Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Управо сада, Биљана 1234 рече

Apostol Pavle rekao da zna čoveka ...koji je bio uznet da li u telu da li van tela..o sebi nije rekao.ima tu suptilno je sve to meni....tu su bitne reči nerečene..sluh mu je drugačiji...možda ne znam..ali slutim..tako je to sa mnom

Da, ali, koliko sam citao oci tumace da govori o sebi, verovatno radi smirenja tako govori.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Матусал рече

Да ли знаш неки текст који пише о томе.

Павле у 15 гл. Коринћанима доста разјашњава.

Васкрсење ће бити у телу, е сада каквом је питање.

Voleo bi i ja da o tome mogu više da čitam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Матусал рече

Да ли је Христово Тело исто и пре смрти и васкрсења и после? Питање је озбиљно.

Ево, питам се исто као и ти, и мислим, зашто нам је остављено сведочанство да је Господ јео са Апостолима пре Вазнесења. Можда, да нам покаже да је његово тело, стварно тело, јер им је следовало да виде Вазнесење, и да им ране неће бити довољно уверљиво сведочанство, вазнесења телом. 

Шта се десило на Тавору, мислим, исто што и са Серафимом Саровским када се у светлости показао Мотовилову. Тело баћушке је било обично људско тело, смртно, трулежно, уништиво, а нама су обећана неуништива тела. Зато верујем да је васкрсло тело Господа, са којим се узнео, другачије, од онога којим је страдао.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Биљана 1234 рече

Apostol Pavle rekao da zna čoveka ...koji je bio uznet da li u telu da li van tela..o sebi nije rekao.ima tu suptilno je sve to meni....tu su bitne reči nerečene..sluh mu je drugačiji...možda ne znam..ali slutim..tako je to sa mnom

Павле је писао о себи види се из контекста али је из скромности написао овако да се не би хвалио ичим осим слабостима својим.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Aha govoriš nam da Pavle ne može sa sigurnošću reći da može postojati i samo kao duša?

O ovome nisam ni pomislio, zanimljivo.

Mislio sam, ako nije znao da je u tom nekom 'eshatoloskom' telu, on koji je uznet na trece nebo, ...koje je vanvremensko i iznad svakog materijalnog i umnog poimanja.....onda, ko moze da nam kaze iz iskustva kakvo je stanje tamo ?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Aha govoriš nam da Pavle ne može sa sigurnošću reći da može postojati i samo kao duša?

Pavle kaže da ima želju napustiti telo i nastaniti se kod Gospoda....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

Zanimljivo. Kod nas se najcesce cuje " I koji će opet doći sa slavom..." Futur, dok izgleda da je u originalu nesvrsno vrijeme??

"...и паки грјадушчаго со славоју..."

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

O ovome nisam ni pomislio, zanimljivo.

Mislio sam, ako nije znao da je u tom nekom 'eshatoloskom' telu, on koji je uznet na trece nebo, ...koje je vanvremensko i iznad svakog materijalnog i umnog poimanja.....onda, ko moze da nam kaze iz iskustva kakvo je stanje tamo ?

Dakle Pavla nemamo sa sigurnošću ni da može biti postojanje kao duša ni postojanje kao telo na nebu. To se slažemo svi.

Koga imamo?

Isusa Hrista, on sa sigurnošću veli za sebe i svoje telo je pokazao apostolima, jeo je med i ribu, dozvolio je apostolu Tomi da mu pipne rebra i vazneo se na nebo i seo sa desne strane Oca.

Se slažemo svi?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

Ako on nije znao kako je odnesen do  vanvremenskog treceg neba, ko ce ga onda znati ? confused1

Види, човек се одузме кад из ове димензије улази у ону. Апостоли су попадали. Али како је реч о преплету светова, онда је природно да не знаш о чему се ради. У Преображењу Петар каже нешто, а Јеванђелист вели: Није знао шта прича. Тако и Павле. Јер је то измештање из овог света и онда се човек погуби. Али не значи да се није десило или да је плод неких халуцинација. Не. То би било безбожно тврдити. Него, најприродније је да се разуме како ти се ноге отсеку јер присуствујеш нечему несвакидашњем. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Navedi mi šta tačno misliš i ko od otaca priča o tome i da li otac Zoran priča onako kako ga ti interpretiraš i navedi gde.

O stvaranju kroz već ovaploćenog Logosa.....o postojanju tela pre nastanka čoveka....ustvari o postojanju stvorenja pre stvaranja što zapravo izjednačava Tvorca sa stvorenim....i ideš u ili u monofizitizam ili pak u panteizam ako uzmemo da je čovek mikrokosmos ili makrokosmos i vrhunac tvorevine(sveta)....u svakom slučaju nemaš ga više kao stvorenje..samim tim razaraš osnovni temelj pravoslavlja Bogočoveka,kao jedinstvo stvorenog i nestvorenog..i to više nego jasno ukazujem na prethodnih brat bratu bar 20 stranica.....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Mislio sam, ako nije znao da je u tom nekom 'eshatoloskom' telu, on koji je uznet na trece nebo

Никакво есхатолошко тело он не помиње нити ја тако нешто тврдим. Он је био у свом телу. Не пуштај филмове. 

Подели на овим сајтовима

jeste

on tako i kaže u Poslanici..ne bi da se hvali..time se ne hvali...

Pavle Apostol, ne od ljudi ni preko čovjeka, nego kroz isusa Hrista i boga Oca koji ga vaskrse iz mrtvih ( galatma 1)

Dakle šta je u izrazu, ili diskursu konvencija kojom se apostol služi, to ne znam, jer mi nije struka, nisam proučavala..ali velim da je sve to suptilno što apostol Pavle govori.

Neuka ja, priznajem, ali čitajući Poslanice, zastanem često..Nije malo međ neznabožcima biti..

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Види, човек се одузме кад из ове димензије улази у ону. Апостоли су попадали. Али како је реч о преплету светова, онда је природно да не знаш о чему се ради. У Преображењу Петар каже нешто, а Јеванђелист вели: Није знао шта прича. Тако и Павле. Јер је то измештање из овог света и онда се човек погуби. Али не значи да се није десило или да је плод неких халуцинација. Не. То би било безбожно тврдити. Него, најприродније је да се разуме како ти се ноге отсеку јер присуствујеш нечему несвакидашњем.

Slazem se, to su trenuci i dozivljaji van prirode stvari.

Ali, mislim, da ako  su u tom nekom buducem telu vec verujuci, i kako oni vec osecaju punu blagodat  opstenja sa Bogom ( u telu ), onda je i Pavle trebao jasnije videti ovu pespektivu stvari.

Tako gledam na ovu pricu.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Кратос рече

Pavle kaže da ima želju napustiti telo i nastaniti se kod Gospoda....

Каже и да иако се овај наш телесни шатор распада имамо нерукотворену скинију на небесима. Шта под тим мисли.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...