Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 4 часа, Јанко рече

зашто не може доћи до таквог сливања ДВЕ личности, и даје решење у (потенцијално) безгрешним Адаму и Еви као богородитељима Христовим...
Дакле, и ту би Адам био међукорак до Исуса Христа...

Da su nasi Praroditelji gajili takvu veru otkrivaju Evine reci kada je rodila Kaina -

dobih dete od Boga.

No, nije dobila dete od Boga tj. Hrista (ovaplocenog Logosa Bozjeg - Spasitelja),

jer  se Eva i njen muz nisu, prethodno tj. u Edemskom vrtu, evharistijski prineli Bogu Ocu. 

A potom, svojim praroditeljskim grehom,  pomracili su svoj um i

napravili provaliju (prekid zajednice) na putu ispunjenja Tajne Hristove.

Te Bog menja nacin spasenja, ali ne i cilj.

Medjutim, taj nacin je sada iziskivao ZRTVU BOZJU tj. kenosis Logosa Boga Oca,

jer podrazumeva nizlaznu putanju, silazak  u neproslavljenu tvar

tj. tvar jos ne prinetu Bogu na Bozji presto.

To iziskuje stradanje i zrtvu Njegovog Logosa (prisnije receno - Sina Bozjeg),

medjutim, iz ljubavi prema Bogu Ocu i svetu,

Sin se svojevoljno pokorava Ocevoj volji!

A Volja Boga Oca je da Njegov Logos tesko postrada, u mukama i patnji, jer tako mora,

mora, jer poslavsi Ga u ovaj neprineti svet (zbog nas i naseg i praroditeljskog greha)

zna da On mora i postradati u takvom svetu,

jer "svako ko zeli pobozno da zivi bice gonjen". Onaj ko ide putem vrline

u ovom svetu ne moze drugacije proci, ne moze izbeci patnju, muku,  tugu, ponizenja... 

Samo povijanje u pelene, na primer, jeste unizenje Boga Logosa i pocetak kenosisa,

koji se zavrsava smrcu i to smrcu na Krstu, ali Svojim silaskom, rodjenjem,

delima, stradanjem, smrcu, silaskom u Ad itd... menja smer tvorevini -

u pokret i procesiju ka Bogu Ocu i sedanju ilovace na presto Bozji...

U precistoj Hristovoj ruci evharistijski hleb koji prinosi Bogu Ocu Sobom i Svojom molitvom

jeste vidljivi prikaz prinosenja tvorevine (kosmosa) Bogu Ocu

i njeno proslavljanje naitijem Svetog Duha...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 29 минута, Матусал рече

Шта за тебе значи израз ,,једноначалности,, . Кападокијци су Оцу приписивали ,,начало,,  ,,узрок,, ,,извор,, и под тим подразумевах првенство части, јер реч част се не протеже на реч власт.

Знаш како, кад се говори у изразима предањским, онда се подразумијева да је то негдје у предању већ тачно дефинисано. Исто је и са појмом првенство части.

Што се тиче једноначалности, треба се посматрати у контексту, а то опет значи да нема "једноначелности која се ограничава на једно Лице,". Није важно је ли то узрок, или нешто друго, како је горе речено. 

А  даље се већ залази у теологију...

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Ovo je moja uzrecica.....samo ja imam pravo da je koristim.....;) .......i da kontekstualizujem stvari....   :ani_biggrin:

..шта ти урадих :-)?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, timjančica рече

..шта ти урадих :-)?

Nista nije sa namerom, nema veze sa tvojim postom.

Na ovoj temi su se salili sa mnom kako stalno upotrebljavam ovu rec 'kontekst' , pa, reko' da se  malo nasalim na moj racun. :w9k3k6:

Oprosti ako je bilo nerazumevanje.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече
пре 15 часа, Bokisd рече

Ne moze da se pokorava Sin po svome Bozanstvu, jer je jednak Ocu.

..аха, иначе са овим се слажем, из истих разлога које наводи Св. Григорије Богослов, у  вези једноначелности, да се не понављам ..

• Волим 1

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Desiderius Erasmus рече

Poštujem o. Zorana, kao čoveka koji mi je pomogao kada sam imao izvesne sumnje i nedoumice, ali ovde ne mogu da se složim sa njim. Iz prostog razloga što smatram da ne treba da izbacimo iz našeg bogoslovlja ono što ap. Pavle nije izbacio iz svog. A on, naime, kaže:

Адам је згодна фигура као тип за теолошке расправе, али он у себи нема никакве историчности. Потпуно се слажем са великим духовним егзегетом, Енцом Бјанкијем да је за Павла Адам рапрезент јединства људског рода, као отац, и он је симболички рапрезентатор нашег рода. Његова фигура није каузална (узрочна), него типичка (типолошка). Адам је постављен спрам Христа, као негативни корисподент спасењском домостроју Хр. Адам је у односу ан Христа, а не обрнуто (Бјанки вам говори исто што и ВСБ)! Грехом који је направио Адам не командује сукцесивном историјом, нити објашњава нашу осмрћеност. Адамов грех је актуелни грех који сви понављамо: он не објашњава неки иницијални грех, него нашу актуелност, те је зато грех заиста историјски. Нико то не негира.

Дакле, Мојсије пројектује актуелни грех на примордије људског рода. Тражећи у Адаму извор греха је тражење јарца који треба да испашта за све. Он је само фигура нашег греха, па зато Павле у Рм 5, 12 може да каже: сви су сагрешили. Адам није универзално одговоран за грех, него је само први у серији. У њему се открива ко смо: Omnis homo Adam.

U gresima rodi me majka moja, не говори да је лично, субјективно дете одговорно за грех, тога нема, него улази у свет који је заражен грехом, у свет који у злу лежи, па је стога дете објективно у греху. Зато му се ваља родити кроз крштење и почети нови живот у Христу.

Теби остаје да верујеш да да је овај приступ Бјанкијев, а и мој резултат дугих студија (ја сам магистарски овде одбранио на ту тему, а после сам објавио и 2 научна рада управо о овоме), а да ми опростиш што немам времена за образлагање.      

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Јанко рече

и о. Саве. Мене је бунило јер сам читао код вл. Игњатија о загрљају Адама и Логоса који даје Адама-Христа. 
Само паркинг за ферарија би био на почетку пута, је л' тако Аво? ;)

Не бих се изјашњавао о мисли ова 2 аутора, нисам читао.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

U gresima rodi me majka moja, не говори да је лично, субјективно дете одговорно за грех, тога нема, него улази у свет који је заражен грехом, у свет који у злу лежи, па је стога дете објективно у греху. Зато му се ваља родити кроз крштење и почети нови живот у Христу.

Uh ja bi ovde dodao da je to zato što smo u SLOBODI UZVIŠENI DA SLOBODNO ODLUČUJEMO O TOME DA LI ŽIVETI U VEČNOJ ZAJEDNICI CARSTVU BOŽJEM ILI NE.

Sama ta odluka koja je proizvod neograničene slobode je već grešna ali je moralna duboko jer Hristos mora dati stvorenju slobodu u svom postojanju, zato Augustin odvaja postojanje od Življenja od Carstva Božjeg koji je u nama već ovde i sada.

Nisam primetio da je ijedno stvorenje tražilo od Boga povratak u nebiće, dakle postojanje svi prihvataju ali Život, tj.Življenje u Carstvu u večnoj zajednici ne prihvataju svi.

Sladost postojanja može da nam svedoči i knez ovoga sveta on je zadovoljan ovim postojanjem ali sladost Života, sladost Življenja u Carstvu.....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Preko Adama je Bog prizvao tvorevinu k Sebi...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

Preko Adama je Bog prizvao tvorevinu k Sebi...

Misliš i preko poslednjeg adama koji tek treba da se rodi podjednako kao preko prvog adama u vrtu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Da, pod Adamom se moze smatrati i Covecanstvo,  ali ja najiskrenije verujem da je postojao i  konkretni biblijski Adam kao prvi covek...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato što si i ti u Sinu a još nisi pokoren.

Ух, тешка реч! У каквом Сину може бити Боксит?:)) Па он не верује да је у Ис Хс сада. Лепо човек исповеда. Можда ће једног дана да буде. Јер како може сада да буде у Ис, а још није дошао крај света? А то што се каже да је Царство небеско у нама, то је алегорија, јер се оно још није остварило. Зато, ВСБ, немој ти да ми убацујеш Боксита у Ис, јер он то негира и неће, као што ни Иван не треба на силу да га оправослављује (мада и Иван треба да прође мукотрпан пут да би дошао до неког православног исповедања не речима него срцем).

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vedran рече

Није ти добро питање, опет, зато што само питање потчињава Бога времену. Ја ти на ово не могу одговорити. 

Ne potčinjavam ga.Imamo samo Boga recimo,nema sveta uopšte,postoji samo i isključivo Bog,Sveta Trojica,nema vremena,prostora,materija ničega,znači samo Bog i ništavilo.Da li Drugo Lice Svete Trojice,Logos,Sin Božiji u vanvremenskoj ravni ima telo?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Ух, тешка реч! У каквом Сину може бити Боксит?:)) Па он не верује да је у Ис Хс сада. Лепо човек исповеда. Можда ће једног дана да буде. Јер како може сада да буде у Ис, а још није дошао крај света? А то што се каже да је Царство небеско у нама, то је алегорија, јер се оно још није остварило. Зато, ВСБ, немој ти да ми убацујеш Боксита у Ис, јер он то негира и неће, као што ни Иван не треба на силу да га оправослављује (мада и Иван треба да прође мукотрпан пут да би дошао до неког православног исповедања не речима него срцем).

E, sad, bas ga pretera. Tamo smo govorili iz perspektive koja se tice opsteg Vaskrsenja, kada cemo dobiti preobrazena tela i kada ce Bog sve sto postoj  pokoriti Sinu, i kada ce biti, kako se kaze u tom odeljku,....А последњи ће се непријатељ укинути, смрт....i kada ce Bog biti sve u svemu i valjda i mi sa Bogom u buducem carstvu.

Ovo je drugo sto pricas. Naravno da je Hristos sada sa nama.

Napravi od mene neznabozca i neverujeceg, a od kolege Avocada napravi nekog skrivenog hriscanina po savesti. :ani_biggrin:

Ocu' i ja da budem, .....bar kao Avocado......  :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...