Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Koliko vidm iz teksta, sva Trojica su se gostila.  :citac:

А виђи чуда. А да ли се Авраму јавила Тројица или неко други?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja niti uvodim telesnost niti je izvodim niti mi je bitna da je napominjem.

Bitno je VSB, zaista. Jer, ako se na ovu epizodu javljanja sv.Trojice u SZ ne gleda u kontekstu stvari, onda cemo uvesti 'tvarnost' i telesnost u Trojicu, sto je neizvodljivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Bitno je VSB, zaista. Jer, ako se na ovu epizodu javljanja sv.Trojice u SZ ne gleda u kontekstu stvari, onda cemo uvesti 'tvarnost' i telesnost u Trojicu, sto je neizvodljivo.

Dobro da vidimo rezultate.

I šta si dobio ko se na kraju hranio i jeo Bog ili utvare?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Jer, ako se na ovu epizodu javljanja sv.Trojice u SZ ne gleda u kontekstu stvari, onda cemo uvesti 'tvarnost' i telesnost u Trojicu, sto je neizvodljivo.

А како се то гледа у контексту ствари?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Trojica, naravski.

Ali, nesto mi je nejasno Vedrane, kao da se ne razumemo dovoljno. Da li i ti mislis, da je Hristos uzeo telo i pre Svog buduceg Ovaplocenja ? O tome pricamo sada. Svi se slazemo da je ovo javljanje Trojice praocu Avramu.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Ma tri magarca pa je Avram kasnije slučajno povezao sa Bogom.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

А како се то гледа у контексту ствари?

Pa, recimo, znamo vrlo dobro da je javljanje Trojice u SZ samo tipolosko  u praobrazima, slikama i vizijama, i da su pravednici SZ tesko mogli da vide jasnu i preciznu propoved Trojice kao mi hriscani NZ, gde je tek tada  Hristos pokazao i ukazao na Njegovo jedinstvo da Ocem i Duhom u Trojici kao Bogu itd.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, nesto mi je nejasno Vedrane, kao da se ne razumemo dovoljno. Da li i ti mislis, da je Hristos uzeo telo i pre Svog buduceg Ovaplocenja ? O tome pricamo sada. Svi se slazemo da je ovo javljanje Trojice praocu Avramu.

Брате мили. Збуњујеш се непотребним стварима. Прочитај своје питање па ће ти се касти само. Да ли је Христос узео тело пре оваплоћења? Како то мислиш? Да ли си ти јео пре него што си јео? Или си се наспавао пре него што си отишао спавати. Или си писао ову поруку пре него што си је написао. То не може бити. 

Види зашто те ово питам. Ако је јављање Тројице онда мораш да прихватиш да су јели и пили и гостили се и Аврам их дотицао (прао им ноге) итд. Дакле нису биле утваре, појаве, јављања, виђења, дух, и слично. То нам Писмо каже.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Trojica, naravski.

Je li "avrame" hoćeš ti da nam opišeš kako to izgleda kad ti se javi Sveta Trojica?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

javljanje Trojice u SZ samo tipolosko  u praobrazima, slikama i vizijama,

Јел ово јављање онда била слика или визија?

Мешаш овде појмове. То што је нешто типолошко не значи да није стварно. Оно је типолошко јер се открива једна виша реалност. И у овом веку и свету и не може другачије да нам се открије него тако (ко у огледалу...)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Брате мили. Збуњујеш се непотребним стварима. Прочитај своје питање па ће ти се касти само. Да ли је Христос узео тело пре оваплоћења? Како то мислиш? Да ли си ти јео пре него што си јео? Или си се наспавао пре него што си отишао спавати. Или си писао ову поруку пре него што си је написао. То не може бити.

Види зашто те ово питам. Ако је јављање Тројице онда мораш да прихватиш да су јели и пили и гостили се и Аврам их дотицао (прао им ноге) итд. Дакле нису биле утваре, појаве, јављања, виђења, дух, и слично. То нам Писмо каже.

Ali, brate, Trojica se javila u obliku tri coveka, koji su po predanju i tumacenju otaca, bila tri poslata Andjela od Boga, preko kojih se Avram poklonio Trojici.

Ako ne posmatramo tako na ovo javljanje Trojice, uvodimo telesnost i telo i u druge dve Licnosti Oca i Duha, sto je neostvarivo i nemoguce uciniti, jer su oni po prirodi duh i nisu materijalni.

Trebalo bi da je jasna ova stvar.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Мешаш овде појмове. То што је нешто типолошко не значи да није стварно. Оно је типолошко јер се открива једна виша реалност. И у овом веку и свету и не може другачије да нам се открије него тако (ко у огледалу...)

Ma to Bog poslao andđele na terevenku jedenje pijenje do zore, pa avramu bilo toliko lepo da je posle metaforički povezao sa Svetom Trojicom jer se broj andjela složio.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma to Bog poslao andđele na terevenku jedenje pijenje do zore, pa avramu bilo toliko lepo da je posle metaforički povezao sa Svetom Trojicom jer se broj andjela složio.

To ti je ona fora kad ti se desi neka lepa nesvakidašnja stvar u životu pa da bi pamtio dugo onda ti to povežeš sa Bogom, pa otud tri čoveka anđela i prekrstiš ih u Svetu Trojicu i tako se uvek sećaš događaja.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Vedran рече

Ali, vidi, da li mislis da je Avrama bio svestan 100% da je ugostio sv.Trojicu kao jednog Boga ? Da je zaista verovao i misilio tako, onda bi na sva usta propovedao Trojicu jos u SZ, ne bi nam bio potreban NZ i Hristos i propoved Trojice, koja je tek vremenom, polako bogoslovski objasnjavana u Crkvi.

Znaci, njima je dato sve u vizijama i slikama i praobrazima realnih stvari, koje tek treba da se ispune Novim Zavetom u svom pravom obliku stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

bila tri poslata Andjela od Boga,

А како им је опрао ноге? Оно хтео да их ухвати за ногу а рука му прошла кроз њихове ноге? 12:smeha:

Слушај. Да ли Бог уводи голубосност у себе кад се Дух јавио као голуб? :)

Којим језиком је проговорио Бог Отац када је рекао:  "Ово је син мој љубљени". Ако је Арамејским, да ли је Бог Отац исто Јевреин? А како, ако се није оваплотио? Или је учио језике на небесима. 12:smeha:

пре 6 минута, Bokisd рече

preko kojih se Avram poklonio Trojici.

Значи они нису били Тројица, по теби. Него некакви проксији Тројице. Чини ми се да са овим искачеш из Традиције, а то, колико те форумски познајем, не волиш.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...