Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 25 минута, о.Горан рече

Него, оно што је битно је да сам са својим сличномишљеницима и саборцима дао конструктиван допринос( говорим у своје име) својим порукама да се ова тема разбистри и мало рашчисти пошто се писало много лажи и произвољности.

Mislis kao ono kad si lagao sta pise u Bibliji?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Ведран* рече

Опет ти читаш што не пише. То ти нешто као хоби? Шта ли?

Ја се не сећам да тамо пише, покајте се. Пише ли?

Он позива тебе и мене на покајање, кад то читамо или кад читамо о Адаму, итд.

Pa, da je bilo deset pravednika ili da su se njih deset pokajali i promenili u samom gradu , Bog bi postedeo Sodom, ( kako je obecao Avramu, pre nego sto je otisao u Sodom... )

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, da je bilo deset pravednika ili da su se njih deset pokajali i promenili u samom gradu , Bog bi postedeo Sodom, ( kako je obecao Avramu, pre nego sto je otisao u Sodom... )

Пише ли "да се десет ПОКАЈАЛО и ПРОМЕНИЛО, Бог би их поштедио"? 

Наведи ми.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Пише ли "да се десет ПОКАЈАЛО и ПРОМЕНИЛО, Бог би их поштедио"? 

Наведи ми.

Prica je ovde ( 1.Moj. 18, 20 - 33 )

Sad, da li je vec postojalo deset pravednika ( pa, bi Bog oprostio ) ili bi se mozda deset pokajalo ?

Meni deluje isto, jer, pravednik je pravednik, bilo svetoscu zivota , bilo pokajanjem. Znamo da je Bozija milost velika i sigurno da je postojala i neka najmanja mogucnost pomilovanja Sodoma, On bi pomilovao grad i ljude radi bilo kog pravednika koji bi se nasao tamo.

( i bila je prilika za ispravljanje, kada su napali Lota i on ih je savetovao da ne cine zla...)

Подели на овим сајтовима

Читајући тако никада се нећеш ослободити самога себе и свога мишљења и заиста чути шта ти говори Писмо. 

Дакле, не пише да су се покајали Бог би спасао град. Док то на пример пише на другом месту у СвПисму за други град.

Да те подсетим, твоја тврдња је била да је Он отишао тамо да би се они покајали. А при  томе то нигде не пише осим што ти тако думаш. 

И тако твоје думање ти вазда замагљује поглед. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Ведран* рече

Одакле ти информације шта су имали у виду? 

Уосталом ми Св Писмо прихватамо као Богонадахнуту књигу, па нас се не тиче директно (у томе смислу) шта је писац имао  виду.

Dakako da ne mogu da uzmem vremeplov i otputujem preko 2000 godina unazad, a i kad bih mogao, sasvim je upitno kako bih se sa ljudima sporazumeo :D Ipak, mogu da čitam ono što tamo piše. I to mogu tek donekle da razumem - čitam prevod, a tu su već neke stvari drugačije. Ovo samo delimično mogu da nadomestim čitajući dodatna objašnjenja.

Bog koji je šetao vrtom nije sveznajuć. Bog (ili bogovi?) koji su kaznili Sodom i Gomor nisu sveznajući (možda se ne slažeš sa mnom?). Bogonadahnuti tekstovi ili ne, pravili su ih ljudi sa predstavama koje se nikako ne moraju uklapati sa predstavama čoveka koji veruje u svemogućeg i sveznajućeg Boga.

Ovde se može lako nabasati na problem - priče iz knjige postanja su pravljene za određenu publiku, a to nismo mi. Primera radi, jedno je pričati priču o žrtvovanju Isaka nekome kome prinošenje ljudskih žrtava nije ništa neobično, drugo je istu priču pričati čoveku danas. Ja ovu priču mogu ceniti samo ako je posmatram kao nečiji pokušaj da se jedan gadan običaj prekine. Dakako, ne sumnjam da i danas ima ljudi sa vrlo čudnim racionalizacijama zašto Bog ovako nešto traži od Avraama.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

A propo tog da su Adam i Eva bili deca,negde sam čitao da je Isus zapravo bio dete al da to nisu mogli svi da vide,samo duhovno spremni....

Јахве је у најновијем филму о Мојсију (мсм да га глуми Кристијан Бејл) приказан као мали дечак од пет, шест година.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Читајући тако никада се нећеш ослободити самога себе и свога мишљења и заиста чути шта ти говори Писмо. 

Дакле, не пише да су се покајали Бог би спасао град. Док то на пример пише на другом месту у СвПисму за други град.

Да те подсетим, твоја тврдња је била да је Он отишао тамо да би се они покајали. А при  томе то нигде не пише осим што ти тако думаш. 

И тако твоје думање ти вазда замагљује поглед. 

Mislim, da je sustina stvari, da je Bog imao nameru da postedi Sodom i gradjane, to je poenta stvari, tu nema nedoumica (  i magle, :D )

Sve drugo moze da bude interpetacija, koja ako pravi glavni tok price, ne mora da bude neodgovarajuca,....nego, vise, kao da dopunjuje celu pricu.

Uostalom, jednostavno, da su gradjani poslusali Lota i da nisu ucinili zla i ostavili dva njegova gosta, Bog bi postedeo Sodom,....jer, posle napada na goste i Lota od strane razjarene mase koja je htela da siluje goste, .... Bog konacno uskracuje svoju milost Sodomu....

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Да, коа што је Бог ходао... Не лупај.

Па ако је ходао да би дошао до храста мамријског или Аврамовог чадора, шта је проблем да је ходао у рају? Све и да није ходао до поменутог храста већ само тамо стајао са оном другом мистериозном двојицом, шта је проблем да је ходао у врту кад захлади?

Подели на овим сајтовима

@Branislav81 не ми замери, али ми смо на различитим таласним дужинама. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

( mora sala )....pa, o tome pricamo sve vreme,.....bio samo Adam,....i, tu je samo Eva,.... nema drugih ljudi,.... :D

Па то је то. Како им кад одговара :D Час Каина жене са сестром, час му налазе жену ван Адамовог рода. Лудница! :) Престао је да воли и Бога и човечанство, под тим сам мислио пре свега на Еву, али  такође треба под људима разумети и све будуће потомке које је Адам тада презрео,  престао је да воли и Бога и људе. Корак даље у утврђивању у грехопаду чини Каин побивши трећину човечанства!

Адаме где си? То је био глас Речи Божје, глас Доброга пастира који је одмах кренуо да тражи изгубљено. Дакле, жеља да се Адам задржи, пронађе, врати... А што се тиче проблема смрти... Смрт је наступила одмах. Како? Када се душа одвоји од Бога, то је смрт! То је по науци Божијој, по науци Христовој, смрт, јер Он умрлим  назива живо  тело безбожне  душе (јер каже, остави мртвима нека закопају мртвог, а ти хајде за Мном), а мртвог телом назива живим када је у питању душа праведна и верујућа (Девојка није мртва, она спава, она спава. И пријатељ наш Лазар заспа и идем да га пробудим.) Смрт тела је само последица одвајања душе Адамове од Бога, након чега је игубио стински живот (дакле, наступила је смрт) и живљење своје претворио уместо живота у преживљавање. Живот је Христос, а изгубити Христа јесте, дакле, смрт! С тим у вези је и оно што Света Црква каже кроз Минеј за Прародитеље наше -  изгубише светлосне боготкане одежде. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Благовесник рече

побивши трећину човечанства!

:) Пардон, четвртину. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

On 29.9.2018. at 11:24, Благовесник рече

Значи, по вашем разумевању (нема пада, јелте) Бог је створио овај свет какав јесте, вежбалиште типа:

saw.jpg

Врло лепо, веома добро, оно, "хришћанско поимање" par excellence :O 

Hего, ништа  на ово питање и коментар не одговористе,  мислим на вас што одбацујете хришћанско учење о паду анђела и паду прародитеља у прародитељски (рекао бих - исконски) грех...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...