Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 15 минута, cloudking рече

Ovde ti je caka 22.

Ako je bog stvorio lava s namerom da on kolje i kida svoj plen na komade stvarajuci mu veliku agoniju, onda bas i nije neki mnogo fin bog.

A ako je bog stvorio lava kao biljojeda  a ovaj padom postao zver, to znaci da lav kakvog danas gledamo uopste nije dizajnirao bog. A onda kreacionizam pada u vodu.

A ako je bog stvorio lava u startu takvog  kakvim ga danas znamo sto mu je davao fizionomiju grabljivca? Sta ce mu to ako je plan bio da pase bocke?

Не знам али знам да је опасно по душу на овакав начин испитивати промисао Божји.

Нека буде како је воља Божија А воља је Његова да из овог вежбалишта изађемо као обожени људи.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Просечан србенда рече

Не знам

Mora se odlucis... jel znas  il ne znas... pises kao da sve znas a kad te pitam ti odgovaras sa ne znam. I jedno i drugo je ok, samo odaberi konkretno i pridrzavaj se svog izbora jer si inace diletant.

пре 3 минута, Просечан србенда рече

али знам да је опасно по душу на овакав начин испитивати промисао Божји.

Mene nauka uci da sve moram da preispitujem pa  i samu nauku kojoj se molim svko vece... Takva religija mi se mnogo vise svidja od religije koja mi porucuje "ne gledaj, ne slusaj, ne pitaj, ne cackaj... cuti i radi kako ti se kaze"

пре 4 минута, Просечан србенда рече

Нека буде како је воља Божија А воља је Његова да из овог вежбалишта изађемо као обожени људи.

Ovom recenicom si pobego od ovog segmenta rasprave.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, cloudking рече

Ovom recenicom si pobego od ovog segmenta rasprave.

Нисам ја ни од чега побегао. Не пристајем на изборне тезе које си наметнуо. Ако се ти молиш науци то је твоја ствар али самим тим показујеш да твоје тезе нису инспирисане богословијом и теологијом па могу глат да их игноришем.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Justin Waters рече
пре 13 часа, Bokisd рече

( sad, drugo je odakle zlo i propast i trulez i smrt u svetu )

Odakle smrt i trulez...pa evo recimo od gravitacije, elektriciteta, raznih kompleksnih hemijskih procesa, radioaktivnosti, fotosinteza itd..

Mislio sam , koji je uzrok ( po prici iz postanja )

Kao, na primer, covek kada je u opasnosti telo luci adrealin i on dobija extra energiju za odbranu ( kao onaj sto je preskocio 9. metara siroku provaliju i postavio svetski rekord, kada ga jurio lav... :smeh1: ), ...putem hemijskih procesa u telu, ali, ono sto je uzrokovalo te procese je strah ( od smrti ). Ili, nekog volis, pa, ne kazes , volim te' svojim hemijskim procesima, nego je iskazijes i pokazujes ljubav koja je osecanje u duhu i umu,..... ili, kada nekog mrzis, pa, ga odalamis :D, ne kazes, udario sam te hemijskim procesom, nego je uzrok svega osecanje mrze.

Tako slicno i kod propadanja i trelezi, sta je uzrok tog propadanje tvari ? 

20. Јер се твар покори таштини не од своје воље, него због онога који је покори, са надом.

Tumacenje od sv.Teofilakta Ohridskog :

" Твар се покорила таштини, тј. пропадљивости, и постала је пропадљива кроз тебе, човече. Пошто си ти добио тело смртно и подложно страдањима, и из земље је поникло трње и коров, и небо је остарило и потребна му је промена. На који је начин твар постала пропадљива кроз другога? Тако што је и она у целини била саздана за човека. Израз не од своје воље означава да је све то било промишљање (= старање) Божије и да није било заслуга твари, него је устројено ради твоје користи, како би је ти, видевши њену пропадљивост (пропадљивост твари) презрео, и поглед управио ка небесима...."

Nesto razmisljam, ovo sto kaze Teofilakrt,.... izraz ne od svoje volje oznacava da je sve to bilo promisljanje ( = staranje ) Bozije i da nije zasluga tvari, kako bi videvsi njenu propadljivost prezreo ( ne samu tvar, nego trulez i smrt ) i pogled upravio ka nebesima .......

.... mozemo da prevedemo i na stvaranje zivotinja koje je bilo promisljeno od strane Boga, tj. Bog je po promislu i sveznanju video pad i propadljivost tvorevine i stvorio je i divlje zveri po izgledu slicnim danasnjem ( izgledu ). I, uz malo adaptacije i prilagodjavanje kroz mikro evoluciju dobili smo divlje zveri kakve poznajemo danas.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Просечан србенда рече

Слободна воља, створена боголиком да би била богочежњива, окренула се од Бога, кренула на супротну страну од Бога, и ради против Бога. Его у томе је суштина свакога зла: и ђаволског и човековог. У томе je и смрт, јер је прекинута веза са Богом Логосом, од кога je и живот и постојање

Pa, o tome trubimo 0505_music sve vreme, slobodna volja koja je bila bogoceznjiva i cista i neiskvarena ( drugim mislima i namerama i zeljama ) koja je bila u raju okrenuta zajednici sa Bogom, okrenula se na suprotnu stranu i raskinula zajednicu sa Bogom, ...i, u tome je uzok smrti i trulezi i propadanja jer je prekinuta veza sa Bogom Logosom ( prosta ipostas Logosa  :D ) od koga je zivot i postojanje. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Просечан србенда рече

Ако се ти молиш науци то је твоја ствар

Zebavas me? Nisi ukapirao da se zajebavam?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Просечан србенда рече

Нисам ја ни од чега побегао. Не пристајем на изборне тезе које си наметнуо. Ако се ти молиш науци то је твоја ствар али самим тим показујеш да твоје тезе нису инспирисане богословијом и теологијом па могу глат да их игноришем.

Dobro, jel mozes ti da mi kazes, kad pogledas lava jel pomislis kako je bog veliki kad je napravio ovako jedno savrseno i prelepo stvorenje?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Dobro, jel mozes ti da mi kazes, kad pogledas lava jel pomislis kako je bog veliki kad je napravio ovako jedno savrseno i prelepo stvorenje?

Pa, gledamo, naravno, ali, samo je pitanje iz koje perspektive.

Da li iz perspektive, da su zivotinje i sam lav, stvoreni da sluze prvom coveku u miru i harmoniji i obostranoj brizi i ljubavi , ili, da se tamane medjusobno.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Pa, gledamo, naravno, ali, samo je pitanje iz koje perspektive.

Da li iz perspektive, da su zivotinje i sam lav, stvoreni da sluze prvom coveku u miru i harmoniji i obostranoj brizi i ljubavi , ili, da se tamane medjusobno.

Kuku avi s vama indeed...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, cloudking рече

Kuku avi s vama indeed...

Namamo mi tako veliki problem, kako ti se cini.

Eto, ima nas i ovakvih i onakvih, sloboda i dusevni i umni potencijali su razliciti kod ljudi, nismo bas svi stvoreni kao roboti da moramo da budemo svi po kalupu sto se tice razumevanja i slovesnosti i po licnim uverenjima , mnogo je bitnije  da covek bude dobar i posten..... pa, mozes da biras sa kim ces da drugujes,... :D

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, cloudking рече

Zebavas me? Nisi ukapirao da se zajebavam?

Наравно да нисам помислио буквално

пре 26 минута, Bokisd рече

Да помислим и за мене је лав као Божје сторење увек диван ма какав год био пре или после пада као и Бог који гје створио и  дао му атрибуте за преживљавање.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Просечан србенда рече

Наравно да нисам помислио буквално

Да помислим и за мене је лав као Божје сторење увек диван ма какав год био пре или после пада као и Бог који гје створио и  дао му атрибуте за преживљавање.

E... sad mi objasni zasto mu je dao atribute za prezivljavanje tj. za klanje i ubijanje, ako mu je on namenio da jede biljke i cvece?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Просечан србенда рече

Како св. Василије Велики тумачи речи из књ.пос. 1.29. И рече Бог: "Ево дадох вам сваку траву семену сејући семе, која је по свој земљи, и свако дрво које има у себи плод семена сејућег-да вам буде за храну; 30. а свим зверима земаљским, и свим птицама небеским, и сваком гмизавцу гмижућем по земљи, што има у себи душу живу-(дајем) и сваку траву зелену за храну". И би тако.

Поменух ти да нема Вас. на ово. Руси имају обичај да 2 беседе о човеку приписују Василију, што је погрешно, јер су оне највероватније од Нисенца. Њему их већина научника приписује, или пак неком непознатом аутору. 

У беседи 2, 6 се вели како су животиње јеле траву, али, што је интересантно, месождери су постали такви тек после Потопа, што дакле нема никакве везе са падом Адама. А ви се овде убисте да докажете како је то тако било. Сам овај податак говори да свако може да измисли шта му драго, јер Библија нигде не говори да су животиње накнадно постале месождери. Јесноставно, С извор говори о првобитној светости живота, која је наравно митска теолошка идеја, а не о некаквој реалности, јер на основу Василија видесмо да нема неког првобитног света из бајке. То ће бити и Августинова позиција. Он каже да су животиње одувек такве биле, али смо изгубили власт над њима и сада нам могу шкодити. Сл. у Вас кога сам навео.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

E... sad mi objasni zasto mu je dao atribute za prezivljavanje tj. za klanje i ubijanje, ako mu je on namenio da jede biljke i cvece?

Ено Бокисд ти је објаснио, по поуци односно тумачењу св. Теофилакта.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...