Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, Јанко рече

Не. Само да су две различите личности према којима ћеш имати различит однос. Љубав је несебична по себи, неусловљива и сасвим јединствена спрам сваке личности. Или хоћеш да кажеш да су ти деца иста по дифолту? Ја их имам троје, мајка је имала три различита искуства при порођају, они су различити и свако захтева другачији приступ. Хоћеш да кажеш да исто поступаш са сваким? Добар начин да бар једно не иде својим путем...

Дакле, ни твоја сестра неће мање волети своје треће дете. Као што неће имати исти однос са сваким од њих. Како ће се развијати тај однос... Хајде да ме подсетиш за једно 10-15 година, може? Да видимо из искуства, а да даље не теоретишемо.

Јанко, ја ово о чему ти причаш у опште не спорим, шта више, саме трудноће и порођаји су упућивале на то какве ће се личности и какав ће се однос родити (за оне који имају уши да чују и очи да виде :)), али просто нисмо причали о томе, једностано сам против тврдње да царски рез или епидурал умањују мајчински осећај.

• Свиђа ми се 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 часа, Paradoksologija рече

Ja te ništa ne razumem, ali ne prihvatam ideju da insistiranje na prirodnom porođaju = ljubav prema detetu. Nisam ni ja birala epidural i niđe veze - doduše, treći porođaj je bio hitan carski rez koji nam je vrlo neprirodno spasao živote oboma, možda je i tu trebalo da odbijem anesteziju, inače ljubav nula...

Селе, дај да не бркамо лончиће.

Нико не помиње већу или мању љубав, то је безусловно код нормалних људи на релацији мајка-дете.

Говорим о односу-везаности-релацијама... Знаш да је пут до пакла поплочан најбољим намерама. Дакле, и кад родитељ одведе дете на тај пут он то сигурно чини из љубави, али ту љубав каналише на погрешан начин. О томе се овде ради. НИ У ЈЕДНОМ МОМЕНТУ нисам оспоравао љубав било које мајке према било ком детету. Само доводим у питање начин реализације, пут каналисања исте...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Justin Waters рече

.a ne ovaj luksuz u kome mi uživamo kakav ni judejski car David nije imao kada su ti biblijski stihovi napisani. 

Џаба ти луксуз када немамо или имамо мало смирења па онда то злоупотребљавамо. Сва та модерна медицина и технологија коју подижеш на ниво идола не може да повећа наталитет јер смо услед те технократије  постали себични. Наши стари су и поред велике смртности деце били упорни и рађали у муци и зноју а ми данас изумиремо. А и цео тај луксуз о коме причаш је лажан, то је луксуз без покрића. На жалост доћи ће ђаво по своје, томе нас учи св. Писмо.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, GeniusAtWork рече

Са истог сајта, из текста кад кликнеш на линк у првој реченици:

Сад ће да ме черечите, ал' ме марим.

Да ли се неко сећа лекције о лептиру и шта значи за његова крила борба да се извуче из чауре? Мислим, ако смо хришћани, може бити да нам Бог кроз природу помало објашњава неке односе и законитости...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Јанко рече

Мислим, ако смо хришћани, може бити да нам Бог кроз природу помало објашњава неке односе и законитости...

Хришћани час треба да опонашају природу, а час да се уздигну изнад исте. Све по потреби. Мучене жене треба да буду ко лептири(це) јер природа, а ми хедонисти нипошто не смемо да следимо инстикте и уживамо јер фуј природа. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Juanito рече

Хришћани час треба да опонашају природу, а час да се уздигну изнад исте. Све по потреби. Мучене жене треба да буду ко лептири(це) јер природа, а ми хедонисти нипошто не смемо да следимо инстикте и уживамо јер фуј природа. :smeh1:

Екс хришћанине, твоја озлојеђеност према неким давним бандоглавцима који су ти огадили Христа (онаквог каквог си га замишљао) ти изгледа не да ни да просту реченицу правилно прочиташ.

Кроз природу нас Учитељ на почетку поучава, а изнад ње се уздижемо кад укапирамо те основне лекције. Ако укапирамо...

Искуство лептира се односило на даљи развој детета а не мајке, мајку му...

Људско тело је занимљив феномен. Знаш да су ПРЕЖИВЕЛИ логораши из 2.св.рата били дуговечнији од других? Вашом логиком то никако не би могло изаћи, логика говори да би им те трауме скратиле век трајања. А ипак, те трауме су им некако ојачале измучена тела. Не, не призивам такву врсту деструктивног односа као метод ојачавања, само констатујем да лакше није обавезно корисније. Аскеза има неку своју, другачију над-логику.

Мешчини да ће овде нићи нови огранак аскезе - епидурална аскетика. 

@Zoran Đurović

Аво, следећи пут кад се ушинеш да примиш епидурал, да се не мучиш... ;)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Јанко рече

само констатујем да лакше није обавезно корисније.

није, али такође и претерана мука, терет и невоља могу да доведу до озлојеђености, беса, злобе...

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Јанко рече

Сад ће да ме черечите, ал' ме марим.

Да ли се неко сећа лекције о лептиру и шта значи за његова крила борба да се извуче из чауре? Мислим, ако смо хришћани, може бити да нам Бог кроз природу помало објашњава неке односе и законитости...

Ја нећу да те черечим, пошто нисам више сигуран дал тролујеш или не  :) 

А ако си ипак озбиљан - не знам зашто, ал' ја некако пре верујем онима који се професионално баве медицином и који кажу да су бебе рођене порођајем под епидуралом у бољој кондицији од оних које нису него теби који тврдиш обрнуто и целу причу поредиш са лептирима. Пошто смо се већ сморили са спортистима и програмерима, на ред су дошли лептири изгледа (ево сад видим да су преживели логораши следећи :D ).   

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Снежана рече

није, али такође и претерана мука, терет и невоља могу да доведу до озлојеђености, беса, злобе...

Наравно, не спорим. Идеалан рецепт не постоји. Ипак, данас је много више конформиста који, чим виде мало муке, траже начин да је избегну. А  "без муке нема науке" ?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, GeniusAtWork рече

Ја нећу да те черечим, пошто нисам више сигуран дал тролујеш или не  :) 

А ако си ипак озбиљан - не знам зашто, ал' ја некако пре верујем онима који се професионално баве медицином и који кажу да су бебе рођене порођајем под епидуралом у бољој кондицији од оних које нису него теби који тврдиш обрнуто и целу причу поредиш са лептирима. Пошто смо се већ сморили са спортистима и програмерима, на ред су дошли лептири изгледа (ево сад видим да су преживели логораши следећи :D ).   

Претпостављам да ћеш се онда сложити са свом медицинском статистиком. Једна такође каже да превремено рођена деца са мањом килажом и она намучена на порођају и у мало лошијем с8тању од оних са петицом (оцена стања на порођају) НАЈЧЕШЋЕ касније боље напредују... ;)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

Kroz prirodu nam objašnjava zakonitosti koje postoje u toj prirodi?

пре 2 часа, Јанко рече

Људско тело је занимљив феномен. Знаш да су ПРЕЖИВЕЛИ логораши из 2.св.рата били дуговечнији од других?

Dugovečniji od onih koji nisu preživeli? Dobro, šalu na stranu, verovatno misliš da su bili dugovečniji od generalne populacije. Ono, prosečna dužina života preživelog logoraša je duža od prosečne dužine života čoveka iz opšte populacije? Kako znamo da ovo nije efekat selekcije?

пре 2 часа, Јанко рече

Претпостављам да ћеш се онда сложити са свом медицинском статистиком. Једна такође каже да превремено рођена деца са мањом килажом и она намучена на порођају и у мало лошијем с8тању од оних са петицом (оцена стања на порођају) НАЈЧЕШЋЕ касније боље напредују... ;)

Priroda očito nije sve baš najbolje uredila. Sva deca bi trebala da se rađaju prevremeno. :D

Zapravo, ovde ne razumem najbolje o čemu se radi. Da li bebe brže napreduju samo dok ne dostignu zaostatak u kilogramima? Da li se to napredovanje nastavlja kroz život?

Подели на овим сајтовима

Dosta korelacija pomešanih sa kauzacijama ovde.

Različita je ličnost svako dete i različit je svaki porođaj. Različite su deci i boja kose i broj cipela u petoj godini života - da li je to rezultat porođaja ili je izazvalo različite porođaje?

Deca koja se rode prevremeno brže napreduju jer moraju da dostignu potrebnu kilažu. Mnoga imaju dosta problema, neka kroz ceo život - imam prevremeno rođeno dete i znam puno roditelja.

Nisu svi preživeli konc logore - a oni koji jesu verovatno nisu 'osnaženi' tim iskustvom već su izuzetno izdržljivi. Možda bi bili još dugovečniji bez te traume za telo i psihu.

Većina normalnih ljudi će se složiti da ukoliko je zbog nečega potrebno, svakako ima smisla nešto i istrpeti. Ali kad baš i nema smisla, onda deluje kao ono srljanje u mučeništvo radi mučeništva koje je postojalo među nekim ranim hrišćanima. A koje je osuđeno.

Pritom niko ne tera žene na epidural, svaka porodilja treba da može da izabere - od onih intervencija koje nisu neophodne - one koje želi i sa kojima se slaže.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Просечан србенда рече

Наши стари су и поред велике смртности деце били упорни и рађали у муци и зноју а ми данас изумиремо

Naši stari su radjali silnu decu baš zbog te velike smrtnosti - da od desetoro rodjenih preživi jedno/dvoje. Ne znam kako izumiremo kada nas je skoro 8 milijardi:)

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Justin Waters рече

To nije nikakvo objašnjenje za neke tvrdnje koje su neki ovdje pustili da se zbog carskog reza gubi nekakva trajna veza između majke i djeteta, i da to stvara nekakve gubtike koji su nepopravljivi. Zato bi volio čuti tipa argument . "Ako se dijete rodi na carski rez, donijeće ga kasnije majci na dojenje, a to će uzrokovati da dobije autizam kad poraste", ili ako se dijete rodi na carski rez imaće probleme u razvoju motorike, govora itd...tako nešto, a neke teze koje potkrepljuju vaginalni porod kao bolji, a koji ima beneficije samo u nekom određenom momentu i radi određenog spleta okolonosti, a što nikakve veze nema kakvo će dijete poslije biti u životu kakav će imati odnos s majkom. 

6
POZNATO je da je prirodni porođaj najbolji način za dolazak na svijet, i za majku i za bebu. 
Mnogi doduše smatraju da bebe rođene carskim rezom manje pate, što je točno, ali sva su bića stvorena da prirodno dolaze na svijet i to nije nikakav nepremostiv napor ni za bebe.

Poznato je i to da bebe rođene carskim rezom imaju više zdravstvenih rizika od beba koje su prirodno prošle kroz porođajni kanal. Nekoliko je razloga za takvo mišljenje, a jedno od njih je i ono da bebe prolaskom kroz porođajni kanal i vaginu, u svom posljednjem ispraćaju s majkom, usput poberu još malo dobrih vitalnih bakterija koje su iznimno dobre za imunitet i otklanjanje rizika pojedinih bolesti (astma, problemi s crijevima, pretilost, dijabetes tipa 1, alergije, atopijske bolesti). To su ujedno bolesti, odnosno rizici koji se najčešće spominju prilikom usporedbe beba rođenih na ta dva različita načina. 

O tome su rađena brojna istraživanja koja su dokazala sve spomenute rizike, iako postoci variraju od istraživanja do istraživanja, ovisno o uzorcima i mnogim drugim faktorima. 

No nije to sve - znanstvenici u Škotskoj otišli su čak i korak dalje te su dokazali da bebe rođene planiranim carskim rezom kada majka uopće nije imala trudove imaju još veće šanse da obole od navedenih bolesti od onih koji su rođeni hitnim carskim rezom, nakon što se tijelo žene već počelo pripremati na prirodan porod te je u njenu organizmu već nastala snažna reakcija kakvu doživljavaju sve žene (i bebe) prilikom poroda. 
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...