Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Blago tebi Kratose.

Šta ti sad nije jasno majke ti?El nije Sin Božiji primio ljudsku prirodu od Marije?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, dzo ni рече

dobra je fora što je ova diskusija pod "Pouke.org/Nauke". Nauka je važna.

Napisano u naslovu teme "kod teologa i naucnika" pa je rasprava i o nauci, misli se vjerovatno na odnos izmedju vere i nauke, ili da nauka i vera mogu obogatiti jedna drugu, ili da vera ima neke veze sa naukom, naslov govori da je moguce na ovoj temi mesati zajedno, sam postavljac teme je naglasio  u jednoj poruci na prvoj strani  овај свештеник је уз теологију проучавао и природне науке. Tema je vidimo otvorena in Стварање, a Vasa poruka odmah ispod moje poruke deluje mi kao da mi nesto prigovarate. Trudila sam se da pisem na temu koliko - toliko. Kad nemate argumenata, ili da izvrdate raspravu, rasprava krene u oftopik (generalno se misli). No, da ne idemo u of.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 28/1/2017 at 16:01, dzo ni рече

... само терај напред, јер осећаш срећу док проповедаш И.Д. сигуран сам да ћеш убедити пар десетина необразованих; неки од њих ће временом схватити да Библија није уџбеник биолигије, неки неће. И тако, све у свему - људској потреби за самозаваравањем краја нема.

Aha, sada mi je malo jasnije. Vi ovde opisujete religiju kao suprotno znanje, da se bilogija i vera medjusobno iskljucuju, a 'mi' smo ovde spominjali hemijske elemente koji ulaze u sastav zivih bica/coveka. Mislim, iako su vera i nauka suprotne, mogu da koegzistiraju, jer se bave sa dva razlicita informaciona sistema. Na primer, pre nekoliko godina pisala sam o religiji i biologiji, oko maticnih celija, i trebalo je malo etike i tako, u vezi sa vjerom, pa sam trazila nekoga da mi predlozi, iz Svetog pisma, nesto sto moze da se koristi oko ovoga sa celijama i etike. U cemu je Vas problem ako neko misli da ide "dublje" u religiozni predmet sa ovom temom?  Nisam za argumentaciju u ravan odbojnosti ili mrznje prema kome ili cemu.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, dzo ni рече

dobra je fora što je ova diskusija pod "Pouke.org/Nauke". Nauka je važna.

https://en.wikipedia.org/wiki/Unseen_University

Nunc id Vides, Nunc ne Vides

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

..... Mislim, iako su vera i nauka suprotne, mogu da koegzistiraju, jer se bave sa dva razlicita informaciona sistema. ..........U cemu je Vas problem ako neko misli da ide "dublje" u religiozni predmet sa ovom temom?  Nisam za argumentaciju u ravan odbojnosti ili mrznje prema kome ili cemu.

проблема нема. "дубље" је свакако добро. мени се само нису свидели (многи) постови о.Горана, јер никакву дубину нисам видео. Аргументи " тако пише у Библији" нису аргументи.
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Кратос рече
пре 9 часа, Vedran рече

Тако сам и мислио.

Да ли примећујеш да овде постоји проблем?

Христос тада није Маријин син, ако је то ново стварање онда је Марија само инкубатор, сурогат мајка.

А Он од Ње плот узе, од Ње, ..., од Адама.

П.С. А ово "ново творим" никакве везе нема са оваплоћењем. Како ти оно волиш да кажеш, мешаш бабе и жабе. 

Nisi skapirao,nisam ja rekao da je njegova priroda drugačija od bilo koje druge ljudske prirode(osim greha) već da je to telo koje je uzeo na sebe konkretno telo

To novo tvorim sam objasnio,stvorena priroda,telo i duša ljudska koju je uzeo na sebe postoji sad na specifičan,utemeljena u Ipostasi Sina Božijeg.Zato Hristos kaže gle sve novo tvorim.Tako da nema tu mešanja baba i žaba.

Ај ти мени реци одакле ти цитираш то "ново творим". Из Откровења? 

Што се тиче овог другог питао сам те:

пре 9 часа, Кратос рече

Да ли ... Бог ствара нову твар када се Христос оваплоћује?

и одговорио си ми:

пре 9 часа, Кратос рече

Da stvara.Gle Oče sve novo tvorim

Дакле твоја је тврдња да је тело Христово СТВОРЕНО или 

пре 4 часа, Кратос рече

nastalo silaskom Duha Svetoga na Bogorodicu.

то јест да је НОВА ТВАР.

И још кажеш

пре 4 часа, Кратос рече

nisam ja rekao da je njegova priroda drugačija od bilo koje druge ljudske prirode(osim

Дакле Бог СТВАРА НОВУ ТВАР а не оваплоћава се од већ СТВОРЕНЕ ТВАРИ. Али та НОВА ТВАР није другачија од оне већ раније створене (јер је "његова природа  иста као било која људска природа"). И то се све дешава у Богородици кад је Дух Свети осени. Дакле Бог СТВАРА НОВУ ТВАР у БОГОРОДИЦИ и та НОВА ТВАР је ИСТА као она раније створена.

Ух, ух, ух.

Ово значи да Он није један од нас, Он није од Адама, јер је НОВА ТВАР, која ето тако, јесте иста као да је од Адама. А Богородица је послужила као, Боже ми опрости, инкубатор новог стварања, она од себе ништа није дала, нити је Он шта од ње узео осим топлоте утробе 9 месеци.  

А ми знамо да Он од Ње узе плот, не СТВОРИ КАО Њену, него узе ОД Ње. 

Тако да та природа не да "није ништа другачија" (као идентични близанци) како ти тврдиш, него је то ТА ПРИРОДА. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Кратос рече

Marija mu je dala tela,rekavši Bogu neka mi bude volja tvoja.

Ајде, хвала Богу!

Дакле, није НОВА ТВАР.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ukratko nije,nema greha.Ako tako misliš onda zastupaš katoličku jeres o bezgrešnom začeću.Priroda jeste ista osim u grehu koga u Hristu nema zbog načina ovaploćenja ili ti rađanja Sina Čovečijeg Silaskom Duha na Bogorodicu koja je pak začeta kao i svaki drugi čovek.Isus nije.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Дакле твоја је тврдња да је тело Христово СТВОРЕНО или 

Jeste ali ne na način na koji je stvoreno moje i tvoje telo.Zato je NOVA TVAR.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ako tako misliš onda zastupaš katoličku jeres o bezgrešnom začeću.

Хајде просветли ме по овом питању, молим те. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

Priroda jeste ista osim u grehu

За тебе је грех својство природе. 

Добро неко рече, благо теби. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Колико је превечна Тројица имала времена да детаљно створи Творевину од почетка до бескраја а да јој ни један једини делић не улети у празно или да ограничава било коју превечну Личност, превечног Оца, превечног Сина и превечног Духа Светога, ма какве они материјале узимали у своју природу Личности?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Хајде просветли ме по овом питању, молим те. 

El Bogorodica rođena od oca i majke kao što smo ja i ti rođeni?Jeste.Ona nasleđuje prirodu palu od Adama i Eve kao što i je i svi mi nasleđujemo samim tim i greh i smrtnost.Katolici veruju da kad je Duh sišao da je on očistio Mariju od greha dok pak pravoslavlje kaže da je ona isto nosila greh u sebi baš zbog načina njenog začeća.Začeta je je u grehu kao i svi ostali ljudi osim Bogomladenca.E sad tu se postavlja pitanje zašto Hristos umire ako nema greha....jer bi kažnjen za.....nečija bezakonja....uzima nešto što Njemu ne pripada.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

За тебе је грех својство природе. 

Добро неко рече, благо теби. 

Pale prirode.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...