Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, Paradoksologija рече

Na osnovu samog teksta realno nije 100% jasno ni da se 'poznanje' Eve od strane Adama nijednom nije zbilo pre klopanja. Rođenje/začeće deteta nije. Prosto je začeće Kaina deo posebnog narativa koji kreće od Post. 4. i tu seks postaje relevantan deo priče. 'Poznanja' se najčešće pominju prosto kad se začne neko dete.

Većini Jevreja ne bi palo na um ovo ovako da tumači (klopanje ploda sa Drveta Poznanja se uopšte ne tumači kao pad, često naprotiv) čak se u Talmudu pojavljuju tvrdnje da su Adam i Hava pre klopanja imali seksualne odnose sa drugim životinjama :D - i to se sad često čita tako što se klopanje izjednačava sa činom nastanka homo sapiens sapiens, pre čega su se ljudski preci razmnožavali s kim su stigli i mogli, najverovatnije sa drugim hominidima.

Pa, gde su plodovi 'poznanja', ako se desilo ? ( ili, su to su se keksali, tek onako,.... 'poznanje' je ceo proces, zavodjenje, izlasci, zacece i rodjenje,... :D )

Strogo ako gledamo, rodjenje Kaina nije samo narativ, nego posledica onoga sto se zbivalo u raju, uzrok rodjenja Kaina je u raju. ...tj. taj pad i posledice tog pada.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Овај јеретик као и ми! Крстисмо Кратоса, али је он јуначки прђео! "Не говоре то Оци"!:))

Дај ми референцу за ово, ја имам грчки... 

Ово је Гољицинов превод The Ethical Discourses (vol 1). Први. Није ми сад при руци. Ако не нађете шаљем сутра. Има ту мноштво ствари, али нисам смео да шаљем много морао сам да одмерим, да не предозирам Кратоса. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Bokisd 

пре 2 минута, Bokisd рече

keksali

извињавам се на офф-у

једно питање, шта одраслог човека нагони, да једну сасвим природну и нормалну појаву као што је "секс" назива "кексом", јел то неки стид да ствари назовеш својим правим именом или шта већ?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Кратос рече

To je Božije znanje

Само што ја не прочитах у Симеона о знању и предзнању (и виђењима на платну), него Бог гледа оно што јесте, стварност, већ се десило што се нама није десило.

Ја верујем Св Симеону, а теби :0201wink:

А тамо говори и о томе како су свеци који се још нису родили у Цркви. То нисам смео да ти шаљем. :)) 

Јавља ми се :idea: да сада поп Ђуровић скаче по соби од радости. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Снежана рече

@Bokisd 

извињавам се на офф-у

једно питање, шта одраслог човека нагони, да једну сасвим природну и нормалну појаву као што је "секс" назива "кексом", јел то неки стид да ствари назовеш својим правим именом или шта већ?

Nije, moze kako bilo, ....ovako mi simpaticno,....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Само што ја не прочитах у Симеона о знању и предзнању (и виђењима на платну), него Бог гледа оно што јесте, стварност, већ се десило што се нама није десило.

Ја верујем Св Симеону, а теби :0201wink:

А тамо говори и о томе како су свеци који се још нису родили у Цркви. То нисам смео да ти шаљем. :)) 

Јавља ми се :idea: да сада поп Ђуровић скаче по соби од радости. 12:smeha:

a oni ovde živeli u matriksu...:)) Daj taj citat baš čujem a mogu da se kladim da lažeš...al možda grešim....aje baš da te vidimo..

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Nije, moze kako bilo, ....ovako mi simpaticno,....

а добро ондак, већ сам се забринула за тебе :D

П.С. и не може како било, мора то надтелесно и наднаравно, како Бог заповеда :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Justin Waters рече

Adam kao čovjek-jedinka od koga potiču svi ljudi nije nikad postojao. 

Много си сигуран Џастине.

• Хахаха 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Много си сигуран Џастине.

Izuzetno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Снежана рече

а добро ондак, већ сам се забринула за тебе :D

П.С. и не може како било, мора то надтелесно и наднаравно, како Бог заповеда :smeh1:

Pa, nisam bas 'bespolan' ili kako vec,... :smeh1:

( nadnaravno ili bestrasno je moglo da bude, da je bilo, u raju,.... keks na eks,...:D )

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

A čovek upšte el postojao pre postanja sveta?Da il ne?

Može, odgovorim ti kada mi kažeš kada je svijet nastao? Koje godine prije Hrista? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Može, odgovorim ti kada mi kažeš kada je svijet nastao? Koje godine prije Hrista? 

Nemoj da se sad koprcaš ko riba na suvom....kaži postojao ili ne?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Снежана рече

@Bokisd једно питање, шта одраслог човека нагони, да једну сасвим природну и нормалну појаву као што је "секс" назива "кексом", јел то неки стид да ствари назовеш својим правим именом или шта већ?

Непрактиковање.:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Кратос рече

Nemoj da se sad koprcaš ko riba na suvom....kaži postojao ili ne?

Uopšte se ne koprcam, jer dosad milion puta kroz razne diskusije nikako da se okanete razmišljanja u kontekstu vremena, i stalno ama baš stalno uplićete vrijeme, i onda jednom moram da presječem i ozbiljno pitam, kada već ti pitaš da li je postojao čovjek prije stvaranja, onda te lijepo pitam da mi odgovoriš kada je svijet stvoren, pa da ti odgovorim. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Uopšte se ne koprcam, jer dosad milion puta kroz razne diskusije nikako da se okanete razmišljanja u kontekstu vremena, i stalno ama baš stalno uplićete vrijeme, i onda jednom moram da presječem i ozbiljno pitam, kada već ti pitaš da li je postojao čovjek prije stvaranja, onda te lijepo pitam da mi odgovoriš kada je svijet stvoren, pa da ti odgovorim. 

Ne,ja baš priča u kontekstu nadvremena,pre postanja sveta,ne pravi se toša..postoji li čovek,da ili ne?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...