Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 минута, Bokisd рече

Ako postoji mogucnost, da Bog postoji, onda, bolje je imati zelju (veru) da postoji, jer , ....ako zaista postoji nista ne gubis,....a, ako nisi zeleo da postoji, a, postoji mogucnost da Bog postoji, onda mozes i nesto da izgubis.... 

Ko shvati, shvatice.... :smeh1:

То нека варијанта Паскалове опкладе?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Ведран* рече

Тако некако је Бокисде, осим ако се у причу не уведу "две вечности" које Ава наведе од Августина. А и бишоп Ајринеос оф Њу Плантејшн енд Бачка се изгледа слаже (Ава исто слао линк са говоранције на ПБФ-у у Бг.)

Uf, nisam ispratio pricu o 'dve vecnosti'....(da ne bude kao ono sa filiokve,....o dva uzroka Duha.... :D)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Malo umovanja.. :D

Ako, za ateiste ne postoji Bog zato sto ne zele da postoji za njih, dok za verujuce postoji Bog zato sto oni zele da postoji, ....onda, i za jedne i druge Bog moze ili da postoji ili ne postoji....tj. moze i da postoji ili ne postoji nezavisno od njihove zelje.

Loše ti je umovanje, nemoj da te Blagovesnik navodi na gluposti... formulisao si kao da ovo drugo zavisi od ovog prvog (ako... onda)... a to je sasvim očigledno netačno... ne samo Bog, nego štagod može da postoji ili ne postoji i to ne zavisi ni najmanje od nečijih želja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Avocado рече

Ateisti su ljudi koji ne veruju u to da "Bog realno postoji"... ateisti nisu ljudi koji smatraju da Bog ne postoji "za njih"... to su dva različita stava i to je osnovni problem Ignjatijeve "lekcije"...

Авокадо, штос буниш болан?

Као што атеисти сматрају да Бог не постоји, ни за њих ни за вернике, тако и верници сматрају да Бог постоји и за њих и за атеисте.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Толико је доказа да Бог постоји од философских до унутрашњих да је заиста чудно да неко може бити атеиста у правом смислу те речи. Сама чињеница да нешто постоји а не непостоји, обара тас на теистичку страну!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Bokisd рече

Ali, Justine, logika je, da ako je Bog Apsolut i nezavistan, ne moze pre vremena da bude pored njega i nesto drugo kao samopostojece i beskonacno jer imali bi prakticno kao dva boga koji stvaraju (imamo samo sv.Trojicu kao Boga) jednog Boga i svet koji je takodje apsolut i nezavistan (da ne pricamo da svet pre vremena, kako moze da postoji, kada nema materije) koji nema svoj uzrok.

Samo je Bog jedini beskonacan i bezuzrocan i zbog toga je i jedini uzrok svega.

Ne znam, mozda nekad u buducnosti kvantna fizika pronadje neke odgovarajuce odgovore o prvom stvaranju materije.

Ali se bre zapetljao u ovim boldovano podvučenim rečenicama....svijet nema početak na skali vremena, ali to ne znači da je bezuzročan, uzrok mu je Bog, ali ne u smislu kao što iz grijalice izlazi topao vazduh pa kažemo da je grijalica uzrok toplom vazduhu jer sve to opažamo u vremenu na jednoj liniji...Bog je vanvremenski uzrok svijetu koji je vremen, ali bezpočetan. O početku svijeta možemo samo govoriti uslovno da mu je početak u Bogu, ali kada tj koliko godina prije Hrista toga nema taj podatak ne možeš reći ni 15M prije Hrista ni 260000 triliona godina prije Hrista.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Пантеиста ;) 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Јанко рече

Јој! Немој то да ми радиш!

Треба данас нешто и да радим, иначе нећу стићи. 

Што ниси отишао да спаваш кад ти је било време!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Благовесник рече

Јустине, признај да ли је жена имала утицај ка улево, у смислу ка Далекоисточној философији, пантеистичком оквиру и сличним усмерењима, м? ;) Не познајем те као таквог од пре десетак година...

Ne poznajem ni ja, taj Justin je otišao u nebiće. :smeh1:

Moja žena je adventista, onako kako je ona naučena je da je svijet star 6000 godina...e sad ja joj malo ispiram mozak da to baš nije tako ni po nauci ni po hrišćanskom učenju. 

Panteizam nikakve veze nema s onim na čemu stojim u nastojanju da dokažem sebi da nauka i vjera mogu jedna uz drugu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Поента је, џаба што неко реално постоји ако желимо да тај неко за нас не постоји.

Obrnuto... džaba ti je želja da neko (ne)postoji jer od tvoje želje ne zavisi njegovo postojanje... koliko god ti želeo da ja ne postojim, tvoja želja neće uticati na moje postojanje...

пре 3 минута, Благовесник рече

Објективно постојање некога још не значи да он постоји и за нас, јер ми можемо и да не желимо да неко постоји за нас, што иначе изражавамо, кад некога не желимо,  речима: „За мене ти не постојиш”. То не значи да он заиста не постоји по себи и за друге, макар ми и не хтели да он постоји. Он реално и заиста не постоји, али за нас, али постоји по себи и постоји за друге. Слично је и са постојањем Бога. Зато Библија каже да ће се спасити само онај који призове име Господње и који призна да је Исус Син Божиј стојаће  у Бог у њему и он у  Богу.

Potpuno bespotrebno mešaš priču o postojanju (što si prethodno nazvao "realno postoji") sa pričom o odnosima ("za mene ne postojiš")... tj. jedina potreba je odbrana Ignjatijeve glupe "lekcije"... puko frljanje rečima tj. zloupotreba višeznačja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече
пре 10 минута, Bokisd рече

Malo umovanja.. :D

Ako, za ateiste ne postoji Bog zato sto ne zele da postoji za njih, dok za verujuce postoji Bog zato sto oni zele da postoji, ....onda, i za jedne i druge Bog moze ili da postoji ili ne postoji....tj. moze i da postoji ili ne postoji nezavisno od njihove zelje.

Loše ti je umovanje, nemoj da te Blagovesnik navodi na gluposti... formulisao si kao da ovo drugo zavisi od ovog prvog (ako... onda)... a to je sasvim očigledno netačno... ne samo Bog, nego štagod može da postoji ili ne postoji i to ne zavisi ni najmanje od nečijih želja...

(ali, drugo nisam definisao kao da 100% postoji, ostavio sam mogucnost i da ne postoji,....pa, sam onda krenuo od mogucnosti da Bog postoji, sto jeste mogucnost i verovatnoca, ....kao sto i postoji ista verovatnoca da Bog ne postoji)

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Благовесник рече

Поента је, џаба што неко реално постоји ако желимо да тај неко за нас не постоји. Објективно постојање некога још не значи да он постоји и за нас, јер ми можемо и да не желимо да неко постоји за нас, што иначе изражавамо, кад некога не желимо,  речима: „За мене ти не постојиш”. То не значи да он заиста не постоји по себи и за друге, макар ми и не хтели да он постоји. Он реално и заиста не постоји, али само за нас, док постоји по себи и постоји за друге. Слично је и са постојањем Бога. Зато Библија каже да ће се спасити само онај који призове име Господње и који призна да је Исус Син Божиј стојаће  Бог у њему и он у  Богу.

Све ти је релативно ок осим подвученог.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Јој! Немој то да ми радиш!

Треба данас нешто и да радим, иначе нећу стићи. 

Што ниси отишао да спаваш кад ти је било време!

Ма само прва прича, вид' наратив.

Један од бисера, поред тога што је волео свог Кићу: Плашио се да му Кићу не дофати маца...

Брт, да ли је могло саблажњивије за клинце? Девојчице се црвенеле (први разред!!!), дечаци се смејали...

Зашто не макар Мића?!?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Благовесник рече

Толико је доказа да Бог постоји од философских до унутрашњих да је заиста чудно да неко може бити атеиста у правом смислу те речи.

Pa evo baš ti ukazujem relativno često na to koliko su filozofski argumenti koje iznosiš prilično loši... okolnost da je tebi čudno što neko može biti ateista govori samo o tebi i o širini tvojih shvatanja... ne daje ti za pravo da zaključuješ o tuđim motivima... tačnije, to je bezvezna isprika (nije moje argument loš, nego moj sagovornik ne želi da ga prihvati iz nekih svojih loših motiva)

Цитат

Сама чињеница да нешто постоји а не непостоји, обара тас на теистичку страну!

Zašto? Šta je interesantno u tome da "nešto postoji, a ne nepostoji". Ništa može da bude samo jedno, a nečeg može da bude beskonačno mnogo. Uzevši samo to u obzir, nešto je beskonačno verovatnije nego ništa.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...