Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 23 минута, о.Горан рече

Пази, ти пропагираш лажи све време, тако да ме не занима шта констатујеш. Ако је и било неких мањих ствари које нису до мене, оне не мењају суштину ствари, а то је да ти и теби слични продајете маглу и да лажете на велико.

Ja sam eto naveo konkretne i očigledne tvoje laži... slobodan si da demonstriraš da sam ja nekada nešto slagao... ali to se naravno neće desiti... jer kad bi bar jednom pokušao da svoje šuplje, paušalne optužbe potkrepiš nečim, onda bi ličio na ozbiljnog sagovornika... ovako si samo klovn... bio i ostao...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Avocado рече

Ja sam eto naveo konkretne i očigledne tvoje laži... slobodan si da demonstriraš da sam ja nekada nešto slagao... 

Лажеш у начелу, значи да ти преведем на српски, лажеш све-разумеш. Ја нисам професионални биолог и ако су се поткрале неке ситнице оне не мењају уопште суштину ствари јер и ја црпим знање из одређене литературе. А ти лажеш и мажеш наивчине све време, значи заступаш нешто што вређа интелигенцију, али само напред, од кад је света и века лажова и наивчина ће увек бити и биће. Само ти њима продај маглу, то је ваша ствар.

Подели на овим сајтовима

Да би еволуционе лажи могле да се некако продају људима неопходна је огромна старост земље. Дарвин је претпостављао, колико се сећам, милионе година што је у складу са униформношћу његовог учитеља Лајела, а затим су одредили цифру од 4.5 милијарди година, мада и та цифра тешко да може да изађе на крај са бајковитим сценариом за наивчине. Е сад, ту је и месец који је и даље мистерија за науку. Нпр. ако је и он стар те милијарде година требало би да има далеко већу космичку прашину него ону коју је осведочио Нил Армстронг када су га гледали у уживо преносу милиони људи, а која је износила по њему око осмину инча( 3 мм). По претпостављаној старости од тих неколико милијарди година месец би требало да има неколико десетина метара или чак неколико километара дебљине. Са обзиром да се ово није слагало са оним што одговара продавцима магле, чињеница о космичкој прашини је напрасно маргинализована. Такође, установљено је да се месец удаљава од земље неких 4 цм годишње што опет не одговара бајци о милијардама година јер би у далекој прошлости месец онемогућио било какав живот на земљи. Да не говорим о нивоу спекулативности када говоримо и о милионима година, а камоли милијардама. Историчари се некада споре за пар година а ове замлате се фрљају милијардама као да су гледали њихов сценарио на филмском платну па све видели. Али то пролази код оних који неће да ставе прст на чело па да мало сами поразмисле него примају све штои им се сервира из кухиње лажи и обмане.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, о.Горан рече

а да је до грешки дошло због аљкавог преписивања или превођења. 

Значи  вероватно су седамдесеторица били неке шепртље у превођењу и ладно додавали у много случајева баш равно 100 година?

А овамо се премишљао један од њих да ли ће превести жена или девојка ће родити. 

Занимљиво.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, о.Горан рече

Лажеш у начелу, значи да ти преведем на српски, лажеш све-разумеш. Ја нисам професионални биолог и ако су се поткрале неке ситнице оне не мењају уопште суштину ствари јер и ја црпим знање из одређене литературе. А ти лажеш и мажеш наивчине све време, значи заступаш нешто што вређа интелигенцију, али само напред, од кад је света и века лажова и наивчина ће увек бити и биће. Само ти њима продај маглу, то је ваша ствар.

U prevodu - ne mogu da navedem jednu jedinu laž koju si izrekao ali ću nastaviti da to tvrdim jer sam debilčina bez obraza... :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, ИгорМ рече

Да ли он има било ког основа на овакав закључак и ако не зашто? Просто ми је невероватно да неко ко је професор и предаје заступа нешто ако је неосновано...

Е мој драги пријатељу! 

• Оплаках :)) 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, о.Горан рече

Да би еволуционе лажи могле да се некако продају људима неопходна је огромна старост земље. Дарвин је претпостављао, колико се сећам, милионе година што је у складу са униформношћу његовог учитеља Лајела, а затим су одредили цифру од 4.5 милијарди година, мада и та цифра тешко да може да изађе на крај са бајковитим сценариом за наивчине. Е сад, ту је и месец који је и даље мистерија за науку.

Jok... misterija samo za kreatarde.

Нпр. ако је и он стар те милијарде година требало би да има далеко већу космичку прашину него ону коју је осведочио Нил Армстронг када су га гледали у уживо преносу милиони људи, а која је износила по њему око осмину инча( 3 мм). По претпостављаној старости од тих неколико милијарди година месец би требало да има неколико десетина метара или чак неколико километара дебљине. Са обзиром да се ово није слагало са оним што одговара продавцима магле, чињеница о космичкој прашини је напрасно маргинализована.

Jao čoveče, daj malo apdejtuj te nebuloze koje pišeš... ovo i kreacionisti već decenijama znaju da nije tačno...

http://www.talkorigins.org/faqs/moon-dust.html

Такође, установљено је да се месец удаљава од земље неких 4 цм годишње што опет не одговара бајци о милијардама година јер би у далекој прошлости месец онемогућио било какав живот на земљи.

Pod "ustanovljeno je" misliš na "retardirani kreacionisti koji ne umeju dve cifre da pomnože i podele zasrali nešto sa računicom, pa debili to godinama ponavljaju iako je čista nebuloza"???

Evo ti recept genije.

1. korak: Pročitaš ovakvu glupost...

2. korak (najbitniji, ne smeš nikako da ga preskočiš): Uključiš mozak.

3. korak: Saznaš koliko je mesec udaljen od Zemlje.

4. korak: Podeliš udaljenost iz 3. koraka sa podatkom od 4cm godišnje iz prvog koraka.

5. korak: Shvatiš koliko su kreacionisti retardirani.

Ovaj jednostavan recept čak i ne zahteva da razmisliš i proveriš da li se to udaljavanje ubrzava.

Да не говорим о нивоу спекулативности када говоримо и о милионима година, а камоли милијардама. Историчари се некада споре за пар година а ове замлате се фрљају милијардама као да су гледали њихов сценарио на филмском платну па све видели. Али то пролази код оних који неће да ставе прст на чело па да мало сами поразмисле него примају све штои им се сервира из кухиње лажи и обмане.

:D

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ИгорМ рече

Да ли он има било ког основа на овакав закључак и ако не зашто? Просто ми је невероватно да неко ко је професор и предаје заступа нешто ако је неосновано...

Ovaj deo sam propustio, pa me sad Vedran podsetio.

1. Pre svega i uopšteno: svako pa i neko ko ima neku titulu i diplomu može da lupa gluposti.

2. Mr Tomislav koji pravi ove Youtube klipove tj. predavanja nije profesor i ne predaje nigde. Njegova druga polovina ličnosti - dr Terzin je doktor nauka, tj. profesor i predaje na uglednom univerzitetu u Kanadi. Da se slušaoci ne bi zbunili ko je ko od njih dvojice, Mr Tomislav na početku svakog klipa kaže da to što priča u klipu nema nikakve veze sa prestižnom institucijom na kojoj dr Terzin predaje pravu nauku... baš zato da neko ne pomisli da profesor uglednog univerziteta priča takve nebuloze... jer bi naravno onda trebalo da dobije otkaz... (trebalo bi i ovako ali su Kanađani mnogo liberalan narod, a i ovaj tupi na srpskom, pa ih tako manje blamira)...

Prosto, Mr Tomislav na predavanjima ne priča ono što Dr Terzin priča na fakultetu... i obrnuto... pa je onda malo besmisleno i da se pitaš kako profesor zastupa nešto što je pričao Mr Tomislav...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kopitar рече

Moram da primjerom samo da ako prihvaćamo TE onda je prihvaćamo do kraja što dovodi u pitanje prvog čovjeka i ženu i njihov pad jer u čemu su oni i dali su uopće sagriješili..dali je cijela ta priča oko prvi ljudi i njihovog grijeha samo legenda ili neka alegorija koju treba shvatiti duhovno.

Ja mislim da je čovjek tijelesnu i duševno evoluirao te u onom trenutku kad postaju Bogu slični, događa se i stvaranje.

Zašto crkva izbjegava ići do kraja sa evolucijom , da li se boji da bi ovo pitanje moglo dovesti do velikih podjela pa to ostavlja da visi u zraku.

Pa, nekako,  bolje da 'visi' u zraku nego da se vernici gloze do koske medju sobom,:catfight, dovoljno je i ovoliko.

Incace, meni se svidja ovaj tekst sa teologija.net :

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/55196-алистер-мекгрет-слепи-часовничар-дарвин-и-безбожни-универзум/

Razliciti modeli ,......verovanja koje je komplementarno, manje ili vise sa odredjenim naukama i TE. Kako kaze dr.Zdravko Peno :

5. Односи између теологије и науке не морају бити постављени по принципу или једно или друго, али када је реч о теорији еволуције, није тачно да „вера у тројичног Бога који је слободни творац света и живота, уопште није (нужно) у сукобу са теоријом еволуције“. Научник Стивен Џеј Гулд је исправно тврдио да се наука ба­ви ем­пи­риј­ском ствар­но­шћу, док се те­о­ло­ги­ја ба­ви пи­та­њи­ма сми­сла све­га. За­то је Гулд утвр­дио да су на­у­ка и те­о­ло­ги­ја тзв. не­пре­кла­па­ју­ће обла­сти (енгл. NO­MA – no­no­ver­lap­ping ma­gi­ste­ria). Ова­кав Гул­дов став, иако про­ис­те­као из же­ље да се су­прот­ста­ви псе­у­до­на­уч­ној те­о­ри­ји о не­при­хва­та­њу те­о­ло­ги­је, мо­гао је од­ве­сти у крај­ност пот­пу­ног за­тва­ра­ња на­у­ке и те­о­ло­ги­је у њи­хо­ве окви­ре.

Раз­у­мев­ши опа­сност ста­ва о не­пре­кла­па­њу те­о­ло­ги­је и на­у­ке, Алистер Мекгрет, такође научник, изнео је став да су те­о­ло­ги­ја и на­у­ка де­ли­мич­но пре­кла­па­ју­ће обла­сти (PO­MA – partly over­lap­ping ma­gi­ste­ria). Мек­грет је свакако имао у виду да Бог ни­је, ни­ти мо­же би­ти пред­мет кон­ку­рен­ци­је на­уч­ног об­ја­шње­ња и да те­о­ло­ги­ја ни­је кон­ку­рент на­у­ке, те да на­у­ка и те­о­ло­ги­ја има­ју мо­гућ­ност ме­ђу­соб­не са­рад­ње (енгл. cros­so­ver fer­ti­li­zing, до­слов­но ме­ђу­соб­не оплод­ње) у ко­јој и јед­на и дру­га мо­гу да на­у­че из тог од­но­са, указујући притом на опасност схватања науке као иде­о­ло­ги­је."

https://srbin.info/2017/05/28/reagovanje-dr-pena-na-apel-profesora-bogoslovskog-fakuteta-u-beogradu-o-evoluciji/

Pa, svako moze da izvuce odredjene zakjlucke iz svoje licne vere i kako ce, po savesti i intelektualnom prosvecenju i koliko ce i koje ce stvari prihvatiti u vezi price oko TE ili oko kreacionizma i ID-a.

Meni je licno  bliza prica oko vere u prvog coveka ovekovecena u Adamu i Evi sa kojim je spojen i kreacionizam i inteligentni dizajn.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Ведран* рече

Значи  вероватно су седамдесеторица били неке шепртље у превођењу и ладно додавали у много случајева баш равно 100 година?

А овамо се премишљао један од њих да ли ће превести жена или девојка ће родити. 

Занимљиво.

Да си пажљиво читао оно што сам написао не би ми постављао ово питање. Ја не знам како је тачно долазило до тих грешака( најлогичније су претпоставке грешке у преписивању, шта би друго) јер се то одавно десило, али је чињеница да су имена иста и да су бројеви година код свих првих 10 Патријараха троцифрени и огромни, у све три редакције. То је оно што је битно у овом случају. Затим имамо гомилу имена од Ноја па надаље, опет са скоро истим случајем као са поменутим праоцима. Са друге стране, продавци магле немају ни једно једино име, сем ако не рачунамо Луси :)). Али и то је довољно за ове наше наивчине ..

Верујеш ли да је Аврам живео 175 година како пише у Библији? Да или не?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Гледај, не јурим ја тебе овде него ти мене. Не гњавим ја тебе, него ти мене. Ја тебе никад први нисам квотовао , а знаш ли зашто? Зато што ме у начелу и не занима шта пискараш. И слободно и даље лажи и мажи овде наивчине, видиш и сам да их има доста који се примају на твоје глупости, такви које си успео да превариш за боље реално и нису. Ти толико добро лажеш да си и себе одлично убедио у лажи :)).

Кад си успео да их убедиш да је глава настала слепим случајем, онда можеш и у све остале бајке да их убедиш, јел` тако :)):)):))

Што се месеца тиче, све је јасно, ма колико ти театрално глумио неку велику памет од које си далеко к`о месец од земље .

Месец је просечно удаљен од земље 384.401 км што значи да ако узмемо ова 4цм годишње удаљавања у року од  4.5 милијарди година како процењују продавци магле он би био ближи за 4.5 милијарде х 4цм=18 милијарди цм=180.000 км, а то је око 2х мање него сада. Гравитациона сила између земље и месеца би тада по добро познатој формули :

GravSila.jpg

била 4х већа пошто је r тј. раздаљина два пута мања, а то би значило да је живот на земљи немогућ. Знамо како месец утиче и у овој раздаљини на плиму и осеку, а камоли да је сила гравитације 4х јача. 

Али опет, има ту и нешто добро. Замисли да су ови што су ти испрали мозак претпоставили да је земља стара много више, нпр. 20 милијарди година, тада би све било јасно к`о дан, овако сте имали среће што се месец не удаљава више на годишњем нивоу :smeh1:. Ове 4.5 милијарде мож` некако и да прођу. Мада, код ових којима си ти татко све може` да прође :)).

Подели на овим сајтовима

Дакле, Авокадо, да резимирам у поверењу-лажи, мажи, глуми памет, спекулиши, објашњавај, користи сва средства, ви`ш да се примају на све што им кажеш :))...

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

(jel' mogu i ja da odgovorim)

Bog je udahnuo dusu coveku odmah pri stvaranju, tj. u trenutku stvaranja tela od praha zemaljskog, znaci u istom trenutku stvaranja stvoren je covek u fullu :buba:, od tela i razumne duse.

Kako bi inace drugacije mogao da dobije zapovest u raju i da ima odgovornost za svoje postupke,  ako nije bio stvoren istim kao covek kakvim i ga danas poznajemo i vidimo, inteligentan i razuman i uzvisen iznad  svakog stvorenja na ovoj zemaljskoj kugli (ili, ploci... :smeh1:)

E sad vidiš mene taj trenutak zanima jer ako je u trenutku onda u kojem trenutku??Jeli moguće da pračovjek nije imao dušu...i ako je imao zašto onda u Bibliji piše da je Bog stvorio čovjeka,šta ne bi trebalo pisati pračovjeka??

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, о.Горан рече

Гледај, не јурим ја тебе овде него ти мене. Не гњавим ја тебе, него ти мене. Ја тебе никад први нисам квотовао , а знаш ли зашто? Зато што ме у начелу и не занима шта пискараш.

Znam. Tebe inače ne zanima ništa osim da promovišeš svoje nebuloze... mene naravno nećeš nikada prvi kvotovati jer u svakom našem razgovoru verbalno dobiješ po tamburi...

Ti prosto bacaš mrežu, pa koji se som upeca - upeca se... kada niko ništa ne bi replicirao na tvoje poruke, ti bi bio najsrećniji čovek na svetu...

Цитат

И слободно и даље лажи и мажи овде наивчине,

Ja, za razliku od tebe, ne lažem.

Цитат

Што се месеца тиче, све је јасно, ма колико ти театрално глумио неку велику памет од које си далеко к`о месец од земље .

Месец је просечно удаљен од земље 384.401 км што значи да ако узмемо ова 4цм годишње удаљавања у року од  4.5 милијарди година како процењују продавци магле он би био ближи за 4.5 милијарде х 4цм=18 милијарди цм=180.000 км, а то је око 2х мање него сада. Гравитациона сила између земље и месеца би тада по добро познатој формули :

GravSila.jpg

била 4х већа пошто је r тј. раздаљина два пута мања, а то би значило да је живот на земљи немогућ. Знамо како месец утиче и у овој раздаљини на плиму и осеку, а камоли да је сила гравитације 4х јача. 

Zašto bi život na Zemlji bio nemoguć ako bi mesec bio dvostruko bliže?

(i dalje uzimamo ova 4 cm godišnje, iako nije baš 4 cm godišnje ni sada, nego 3,8cm... a znamo da se nije toliko udaljavao ranije... ali hajde da računamo da jeste)

Цитат

Али опет, има ту и нешто добро. Замисли да су ови што су ти испрали мозак претпоставили да је земља стара много више, нпр. 20 милијарди година, тада би све било јасно к`о дан, овако сте имали среће што се месец не удаљава више на годишњем нивоу :smeh1:. Ове 4.5 милијарде мож` некако и да прођу. Мада, код ових којима си ти татко све може` да прође :)).

Suprotno idejama retardiranih kreacionista niko ne pretpostavlja koliko je Zemlja stara nego se to utvrđuje na osnovu raspoloživih dokaza...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...