Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, kordun рече

mozes ti filozofirati koliko hoces ja sam postavio jasno pitanje, kakve su sanse da mjesec i sunce imaju istu opticku velicinu sa povrsine zemlje kao dva glavna objekta na nebu  kao dva vidjela iz knjige postanja, mozes to pitanje da formulises u vreme prije nastanka sunceva sistema a mozes i poslje, pitanje ne mjenja poentu.

negop smijesno je kako nastojite obezvrediti to pitanje, klaud nastoji da ga oezvrijedi time da je to cesta pojava vec u suncevom sistemu a ti pokusavas onako cisto filozofski, smijesna pojava

Ja sam na tvoje pitanje sasvim jasno odgovorio, objasnio i pride dao i primere tako da i mali Perica može to da razume... ako ti ne želiš da razumeš, to je samo tvoj problem... a da li ćeš to da nazoveš "filozofiranjem" ne menja mnogo stvar...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, kordun рече

ima veze velike, mjesec i sunce su dva glavna objekta na nasem nebu, nasi duhovni i astronomski kalendari su vezani za ta dva nebeska tijela i to direktno, vidis koliki znacaj imaju, osim onog fizickog znacaja koji necu sada ni da pominjem. njihova indenticna velicina  na povrsini zemlje govori da je i o tome vodjeno racuna, vodjeno je racuna da sve bude dobro, pogledaj trajanje dana i trajanje noci i pogledaj ljudski bio ritam uskladjen sa mogucnostima organske hemije, sta ti mislis na sta bi licilo da dan traje 5 godina, a onda noc da traje 5 godina na sta bi to licilo, sta bi bilo sa klimom i biljnim svijetom, zivotinjski necu ni da pominjem jer on ovisi od ovog prvog. 

indenticna velicina oba vidjela je sitan detalj bez koga se  moglo, ali ga ipak imamo kao ugodjaj o kom se vodilo racuna, ja sam samo pitao kakve su sanse da se to desi nasumicno kako holivud pravoslavci tvrde skupa sa ovim jalovim ateistima sto nbe znaju sta ce sami od sebe

Da je mesec udaljeniji 10%, sunce i mesec ne bi vise bili isti gledano sa zemlje a to nikakav uticaj na zemlju ne bi imalo. Zasto je "dobro" da mesec i sunce imaju privid identicnosti na nebu? Zasto je lose da mesec ima 10% manji precnik ( a istu masu npr)?

Samo da bi opravdao svoj stav za koji nemas validna opravdanja izmsiljas stvari poput "bilo je dobro da budu identicni"... sto bi to bilo dobro? NIje tacno uopste. Isto bi nam bilo super i da je mesec manji ili veci, nista se ne bi promenilo na zemlji. 

- da je sunce udaljenije ali sjajnije- mi bi imali manje sunce na nebu ali istu kolicinu energije, znaci isti djavo.

- da je mesec manji ali iste mase (da  u sebi ima vise tezih elemenata) isto bi nam bilo perfektno dobro kao sad.

Ta  teorija da je "mnogo dobro" sto su mesec i sunce iste perspetkive je, da izvines, teska glupost.

A inace, da je kojim slucjaem taj odnos daleko drugaciji... da dan zaista traje 5 godina onda bi se desila jedna od dve situacije:

- Razvio bi se zivot kome bi dan od 5 godina bio nesto sasvim normalno a njihovi bi vernici sad razglabali po forumima kolko bi strasno bilo da dan traje 24sata... i ne bi bili u mogucnosti da ukapiraju da se zivot prilagodjava uslovima i da njihovi uslovi nisu najbolji, nego najadekvtniji... a to je velika razlika... velika...

- Ne bi se ravio zivot uopste na zemlji i suncev sistem bi bio isti kao milijarde drugih bezivotnih zvezdanih sistema... ali bi se negde na nekoj drugoj planeti na drugom kraju svemira svakako razvio zivot sa povoljnijim uslovima a njihovi bi vernici sad razglabali po forumima kolko bi strasno bilo da dan traje 5 godina... i ne bi bili u mogucnosti da ukapiraju da se zivot prilagodjava uslovima i da njihovi uslovi nisu najbolji, nego najadekvatniji... a to je velika razlika... velika...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kordun рече

tvorac nije sporan za nijednog hriscanina, sporan je samo nacin na koji je tvorio sto je samo po sebi zapravo za nas ljude totalno nebitno, neg ne mogu ja sa zenama o tome jer ne kontaju dubinu ideja...

Sto ne potegnes kod administracije da se zenama ogranici pristu forumu? ja predlazem da npr. zene mogu da posecuju forum samo parnim danima?

Pa nije ni bog bio lud sto je zenama zabarnio da se zamonasuju, da ulaze u oltar i druge stvari... treba uciti od Boga..

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kordun рече

mogao je bog da tvori preko velikog praska i bioloske evolucije takodjer

Nije mogao. Evolucija podrazumeva stvaranje kroz smrt, a bog je smrt kolko znam, pobedio.

Mora biras... ili nauka ili religija... nema izmedju!!!

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kordun рече

ali ja eto pitam vas koji ste ugradili u religiju svu modernu nauku, ko recimo paganski badnjak u hriscanstvo, koje su sanse da se nasumicno  to tako namjestilo kako jeste, morate bar priznati da je u pitanju ogromno cudo

ne razumem gde je tu cudo?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kordun рече

sloboda je jako skupa, slobodna volja takodjer, mora se necim kaanlisati u pocetcima inace eto ti haosa

Pa ti si svoju em dobio dzabe em je trosis na budalastiine... :)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, cloudking рече

ne razumem gde je tu cudo?

Kordun: A koren svega toga je ovo ... Ovo je tvoje?   (iz džepa izvadi značke "Solidarnosti").   

Oblak: Nije. To je poljsko.  

Kordun:  A da li ti je poznato ko je doveo Papu-stranca, posle šesto godina, na presto Vatikana? A? Em stranac, em Poljak. Slučajno je li? A jel slučajno što je Valensa dobio Nobelovu nagradu za mir? Slučajno? Jel slučajno što rođenoj strini nisi pisao dvadeset godina? Slučajno? E jel slučajno da si Džumandži terao da emigrira? Jel slučajno?

;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, cloudking рече

Da je mesec udaljeniji 10%, sunce i mesec ne bi vise bili isti gledano sa zemlje a to nikakav uticaj na zemlju ne bi imalo. Zasto je "dobro" da mesec i sunce imaju privid identicnosti na nebu? Zasto je lose da mesec ima 10% manji precnik ( a istu masu npr)?

pa ja sam i rekao da je moglo biti drugacije, ali nije, neg je bas ovako ispalo, ljudima na ugodjaj i nista vise...

niko nije govorio da je ovako moralo biti, zapravo bilo bi logicnije da je moralo biti, onda bi rekli da nije tako ne bi nas ni bilo, a posto imamo milijarde planetarnih sistema mi smo bas jedan koji ispunjava potrebne uslove i to je ok logika, medjutim ova stvar nije uslovna i moze biti bozija promisao, njegova zelja da bude ovako da bi se ispunila ona njegova "dobro je" iz knjige postanja

Подели на овим сајтовима

Mi postojimo, dakle- evolucija je tačna. To je otprilike logika.

Inače, koliko stvari sigurno stoje u takvom pogledu na svet možemo da vidimo iz ovakvih i sličnih tumačenja žrečeva evolucije:

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2017&mm=01&dd=24&nav_id=1223609

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Nije mogao. Evolucija podrazumeva stvaranje kroz smrt, a bog je smrt kolko znam, pobedio.

Mora biras... ili nauka ili religija... nema izmedju!!!

da, ali su moderni teolozi rekli da je tvorevina bila smrtna do pojave adama, onda je uspostavljen  raj, pa je opet ukinut, al to su njihovi problemi, mislim tih modernih teologa, ja nisam sklon da budem pristalica takvih hipoteza, nekako mi ne lezi.

ovo za zene si u pravu, sta ima zene da pametuju i bistre politiku, pa ja to od prvog dana ocu da se uvede ali sam obespravljen, nece me stave za glavnog popa na forumu jer se boje pravedne ruke, ja im razumijem slabosti i molim se za njih, jel posteno...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kordun рече

pa ja sam i rekao da je moglo biti drugacije, ali nije, neg je bas ovako ispalo, ljudima na ugodjaj i nista vise...

Ali koji ugodjaj? Vizuelni?

Pa maslacak je bolji argument  u prilog toj tvrdnji.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, pedja257 рече

Mi postojimo, dakle- evolucija je tačna. To je otprilike logika.

Inače, koliko stvari sigurno stoje u takvom pogledu na svet možemo da vidimo iz ovakvih i sličnih tumačenja žrečeva evolucije:

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2017&mm=01&dd=24&nav_id=1223609

Nastanak zivota nije predmet izucavanja teorije evolucije.

Bilo da je zivot nastao tako sto:

- je kamen sa marsa doneo mirkoorganizme

- su ga doneli vanzemaljci

- se razvio nasumicnim spajanjem organskih molekula

- ga stvorio Bog

u sva 4 scenarija evolucija je tačna.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Џуманџи рече

Дакле, никакве користи од доказивања постојања Бога на основу света који је створио. Чак је већа штета - аргументима или квазиаргументима - доказивати Његово постојање је просто унижавање.

Није ту у питању доказивање већ сведочење. Кад кажемо да доказујемо, испада као да желимо некога на силу да натерамо да прихвати Бога што није тачно( бар у мом случају сигурно није). Када се види величанство творевине код човека здраве савести, био он теиста или не, јавља се један однос захвалности према Богу који данас многима недостаје. Ми данас имамо многе људе који себе сматрају верницима али немају изграђен тај однос, већ некако стихијски верују у Бога, и дубље сепосветеБогу ондакада негде запне. По принципу `Без невоље нема богомоље`. Ја сам присталица оне `Боље спречити него лечити`-на том духовном плану.

Не треба заборавити оно најважније-Канон Евхаристије почиње са реченицом `Заблагодаримо Господу`...

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, о.Горан рече

Није ту у питању доказивање већ сведочење. Кад кажемо да доказујемо, испада као да желимо некога на силу да натерамо да прихвати Бога што није тачно( бар у мом случају сигурно није). Када се види величанство творевине код човека здраве савести, био он теиста или не, јавља се један однос захвалности према Богу који данас многима недостаје. Ми данас имамо многе људе који себе сматрају верницима али немају изграђен тај однос, већ некако стихијски верују у Бога, и дубље сепосветеБогу ондакада негде запне. По принципу `Без невоље нема богомоље`. Ја сам присталица оне `Боље спречити него лечити`-на том духовном плану.

Не треба заборавити оно најважније-Канон Евхаристије почиње са реченицом `Заблагодаримо Господу`...

Не разумем, поготову не део о сведочењу.

Хришћанство је на историјској сцени већ 2 миленијума и опстаће само због сведочења делима љубави у свакој епохи, сваком облику државног и друштвеног уређења, у свим срећним и мање срећним околностима. Зато је вера - вера и не може бити ништа друго осим тога. Не контам, стварно...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...