Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Управо сада, Bokisd рече

Ali, Adama je trebao da bude taj potpuni proizvod, zar ne ?

NE. Nego Obožen Adam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 24 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Monarhija koliko se sećam iz glave se svodi na to da je Ipostast Oca bez uzroka, dok Ipostast Sina ima uzrok u Ocu i Ipostast Svetoga Duha koji na Sinu počiva takođe ima uzrok u Ocu dok Sin ostaje Duhu bezuzročan kao i Duh Sinu takođe bezuzročan.

Dok u Ikonomiji delu Spasenja imamo Sina koji posreduje (umoljava Oca) da nam otac pošalje Duha Utešitelja i Upravitelja Crkve.

Tako je to prvenstvo po časti Matusal verovatno mislio na tu bezuzročnost Oca koju nosi po Ipostasi svojoj.

Dok su Ipostasi naravno po Božanstvu potpuno jednosuštne. (vlast)

@ВСБ,

Св. Григорије Богослов говори о "једноначелности (μοναρχίαν), која се не ограничава на једно Лице".

Према томе, поставља се питање, како ту говорити о првенству и још првенству по части.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Bokisd рече

Ne moze da se pokorava Sin po svome Bozanstvu, jer je jednak Ocu.

... idem k Ocu, jer je Otac moj veći od mene!

Veci je od Njega  jer se Hristos unizio kroz kenosis (videti o Hristovom samounizenju (kenosisu)   kod Sv. ap. Pavla), jer postavsi tvar ovaploceni Logos tj. Sin Bozji je, po recima Apostolskog korifeja Petra, postao - Isus, sluga Boga otaca nasih. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, timjančica рече

@ВСБ,

Св. Григорије Богослов говори о "једноначелности (μοναρχίαν), која се не ограничава на једно Лице".

Према томе, поставља се питање, како ту говорити о првенству и још првенству по части.

Kažem ti Matusal verovatno govori o bezuzročnosti Ipostasi Oca dok su Ispostast Sina i Ipostast Duha uzročni.

To ne umanjuje jednonačelnost božanske prirode koja je u svim Ipostastima jednosuštna ista.

O uzroku ili bezuzroku se govori samo kad govorimo o različitim Ipostasima.

Bog jeste Trojica, svaka Trojica ima drugačiju Ipostast ali priroda Božanska, vlast Božanska i čast Božanska su potpuno jednosuštne i iste u sve tri Ipostasti.

Toliko znam, izguglaj dalje nemam sada kod sebe nijedan izvor da ti ponudim za nešto više pišem iz glave.

Vaistinu Vaskrse.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Veci je od Njega  jer se Hristos unizio kroz kenosis (videti o Hristovom samonizenju (kenosisu)   kod Sv. ap. Pavla), jer postavsi tvar ovaploceni Logos tj. Sin Bozji je, po recima Apostolskog korifeja Petra, postao - Isus, sluga Boga otaca nasih. 

Samo da ga ne navedeš sada da je zbog svoje tvarne prirode koju je uzeo na sebe bio OSUĐEN da bude sluga a ne da je bio sluga iz Ljubavi kako bi nam otkrio ono što je od pre postanja sveta skriveno.

Jer oni tumače da se je Logos osudio prirodom koju uze na sebe a ne da je svojom voljom u toj prirodi služio iz ljubavi bio sluga iako je po prirodi stvari Gospodar svega stvorenog.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече

Код отаца постоји разликовање у односу Свете Тројице као беспочетне у вечности и односа у домостроју спасења.

Тако нпр. мислим по Амвросију Миланском, Дух свети исходи у вечности од Оца али га ми примисмо преко Сина када нпр. дуну на ученике своје и рече им примите Духа Светога, или га пак посла по вазнесењу.

Тако је и у домостроју спасења, Син био послушан Оцу потврђујући да је сагласан са Очевом вољом, док је у Вечности Сапрестолан и Јединораван са Њим у свему.

Ево и овдје, о томе. Ово што си написао исто тако подразумијева "првенство".

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, timjančica рече

@ВСБ,

Шта за тебе значи израз ,,једноначалности,, . Кападокијци су Оцу приписивали ,,начало,,  ,,узрок,, ,,извор,, и под тим подразумевах првенство части, јер реч част се не протеже на реч власт.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Благовесник рече

Veci je od Njega  jer se Hristos unizio kroz kenosis (videti o Hristovom samonizenju (kenosisu)   kod Sv. ap. Pavla), jer postavsi tvar ovaploceni Logos tj. Sin Bozji je, po recima Apostolskog korifeja Petra, postao - Isus, sluga Boga otaca nasih. 

Da, to je bas tako.

O tome pricam svo vreme, kako i na koji nacin  da razumemo onaj stih o pokoravanju Sina svome Ocu. Jer, necemo reci da je Otac veci od Sina i da se zbog  ( Sin ) pokorava ( Ocu ).

Tako su pricali arijanci. I ovaj citat iz pisma ( koji si naveo i onaj o pokoravanju ) su uzimali da opravdaju svoje ucenje o Sinu kao stvorenju Bozijem itd.

Nadam se,  da se razumemo.

Подели на овим сајтовима

Ali, Adam je trebao da bude taj gotov proizvod, zar ne ?
Ako je bilo namenjeno da postane bog po blagodati i da prinese sebe i prirodu Bogu, kako je onda Hristos u telu gotov proizvod ?
Ja mislim da je Sin i Logos Bozjiji gotov proizvod. Samo se taj 'gotov' proizvod ovaplotio, zbog toga sto Adam nije ispunio ono za sta je bio i predvidjen.....da bude gotov proizvod. :945729:

Нађи на теми о. Саве. Мене је бунило јер сам читао код вл. Игњатија о загрљају Адама и Логоса који даје Адама-Христа. О. Сава лепо објашњава зашто не може доћи до таквог сливања ДВЕ личности, и даје решење у (потенцијално) безгрешним Адаму и Еви као богородитељима Христовим...
Дакле, и ту би Адам био међукорак до Исуса Христа...
Само паркинг за ферарија би био на почетку пута, је л' тако Аво? ;)
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

O tome pricam svo vreme, kako i na koji nacin  da razumemo onaj stih o pokoravanju Sina svome Ocu. Jer, necemo reci da je Otac veci od Sina i da se zbog toga pokorava ( Ocu ).

Zato što si i ti u Sinu a još nisi pokoren.

Sam sada ponovo nejasan?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, timjančica рече

Ево и овдје, о томе. Ово што си написао исто тако подразумијева "првенство".

То је извлачење из контекста. Најбоље да ја у једној реченици изнесем мишљење о једној ствари а онда ти даш коментар из сасвим другог угла и друге теме. О овим темама су писане читаве књиге и не могу се издефинисати у пар реченица.  Такође је ова критика више кушачког карактера, ја на ову твоју констатацију могу да помислим на хиљаду ствари које су теби можда пале на памет.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato što si i ti u Sinu a još nisi pokoren.

Sam sada ponovo nejasan?

Pa, recimo da iz perspektive onoga sto smo pricali, mogu da se slozim.

Jer, upravo sve vreme naglasavam, da ce se Sin na kraju vremena, pokoriti svome Ocu zbog nas ( ne zbog Sebe ), ..... zbog tebe, mene ,...jer je i uzeo nase telo i  celog coveka u svoju Licnost .... i tada ce sve u svemu biti Bog i mi sa Bogom.

Подели на овим сајтовима

Tu Božansku ljubav koja je bila ista u Sinu u obe njegove prirode je knez ovoga sveta proglasio za ludost.

Vidim da je Boki ne razume, nadam se da će je od danas razumeti.

SIN NIJE POTPUN SIN DOK NE PODIGNE SVO CARSTVO NEBESKO I SVE KOJI SU U TOM CARSTVU.

Jer je Sin tako izvoleo jer je to VOLJA PREVEČNA I OCA I SINA I DUHA SVETOGA.

Zato se čeka da se pokori Sin, ali ne Isus Hristos nego mi u Isusu Hristu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, recimo da iz perspektive onoga sto smo pricali, mogu da se slozim.

Jer, upravo sve vreme naglasavam, da ce se Sin na kraju vremena, pokoriti svome Ocu zbog nas ( ne zbog Sebe ), ..... zbog tebe, mene ,...jer je i uzeo nase telo i  celog coveka u svoju Licnost .... i tada ce sve u svemu biti Bog i mi sa Bogom.

Kažeš da možeš da se složiš i onda se ne složiš.

Isus Hristos nema šta da se pokorava on Ipostasno kao Sin Božji je isti po vlasti sa Ocem ali je Sin izvoleo da se sinovi po blagodati svako pojedinačno pokore Ocu iz ljubavi zato im Sin služi i jeste naš sluga iz ljubavi a ne zbog svoje ličnosti prema Ocu.

I tek kad podigne Sin Sve u Carstvo koji Jesu u Carstvu i kad se neko pokori kao Petar a neko kao Juda onda će se Sin Potpuni pokoriti Ocu i biti Bog u svemu i Bog svega.

Seti se priče o gospodaru i vinogradu nije Isus pričao da uspavljuje narod nego da objavljuje Carstvo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...