. Штавише, многи не би знали ни шта је аустралопитекус јер кога више брига у данашње време преживљавања и борбе за живот ко нам је па неки предак. 

Мислиш да се они професори Богословског факултета који су потписали онај срамни тзв. апел( око 20% кадра, остали наравно нису хтели да се брукају) разумеју у ову тематику? Питај их пар једноставних питања о овој теми па ћеш видети колико се стварно разумеју. Али неки који су безбедно прошли су "напумпали" Ђаковца и Вукашина који настрадаше, а тих истих нема нигде, није им фалило ништа.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Avocado рече

Ma jok, tvoje greške uopšte i ne konstatujem... samo očigledne laži... neke od njih nabrojane ovde: LINK

Пази, ти пропагираш лажи све време, тако да ме не занима шта констатујеш. Ако је и било неких мањих ствари које нису до мене, оне не мењају суштину ствари, а то је да ти и теби слични продајете маглу и да лажете на велико.

Подели на овим сајтовима

Што се ДНК тиче, само суманут човек или окорели лажов( увек ме јури поруком овде :)), не мислим на Ђуру, он је само шаран) може да каже да је настала случајно. Ево једног интервјуа Стива Мајера о овој теми:

Ово је такође занимљиво, постављао сам већ, Ракочевић иначе није креациониста:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

Ajd kad ste već gore a pretpostavljam da ste "uhvatili" avion,pogledajte odozgo jeli zemlja ravna ili okrugla??!

Одавно сам постављао клип у коме се види да креационисти не пропагирају равну земљу, мада је и та прича далеко логичнија од еволуционе бајке :smeh1:. То је вероватно неко кукавичје јаје да би се скренула пажња са систематском лагања људи које врше тзв. еволуционисти.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...