Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nego je prvo duša živa stari adam pa posle Novi Adam Hristos Isus duhovno telo.

Kako sad to kad se do skoro pričao da prvo ide oboženi čovek pa posle neoboženi,svi lončići ti se pobrkali :)) Mada mi se ovo sviđa,ovo je ispravno a ne ono nadvremensko baljezganje o preegzistenciji ljudskog tela....napreduješ.i zanimljivo je vrlo da ti i ova eshato ekipica ovde skačete ko opareni i pozivate se na platonizam kad je u pitanju duša i njena preegzistencija a l zato to što telo predpostoji i što je prevečno..ma to nema veze....

Nego da pitam ovde ove vrsne doktore teologije koji kažu da je učenje o besmrtnosti duše uticaj platonizma da li je onda učenje o Trojičnom Bogu uticaj hinduizma ili možda egipatske religije pošto oni pre hrišćanstva imaše učenja o trojičnim božanstvima?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, елТорнеро рече

- Свети Антоније Велики: ''Истински човек је онај који разуме да је тело пропадљиво и кратковечно. Такав човек такође разуме и каква је душа: божанствена и бесмртна'' (Добротољубље, 1, с.21) Што се тела тиче, оно је смртно. Међутим, што се тиче духа и ума, он је бесмртан'' (исто, с.19).

Ja vam nisam kriv što vi ne znate da čitate svete oce.

Ti si drvodeljo (tako si se predstavio pretpostavljam da ti je to zanat, možda hobi a možda misliš da si Isus), dakle ti si drvodeljo rekao da je duša besmrtna i u svoju korist si navodio citate svetih otaca.

Izdvojio sam citat Svetoga Antonija Velikog.

Sveti Antonije Veliki govori jasno o smrtnosti duše i da duša u Hristu vaskrsava kao duhovno telo, zato navodi da je duh i um nematerijalan ali Antonije Veliki nije ni lud ni budala da ne zna za Pavla koji govori da duša umire a vaaskrsava kao duh.

Dakle Sveti Antonije Veliki strikno navodi smrtnost duše i veskrsenje duhovnog tela i poredi ga sa umom i nikad mu nije palo na pamet da može duh koji on poredi sa umom da vaskrne pre Hristovog vaskrenja, odnosno on veli  da duša umire a da Hristom vaskrsava duh koji još za života možeš da stekneš u Hristu ali ne i pre Hristovog vaskrsenja.

Taj vaskrsli duh kojeg on poredi sa umom nastavlja život u duhovnom telu posle telesne smrti a zadobija se umiranjem duše i vaskrsenjem u Hristu Isusu.

Ono što si sada umom duhom prihvatio kao svoje a jeste u suštini Hristov duh um to ne umire ali to ne možeš da zadobiješ pre nego li umre duša tvoja telesna i vaskrsne u duhu umu Isusa Hrista.

Ovde o nikakvoj energiji nije reč koja nastavlja život posle smrti jer taj um duh je Hristov um duh a ne naš jer je nebeski.

Zato apostol govori HRISTOV UM IMAMO.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

pre nego li umre duša tvoja telesna

Смрт телесне душе? Шта је то? «Ибо я ревную о вас ревностью Божиею; потому что я обручил вас единому мужу, чтобы представить Христу чистою девою», Апостол помиње "прање" душе, а не смрт.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Кратос рече

Kako sad to kad se do skoro pričao da prvo ide oboženi čovek pa posle neoboženi,svi lončići ti se pobrkali :)) Mada mi se ovo sviđa,ovo je ispravno a ne ono nadvremensko baljezganje o preegzistenciji ljudskog tela...

Na žalost Kratose vi mislite da ste besmrtni a ne ja ja sam smrtan u kompletu i to svaki dan.

Kod mene je i telo i duša smrtna a kod vas to nije.

Kod mene je samo Isus Hristos besmrtan i svi u njemu jer je On Carstvo koje se približilo i tebi i meni.

Ja ga priznajem kao takvog kao jedinog besmrtnog ja nemam nijedno delo besmrtno, nemam besmrtno telo nemam besmrtnu dušu ja sam mrtav skroz na skroz zato jedino mogu da verujem u Vaskrsenje.

Ja ne znam da li ću ikada moći da zadobijem UM HRISTOV ali ga ispovedam kao gotov prozvod kao završeno Carstvo i sve u tom Carstvu kao večno žive. Ali ja za sebe ne mogu da tvrdim da imam išta besmrtno ni po prirodi ni po blagodati ali verujem da postoji besmrtnost po blagodati a ne po prirodi svim srcem umom i dušom svojom.

I verujem da sam tako predodređen da verujem.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

ali verujem da postoji besmrtnost po blagodati a ne po prirodi svim srcem umom i dušom svojom.

Св. Амвросије Медиолански учи: "Пошто душа и даље живи после смрти, остаје добро које се не губи са смрћу, већ расте. Душу не задржавају никакве препреке које јој смрт поставља она је још активнија, јер делује у својој властитој сфери без икакве везе с телом, које јој је пре на терет, него на корист"

"Разумна душа човекова – будући једноставна и (сачињена) од нематеријалне субстанце, и имајући таква својства за сопствени развој, усавршавање и достизање крајње сврховитог циља – мора бити бесмртна.
Ако је човекова душа смртна, ради ког циља, онда, човек има таква узвишена својства, такве моралне моћи, такву пријемчивост за узвишено, такве бескрајне тежње и читав свој духовни и морални живот? Овај проблем је решив искључиво ако се призна бесмртност душе. Без признавања бесмртности душе, догађаји човековог духовног и моралног живота остају нерешива загонетка, а човекова борба у сопственом етичком и духовном животу остаје борба без победе и стремљење без циља." (Св.Нектарије Егински)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Jedno poglavlje moje disertacije ladno se zove 'Narcisoidni eros dualizma' :D

Вучица са Проклетија је већ мало нарендала Десничара :2v2e0jr:. Да напише још који ред па да му ти урадиш једну дијагнозицу? 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Жика рече

@Иван Марковић

Како три дана? Ако је у петак страдао, а у недељу васкрсао ту није прошло три дана.

Dragi Žiko. Ne tri dana, već treći dan. U petak stradao (prvi dan), u subotu bio u grobu (Adu?), dakle to je drugi dan, u nedelju vaskrsao (treći dan po Pismu) kako kaže Simvol vere. Potpisuješ li ga? Dakle, nije On bio mrtav tri dana, već otprilike dan i po. Ali je vaskrsao treći dan po Pismu.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Ovde si mi nejasan. Да ли Ис долази на сваку литургију или не?

Da dolazi. Ja sam mislio da Drugi dolazak predviđen Novim Zavetom, predanjem i Simvolom se ne odnosi na ono njegovo prisustvo na liturgiji. To je smisao onoga što rekoh.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, елТорнеро рече

Зар Женик позива у брачну заједницу духа, Женик жени душу.

Нађох овако: "Сеје се трулежно, а устаје нетрулежно; сеје се немоћно, а устаје силно, сеје се душевно, а устаје духовно." (1. Кор. 15, 42- 44).

Ово је везано овдје и за тијело, а ако дух схватимо као својство душе, по Брајчанинову, онда је већ јасније.

И знамо и оно: "Љубљени, не верујте свакоме духу, него испитујте 
духове јесу ли од Бога; јер су многи лажни 
пророци изишли у свет (Јн. 4,1).

Можемо да закључимо да је и дух свакако "укључен".

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, timjančica рече

Нађох овако: "Сеје се трулежно, а устаје нетрулежно; сеје се немоћно, а устаје силно, сеје се душевно, а устаје духовно. (1. Кор. 15, 42- 44).

Ово је везано овдје и за тијело, а ако дух схватимо као својство душе, по Брајчанинову, онда је већ јасније.

И знамо и оно: "Љубљени, не верујте свакоме духу, него испитујте 
духове јесу ли од Бога; јер су многи лажни 
пророци изишли у свет (Јн. 4,1).

Можемо да закључимо да је и дух је свакако "укључен".

Слабо те разумем, најискреније. Ко оспорава да је дух укључен?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, елТорнеро рече

Слабо те разумем, најискреније. Ко оспорава да је дух укључен?

аха... и нема везе са оспоравањем, ово је коментар на твоју реченицу:

"Зар Женик позива у брачну заједницу духа, Женик жени душу."

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, timjančica рече

аха... и нема везе са оспоравањем, ово је коментар на твоју реченицу:

"Зар Женик позива у брачну заједницу духа, Женик жени душу."

Драга душо, душе не умиру, Исус Христос је Женик Цркве, коју чине живе душе. Сматрајући душе смртним Женика чинимо удовцем, тога нема у Писму и Предању. У одбрану тога је настала реченица коју си ми цитирала.

Подели на овим сајтовима

Pavle opste nigde ne govori o dusi ili duhu van oblika tela.

Pa kaze dusa dusevno telo to je stari adam.

Duhovno telo to je Isus Hristos.

Dusevno telo umire I vaskrsava u Hristu kao nebesko duhovno telo.

Dusevno telo sa sve energijama ima umreti a duhovno telo u Hristu vaskrsnuti.

Rode ljudski ako su I dusevne energije besmrtne kako li ce onda one lose I zle energije umreti? Kako li ce nas Hristos ocistiti ako ne smrcu dela duse I tela nasih da bi nam oprostio I vaskrsnuo nasu licnost kao duhovno cistu novu tvar?

Kako ocistiti energiju kad ona nije materija? Isprazniti je sasvim jer je ne mozes odvajati deo po deo, dakle isprazniti, energija mora umreti kao sto umire I telo.

Vaskrsnuti kao nova tvar kao nebeska tvar a kao licnosti koje postojimo.

Zato su nasa dobra dela u Hristu a ne u nama, Hristos ih zapisuje u sebi nasim imenom.

Recimo ako ja Marko Mikic VSB spasim nekome zivot to Hristos pise u sebi kao moje ime a delo je barem sto se mene tice I Istine radi potpuno Hristovo.

Tako sam ja sav smrtan sto I jesam I dusom I telom a vera I nada mi je u Hristu I vaskrsenju kada ce od mene naciniti Marko Mikic VSB novu tvar duhovno potpuno novo I cisto vaskrslo eshatolosko telo u Cartvu Bozjem .

Подели на овим сајтовима

Hristos mora Oca svojega u nama prepoznati, koje delo duse I tela vi rode ljudski imate a da je dostojno Oca Nebeskog?

Pisljiva su vasa dela I duse a vi bi besmrtnost...

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Vedran рече

Међутим, зар није то васкрсење једно исто васкрсење? То на Крсту је оно исто оно васкрсење у Гробу? 

Pa zavisi. Ako govorimo o Hristovom individualnom telu, koje je po svemu isto kao naše osim po grehu, onda ne. 

Evo plastično: 1) Isus ima isto telo kao naše, osim po grehu (teološka predanjaska tvrdnja, deo halkidonskog dogmata, koji tvrdi da je

Isus Hristos Bog i čovek, nesliveno i nerazdeljivo.)

2) Naša tela ne mogu u isto vreme biti na dva mesta (načelo neprotivrečnosti)

3) Stoga je Hristos vaskrsao ili na krstu ili u grobu (načelo isključenja trećeg, 1, 2)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...