Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Kratose kad kaže Hristos za sebe Sin Čovečji onda on potencira prirodu koju ima u Ličnosti i približava nam prirodu SVOG stradanja.

Takođe kad kaže Sin Čovečji se uspinje na nebo a da je već PRE TOGA SIŠAO SA TOG NEBA takođe potencira prirodu koju ima u svojoj Ličnosti.

Ali ta priroda je Njegova nije to stvorenje, ne možeš govoriti o stvorenju, to je priroda koje je po Ipostasi Sina Božjeg.

Tebi je lako da prihvatiš da je Sin Čovečji umro na Krstu ali ti je teško da prihvatiš da je Sin Čovečji uspeo na nebo a da je pre toga taj isti Sin Čovečji bio na nebu. >U telu je bio jer potencira svoju prirodu kad nem objavljuje sebe kao Sina Čovečjeg ali ne potencira da to nije On sam Sin Božji ovaploćeni božanski Logos.

Kako je moguće da Sin Čovečji je već BIO NA NEBU I PRE NEGO SE VAZNEO a da taj Sin Čovečji nije mogao biti onda ujedno i kod Avrama? 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Кратос рече
пре 22 часа, Zoran Đurović рече

А наше је направљено по његовом, а не обрнуто. Нешто пак да би било икона мора да буде видљиво.  

Па то ти и Оци говоре. Не ови што ти се привиђају. :))

Али прихвати дијагнозу која ти је дата, да имаш проблем са временом. Док је не прихватиш нема шансе да оздравиш.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

"... Јединородног, у двема природама несливено, непромениво, нераздељиво, нераздвојно познаванога,..."

Ako umire Božanska slivaš je sa ljudskom,ako pak ne bi umrla ljudska sliva se sa božanskom,ja ne delim već ih ne slivam.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Naravno da je napravljeno po njegovom, napravljeno je po Sinu Čovečjem koji je već bio na NEBU kad se pred učenicima na to NEBO PONOVO VAZNEO.

Pa po kome je napravljeno onda naše telo?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

ali ti je teško da prihvatiš da je Sin Čovečji uspeo na nebo

Исто као првосвештеник кад је пошиздио и раздерао хаљине кад му ИХ рече видећеш Сина Човечијег на облацима 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Ako umire Božanska slivaš je sa ljudskom,ako pak ne bi umrla ljudska sliva se sa božanskom,ja ne delim već ih ne slivam.

Kratose ti ne slivaš ali si rascepao Ličnost Sina Božjeg kao dete zvečku. Raskomadao si ga.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Па то ти и Оци говоре. Не ови што ти се привиђају. :))

Али прихвати дијагнозу која ти је дата, да имаш проблем са временом. Док је не прихватиш нема шансе да оздравиш.

Ja problema sa vremenom nemam,problem imate vi jer uništavate dvostruku prirodu Bogočoveka slivajući u jednu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Исто као првосвештеник кад је пошиздио и раздерао хаљине кад му ИХ рече видећеш Сина Човечијег на облацима 12:smeha:

PA ceo taj oros jeste ustvari bitka protiv Sina Čovečjeg kao istinitog Boga.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ja problema sa vremenom nemam,problem imate vi jer uništavate dvostruku prirodu Bogočoveka slivajući u jednu.

Imamo i mi i ti problem sa vremenom jedino u HRISTU VIŠE PROBLEMA SA VREMENOM NEMA U SINU ČOVEČJEM RAZUMEŠ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da je napravljeno po njegovom, napravljeno je po Sinu Čovečjem koji je već bio na NEBU kad se pred učenicima na to NEBO PONOVO VAZNEO.

Znači telo je postojalo i pre nastanka čoveka, o kom Bogočoveku onda pričamo?Onda je On samo Bog,jer i telo koje zapravo ne prima već ga večno ima je božansko a ne stvoreno.I meni pričate da sam ja jeretik a vi ste čisti monofiziti....ccccc

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ма јок. Баба моја то ради. 12:smeha:

Умире природа. Ајме! Држите ме да не паднем са столице!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Znači telo je postojalo i pre nastanka čoveka, o kom Bogočoveku onda pričamo?Onda je On samo Bog,jer i telo koje zapravo ne prima već ga večno ima je božansko a ne stvoreno.I meni pričate da sam ja jeretik a vi ste čisti monofiziti....ccccc

aKO SAM JA JERETIK TI SI BUDALA!

Pa kako ćeš čoveče Božji da se uspeš na nebo ako ti nije Sin Čovečji dao to telo?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

по блату 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, елТорнеро рече

Ову прву не разумем, а друго не могу да те послушам. Журим на Плаштаницу. Да празници су увек срећни. Христос васкрсе!

Da bi razumeli komunikaciju,  mora se shvatiti tekst i kontekst. Ako neko postavi pitanje пре 16 часа, елТорнеро рече не знам да ли нам се данас препоручје весеље.? Kontekst se moze podeliti u tri nivoa: verbalni, situacija konteksta i kulturni kontekst. Tvoja poruka se pojavljuje u verbalnom kontekstu koji je u situaciji u kojoj se odvija kultura. Dakle, neko nesto ne preporucuje. Razliciti nivoi su prisutni, i ometaju se medjusobno. Iskaz ”da li nam se preporucuje” moze u razlicitim kontekstima imati razlicita znacenja, a jezicko okruzenje obicno pokaze sta se misli, odnosno, misli se na ”veselje”. Jedan od mogucih odgovora na tvoje pitanje moze biti ”Ne, ne mozes da se veselis”, ukoliko je pitanje postavljeno u crkvi i ”Da, hocete li nesto popiti” ukoliko je pitanje postavljeno u kavani.  Sadrzaj poruke i sadrzaj za raspravu su razliciti zanrovi. Stoga, nisam se zagubila da tvoju poruku citam kao Sveto pismo. Kulturni kontekst je opstiji od situacije u kontekstu, jer kultura postoji nezavisno od pojedinih situacija. Kultura je niz navika i normi koje situacije mogu da otkriju. Moze se, na primer govoriti o « crkvenoj kulturi ». Ona sadrzi niz normi jezickog ponasanja, na primer, liturgiju, rad, udubljenja u Pismo itd.

Ako sam u situaciji pitanjem poput Ne razumem kako mislis da ti taj neko preporucuje "suze, tugu, radost"?  potpuno slomila norme kulture, odnosno, crkvene norme, komunikacija se rusi, ako crkva zabranjuje tebi da se veselis na Veliki petak i na nacin kako je to brat Vedran iskazao kroz poruku. Da bi komunikacija pravilno funkcionisala, neophodno je da znamo norme kao i situacije odvijanja 'unutar'. Jos ne znam da je neko u pravoslavnoj crkvi zabranio da se veselimo za praznik Vaskrsenja, ali slicno kako naucimo sve druge vrste kultura u onom postavljenom okviru @Vedran je koristio odgovarajuci jezik,  nimalo drugacijie od nekog ko je mozda postavio video zapis pesmu "Hristos voskrese, radost donese", i na Veliki petak. Kultura je nesto sto se uci, tipicno za aktivno ucesce. Dakle, situacioni kontekst i kulturni kontekst su pre tvoje poruke. Ti si deo te kulture i u situraciji pre nego pocnes da se formulises. Ali ovde na forumu, kafani ili u situaciji predavanja u skoli si pre nego sto se nesto kaze/kazes.  Zbog toga se imaju ocekivanja sta se moze reci ili ne moze reci u datoj situaciji.  Kada sam procitala tvoje pitanje, imala sam pitanje koje na neki nacin glasi: da li se « ponasas » u skladu sa tim preporucuje. A ti iznenada o necemu drugom pobeze od lokacije gde si stvorio uslove da plasis mene daleko, zuris na Plastanicu. Dobar citat odgovara na ono sto se raspravlja. Mora postojati konzistentnost izmedju poruke i konteksta u kome se on ugradjuje. Ovo vazi i za govorni jezik. To sto zuris gde zuris sada vec ima razlicite kontekste upotrebe, koje si mozda smislio za upotrebu u razlicitim kontekstima.

Situacioni kontekst je drustveno i fizicko ogkruzenje u kom se nase poruke pojavljuju, na primer, ovde na forum. Mnoge reci mogu imati nekoliko razlicitih znacenja, ali situacioni kontekst obicno odredi odgovarajuci kontekst.  To je zbog interakcije poruke i situacionog konteksta. Primer rec ”poruka”. Ovo moze da znaci nesto za citanje.  Ali ima reci koje mogu da znace nesto sasvim drugo, na forumu i na casu teologije ili u crkvi, na ulici.  Veselje, odnosno, radost  ima funkciju signalizacije kao i suze, tuga. Tako da na taj nacin moze da se pokaze da nam treba pomoc, da smo bespomocni, itd. Suze niz obraz, bezvucni signal, na primer o potrebi za pomoc.

Smej se, placi, sta hoces, ali automatski, sto sapda u prvi instikt. Sta sa ovim mislim? Iza svakog ljudskog ponasanja su osnovni instikti koji su razvili rudimentarni nervni sistem koji omogucava da proceni okruzenje. Primarni pocetak. Pokusaj sam da napravis listu 'nagona', pocevsi od kad si bio beba, urodjene impulse. Ovaj moj odgovor je toliko dug da si verovatno pomislio da sam luda na marginama. :)) Ne znam da li je kod tebe nepristojno koristiti rec ”instikt” kada je u pitanju ljudsko ponasanje. Jer moze da zbuni da se placom koristimo da resimo svoje probleme. Ali ne znamo da li ce se problem resiti. Dakle, ako ti neko  ne preporucuje ili preporucuje veselje, odnosno, emocije, a ti poslusas, ne koristis svoj urodjeni instikt, svoje emocije kao vodic, tvoj um polako umire. A emocije su mehanizam koji odredjuju najvise ciljeve mozga. Budi svoj covek.  Objasnila zasto smo ko smo, dok druge funkcije mozga,  kao sto su nase individualne sposobnosti i pamcenje, objasnjavaju kako radimo. Dakle, nidje veze da ti mene nesto poslusas ili ne. Jer instikti su u sukobu jedni sa drugima, ako ne rade automatski, oni nas primoravaju da zapravo donesemo svesne odluke i izbore sa odredjenim stepenom slobode. Prefrontalni korteks je u stanju da identifikuje razlicite moguce opcije i izabere najbolji kompromis. Detalji o tome kako tvoj mozak obavlja ovaj slozeni zatatak je, dakle, otkriven. :ani_biggrin:

Ne volim da se ponavljam, otuda duza poruka.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Imamo i mi i ti problem sa vremenom jedino u HRISTU VIŠE PROBLEMA SA VREMENOM NEMA U SINU ČOVEČJEM RAZUMEŠ?

Једина разлика је што ми схватамо да имамо проблем, а Кратос не. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...