Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, елТорнеро рече

Који оци, где то налазите, зашто ми не кажете?

Како ми знање није битно када се зна да је "незнање велики грех", међутим и "велико знање надима", што је такође велики грех.

Не би било лоше и да промениш ту реторику и да се смириш мало ако би нешто хтео да и заиста научиш. 

Скини ово и детаљно ишчитај. Има мноштво отаца и тумачења из Писма. https://www.academia.edu/23078130/%D0%94%D0%BE%D1%9B%D0%B8_%D1%9B%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82_%D0%B8_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9B%D0%B5_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5_%D0%BE%D1%87%D0%B8

Али да читаш полако и са разумевањем. Да се подвизаваш. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, елТорнеро рече

Чак и не знам да ли га светкује православна Црква, ако је свет у нашој Цркви, читаћу, можда ми користи.

Ти си први манијак који за себе тврди да је православац а да не поштује Јеронима као свеца! Лудило мозга! 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Грех није знање него надимање. Нешто као кад ти туђа радост засмета. ;)

Врло сам глуп, али си ти ипак преценио моју глупост. Ипак хвала ти на труду.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Грех није знање него надимање. Нешто као кад ти туђа радост засмета. ;)

А најгоре су жабе кад се надувају. Дигну ногу јер виделе да се коњи поткивају...:D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ти си први манијак који за себе тврди да је православац а да не поштује Јеронима као свеца! Лудило мозга! 

Називаш ме манијаком и лудаком зато што не знам ништа ближе о блаженом Јерониму? Занимљиво. Опрости.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

Називаш ме манијаком и лудаком зато што не знам ништа ближе о блаженом Јерониму? Занимљиво. Опрости.

ja prosto ne mogu da verujem šta ti pišeš

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, елТорнеро рече

Називаш ме манијаком и лудаком зато што не знам ништа ближе о блаженом Јерониму?

Сигурно је да не знаш ништа, али ћеш уредно пљунути на његов коментар који сам пре неколико страница приложио овде. И онда ћеш као Боксит да наставиш са причом како тога нема у Отаца. А он тамо експлицитно говори да су у телима устали са васкрслим Христом. Е, сад, што се то не уклапа у твоју логику, то није мој проблем. 

Коментар је на 193 стр. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Не би било лоше и да промениш ту реторику и да се смириш мало ако би нешто хтео да и заиста научиш. 

Скини ово и детаљно ишчитај. Има мноштво отаца и тумачења из Писма. https://www.academia.edu/23078130/%D0%94%D0%BE%D1%9B%D0%B8_%D1%9B%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82_%D0%B8_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9B%D0%B5_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5_%D0%BE%D1%87%D0%B8

Али да читаш полако и са разумевањем. Да се подвизаваш. 

Нећеш веровати, али врло сам миран, можда због глупости. Јако мало се бакћем око компјутера и радије читам књиге.

Препоручи ми књигу некога од Светих, молим те, који је на становишту на којем си ти, ово, на пример, о васкрсењу на крсту.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Кратос и још неко упита да ли је Мт васкрсење на крсту есхатолошки догађај. Нађох св. Јеронима (писмо 60, 3) где говори о васкрсењу тела са Исусом. Најпре погледајмо текст, а онда схолија.

Захвалност теби, Христе Спаситељу, ми, твоје створење, ти приносимо, зато што си нашег моћног противника, када си био убијен, убио. Пре твог доласка да ли је било јаднијег бића од човека, који је, разбијен страхом од вечне смрти, примио способност живљења само да би могао нестати? Јер је смрт владала од Адама до Мојсија и над онима који нису згрешили налик Адамовом преступу. Ако су Аврам, Исаак и Јаков у паклу, ко је у царству небеском?... Чак и ако се Лазар представља у Аврамовом наручју и у месту освежења, шта има слично ад (infernus) са царством небеским? Пре Христа Аврам је у аду; после Христа разбојник је у рају. И због тога су у његовом васкрсењу многа тела оних који су спавали саваскрсла и показала се у небеском Јерусалиму. Тада се савршило оно речено: Устани ти што спаваш, подигни се и просветлиће те Христос. Јован Крститељ виче у пустињи: Покајте се! јер, приближило се царство небеско. Јер од дана Јована Крститеља царство небеско трпи насиље и силеџије га грабе. Пламени мач који је бранио рај, и керубин који је био пред вратима су угашени и уклоњени крвљу Христовом. Није за чуђење оно што нам је обећано у васкрсењу, да ћемо сви ми, који живимо у телу, али не и по телу, имати држављанство на небу, и док смо овде на земљи речено нам је да је: царство небеско унутар вас.

За Јеронима, помрли до Хр су у аду (паклу, инферну), чак и праведници, а подземље нема ништа заједничко са царством небеским. Хр својом смрћу убија смрт, и у том моменту се отварају врата раја (= царства небеског, Јерусалима небеског). Кључна је реченица где Јероним мења текст Писма (Мт 27, 53): И због тога су у његовом васкрсењу многа тела оних који су спавали саваскрсла и показала се у небеском Јерусалиму (in resurrectione eius multa dormientium corpora surrexerunt et visa sunt in caelesti Hierusalem). Јероним се не иживљава над Писмом него користи непрецизност у Мт: светом граду. Мада већина егзегета вели да су васкрсли свеци отишли у земаљски Јерусалим, за Јеронима је ово есхатолошки догађај у коме многи улазе са телима, саваскрснувши са Хр, у небески Јерусалим, рај.

Тачно је да Јер тврди на неким местима да су тада у Христу сви васкрсли, односно да је он опустошио ад, али треба имати у виду и друга места где не тврди да су се сви спасли. Оно што је мени битно је да неко од Отаца тврди да су многи свеци устали у телима и ушли у рај. То је та парусија. Једноствано, Јероним вели да су тада многи ушли у рај са телима. 

El Tornero, evo ga Jeronim.

Nas je, Dalmatinac, proslavljen u Pravoslavnoj Crkvi.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Sveti_Jeronim

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

али ћеш уредно пљунути на његов коментар који сам пре неколико страница приложио овде

Зар је грех не читати све твоје поруке? Када сам "пљунуо" на његов коментар?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јелена011 рече

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Sveti_Jeronim

Јецо, царице, фала!

Мада ће сада овај да узме да учи Јеронима, онако у својој смирености. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, елТорнеро рече

Зар је грех не читати све твоје поруке? Када сам "пљунуо" на његов коментар?

Јесте, јер ми онда трошиш енергију да се понављам. А кажем да ћеш пљунути, а не да си пљунуо. Сада лепо прочитај, па га опљуни. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Јелена011 рече

Само сам то тражио, молио бих још да ми предочите дело у коме је писао о овоме о чему причамо, васкрсење на крсту. Хвала.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Zoran Đurović рече

православац а да не поштује Јеронима као свеца!

Лакше Аво!

Збунио се.

Не овај Јероним!

https://youtu.be/UL_EXAyGCkw

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...