Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 минута, Ведран* рече

Ствар је у томе да "цео пројект" није останак у животу групе људи, животиња, биљака. То није цео пројект. Цео пројект је иззван ове наше стварности. Тачније, од ње, укључујући и њу, до у вечност

Ovo razumem. Nisam ni mislila da se "projekat" završava sa ostankom u životu.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 55 минута, Branislav81 рече

Slažem se sa sakupljanjem životinja, logistička noćna mora, ali ne možeš ni barku da gradiš kol'ko veliku hoćeš. Statika, materijali, ovo ono :D

Ma dobro, verovatno si u pravu ali opet postoji neka mogucnost da je izvodljivo uz ove ili one uslove uz ovakav ili onakav pristup ili metodu i uz dovoljno vremena mozes teorietski da napravis sam drvenu barku vecu od nojeve...

ali skupljanje zivotinja? To je cista fantazija koja je nemoguca  u ma kojim uslovima, ni teoretski.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

Znaci potop kao metafora? Nemam problem s tim.

Ali ti si na nekoj od prthodnih strana cini mi se napisao da verujes  da se potpop desio a kad tako napises to ne znaci da ga gledas kao metaforu nego da zaista mislis da je noje napravio brod i u njega smestio zivuljke kako bi se spasile od velike poplave koju je poslao bog... :)

Јесам, то сам рекао. Немој ме терати да објашњавам у детаље. Зато што поп Горан много воли кад сам "округао па на ћоше". То њему годи. А ја волим да су људи срећни. :))

П.С. Него, брине ме! Пењао се по крововима јуче. Да није мученик неком мајстору док је био на крову причао о еволуцији, па га нека даска или цигла "случајно"  није закачила!!!! :unbelieveble:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Јесам, то сам рекао. Немој ме терати да објашњавам у детаље. Зато што поп Горан много воли кад сам "округао па на ћоше". То њему годи. А ја волим да су људи срећни. :))

П.С. Него, брине ме! Пењао се по крововима јуче. Да није мученик неком мајстору док је био на крову причао о еволуцији, па га нека даска или цигла "случајно"  није закачила!!!! :unbelieveble:

Ako je majstor neki majmun, sve je moguce :D

Подели на овим сајтовима

Problem je da potop imamo svuda, čak i kod Indijanaca severnoameričke Prerije ili Aboridžina u pustinji Australije (Great Kangaroo & Great Flood). Ovo je jedno kolektivno ljudsko predanje, ili mit, kako hoćete.

https://www.youtube.com/watch?v=koxp_q46z0Q

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Dragi рече

Problem je da potop imamo svuda, čak i kod Indijanaca severnoameričke Prerije ili Aboridžina u pustinji Australije (Great Kangaroo & Great Flood). Ovo je jedno kolektivno ljudsko predanje, ili mit, kako hoćete.

Наравно. Ака сада узмеш да питаш малезијце који су преживели цунами, рећи ће ти да је био свеопшти потоп. Тако се формирало заједничко сећање - од локалних потопа. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ivan Marković рече

Физичар. У његовој интерпретацији таласна функција не колабира и актуелизују се све могућности. Дакле и могућност света у коме владају нацисти. Баш оног кога је описивао Филип Дик...

Може Он то и без мултиверза. Таква хипотеза ти није потребна.

Може то и без мултиверза и еволуције. Заправо, чудан би био свет у коме владају нацисти као остварење циља Божјег стварања.

И то може без мултиверза. Нема потребе да се слобода чува паралелним световима.

Веруј ми да бих и ја волео да добијем многе одговоре од науке у вези са разним питањима које је наука преузела под своје. Рецимо космологија. Па не добијам. Рачунам да ће се можда једног дана појавити. Чему толико нестрпљење?

Заправо, основни резон који ме води је духовни емпиризам. А он каже да постоји нека врста мултиверзума, паралелних прожимајући светова који већ функционишу на сличан начин. Један је универзум Тројице, други анђела, трећи палих анђела, четврти овај наш видљиви, пети умрлих (дакле, оних који постоје у промашају), шести упокојених (овај је можда исти као и други а пре ће бити да није "скроз"?!?)...

Сви они се "физички" прожимају али су на другачијим "фреквенцијама", а везе настају у заједничким "колапсима" који настају на раније описан начин слободним изборима сваког од нас, штеловањем на одговарајућу "резонантну фреквенцију" (неку "икону" процеса гледам кроз појаву осциловања у електронском. колима). Уосталом, зар у творевини, по светим оцима, не налазимо својеврсни одраз Творца?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Dragi рече

Ma pusti potop, kako su Noje  i sinovi mu, skupili americke, australijske i antarkticke zivotinje?

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ведран* рече
пре 10 часа, Bokisd рече

Ali, ako postoji mikro ili makro evolucija, kojim se ne bavi Pismo, ali, imamo floru i faunu i coveka, imamo realnost postojanja i zivota svih tih stvari,  imamo odredjene vrste i rodove tih stvari , ....jer, kako nesto moze da postoji bez da je po prirodi, ...neka vrsta ili rod ...

Samo treba videti, sta i kako sa tim vrstama i rodovima po Pismu, ....mislim, da tu vec stupamo i na polje bogoslovlja. 

Превазилазиш моје менталне капацитете схватања гледе тога о чему причаш.

Али немој ми објашњавати, плиз!!!!

Pa, mislim da je jednostavna postavka stvari.

Ako se pismo ne bavi mikro i makro evolucijom ( to su da kazemo procesi u okviru vrsta ), valjda je kod stvaranja Bog trebao da stvori neke vrste, ne moze da stvori neku nedefinisanu stvar , koja treba  dalje vremenom da se razvija i napreduje kroz odredjene prirodne procese,....treba da imamo neku formu koja bi se upravo dalje razvijala.

Jer je logicno da moraju da postoje neke vrste koje ce dalje razvijati, pa, to prica i TE, samo sto ona iz odredjene vrste razvija drugu vrstu.... vrsta postoji kao neka zadatost, na pocetku price.

11. Опет рече Бог: Нека пусти земља из себе траву, биље, што носи семе, и дрво родно, које рађа род по својим врстама, у коме ће бити семе његово на земљи. И би тако.

Tako i ovde, na pocetku price imamo,......radja rod od semena , biljke u kojoj je bilo to isto seme ( te' iste vrste ),....pa, svaka odredjena vrsta radja svoju vrstu, zbog toga sto je Bog polozio u nju,....njegovovo seme,...

Sv.Vasilije Veliki kaza na ove stihove :

" Отуда је веома истинита тврдња да у свему што ниче, постоји или семе или некаква семена сила. То значе речи: по својим врстама. Јер, изданак трске не ствара маслину, већ из трске настаје друга трска, а из свакога семена ничу њему сродне врсте. И тако, оно што је приликом првобитног стварања изникло из земље, сачувано је досад, јер се непрекидним прејемством очувава врста."

Na tom sam mislio kaga sam rekao, da treba da postoje neke definisane vrste , odmah po stvaranju. ( moram u bolnicu ... )

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Снежана рече

па, ако сам добро разумела Јанка, остаје могућност/ слобода избора, дата свим онима који нису верујући и који немају дар да пређу на "виши ниво" за нас као верујуће ни микро, ни макро еолуција немају никакав значај и тотално је бесмислена и излишна у контексту вере и Светог Писма.

Осим да се дивимо Творцу и Његовој поступности у стварању, невероватној сложености свих "машина" за прераду земље у служби човеку (мислим на биљке и животиње), комплексности животних сила које је створио, њиховој равнотежи, интеракцији, начину поновног успостављања равнотеже кад се систем избаци из исте, учење "средњег пута" кроз разумевање смисла равнотеже, схватање повезаности свих (заједница) и свега, и значаја човека као оног који је у свему (природи) и у коме је све (од природе), који тако приноси све Творцу...

Мало ли је? :)

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, cloudking рече

Ma dobro, verovatno si u pravu ali opet postoji neka mogucnost da je izvodljivo uz ove ili one uslove uz ovakav ili onakav pristup ili metodu i uz dovoljno vremena mozes teorietski da napravis sam drvenu barku vecu od nojeve...

Ne možeš... prosto drvo ima limite koje može da izdrži...

Ovde ti je poređenje Barke (po toj dužoj verziji "lakta" koju Boki pominje) i najvećeg drvenog broda ikad napravljenog (Wyoming) i nekih drugih brodova.

ark-compared-to-other-ships.jpg

Uzmi u obzir da je Wyoming napravljen u prošlom veku (1909.) uz svo znanje prikupljeno vekovima i opet se ispostavilo da je morao da ima pumpe da izbacuju vodu jer su mu se daske stalno savijale i puštale vodu unutra... ali mu ni to nije pomoglo... 1924. godine Wyoming se napunio vodom i potonuo...

Dodatni problem (za Bokija) je što ni ta veća verzija Barke ne može da primi sve vrste koje su postojale... ni blizu... zato moraju da ubace turbo-evoluciju nakon Potopa u priču...

пре 24 минута, cloudking рече

ali skupljanje zivotinja? To je cista fantazija koja je nemoguca  u ma kojim uslovima, ni teoretski.

Naravno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ne možeš... prosto drvo ima limite koje može da izdrži...

Ovde ti je poređenje Barke (po toj dužoj verziji "lakta" koju Boki pominje) i najvećeg drvenog broda ikad napravljenog (Wyoming) i nekih drugih brodova.

ark-compared-to-other-ships.jpg

Uzmi u obzir da je Wyoming napravljen u prošlom veku (1909.) uz svo znanje prikupljeno vekovima i opet se ispostavilo da je morao da ima pumpe da izbacuju vodu jer su mu se daske stalno savijale i puštale vodu unutra... ali mu ni to nije pomoglo... 1924. godine Wyoming se napunio vodom i potonuo...

Dodatni problem (za Bokija) je što ni ta veća verzija Barke ne može da primi sve vrste koje su postojale... ni blizu... zato moraju da ubace turbo-evoluciju nakon Potopa u priču...

Naravno...

Da be, sad sam se setio, pa Ken Hem je napravio Nojevu barku u prirodnoj velicini!

@Bokisd Ne znam dal si znao. Ali u svakom slucaju barka nije moga biti napravljena od drveta tako da je u njenu izgradnju ukljuceno dosta modernog materijala. Kad su autora pitali o uoptrebi metala za izgradnju bakre onej odgovorio "A gde u bibliji pise da Noje nije korisito metal za barku" :D 

Tipicna kreacionisticka logika :D:D:D 

https://arkencounter.com

I naravno lukrativna strana religioznosti je nesto u cemu kreacionisti prednjace u odnosu na bilo koga drugog ;)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, cloudking рече

Ma pusti potop, kako su Noje  i sinovi mu, skupili americke, australijske i antarkticke zivotinje?

Ево, ја сам присталица локалног потопа.

Обзиром да је по Библији тада свет био један континент (овога има и у географији) а човечанство било локална појава-заједница (не раширено по целом свету), то је потоп једног локалног простора имао карактеристику свеопштег за човечанство. А ако су они покупили све локалне живуљке, остале које нису биле у потопу су нормално преживеле.

Тако имате и "свеопшти потоп" из перспективе човечанства (јер је оно било локална појава), и довољно мали број животиња за брод, и причу која се ширењем саме цивилизације раширила по осталим континентима кад се земља разделила на континенте (по Библији).

Уосталом, Нојева голубица се на крају није вратила. Морала се размножити сама, без свог голуба?!? ;)

Или им је организовала дочек на копну? :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Ево, ја сам присталица локалног потопа.

Обзиром да је по Библији тада свет био један континент (овога има и у географији) а човечанство било локална појава-заједница (не раширено по целом свету), то је потоп једног локалног простора имао карактеристику свеопштег за човечанство. А ако су они покупили све локалне живуљке, остале које нису биле у потопу су нормално преживеле.

Тако имате и "свеопшти потоп" из перспективе човечанства (јер је оно било локална појава), и довољно мали број животиња за брод, и причу која се ширењем саме цивилизације раширила по осталим континентима кад се земља разделила на континенте (по Библији).

Уосталом, Нојева голубица се на крају није вратила. Морала се размножити сама, без свог голуба?!? ;)

Или им је организовала дочек на копну? :)))

Ovo ti Janko nema mnogo utemeljenja u geologiji, biologiji i istoriji zemlje...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...