Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Ivan Markovic preskace predanje Pravoslavne Crkve I negira da su adam I eva mogli posle smrti greha da uberu fizicki I plod sa drveta zivota I takvi smrtno gresni nastave svoje dalje telesno postojanje.

Plata za greh nije telesna smrt, nego smrt koja nastavlja telesno postojanje bez Hrista Zivota.

Sabor osudjuje to da b covek ikada mmogao ostati bez blagodati Hrista Zivota da covek nije u stanju da pocini greh=smrt.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, kopitar рече

Baš obrnuto , veća opasnost je ako se ne razmišlja o tim stvarima . Još ako si teolog ili kao ti znanstvenik onda još i više . 

"Богослов си ако се чисто молиш, ако се чисто молиш тада си Богослов.", "Школовани теолози треба да се баве историјом Цркве."

Ово су речи Силуана атонског, кога су безрезервно слушала два светитеља новијег времена, Николај жички и Софроније, који су, заједно са њиме, прослављани од целе Источне Цркве. Можда треба да размислиш, не зна се број оних који су спасени, исповедајући Вјерују, без икаквог другог знања, они су "само" веровали.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ivan Marković рече

Značilo bi da je tako. Ali ja mislim da je Adam stvoren besmrtnim po blagodati, pa mu vaskrsenje ne bi bilo potrebno. Sa druge strane, svakako bi mu bilo potrebno sjedinjenje s Hristom. Ovaploćenim. Mada tu sad previše ulazimo u hipotetičko. Kartagina nas obavezuje da verujemo da Adam ne bi umro da nije sagrešio. Plata za greh je smrt.

А ја мислим да је створен смртан и да му је потребно васкрсење и овако можемо до сутра.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, елТорнеро рече

"Богослов си ако се чисто молиш, ако се чисто молиш тада си Богослов.", "Школовани теолози треба да се баве историјом Цркве."

Ово су речи Силуана атонског, кога су безрезервно слушала два светитеља новијег времена, Николај жички и Софроније, који су, заједно са њиме, прослављани од целе Источне Цркве. Можда треба да размислиш, не зна се број оних који су спасени, исповедајући Вјерују, без икаквог другог знања, они су "само" веровали.

Dobro si odgovorio .  Što ti misliš , da li treba katolik koji želi postati član pravoslavne crkve, primiti pravoslavno krštenje ili je dovoljno samo odreknuće od jeresi ?

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ivan Marković рече

Svakako. Ali kako tumačiš onda pakao, koji jeste način postojanja bez zajednice sa Bogom?

Plata za greh je smrt. Takođe mudrost iz Svetoga Pisma.

Па смрт представља одвајање од односа са Богом. У паклу живе без заједнице са Богом.

Духовна смрт, не физичка.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, kopitar рече

Dobro si odgovorio .  Što ti misliš , da li treba katolik koji želi postati član pravoslavne crkve, primiti pravoslavno krštenje ili je dovoljno samo odreknuće od jeresi ?

Слушам Цркву, речено ми је да је миропомазање довољно. Амин!

Обзиром да ме питаш шта ја мислим: Па мени је бре, и ђавола жао!

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Vedran рече

А шта вам је атемпорално оваплоћење? Сам тај израз је нонсенс. Ја то сад први пут читам код вас неколико. И одакле вам таква конструкција? Како може оваплоћење да буде атемпорално? Да ли је Христос сишао као ванземаљац, неким свемирским бродом у творевину, са готовим телом које је атемпорално оваплоћено ван творевине? Или се оваплотио од Дјеве Марије?

Кажеш да му конфузију ствара питање атемпоралног оваплоћења, па да би се одконфузио треба само да заборави на "атемпорално оваплоћење". Просто ко пасуљ. Сам себи ствара конфузију.

Ali, vidi, u jednom tvom postu, kada smo raspravljali oko tumacenja sv.Ilarija, gde se kaze da je Avram video buduce Ovaplocenje, rekao si, da je tako iz njegove perspektive, ali, da je za prevecnog Boga ( ovaplocenje ) nije dolazece i da nisu potrebne 'slike' stvari, jer je,  susret sa Bogom iskakanje iz okova vremena.

I, kako covek da razume ove tvoje reci, nego kao neku atemporalnost. Koliko samo postoje rasprave na ovu temu vanvremenkog i vremenskog vidjenja stvari. Bog je vanvremena, kod njega ne postoji sadasnjost, proslost i buducnost, sve vidi i sve moze kod njega da bude aktualizovano sada u svojoj realnosti.

I, to se prenosi sada u ovoj prici i na Ovaplocenje i vidjenje Hrista kod Avrama. Kako da razumemo ovakvu postavku stvari, nego kao, da karikiram, vracanje iz buducnosti u proslost.

Vidim da si rekao da ne postoje dva ovaplocenja. To je neka poenta stvari. Avram po Ilariju vidi buduce Ovaplocenja. Kako, sada da posmatramo Coveka kome se on poklonio kao Gospodu. Ne vidim drugi nacin, nego kao kroz 'sliku' ili praobraz, tih buducih stvari. Jer, nemamo dva ovaplocenja, zar ne ?

Recimo, kao sto postoji u SZ praobraz krstenja. Kako kaze Lestvicnik Mojsije i narod su se krstili u oblaku i kisi, kao u praobrazu buduceg real Krstenja. Nije jos real , jer i Hristos nije dosao. Praobraz je buducih stvari , koje svoje ispunjenje tek ocekuje. Kako se kaze, Hristos je ispunjenje i zakona i proroka i celog SZ.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ali, vidi, u jednom tvom postu, kada smo raspravljali oko tumacenja sv.Ilarija, gde se kaze da je Avram video buduce Ovaplocenje, rekao si, da je tako iz njegove perspektive, ali, da je za prevecnog Boga ( ovaplocenje ) nije dolazece i da nisu potrebne 'slike' stvari, jer je,  susret sa Bogom iskakanje iz okova vremena.

I, kako covek da razume ove tvoje reci, nego kao neku atemporalnost. Koliko samo postoje rasprave na ovu temu vanvremenkog i vremenskog vidjenja stvari. Bog je vanvremena, kod njega ne postoji sadasnjost, proslost i buducnost, sve vidi i sve moze kod njega da bude aktualizovano sada u svojoj realnosti.

I, to se prenosi sada u ovoj prici i na Ovaplocenje i vidjenje Hrista kod Avrama. Kako da razumemo ovakvu postavku stvari, nego kao, da karikiram, vracanje iz buducnosti u proslost.

Vidim da si rekao da ne postoje dva ovaplocenja. To je neka poenta stvari. Avram po Ilariju vidi buduce Ovaplocenja. Kako, sada da posmatramo Coveka kome se on poklonio kao Gospodu. Ne vidim drugi nacin, nego kao kroz 'sliku' ili praobraz, tih buducih stvari. Jer, nemamo dva ovaplocenja, zar ne ?

Recimo, kao sto postoji u SZ praobraz krstenja. Kako kaze Lestvicnik Mojsije i narod su se krstili u oblaku i kisi, kao u praobrazu buduceg real Krstenja. Nije jos real , jer i Hristos nije dosao. Praobraz je buducih stvari , koje svoje ispunjenje tek ocekuje. Kako se kaze, Hristos je ispunjenje i zakona i proroka i celog SZ.

Ово чиме се ти бавиш, и не одустајеш, није домен историје Цркве, нити даје могућност да се ико, тежећи чистој молитви, бави тиме. Значи удаљаваш се од Цркве, непослушањем Оцима, и подгреваш истрајавање у јаловом послу других, који немају воље да се баве собом, и Богом. Ако ти је до ове врсте умовања бави се њоме сам, мање је опасно по тебе, не ометај Бога у спасавању твојих ближњих. Опрости, не умем нежније.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Тања1 рече
пре 14 часа, елТорнеро рече

Ја нисам; Сунцокрет54, нисам ел Торнеро, нисам о Горан, нисам будала9, нисам Армагедон, нисам сг колубара, нисам... ја сам људско биће, које комуницира са вама, неком врстом духовне комуникација, ваше знање о мени је крајње оскудно. Ако мене не можете јасно одредити,

пре 2 часа, елТорнеро рече

Радим, не претиче ми времена, па ћу одговорити само на ово. Зашто бих се уплашио да будем откривен, зар сам у непријатељским редовима, зар не осећам свеприсуство Божије, зар сам стидљива девојчица??? Сестрице, ти својим питањем потврђујеш оно што сам већ рекао, и што није тешко разумети; Ако мене не познајете, вероватно ни себе, како мислите да ћете разумети Бога, у свему што желите.?

Pa ne znam zasto bi se uplasio da budes otkriven, shvatila sam da imas dva razlicita profila na ovom forumu, a pravilnikom je to zabranjeno. Ako nemas, ne znam sto bi nas zbunjivao nabrajanjem ko sve nisi i reci da je nase znanje o tebi krajnje oskudno i da te ne mozemo jasno odrediti (ima dvosmisleno znacenje, dakle, po vjeri ili  profilu). Tako da... samo radi, bolje da ti ne pretice vremena  ako imas dva profila. :ani_biggrin:

Brate opet demagogija.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, елТорнеро рече

Ово чиме се ти бавиш, и не одустајеш, није домен историје Цркве, нити даје могућност да се ико, тежећи чистој молитви, бави тиме. Значи удаљаваш се од Цркве, непослушањем Оцима, и подгреваш истрајавање у јаловом послу других, који немају воље да се баве собом, и Богом. Ако ти је до ове врсте умовања бави се њоме сам, мање је опасно по тебе, не ометај Бога у спасавању твојих ближњих. Опрости, не умем нежније.

Tako je , kakva drskost prema ocima !

sFun_bat

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Тања1 рече

Pa ne znam zasto bi se uplasio da budes otkriven, shvatila sam da imas dva razlicita profila na ovom forumu, a pravilnikom je to zabranjeno. Ako nemas, ne znam sto bi nas zbunjivao nabrajanjem ko sve nisi i reci da je nase znanje o tebi krajnje oskudno i da te ne mozemo jasno odrediti (ima dvosmisleno znacenje, dakle, po vjeri ili  profilu). Tako da... samo radi, bolje da ti ne pretice vremena  ako imas dva profila. :ani_biggrin:

Brate opet demagogija.

Idi sestro pitaj administraciju, sve će ti reći, možda i ovo u vezi demagogije.?

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, kopitar рече

Tako je , kakva drskost prema ocima !

sFun_bat

Ради се о нечему другом, што сам мислио да не кажем, рећи ћу ти као да причамо у четри ока, за узврат очекујем да поделимо шамаре које ће ми упутити.

Од нас се, као и од богатог младића, тражи да узмемо свој крст, разделивши стечено богатство сиротима, и пођемо за Господом.

Стечено богатство је и материјално, али и нематеријално. Нематеријално богатство је наука коју смо усвојили, а која је већином противна Христовој науци. Колико видим, у овој теми, мало нас је сиромашних те је немамо коме разделити. Нисам ја молио само Александра да се одрекне свога сувишног бремена, већ прво себе онда и остале. Ред би био да то први учини домаћин, Зоран Ђуровић, а ми да му следујемо. "Тешко је камили проћи кроз иглене уши"

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, елТорнеро рече

Idi sestro pitaj administraciju, sve će ti reći, možda i ovo u vezi demagogije.?

Naglo si me skrenuo administraciji bez objasnjenja zasto mozda nisam trebala da shvatim da imas profil vise, nego ja kao ne znam o problemu sa dvostrukim profilima, glupa sam, pa povodom toga pitam administraciju. Ja bih licno volela da znam ko pise na teme o pravoslavlju, veri, i ko sa kim razgovara ozbiljno i naravno da mi je odvratno ako su neki "tajni" dupli profili, ali dvostruki nisu problem, samo bih blokirala svaki lazni profil jednom, kao sto je slucaj bio sa nekim smesnim cejom, ali takvi se obicno sami otkriju. Mogu da razumem i neke kojima ne smeta da provode vreme kao ljudi bez zivota...briga me za njih i za njihove moronske poruke. :mahmah:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, kopitar рече

Pazi , da ne ispravljaš babe. Da ne prođeš ko moj kapelan. Došao čovjek iz Rima sa diplomom ali je onda napravio najveću moguću grešku , zamjerio se babama a ove ga tužile župniku  pa biskupu i čovjek brzo završi u nekoj zabiti.

Ја преживех, и ја, и бабе! ;)

Лако је за бабе, него с поповима мука :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Тања1 рече

Ja bih licno volela da znam ko pise na teme o pravoslavlju, veri, i ko sa kim razgovara i naravno da je mi je odvratno ako su neki "tajni" dupli profili

Питај администрацију, ако хоће да ти каже о мени, неки ме знају лично, именом и презименом, главом и брадом. Не замери, у посту избегивам чаврљање са женским делом популације.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...